• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.0°C / 29.6°C
  2 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 23.2°C / 26.9°C
  3 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.0°C / 27.7°C
  2 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.9°C / 23.3°C
  1 BF
  48%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  1 BF
  54%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 24.0°C
  2 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.4°C / 19.4°C
  1 BF
  73%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  1 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 25.2°C
  2 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.9°C / 24.9°C
  1 BF
  50%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 27.2°C
  3 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.7°C / 29.0°C
  1 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  89%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.2°C / 28.9°C
  3 BF
  45%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 25.5°C / 30.6°C
  1 BF
  42%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 26.0°C
  3 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.3°C / 28.8°C
  0 BF
  58%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.3°C / 26.6°C
  3 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 22.8°C / 24.7°C
  2 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  1 BF
  79%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καμιά παράταση στην προστασία της Α΄ κατοικίας

 • A-
 • A+

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία απολύτως σκέψη για παράταση του πλαισίου προστασίας πρώτης κατοικίας που λήγει στις 30 Απρίλιου έστειλαν οι εκπρόσωποι των θεσμών στην ελληνική κυβέρνηση, μέσω των τραπεζών.

Στη συνάντηση που είχαν με τους διευθύνοντες συμβούλους (CEOs) των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ξεκαθάρισαν ότι από την 1η Μαΐου η χώρα πρέπει να πορευτεί με νέο πτωχευτικό δίκαιο, οι πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι ελάχιστα έχουν γίνει σε αυτή την κατεύθυνση.

Ετσι, στη συνάντηση που είχαν οι Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς), Παύλος Μυλωνάς (Εθνική), Βασίλης Ψάλτης (Αlpha) και Φωκίωνας Καραβίας (Eurobank) με τους εκπροσώπους των θεσμών κυριάρχησε το σχέδιο «Ηρακλής» για την τιτλοποίηση «κόκκινων» δανείων ύψους 30 δισ. ευρώ.

Οι εκπρόσωποι των τραπεζών, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα των θεσμών, υπογράμμισαν ότι ο «Ηρακλής» θα έχει νόημα μόνο αν υπάρξει μηδενική στάθμιση κινδύνου στις εγγυήσεις που θα παρέχει το ελληνικό Δημόσιο στους senior τίτλους που θα εκδοθούν (zero risk weighted asset). Θέση την οποία έχει διατυπώσει πολλές φορές και το υπουργείο Οικονομικών.

Εγγυήσεις

Στην πραγματικότητα, όπως σημείωναν γνώστες του θέματος, οι «προβληματισμοί» που είχαν διατυπωθεί σχετικά με την ποιότητα των ελληνικών εγγυήσεων καθώς η χώρα δεν έχει επενδυτική βαθμίδα και ενδεχομένως να χρειάζονται πρόσθετες εγγυήσεις, ουδέποτε είχαν έστω και ημιεπίσημο χαρακτήρα.

Σύμφωνα λοιπόν με καλά πληροφορημένες πηγές, οι ευρωπαϊκές αρχές συναινούν ότι η παρεχόμενη εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου στα κύρια ομόλογα που θα εκδώσουν οι τράπεζες στο σχέδιο «Ηρακλής» δεν χρειάζεται πρόσθετες εγγυήσεις. Και συμφωνήθηκε να υπάρξει φόρμουλα που θα ξεπερνά ορισμένα νομικά εμπόδια καθώς η πίεση από τους ίδιους τους θεσμούς και κυρίως από την πραγματικότητα για μείωση των «κόκκινων» δανείων είναι μεγάλη.

Δάνεια

Το έτερο θέμα που έθεσαν οι τράπεζες στους θεσμούς είναι αυτό των δανείων που έχουν χορηγήσει με εγγύηση ελληνικού Δημοσίου καθώς θεωρούν ότι πρέπει να συντμηθεί το επταετές πλάνο πληρωμής (στα πέντε χρόνια) των καταπτώσεων ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για 600.000 δάνεια που είχαν χορηγηθεί είτε ως επιχειρηματικά από το ΕΤΕΑΝ είτε σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (σεισμόπλητοι, πυρόπληκτοι κ.λπ.) και για τον λόγο αυτό ο πλειστηριασμός των ενεχύρων είναι δύσκολος, παρά το γεγονός ότι έχουν εξασφαλίσεις περίπου 1,8 δισ. ευρώ.

Τα δάνεια αυτά, που δεν μπορούν να τιτλοποιηθούν ή να πωληθούν σε funds, επιβαρύνουν τους τραπεζικούς ισολογισμούς με περισσότερα από 3 δισ. ευρώ καθώς μόλις το 8% έχει αποπληρωθεί.

Από την πλευρά της πάντως η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι τράπεζες δεν αξιοποίησαν τις δυνατότητες ανάκτησης των συγκεκριμένων δανείων, με τα πιστωτικά ιδρύματα να επικαλούνται νομικά κενά στο θεσμικό πλαίσιο.

Σε αυτό που φαίνεται να υπάρχει ταύτιση απόψεων μεταξύ τραπεζών και θεσμών είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών, μέσω ειδικού πληροφοριακού συστήματος που αφορά τα εγγυημένα δάνεια και τις καταπτώσεις ώστε να περιοριστεί η χωρίς λόγο γραφειοκρατία.

Σημαντικό θέμα που θέτουν οι τράπεζες είναι αυτό που αφορά την εκ νέου υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής των αιτημάτων κατάπτωσης που έχουν ήδη υποβληθεί.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προσωρινή προστασία ευάλωτων δανειοληπτών
Οι δανειστές δέχθηκαν την υιοθέτηση προσωρινού πλαισίου, μέχρι να λειτουργήσει ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης, που χρειάζεται τουλάχιστον έναν χρόνο • Αφορά περίπου 5.000 πολίτες που κινδυνεύουν άμεσα...
Προσωρινή προστασία ευάλωτων δανειοληπτών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χωρίς δίχτυ προστασίας
Πρεμιέρα εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών προς Δημόσιο, Ταμεία, ΟΤΑ, τράπεζες και τρίτους ● Η αίτηση πτώχευσης και η δεύτερη ευκαιρία ● Τέλος της προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Χωρίς δίχτυ προστασίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μετά φόβου... πρεμιέρα Πτωχευτικού
Η εκκίνηση τη Δευτέρα για τις μεγάλες επιχειρήσεις, η επανέναρξη των πλειστηριασμών αυτόν τον μήνα και η επικείμενη εφαρμογή από τον Ιούνιο για νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις επιτείνουν το κλίμα ανασφάλειας
Μετά φόβου... πρεμιέρα Πτωχευτικού
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τραπεζικά «όχι» στον νέο πτωχευτικό
Σημαντικές ενστάσεις έχουν οι τράπεζες για τις διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα που αφορούν τα φυσικά πρόσωπα. Ενστάσεις που αναμένεται να διατυπωθούν και επισήμως μέσω της δημόσιας διαβούλευσης που λήγει την...
Τραπεζικά «όχι» στον νέο πτωχευτικό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Πόρτα» θεσμών στην παράταση προστασίας της α' κατοικίας
Μπροστά σε ένα τείχος άρνησης των θεσμών βρέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, χθες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας.
«Πόρτα» θεσμών στην παράταση προστασίας της α' κατοικίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πιέσεις για παράταση προστασίας α' κατοικίας
Πρόωρη στην παρούσα φάση –με βάση τα δεδομένα μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής– χαρακτήριζαν τραπεζικοί κύκλοι ενδεχόμενη ανακοίνωση παράτασης του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας και «παγώματος» των...
Πιέσεις για παράταση προστασίας α' κατοικίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας