• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.4°C / 14.5°C
  3 BF
  75%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.7°C / 11.7°C
  3 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 15.0°C
  4 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  1 BF
  58%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.9°C
  3 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.0°C / 8.8°C
  1 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 4.4°C
  3 BF
  70%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  2 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 17.7°C
  2 BF
  85%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.5°C
  2 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 15.4°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  3 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  3 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 10.0°C
  3 BF
  76%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 10.1°C
  3 BF
  77%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 16.6°C
  1 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 13.8°C
  2 BF
  81%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 11.6°C
  3 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.2°C / 11.7°C
  1 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.3°C / 6.3°C
  1 BF
  75%
AP/Petros Giannakouris
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ούτε φωνή ούτε ακρόαση για τα πλεονάσματα

 • A-
 • A+
Το οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί ότι μέχρι το Eurogroup του Μαρτίου οι δανειστές θα δεχθούν να συζητήσουν τα ελληνικά αιτήματα για δημιουργία νέου δημοσιονομικού χώρου.

Χαμηλώνει τις προσδοκίες για τα πρωτογενή πλεονάσματα η κυβέρνηση μη γνωρίζοντας πού θα κάτσει η μπίλια των αποφάσεων από τους εταίρους.

Στο πλαίσιο της 5ης αξιολόγησης το οικονομικό επιτελείο παρέδωσε στους επικεφαλής των δανειστών πακέτο κοστολογημένων προτάσεων στο οποίο αναπτύσσεται η ελληνική επιχειρηματολογία για την αλλαγή χρήσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2020 και τη δυνατότητα μεταφοράς της όποιας υπέρβασης από το πρωτογενές πλεόνασμα στον επόμενο χρόνο (μηχανισμός εξομάλυνσης - smoothing mechanism).

Και τα τρία αιτήματα έχουν κοινό παρονομαστή την προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο, ώστε να υποστηρίξει νέες φορολογικές ελαφρύνσεις, όπως η σταδιακή κατάργηση του χαρατσιού της εισφοράς αλληλεγγύης, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, των ασφαλιστικών εισφορών και των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, για κανένα από τα τρία ελληνικά αιτήματα δεν υπάρχουν ενδείξεις ή έστω και ένα απλό νεύμα από τους θεσμούς σχετικά με το ποιο είναι τελικά αυτό που θα προχωρήσει. Υπό αυτό το πρίσμα όλα τα σενάρια είναι ακόμη ανοιχτά, ενώ στο τραπέζι επανήλθε η πρόταση για τα κέρδη από τα ANFA’s και τα SMP’s να μετρούν ως έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και ως εκ τούτου να συνυπολογίζονται στο κατά πρόγραμμα πρωτογενές πλεόνασμα και εμμέσως να το μειώνουν.

Με βάση, βέβαια, τη συμφωνία της 21ης Ιουνίου του 2018 που πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ, τα λεφτά από τα ANFA’s και τα SMP’s «μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μειωθούν οι καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες ή για αναπτυξιακούς σκοπούς», απλά δεν συνυπολογίζονται στο κατά πρόγραμμα πρωτογενές πλεόνασμα.

Η έκθεση των θεσμών

Είναι σαφές ότι το μπρα ντε φερ ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς θα συνεχιστεί μέχρι το παρά ένα του Eurogroup του Μαρτίου που είναι για την κυβέρνηση κρίσιμος σταθμός. Ωστόσο μια πρώτη γεύση για το τι μέλλει γενέσθαι θα πάρει η Αθήνα με την έκθεση των θεσμών που θα δοθεί στις 26 Φεβρουαρίου στη δημοσιότητα και θα επικυρωθεί στην ίδια υπουργική σύνοδο της ευρωζώνης στις 16 Μαρτίου.

Το οικονομικό επιτελείο είναι συγκρατημένα αισιόδοξο εάν καταφέρει τελικά να φέρει το θέμα των πλεονασμάτων σε αυτό το Eurogroup. Οι εταίροι δείχνουν να μη βιάζονται και μεταθέτουν τις συζητήσεις για αργότερα, ενώ, όπως έχει αποκαλύψει η «Εφ.Συν.», η πρόταση για τους ετήσιους στόχους της Αθήνας είναι για 2,75% του ΑΕΠ και όχι από το 2021 αλλά από το 2022 (τελευταίο έτος της ενισχυμένης εποπτείας).

Με τους ελληνικούς φακέλους υπό μάλης οι αξιωματούχοι των τεχνικών κλιμακίων έφυγαν χθες από την πρωτεύουσα για να μελετήσουν τα προαπαιτούμενα της 5ης αξιολόγησης, στο τραπέζι της οποίας βρέθηκαν όλα τα ζητήματα, από τις αλλαγές στο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου έως τις κρατικές εγγυήσεις στις τράπεζες, τις αποκρατικοποιήσεις και το ασφαλιστικό.

 ❗️ Θεσμοί: «Παραγωγικές συζητήσεις σχετικά με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και τις προτεραιότητες σε επίπεδο πολιτικών. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην αξιολόγηση της εφαρμογής συγκεκριμένων μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν για το 2019».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μάχη για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα
Στη μάχη της 5ης αξιολόγησης ρίχνεται από αύριο η κυβέρνηση, προετοιμαζόμενη παράλληλα για τη μητέρα των μαχών που συνδέεται με τα πρωτογενή πλεόνασμα ● Κόκκινη γραμμή για τους Ευρωπαίους το 2,75% ώς το 2022.
Μάχη για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι δανειστές θα κρίνουν αν θα έρθει νέα ρύθμιση χρεών
Για επαναφορά της ρύθμισης των 120 δόσεων πιέζει η αγορά, πρόσθετη διευκόλυνση για τις οφειλές μετά την καραντίνα υπόσχεται ο Σταϊκούρας, αλλά...
Οι δανειστές θα κρίνουν αν θα έρθει νέα ρύθμιση χρεών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ραντεβού στο Eurogroup του Μαρτίου
Ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς για την 5η αξιολόγηση και όλα θα κριθούν πλέον στο Eurogroup του Μαρτίου που είναι ο πρώτος κρίσιμος σταθμός για την...
Ραντεβού στο Eurogroup του Μαρτίου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο μικροσκόπιο των θεσμών οι στόχοι της αξιολόγησης και τα δάνεια με εγγύηση
«Αγκάθια» είναι το νέο πτωχευτικό πλαίσιο, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, οι νέες ασφαλιστικές διατάξεις και οι παλαιές εγγυήσεις του Δημοσίου σε δάνεια που έχουν «σκάσει»
Στο μικροσκόπιο των θεσμών οι στόχοι της αξιολόγησης και τα δάνεια με εγγύηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας