• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.8°C / 29.0°C
  2 BF
  50%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 27.4°C
  2 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.0°C / 25.4°C
  1 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 18.9°C / 21.6°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.0°C / 23.8°C
  2 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 20.1°C
  1 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  1 BF
  57%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.5°C / 29.1°C
  3 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.9°C / 24.9°C
  1 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.4°C
  3 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 25.7°C
  0 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 25.1°C
  0 BF
  73%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 19.5°C / 28.4°C
  0 BF
  53%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 27.8°C
  2 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 28.2°C
  0 BF
  49%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  27°C 22.3°C / 27.1°C
  2 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 26.7°C
  1 BF
  86%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  0 BF
  75%
EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ΔΕΗ «σκοτώνει» τα στελέχη της πριν γεράσουν

 • A-
 • A+

Σε απολύσεις στελεχών, με εμφανή στοιχεία πολιτικού πογκρόμ, προχωρά η διοίκηση της ΔΕΗ με εισήγηση που κατατέθηκε αιφνιδιαστικά και ψηφίστηκε στη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης. Η απόφαση, την οποία καταψήφισε ο Νίκος Φωτόπουλος, ο ένας από τους δύο εκπροσώπους των εργαζομένων στη διοίκηση της επιχείρησης, ανοίγει παράλληλα τον δρόμο σε «γαλάζιες» προσλήψεις, όπως καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ενδεικτική η διαφοροποίηση της ΔΑΚΕ, ενώ το θέμα θα συζητηθεί στη συνεδρίαση της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ στις 29 του μηνός.

Οι εκκαθαρίσεις, που θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Μαρτίου, αφορούν διευθυντικά στελέχη της εταιρείας, τα οποία με την πρωτοφανή απόφαση θα απολύονται ώς το τέλος του χρόνου μόλις συμπληρώσουν το 62ο έτος της ηλικίας τους! Από τα 110 στελέχη της ΔΕΗ, που βρίσκονται σήμερα στις κορυφαίες υπηρεσιακές θέσεις, οδηγούνται ώς το τέλος του χρόνου σε υποχρεωτική αποχώρηση τα 80, από τα οποία τα 17 θα απολυθούν άμεσα! Περιλαμβάνονται διευθυντές και βοηθοί διευθυντές σε ορυχεία και σταθμούς παραγωγής, στον τομέα της εμπορίας και στις υποστηρικτικές λειτουργίες της επιχείρησης.

Με δεδομένο ότι το όριο συνταξιοδότησης, για το σύνολο των εργαζομένων στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, έχει αυξηθεί στα 67 χρόνια, είναι φανερό ότι τα ακριβοπληρωμένα golden boys της νέας διοίκησης αποφάσισαν να «σκοτώσουν» τα στελέχη της ΔΕΗ πριν γεράσουν. Υπενθυμίζεται ότι η διευθυντική ομάδα, όπως αποκάλυψε πρόσφατα (9/1/2020) η «Εφ.Συν.», θα αμείβεται με μισθούς και μπόνους που θα φτάνουν έως τα 300.000 ευρώ τον χρόνο, χωρίς να συνυπολογίζονται τα δωρεάν αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού που θα έχουν στη διάθεσή τους, χάρη σε τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος. Αμοιβές αγοράς προβλέπονται και για τα υπηρεσιακά διευθυντικά στελέχη που θα διαδεχθούν αυτούς που οδηγούνται σε απόλυση.

Η απόφαση της διοίκησης της ΔΕΗ επιβεβαιώνει τη θέση της ομοσπονδίας ότι η μονιμότητα των ήδη εργαζομένων στην επιχείρηση έχει καταργηθεί από το 2012 και όλο το προσωπικό απασχολείται με συμβάσεις αορίστου χρόνου, που επιτρέπεται να καταγγελθούν ανά πάσα στιγμή. Αποδεικνύει ότι ήταν επικοινωνιακός ο χειρισμός του Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος πόνταρε στα κοινωνικά αντανακλαστικά για να περάσει τροπολογία για την άρση της μονιμότητας στις νέες προσλήψεις στη ΔΕΗ. Να σημειωθεί πάντως ότι το 2017, ύστερα από διάλογο, η προηγούμενη διοίκηση Μ. Παναγιωτάκη είχε θεσπίσει τρία όρια οικειοθελούς αποχώρησης: το 60ό έτος για όσους εντάσσονται στα υπερβαρέα (εναερίτες, ορυχεία κ.λπ.), το 65ο για τα διευθυντικά στελέχη και το 62ο για το υπόλοιπο προσωπικό. Είχε επίσης θεσπίσει μπόνους αποχώρησης 15.000 ευρώ, που διατηρείται και με τη νέα απόφαση. Το νέο στοιχείο είναι η κατάργηση του ορίου των 65 ετών για τα στελέχη και η υποχρεωτική αποχώρηση από την εταιρεία, ακόμη και γι’ αυτούς που έχουν επιλεγεί από υπηρεσιακές δομές και δικαιούνται να παραμείνουν σε διευθυντικές θέσεις για άλλα δύο χρόνια. «Δεν θα προλάβουν ούτε να παραδώσουν στους αντικαταστάτες τους», είπε χαρακτηριστικά στην «Εφ.Συν.» ο Νίκος Φωτόπουλος, που δεν δίστασε να μιλήσει για «πολιτικές διώξεις» και παραβίαση των προβλεπομένων από τη συλλογική σύμβαση εργασίας στη ΔΕΗ.

Για «βίαιη καρατόμηση δεκάδων στελεχών» κάνει λόγο ο Γιώργος Αδαμίδης, πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, θυμίζοντας ότι η ομοσπονδία είχε διαφωνήσει με τα πιο ήπια μέτρα του 2017 και είχε κάνει τότε παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση της ΔΕΗ. «Πρόκειται για αιφνιδιαστικό και αδικαιολόγητο πογκρόμ εκκαθαρίσεων, χωρίς να προηγηθεί ενημέρωση με τους ενδιαφερόμενους, ούτε με την ομοσπονδία», δήλωσε στην «Εφ.Συν.». Τόνισε πως δεν τηρήθηκε η διαδικασία που προβλέπουν η κοινοτική Οδηγία 2002/14 Ε.Κ., τα προεδρικά διατάγματα 178/2002 και 240/2006, αλλά και ο νόμος 3846/2010. Με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, ο εργοδότης έχει υποχρέωση να ενημερώσει και να διαβουλευτεί με τους εκπροσώπους των εργαζομένων σε περιπτώσεις που επέρχονται με τις αποφάσεις του σημαντικές αλλαγές στις εργασιακές τους σχέσεις (απολύσεις, αναδιάρθρωση επιχείρησης, αλλαγές στην οργάνωση, στην αμοιβή και στον χρόνο εργασίας).

Εντονη κριτική στον αρμόδιο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη άσκησε ο τομεάρχης Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος. Σε γραπτή δήλωσή του επισημαίνει ότι η εκπαραθύρωση στελεχών έχει στόχο αυτούς που δεν είναι αρκούντως αρεστοί στη νέα διοίκηση. Απευθυνόμενος στον Κωστή Χατζηδάκη συμπληρώνει: «Αναρωτιόμαστε αν θα έχει το θράσος να επαναφέρει και νυν συνταξιούχους ή στελέχη της ΔΕΗ των οποίων η σύμβαση θα λυθεί λόγω ηλικίας, αρεστά όμως στη «γαλάζια» διοίκηση, με πολλαπλάσιες αμοιβές και λιμουζίνες».


 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ: σε διασταυρούμενα πυρά οι αλλαγές
Το τεκμηριωμένο «όχι» των εργαζομένων στη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ στο ενεργειακό νομοσχέδιο παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής. Αντιρρήσεις και από δύο κυβερνητικούς βουλευτές.
ΔΕΗ: σε διασταυρούμενα πυρά οι αλλαγές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρόεδρος ΓΕΝΟΠ: Η πιο αντεργατική ρύθμιση στα χρονικά της ΔΕΗ
Ο Γιώργος Αδαμίδης κάνει λόγο για «αντιδημοκρατική, αντιδεοντολογική και αντιπαραγωγική απόφαση» από το Δ.Σ. της ΔΕΗ, κατ' εντολή της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Πρόεδρος ΓΕΝΟΠ: Η πιο αντεργατική ρύθμιση στα χρονικά της ΔΕΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φαινόμενα εργασιακής γαλέρας στη ΔΕΗ καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ
Απευθυνόμενος στη διοίκηση της ΔΕΗ ΑΕ, ο Γ. Αδαμίδης διατυπώνει το εύλογο ερώτημα «εφόσον εμμένετε στην άποψη σας περί έλλειψης προσωπικού γιατί προχωρήσατε σε προγράμματα οικειοθελούς αποχώρησης;»
Φαινόμενα εργασιακής γαλέρας στη ΔΕΗ καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γαλάζιες υποσχέσεις για επαναφορά δώρων
Φήμες για επαναφορά των μισθών στην προ μνημονίων κατάσταση με δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, μέσα στον Νοέμβριο και μόλις γίνει η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.
Γαλάζιες υποσχέσεις για επαναφορά δώρων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προκλητικές αμοιβές στη νέα διοίκηση της ΔΕΗ
Πρόκληση για τους περίπου 6,9 εκατ. καταναλωτές, που επιβαρύνονται από την 1η Σεπτεμβρίου με αυξήσεις 16% στα τιμολόγια της ΔΕΗ, αποτελούν οι υπέρογκες αυξήσεις στα golden boys της.
Προκλητικές αμοιβές στη νέα διοίκηση της ΔΕΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων στη ΔΕΗ
Η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων που επιχειρείται στη ΔΕΗ κυριάρχησε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, στην οποία ξεκίνησε χθες η επεξεργασία του ενεργειακού νομοσχεδίου.
Επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων στη ΔΕΗ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας