• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C -0.2°C / 2.7°C
  1 BF
  93%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -0.4°C / 3.5°C
  0 BF
  34%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.0°C / 6.2°C
  4 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  -2°C -3.0°C / -2.1°C
  5 BF
  43%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  4 BF
  55%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -1.0°C / 2.9°C
  2 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -4°C -4.6°C / -2.1°C
  2 BF
  42%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.2°C / 3.6°C
  3 BF
  50%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.7°C / 6.4°C
  4 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 0.9°C / 3.9°C
  4 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 6.1°C
  6 BF
  93%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.6°C / 2.6°C
  7 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  4 BF
  52%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C -0.5°C / 0.9°C
  4 BF
  40%
 • Λαμία
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  0°C -0.5°C / 0.1°C
  3 BF
  82%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.8°C / 6.8°C
  2 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Ασθενής ομίχλη
  1°C -0.6°C / 2.0°C
  2 BF
  96%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.7°C / 1.5°C
  1 BF
  40%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C -0.3°C / 3.6°C
  2 BF
  51%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -4°C -4.2°C / -4.2°C
  3 BF
  49%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Θετικό μήνυμα και για τον «Ηρακλή» από τις αγορές

 • A-
 • A+

Το υψηλό ενδιαφέρον και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της πρώτης, για το 2020, εξόδου του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές ενισχύουν την επιχειρηματολογία της ελληνικής κυβέρνησης και των τραπεζών ότι οι εγγυήσεις που θα χορηγηθούν από αυτό για την υλοποίηση του σχεδίου «Ηρακλής», το οποίο προβλέπει την τιτλοποίηση «κόκκινων» δανείων 30-34 δισ. ευρώ, δεν εμπεριέχουν κίνδυνο (zero risk) και συνεπώς δεν χρειάζονται πρόσθετες εγγυήσεις (αντεγγυήσεις), όπως άλλωστε ισχύει για τους κρατικούς τίτλους όλων των χωρών της ευρωζώνης.

Η κυβέρνηση επιμένει ότι πρέπει να υπάρξει μηδενική στάθμιση κινδύνου στις εγγυήσεις που παρέχει το Ελληνικό Δημόσιο στους senior τίτλους οι οποίοι θα εκδοθούν.

Μπορεί να μην έχει καταγραφεί σε κανένα επίσημο έγγραφο ή έκθεση, όπως διαβεβαιώνουν πηγές με γνώση του θέματος, ζήτημα αντεγγυήσεων, ωστόσο «συζητήσεις» και «προβληματισμοί» διατυπώνονται εντός και εκτός συνόρων και απορρέουν από το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην επενδυτική βαθμίδα.

Η συζήτηση αυτή αναμένεται να κλείσει οριστικά τις επόμενες μέρες -εκτιμάται μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου- με την επίσημη γνωμοδότηση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ – με τους αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών να είναι αισιόδοξοι και να έχουν θέσει τις δικές τους «κόκκινες» γραμμές.

Κι αυτό για κυρίως δύο λόγους. Πρώτον, χωρίς «zero risk» το σχέδιο «Ηρακλής» δεν έχει νόημα, θέση που έχουν διατυπώσει και οι διοικήσεις των τραπεζών στους θεσμούς μόλις την περασμένη εβδομάδα, και δεύτερον, αν η ελληνική πλευρά αποδεχτεί να υπάρξουν πρόσθετες εγγυήσεις (σε μετρητά ή άλλου είδους ενέχυρα) ελλοχεύουν γενικότεροι κίνδυνοι.

Ειδικότερα ενδεχόμενη απαίτηση για πρόσθετες εξασφαλίσεις πλέον της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου στους senior τίτλους δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και δεν έχει ιστορικό προηγούμενο. Κάτι τέτοιο σύμφωνα με άριστους γνώστες του θέματος θα μπορούσε να εγείρει θέμα αξιοπιστίας του Ελληνικού Δημοσίου και να θέσει εν αμφιβόλω την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΟΔΔΗΧ έχει ήδη χτυπήσει «καμπανάκι» για ενδεχόμενες παρενέργειες.

Αξιωματούχοι του οικονομικού επιτελείου σημείωναν με νόημα ότι μετά τη χθεσινή πετυχημένη έξοδο «δεν μπορεί να αγνοηθεί το μήνυμα των αγορών» και επιπρόσθετα πρέπει να γίνει σαφές ότι «επιστροφή στην κανονικότητα με… εξαιρέσεις δεν νοείται».

Δεδομένο πάντως είναι ότι οι θεσμοί (Ε.Ε., EKT) και κυρίως η ίδια η πραγματικότητα καθιστούν επιβεβλημένη τη δραστική μείωση των «κόκκινων» δανείων και σ’ αυτή την κατεύθυνση η συμβολή του σχεδίου «Ηρακλής» θα είναι καθοριστική -όχι όμως και πανάκεια- για την εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών.

Ο Πάο Λαμπρό, επικεφαλής αξιολογήσεων της Fitch για τις τράπεζες, από το βήμα του συνεδρίου Greece Credit Outlook 2020 που διοργανώθηκε από τον οίκο λίγο μετά την αναβάθμιση της χώρας, υπογράμμισε ότι το σχέδιο «Ηρακλής» είναι σημαντικό βήμα για τη μείωση των NPEs, θα είναι όμως ελκυστικό μόνο αν οι εγγυήσεις του Δημοσίου για τους senior τίτλους θα έχουν ρίσκο μηδενικό.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τελευταίες πινελιές στο σχέδιο «Ηρακλής»
Στόχος είναι να αποσταλεί για έγκριση σε Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΕΚΤ μέχρι την Παρασκευή κι αν είναι δυνατόν να κατατεθεί στη Βουλή στα τέλη της επόμενης εβδομάδας.
Τελευταίες πινελιές στο σχέδιο «Ηρακλής»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ετοιμες οι τράπεζες με τα πακέτα δανείων για τον «Ηρακλή»
Το προσχέδιο του νομοσχεδίου με το οποίο θεσμοθετείται το APS, το σχέδιο «Ηρακλής» που αφορά την τιτλοποίηση προβληματικών δανείων με την εγγύηση του Δημοσίου, βρίσκεται ήδη στις τράπεζες.
Ετοιμες οι τράπεζες με τα πακέτα δανείων για τον «Ηρακλή»
Υπουργείο Οικονομικών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς για την προστασία της πρώτης κατοικίας
Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα της Παρασκευής, ο πρώτος κύκλος των τηλεδιασκέψεων σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ κυβέρνησης, θεσμών και τραπεζιτών για το σχέδιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους...
Τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς για την προστασία της πρώτης κατοικίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τι περιμένει η κυβέρνηση από την ΕΚΤ;
Στα πλαίσια της συνόδου του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης...
Τι περιμένει η κυβέρνηση από την ΕΚΤ;
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πυροβολεί την Ελλάδα η ΕΚΤ
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με μια άνευ προηγουμένου κίνηση, έβαλε το πιστόλι στον κρόταφο και ζητά από την ελληνική κυβέρνηση συμφωνία εδώ και τώρα με την τρόικα. Με μια απόφαση, τιμωρητικού χαρακτήρα, η...
Πυροβολεί την Ελλάδα η ΕΚΤ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πυροσβεστικές παρεμβάσεις μετά την τριήμερη φωτιά
Υπεράνω όλων η διαπραγμάτευση για το χρέος και τη διαμόρφωση της νέας σχέσης με τους εταίρους μας. Αυτό διαμηνύουν κυβερνητικοί κύκλοι, τοποθετώντας για αργότερα τις όποιες αλλαγές στις διοικήσεις των...
Πυροσβεστικές παρεμβάσεις μετά την τριήμερη φωτιά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας