Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αμεσα η νέα «έξοδος» στις αγορές με 15ετές ομόλογο

Στις 17 Φεβρουαρίου ο Χρήστος Σταϊκούρας θα έχει την ευκαιρία στο περιθώριο του Eurogroup να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις των εταίρων για τον πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο που διεκδικεί για φορολογικές ελαφρύνσεις.

EUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αμεσα η νέα «έξοδος» στις αγορές με 15ετές ομόλογο

  • A-
  • A+
H αποστολή των θεσμών στην Αθήνα ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή, αλλά οι διαπραγματεύσεις πάνω στα ανοιχτά μέτωπα («κόκκινα» δάνεια, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, νέο πτωχευτικό πλαίσιο, ιδιωτικοποιήσεις, ληξιπρόθεσμα Δημοσίου και νέες προσλήψεις) θα συνεχιστούν ώς τα μέσα Φεβρουαρίου ● Οι συζητήσεις για τα ΑNFA’s και τα SMP’s πάνε για Ιούνιο και ακόμη πιο πίσω αυτές για τα πρωτογενή πλεονάσματα και την υιοθέτηση χαμηλότερων στόχων από το σημερινό 3,5% του ΑΕΠ.

Εξοδος στις διεθνείς αγορές με ομόλογο μακράς διάρκειας, κλείσιμο 5ης αξιολόγησης και δημιουργία πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου για φορολογικές ελαφρύνσεις είναι οι τρεις στόχοι του οικονομικού επιτελείου μέχρι το Eurogroup της 16ης Μαρτίου, που χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα κομβικό.

Μετά τη διπλή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch, της πιστοληπτικής αξιολόγησης κατά μια βαθμίδα, από «BB-» σε «BB», και των προοπτικών, από σταθερές σε θετικές, στο υπουργείο Οικονομικών εργάζονται πυρετωδώς για τη νέα ομολογιακή έκδοση.

Συμβολικό ομόλογο

Ο χρόνος έχει ξεκινήσει να μετρά αντίστροφα για τα σχέδια του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) που προβλέπουν την έκδοση 15ετούς ομολόγου, πιθανότατα μάλιστα και σήμερα ή αύριο, εφόσον οι συνθήκες στις αγορές το επιτρέψουν.

Πάντως το momentum κρίνεται ιδανικό και η Ελληνική Δημοκρατία έχει τη δυνατότητα να δανειστεί 2 δισ. ευρώ, μολονότι δεν τα έχει ανάγκη, με ένα επιτόκιο εξαιρετικά χαμηλό για τα δεδομένα και τη διάρκεια του τίτλου. Η απόδοση της έκδοσης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί κοντά στο 2%.

Είναι μια έκδοση η οποία έρχεται σε συνέχεια του swap με τα ομόλογα του Δημοσίου που κατείχε η Εθνική και αντικαταστάθηκαν με νέο τριακονταετές ομόλογο. Ετσι η σημασία της είναι περισσότερο συμβολική, αφού πρόκειται για ομόλογο με ημερομηνία λήξης το 2035, που σημαίνει ότι οι επενδυτές που θα το αγοράσουν δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στο ελληνικό χρέος και δεν ρισκάρουν.

Το θεωρούν δηλαδή βιώσιμο και μετά το 2032 που αποτελεί έτος-ορόσημο με βάση τη συμφωνία στο Eurogroup του Ιουνίου του 2018 που ορίζει νέα επανεξέταση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και τη λήψη πρόσθετων μέτρων εφόσον χρειαστεί.

Επόμενος σταθμός για την κυβέρνηση είναι το κλείσιμο της 5ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. H αποστολή των θεσμών στην Αθήνα ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή, αλλά οι διαπραγματεύσεις πάνω στα ανοιχτά μέτωπα («κόκκινα» δάνεια, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, νέο πτωχευτικό πλαίσιο, ιδιωτικοποιήσεις, ληξιπρόθεσμα Δημοσίου και νέες προσλήψεις) θα συνεχιστούν ώς τα μέσα Φεβρουαρίου, περίπου, αφού στις 26 του ίδιου μήνα θα δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση με τα συμπεράσματα των θεσμών.

Στις 17 Φεβρουαρίου ο Χρήστος Σταϊκούρας θα έχει την ευκαιρία στο περιθώριο του Eurogroup, διότι η Ελλάδα δεν θα είναι στην ατζέντα, να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις των εταίρων όχι μόνο για την έκθεση αλλά για τον πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο που διεκδικεί για φορολογικές ελαφρύνσεις.

Μηχανισμός εξομάλυνσης

Σύμφωνα με αξιωματούχο του οικονομικού επιτελείου, η ελληνική πλευρά αναμένει μια θετική απόφαση για έναν, τουλάχιστον, από τους τρεις φακέλους που υπέβαλε στους θεσμούς και αφορούν: την αλλαγή χρήσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2020 και τη δυνατότητα μεταφοράς της όποιας υπέρβασης από το πρωτογενές πλεόνασμα στον επόμενο χρόνο (μηχανισμός εξομάλυνσης - smoothing mechanism).

Μεταξύ των αιτημάτων περιλαμβάνεται και ο μη υπολογισμός στα δημοσιονομικά μεγέθη ενός κονδυλίου (περίπου 200 εκατ. ευρώ) το οποίο αφορά τις μεταναστευτικές ροές. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, το τελευταίο αίτημα μαζί με τον μηχανισμό εξομάλυνσης των εσόδων από το υπερπλεόνασμα θα είναι τα μοναδικά για τα οποία θα υπάρξει πράσινο φως από το Eurogroup της 16ης Μαρτίου.

Οι συζητήσεις για τα ΑNFA’s και τα SMP’s πάνε για Ιούνιο και ακόμη πιο πίσω αυτές για τα πρωτογενή πλεονάσματα και την υιοθέτηση χαμηλότερων στόχων από το σημερινό 3,5% του ΑΕΠ.

Αλλωστε προϋπόθεση για να ξεκινήσει η συζήτηση για το πρωτογενές πλεόνασμα είναι να ολοκληρώσει ο ΟΔΔΗΧ τη δική του ανάλυση βιωσιμότητας χρέους (DSA), ενώ ανάλογη έκθεση θα φτιάξουν και οι θεσμοί. Σε βάθος δύο ή ακόμη και τριών μηνών…

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανάρπαστο το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο
Για «ψήφο εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας» μιλά ο υπουργός Οικονομικών που υπογραμμίζει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αγοραστών είναι ξένα χαρτοφυλάκια και θεσμικοί επενδυτές.
Ανάρπαστο το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέο 7ετές ομόλογο για 2,5 - 3 δισ.
Μόλις λίγες ημέρες μετά το θρίλερ με τα κορονο-ομόλογα στο Eurogroup, η κυβέρνηση καταφεύγει στις διεθνείς χρηματαγορές για να αντλήσει ένα ποσό κοντά στα 2,5-3 δισ. ευρώ, προκειμένου να ενισχύσει τα ρευστά...
Νέο 7ετές ομόλογο για 2,5 - 3 δισ.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σήμερα οι προσφορές για το νέο 15ετές του Δημοσίου
2 δισ. με επιτόκιο κάτω του 2% σκοπεύει να δανειστεί ο ΟΔΔΗΧ ● Στο 1,14% οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων ● Στο Παρίσι για συναντήσεις και με χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς ο υπουργός Οικονομικών Χρ....
Σήμερα οι προσφορές για το νέο 15ετές του Δημοσίου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο ESM εκταμίευσε 767 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα
Είναι τα τελευταία χρήματα που θα κατευθυνθούν για την άμεση αποπληρωμή δημοσίου χρέους (353,850 δισ. ευρώ, κεντρικής διοίκησης) διότι από εδώ και εμπρός τα κέρδη αυτά θα χρησιμοποιούνται για επενδυτικούς...
Ο ESM εκταμίευσε 767 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρώτο «crash test» στο Eurogroup του Ελσίνκι
Από το μικροσκόπιο του Eurogroup πρόκειται να περάσουν τα μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης που εξήγγειλε η Αθήνα και θα παρουσιάσει ο Χρ. Σταϊκούρας στην πρώτη του επαφή με τους ομολόγους του υπ. Οικονομικών.
Πρώτο «crash test» στο Eurogroup του Ελσίνκι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας