• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.5°C / 27.9°C
  2 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 24.4°C
  4 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 27.0°C
  3 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 17.0°C / 19.9°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 13.9°C / 14.1°C
  5 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 21.0°C / 22.9°C
  3 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  4 BF
  48%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.5°C / 25.5°C
  1 BF
  50%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.0°C / 23.8°C
  2 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 21.2°C / 25.9°C
  1 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 24.8°C
  2 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 22.9°C / 23.7°C
  4 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  4 BF
  78%
 • Λάρισα
  Θύελλα
  23°C 22.9°C / 24.0°C
  4 BF
  53%
 • Λαμία
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  25°C 25.5°C / 25.5°C
  2 BF
  82%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 23.2°C
  3 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 22.5°C / 27.1°C
  2 BF
  47%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 15.3°C / 17.7°C
  5 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.4°C / 23.7°C
  4 BF
  54%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.1°C / 17.1°C
  3 BF
  65%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μονόδρομος πλέον η ρύθμιση χρεών για διάσωση της πρώτης κατοικίας

 • A-
 • A+
Eπειτα από μια δεκαετία κρίσης η Ελλάδα αλλάζει το «μοντέλο» διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους είτε αυτό αφορά νοικοκυριά είτε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα «κόκκινα» δάνεια των οποίων εντάχτηκαν σε προστατευτικό πλαίσιο όταν ήταν συνδεδεμένα με την πρώτη κύρια κατοικία.

Στη λήξη του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας στις 30 Απριλίου, σε συνδυασμό με το νέο πτωχευτικό δίκαιο που θα ενσωματώνει την κοινοτική οδηγία για την αφερεγγυότητα και τη δεύτερη ευκαιρία, και στις εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη εστιάζουν οι θεσμοί.

Η πολύωρη συζήτηση-διαπραγμάτευση, την περασμένη Παρασκευή, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των συναρμόδιων υπουργείων (Οικονομικών, Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης) και της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, που θα κληθεί να σηκώσει ακόμα μεγαλύτερο βάρος στο μέλλον, κατέδειξε ότι η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη, ύστερα από μια δεκαετία κρίσης, να αλλάξει το «μοντέλο» διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους, είτε αυτό αφορά νοικοκυριά είτε αφορά επιχειρήσεις, κυρίως μικρομεσαίες τα «κόκκινα» δάνεια των οποίων εντάχτηκαν σε προστατευτικό πλαίσιο όταν ήταν συνδεδεμένα με την πρώτη, κύρια κατοικία. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για τη λήξη του πλαισίου προστασίας στις 30 Απριλίου (σε ό,τι αφορά την υποβολή αίτησης) ώστε να λάβει τα ANFAs.

Βέβαια στο μεσοδιάστημα, δηλαδή μέχρι να εφαρμοστεί στην πράξη το νέο πτωχευτικό, θα υπάρχει κενό κάποιων μηνών, κατά το οποίο εκτιμάται ότι οι τράπεζες θα το «σεβαστούν», όμως από το φθινόπωρο και μετά θα γίνουν πιο επιθετικές. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που με κάθε τρόπο επαναλαμβάνεται ότι το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας είναι η τελευταία ευκαιρία. Οι τράπεζες εξάλλου με βάσει τα μέχρι τώρα στοιχεία υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος παράτασης του πλαισίου.

Το βασικό συμπέρασμα των συζητήσεων πάντως είναι πως όποιος είναι υπερχρεωμένος –κυρίως σε ό,τι αφορά τις οφειλές προς τις τράπεζες– έχει έναν και μόνο τρόπο να διασώσει τα περιουσιακά του στοιχεία: να ρυθμίσει τις οφειλές του εξωδικαστικά. Δηλαδή απ’ ευθείας με τις τράπεζες, ώστε οι οφειλές του να γίνουν και πάλι ενήμερες. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες (αλλά και οι servicers) με τη σειρά τους έχουν κάθε λόγο να προτείνουν ρυθμίσεις-λύσεις που να είναι βιώσιμες και να εκμηδενίσουν αν είναι δυνατόν τον κίνδυνο να «κοκκινίσουν» και πάλι ήδη ρυθμισμένα δάνεια.

Σε ό,τι αφορά εκείνους που έχουν οφειλές και προς το Δημόσιο (ΔΟΥ, ΕΦΚΑ), όπως για παράδειγμα μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες κ.λπ., πρόθεση είναι να εμπλουτιστούν τα υφιστάμενα εργαλεία εξωδικαστικής ρύθμισης (Εξωδικαστικός Μηχανισμός μέσω της πλατφόρμας, διαμεσολάβηση κ.λπ.) και να αυτοματοποιηθούν οι διαδικασίες ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικές και γρήγορες.

Ενα κρίσιμο ζήτημα που είναι σε εκκρεμότητα είναι η περίμετρος εφαρμογής του νέου πτωχευτικού (θεωρείται βέβαιο ωστόσο ότι σε πρώτη φάση θα αφορά ιδιώτες και επαγγελματίες).

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εκπρόσωποι των θεσμών, πάντα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ήταν υπέρ της πτώχευσης –λίγο-πολύ με συνοπτικές διαδικασίες–, μοντέλου που ακολουθείται σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα στις ΗΠΑ: δηλαδή απώλεια των περιουσιακών στοιχείων, διαγραφή χρεών-οφειλών στο σύνολό τους και επανεκκίνηση για όλους ανεξαιρέτως, είτε δηλαδή πρόκειται για νομικά είτε για φυσικά πρόσωπα.

Οι θεσμοί ωστόσο αποδέχτηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, την ελληνική πρόταση για προληπτική αναδιάρθρωση των χρεών εκτός δικαστηρίων, τα οποία θα ασχολούνται μόνο με πτωχεύσεις, με νέα ωστόσο δεδομένα, που θα δημιουργήσουν το νέο θεσμικό πλαίσιο και στην κατεύθυνση να μη… σέρνονται για πολλά χρόνια υποθέσεις, ώστε να μπουν νέες βάσεις στο ελληνικό επιχειρείν.

Επιτάχυνση στην εκδίκαση εκκρεμών υποθέσεων

Οι χαμηλές ταχύτητες στην απονομή της δικαιοσύνης είναι ένα από τα θέματα που επανέρχονται κάθε φορά στο τραπέζι των συζητήσεων με τους θεσμούς.

Ειδικότερα, σε σχέση με το ιδιωτικό χρέος των νοικοκυριών μεγάλο αγκάθι παραμένει το θέμα των εκκρεμών υποθέσεων «Κατσέλη». Αν και έχει σημειωθεί σχετική… πρόοδος, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που η δικάσιμος έχει οριστεί το 2027 και το μέγεθος του προβλήματος είναι μεγάλο καθώς αφορά 58.000 ακίνητα αλλά πολύ περισσότερες υποθέσεις – σύμφωνα με κάποιες πηγές ξεπερνούν τις 80.000 – καθώς σε κάθε ακίνητο μπορεί να αφορά 2 υποθέσεις, μια του ιδιοκτήτη–δανειολήπτη και μια του εγγυητή.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο υπουργείο Δικαιοσύνης συστήνεται άμεσα ομάδα εργασία, η οποία μέχρι τον Μάρτιο θα έχει καταθέσει δέσμη προτάσεων-μέτρων ώστε μέχρι τα μέσα του 2021 να έχει εκδικαστεί το σύνολο των εκκρεμών υποθέσεων. Οι τράπεζες πάντως έχουν προτείνει την κατάργηση των δικάσιμων και καθιέρωση –με επιπλέον βελτιώσεις– της γραπτής διαδικασίας. Και η πρόταση αυτή φαίνεται να έχει την αποδοχή των τεχνικών κλιμακίων.

▪ Εξατομικευμένη ενημέρωση για προβλήματα υπερχρέωσης παρέχουν τα Γραφεία Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών που έχει συστήσει από τον Μάρτιο του 2017 η Ειδική Γραμματεία Ιδωτικού Χρέους. Μέχρι τις 31.12.2019 έχουν διεκπεραιωθεί 19.000 ραντεβού/υποθέσεις.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Γέφυρα» προσωρινής στήριξης των ευάλωτων οφειλετών
«Κλείδωσε» όπως όλα δείχνουν η υιοθέτηση προγράμματος προσωρινής στήριξης των ευάλωτων οφειλετών για κύρια κατοικία μέχρι να λειτουργήσει ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.
«Γέφυρα» προσωρινής στήριξης των ευάλωτων οφειλετών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προσωρινή προστασία ευάλωτων δανειοληπτών
Οι δανειστές δέχθηκαν την υιοθέτηση προσωρινού πλαισίου, μέχρι να λειτουργήσει ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης, που χρειάζεται τουλάχιστον έναν χρόνο • Αφορά περίπου 5.000 πολίτες που κινδυνεύουν άμεσα...
Προσωρινή προστασία ευάλωτων δανειοληπτών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μειωμένη δόση δανείου για όσους έμειναν εκτός «Γέφυρας»
Το πρόγραμμα «Γέφυρα» αλλά και προϊόντα που προβλέπουν «κούρεμα και σπάσιμο» του δάνειου θα ρίξουν στη μάχη ανάσχεσης της δημιουργίας «κόκκινων» δανείων, καθώς με βάση το… καλό σενάριο γίνεται λόγος για 10...
Μειωμένη δόση δανείου για όσους έμειναν εκτός «Γέφυρας»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πιέσεις για παράταση προστασίας α' κατοικίας
Πρόωρη στην παρούσα φάση –με βάση τα δεδομένα μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής– χαρακτήριζαν τραπεζικοί κύκλοι ενδεχόμενη ανακοίνωση παράτασης του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας και «παγώματος» των...
Πιέσεις για παράταση προστασίας α' κατοικίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στροφή Eurobank στην αξιοποίηση ακινήτων
Από το χαρτοφυλάκιο των 6.000 ακίνητων, η τράπεζα έχει επιλέξει περίπου 1.200 στα οποία θα επενδύσει σε βελτιώσεις προσδοκώντας σημαντικά έσοδα -μέσω μίσθωσης ή πώλησης- μελλοντικά.
Στροφή Eurobank στην αξιοποίηση ακινήτων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τρέχουν για βελτίωση της προστασίας
Διεύρυνση των κριτηρίων για την ένταξη στην πλατφόρμα συζητά με τους τραπεζίτες το υπουργείο Οικονομικών. Μηνύματα και ερωτήματα σε 42.107 δανειολήπτες που δεν έχουν οριστικοποιήσει την αίτηση
Τρέχουν για βελτίωση της προστασίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας