• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.1°C / 3.4°C
  3 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -4.7°C / 0.8°C
  2 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.0°C / 5.7°C
  4 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  -2°C -4.2°C / -2.1°C
  3 BF
  31%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -3°C -3.1°C / -1.5°C
  2 BF
  59%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  -3°C -5.3°C / -0.5°C
  2 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -8°C -8.6°C / -6.0°C
  4 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.4°C / 2.9°C
  2 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 1.1°C / 4.2°C
  3 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  6 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 3.4°C / 6.1°C
  0 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.8°C / 4.8°C
  7 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.6°C / 3.6°C
  3 BF
  47%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.5°C / -0.1°C
  5 BF
  34%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -1.1°C / 0.1°C
  3 BF
  78%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 2.8°C / 4.3°C
  4 BF
  84%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.4°C / 3.6°C
  6 BF
  71%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -2.9°C / -0.6°C
  1 BF
  44%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -2°C -4.6°C / 0.8°C
  2 BF
  47%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  -8°C -8.2°C / -8.2°C
  2 BF
  59%
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σήμερα οι προσφορές για το νέο 15ετές του Δημοσίου

 • A-
 • A+
2 δισ. με επιτόκιο κάτω του 2% σκοπεύει να δανειστεί ο ΟΔΔΗΧ ● Στο 1,14% οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων ● Στο Παρίσι για συναντήσεις και με χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.

Συναντήσεις με εκπροσώπους χρηματοπιστωτικών οργανισμών (Lazard, Société Générale, BNP-Paribas) θα έχει ο Χρήστος Σταϊκούρας σήμερα στο Παρίσι την ώρα που η Αθήνα θα εκκινεί τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών για το 15ετές ομόλογο με ημερομηνία λήξης το 2035.

Το Δημόσιο σκοπεύει να δανειστεί περί τα 2 δισ. ευρώ από τις αγορές και είναι η πρώτη κοινοπρακτική έκδοση για το 2020, σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την περασμένη Παρασκευή 24 Ιανουαρίου. Πριν δηλαδή έρθουν στο φως οι θετικές ανακοινώσεις από τη Fitch. Κάτι που σημαίνει ότι η απόφαση για την έκδοση ήταν ειλημμένη, ενώ όλο αυτό το διάστημα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) βολιδοσκοπούσε εν δυνάμει επενδυτές μέσω των 6 αναδόχων-τραπεζών: Barclays, BNP Paribas, BofA Securities, Goldman Sachs International Bank, HSBC και J.P. Morgan.

Το ομόλογο και οι όροι της έκδοσης θα διέπονται από το Αγγλικό Δίκαιο, που σημαίνει ότι τυχόν σχετικές διαφορές θα επιλύονται από τα αγγλικά δικαστήρια. Επίσης, σύμφωνα με το ΦΕΚ, για την παροχή εξειδικευμένων νομικών υπηρεσιών θα καταβληθεί το ποσό των 250.000 ευρώ στα δικηγορικά γραφεία Cleary Gottlied Steen &Hamilton LLP, Allen & Overy LLP και στη Δικηγορική Εταιρεία Κουταλίδη. Η προμήθεια για τους 6 αναδόχους θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

Στόχος κάτω από 2%

Οι περσινές εκδόσεις είχαν χαρακτηριστεί από υψηλή ζήτηση ενώ αντίστοιχες είναι οι προσδοκίες και για φέτος για να διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα το επιτόκιο δανεισμού. Το στοίχημα για το οικονομικό επιτελείο είναι η απόδοση του ομολόγου να κρατηθεί κάτω από τα επίπεδα του 2%, με τις συνθήκες στις χρηματαγορές να θεωρούνται ευνοϊκές.

Στη 10ετία οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων έκλεισαν χθες στο 1,141% και στη 15ετία στο 1,583%. Ενας άλλος στόχος είναι η σύνθεση των αγοραστών να είναι ποιοτική και η συμμετοχή των hedge funds στην έκδοση να είναι περιορισμένη.

Η διεύρυνση της επενδυτικής βάσης με επενδυτές πιο μακροπρόθεσμου ορίζοντα είναι βασικός στόχος για την κυβέρνηση, που δίνει έμφαση στη μείωση των έντοκων γραμματίων μέσω της έκδοσης νέων ομολόγων. Ετσι, παρότι η στρατηγική που ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ τοποθετεί τον πήχη των φετινών εκδόσεων έως τα 8 δισ. ευρώ, στην πράξη είναι πολύ πιθανό να ανεβεί στα 9 δισ. ευρώ, όσα δηλαδή άντλησε η χώρα μας και πέρυσι από τις αγορές.

Εν τω μεταξύ, για το Παρίσι αναχωρεί σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας για να παρευρεθεί στο φόρουμ που διοργανώνει το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο με θέμα «Ελλάδα, στρατηγικός παράγοντας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η εμπιστοσύνη ξαναγεννιέται».

Αύριο ο Ελληνας υπουργός θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του Μπρουνό Λεμέρ, ενώ στο περιθώριο του συνεδρίου θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει για τα αποτελέσματα της έκδοσης με εκπροσώπους χρηματοπιστωτικών οργανισμών, όπως η Societe Generale, η BNP-Paribas και η Lazard.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υπ’ ατμόν για νέα «έξοδο»
Mε αναμμένες τις μηχανές για νέα έξοδο στις διεθνείς αγορές βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο θέλοντας να εκμεταλλευτεί τις άκρως ευνοϊκές συνθήκες...
Υπ’ ατμόν για νέα «έξοδο»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δοκιμή με ομόλογο 30 ετών
Στόχος της κοινοπρακτικής έκδοσης είναι η άντληση ενός ποσού ύψους 1,5-2 δισ. ευρώ, το οποίο όμως θα καθοριστεί με βάση τις προσφορές και το τελικό επιτόκιο που εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 1,67% με 1,7%,...
Δοκιμή με ομόλογο 30 ετών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αμεσα η νέα «έξοδος» στις αγορές με 15ετές ομόλογο
Μετά τη διπλή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch, στο υπουργείο Οικονομικών εργάζονται πυρετωδώς για τη νέα ομολογιακή έκδοση. Στόχος είναι ο δανεισμός 2 δισ. ευρώ με επιτόκιο κοντά στο 2%.
Αμεσα η νέα «έξοδος» στις αγορές με 15ετές ομόλογο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανοίγει σήμερα το βιβλίο προσφορών για 10ετές ομόλογο
Το βιβλίο προσφορών, που θα κρίνει την επιτυχία της δεύτερης προσπάθειας εξόδου της χώρας στις διεθνείς αγορές, πρόκειται να ανοίξει εντός της ημέρας...
Ανοίγει σήμερα το βιβλίο προσφορών για 10ετές ομόλογο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χτίζεται γοργά το «μαξιλάρι»
Tο ποσό των 813 εκατ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 12μηνης διάρκειας -την πρώτη που πραγματοποιείται έπειτα από οκτώ χρόνια. Μέχρι τον Αύγουστο εκτιμάται ότι το...
Χτίζεται γοργά το «μαξιλάρι»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας