Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ενιαία εισφορά για μισθωτούς με μπλοκάκι
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενιαία εισφορά για μισθωτούς με μπλοκάκι

  • A-
  • A+

Εργαζόμενος που απασχολείται σε μια επιχείρηση και ως μισθωτός και ως ελεύθερος επαγγελματίας (αμείβεται με μισθό και ταυτοχρόνως κόβει μπλοκάκι) σε μια συνδεδεμένη, με την πρώτη, εταιρεία θα πρέπει να καταβάλλει εισφορές επί του συνόλου των αμοιβών του.

Αυτό προβλέπει διάταξη στο σχέδιο νόμου με τις συνταξιοδοτικές και άλλες διατάξεις που αναμένεται να αναρτηθεί, ίσως και σήμερα, στη σελίδα open.gov για δημόσια διαβούλευση.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, μισθωτοί που απασχολούνται με μπλοκάκι στον ίδιο εργοδότη ή σε συνδεδεμένα με αυτόν πρόσωπα καταβάλλουν εισφορές ως μισθωτοί για το σύνολο του ποσού (μισθός και Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών).

Σε όλες τις άλλες εταιρείες, με την ψήφιση του νέου νόμου θα καταβάλλει μόνο μία εισφορά, η οποία συνολικά και για τις δύο ή περισσότερες δραστηριότητές του δεν θα υπολείπεται από τη δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία που προβλέπεται για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυταπασχολούμενους. Δηλαδή η μία και μοναδική εισφορά που θα καταβάλλει πρέπει να μην υπολείπεται των 252 ευρώ μηνιαίως.

Αυτό σημαίνει ότι, εάν είναι και μισθωτός και αυτοαπασχολούμενος με μπλοκάκι, ο μισθός επί του οποίου θα καταβάλλει την εισφορά, προκειμένου να απαλλαγεί πλήρως από τις δεύτερες εισφορές δεν μπορεί να υπολείπεται των 930 ευρώ μικτά.

Εάν το ποσό υπολείπεται των 252 ευρώ (της δεύτερης ασφαλιστικής κατηγορίας), θα πρέπει να καταβάλλεται η διαφορά από τον ασφαλισμένο. Εφόσον το ποσό των 252 ευρώ καλύπτεται από την εισφορά που καταβάλλει ως μισθωτός, δεν θα επιβαρύνεται από επιπλέον εισφορές.

Τα βασικά στοιχεία του νομοσχεδίου παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης την περασμένη Κυριακή

Σύμφωνα με το σχέδιο, δεν προβλέπεται, επί του παρόντος, καμία αλλαγή στην καταβολή αμοιβής με τίτλους κτήσης ή στην ασφάλιση σε ΙΚΕ.

Πάντως χθες διέρρευσαν αναλυτικότερες πληροφορίες για τις προϋποθέσεις που προβλέπει το σχέδιο νόμου, ώστε να εξαιρεθεί ένας μισθωτός από την παρακράτηση επιπλέον εισφορών για το Δελτίο Παροχής που χρησιμοποιεί.

Για τους αγρότες το ποσό δεν πρέπει να υπολείπεται των 143 ευρώ. Χαμηλότερες εισφορές, που αντιστοιχούν στην πρώτη ασφαλιστική κατηγορία των 210 ευρώ, θα καταβάλουν όσοι αμείβονται για πρώτη φορά με ΔΠΥ.

Το χαμηλό επίπεδο εισφορών θα ισχύσει για μία πενταετία. Μία εισφορά από τις έξι προβλεπόμενες εισφορές για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ θα καταβάλουν και οι ιδιοκτήτες μικρών τουριστικών καταλυμάτων δυναμικότητας έως και πέντε δωματίων σε ολόκληρη την επικράτεια, καθώς και ιδιοκτήτες καταλυμάτων έξι έως δέκα δωματίων, που είναι παράλληλα εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων.

Εκτός των αλλαγών στις εισφορές με ΔΠΥ από την παρουσίαση του σχεδίου νόμου από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης την περασμένη Κυριακή, αναμένονται και οι εξής αλλαγές:

■ Μεσοσταθμική αύξηση 99,5 ευρώ, αναδρομικά από την 1η Οκτωβρίου 2019, σε όσες συντάξεις με άθροισμα (κύριας και επικουρικής) πάνω από 1.300 ευρώ είχαν περικοπεί.

■ Μείωση σύνταξης σε ποσοστό 30% για τους εργαζόμενους συνταξιούχους.

■ Από 1ης Ιουνίου 2020 το 1/3 των νέων αιτήσεων συντάξεων θα πραγματοποιείται ψηφιακά, με στόχο στο τέλος του έτους 2021 να πραγματοποιείται ψηφιακά το 90% των νέων συντάξεων και από τα μέσα του 2020 να μην υπάρχει απλήρωτη σύνταξη.

■ Προαιρετική ένταξη στην επικουρική ασφάλιση και για τους ασφαλισμένους που δεν έχουν τέτοια υποχρέωση.

■ Υποχρέωση ελεύθερης επιλογής σε μία από τις 7 συνολικά ασφαλιστικές κατηγορίες για τους ελεύθερους επαγγελματίες από 1.1.2020 και δυνατότητα συμψηφισμού, εάν καθυστερήσει η ψήφιση του νόμου. Αυξημένη η πρώτη ασφαλιστική κατηγορία που αφορά τη μεγάλη πλειοψηφία.

■ Αλλαγή των όρων συνταξιοδότησης για όσους έχουν ένσημα από δύο φορείς και πάνω. Μειώνονται κατά 500 ένσημα οι ελάχιστες προϋποθέσεις που απαιτούνται για να μπορέσει ο ασφαλισμένος να λάβει σύνταξη από τον τελευταίο φορέα ασφάλισής του.

Στο εξής θα απαιτούνται 1.000 ημέρες ασφάλισης συνολικά, έναντι 1.500 που ισχύει σήμερα και 300 ημέρες ασφάλισης την τελευταία πενταετία, έναντι 500 που ισχύει σήμερα.

 


 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξανά στις πλάτες των συνταξιούχων τα βάρη της κρίσης
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι με την κατάρρευση των εσόδων, θα είναι εξαιρετικά απίθανο να εκπληρωθεί η προσδοκία της κάλυψης των εισφορών από το κράτος προς τον ΕΦΚΑ για εργαζόμενους σε...
Ξανά στις πλάτες των συνταξιούχων τα βάρη της κρίσης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναδρομικά οι περικοπές σε εργαζόμενους συνταξιούχους
Δεν υπάρχει δυνατότητα αναλογικής περικοπής της σύνταξης βάσει των ημερών απασχόλησης για τους συνταξιούχους που εργάζονται ή θέλουν να εργαστούν ως μισθωτοί, σύμφωνα με εγκύκλιο του ΕΦΚΑ.
Αναδρομικά οι περικοπές σε εργαζόμενους συνταξιούχους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
e-ΕΦΚΑ: Τι προβλέπει η εγκύκλιος για την απασχόληση των συνταξιούχων
Δεν υπάρχει δυνατότητα αναλογικής περικοπής της σύνταξης βάσει των ημερών απασχόλησης για τους συνταξιούχους που εργάζονται ή θέλουν να εργαστούν ως μισθωτοί.
e-ΕΦΚΑ: Τι προβλέπει η εγκύκλιος για την απασχόληση των συνταξιούχων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Θρίαμβος» της πρώτης ασφαλιστικής κατηγορίας
Τη χαμηλότερη εισφορά των 220 ευρώ προτίμησε το 73% των 423.338 ελεύθερων επαγγελματιών και το 87% των 156.374 αγροτών οι οποίοι επέλεξαν ασφαλιστική κατηγορία ● Σήμερα τα ειδοποιητήρια, μέχρι το τέλος του...
«Θρίαμβος» της πρώτης ασφαλιστικής κατηγορίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χάνουν τη μείωση εισφοράς κατά 50% οι εργαζόμενοι με πάνω από 40 έτη
Την άρση της ευνοϊκής ρύθμισης που ίσχυε για όλους όσοι είχαν 40 και περισσότερα έτη ασφάλισης προβλέπει εγκύκλιος του ΕΦΚΑ που εκδόθηκε χθες, με λεπτομέρειες για την ασφάλιση των μη μισθωτών.
Χάνουν τη μείωση εισφοράς κατά 50% οι εργαζόμενοι με πάνω από 40 έτη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στον ΕΦΚΑ ο «λογαριασμός» του νέου ασφαλιστικού
Αναλυτικοί πίνακες με τις νέες κατηγορίες ασφαλιστικών εισφορών για αυτοαπασχολούμενους, αγρότες και επαγγελματίες Ο ΕΦΚΑ, περίπου σε έναν μήνα, θα πρέπει να προχωρήσει στον επανυπολογισμό όλων των συντάξεων.
Στον ΕΦΚΑ ο «λογαριασμός» του νέου ασφαλιστικού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας