• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.8°C / 15.2°C
  1 BF
  94%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.6°C / 10.6°C
  2 BF
  93%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 14.0°C
  4 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  2 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  1 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 10.0°C
  3 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 5.4°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 12.6°C / 13.6°C
  2 BF
  95%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  4 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  6 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  5 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  4 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  5 BF
  68%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 5.5°C / 7.9°C
  1 BF
  93%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 5.5°C / 5.5°C
  2 BF
  82%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 20.8°C
  2 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.0°C / 15.4°C
  1 BF
  89%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.2°C / 13.2°C
  1 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.2°C / 10.7°C
  2 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  1 BF
  94%

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επείγεται να χαμηλώσει τον πήχη του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα κάτω από το σημερινό ασφυκτικό όριο του 3,5% του ΑΕΠ

EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μάχη για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα

 • A-
 • A+
Πληθαίνουν οι ευρωπαϊκές φωνές που υποστηρίζουν ότι η Αθήνα θα πρέπει να κάνει υπομονή ώς το 2022 με το πρόγραμμά της, παραμένοντας προσηλωμένη στις δεσμεύσεις που έχει ήδη αναλάβει ● Το οικονομικό επιτελείο θέλει να πετύχει το μεγαλύτερο δυνατό κούρεμα στους στόχους που θα υπηρετεί από το 2021 και μετά, έτσι ώστε να εξασφαλίσει περισσότερο δημοσιονομικό χώρο για φορολογικές ελαφρύνσεις.

Στη μάχη της 5ης αξιολόγησης ρίχνεται από αύριο η κυβέρνηση, προετοιμαζόμενη παράλληλα για τη μητέρα των μαχών που συνδέεται με τα πρωτογενή πλεόνασμα. Το οικονομικό επιτελείο θα προσέλθει σ’ αυτήν με σκοπό να πετύχει το μεγαλύτερο δυνατό κούρεμα στους στόχους που θα υπηρετεί από το 2021 και μετά, έτσι ώστε να εξασφαλίσει περισσότερο δημοσιονομικό χώρο για φορολογικές ελαφρύνσεις.

Οι θεσμοί, από την πλευρά τους, συμβουλεύουν την Αθήνα να έρθει με μικρό καλάθι σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, διότι οι πρώτες κόκκινες γραμμές έχουν σχεδόν οριοθετηθεί και είναι εξαιρετικά δύσκολο να παραβιαστούν.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, Βρυξέλλες, Λουξεμβούργο και Φρανκφούρτη φαίνεται να συμφωνούν για τοποθέτηση του πήχη των πλεονασμάτων στην περιοχή του 2,75% του ΑΕΠ, από 3,5% του ΑΕΠ που προβλέπει το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας ώς το 2022, και στο 2,2-2,3% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο για το διάστημα από το 2023 έως το 2060 (συμφωνία στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου 2018).

Η ελάφρυνση δεν θα είναι κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο 2,5% με βάση το σενάριο που υποστηρίζει η ελληνική πλευρά, αλλά 0,75% του ΑΕΠ, και ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται για παροχές ανέρχεται σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

Υποσχέσεις...

Ωστόσο ο χρόνος εφαρμογής αυτής της απόφασης δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει και συνεχίζει να αποτελεί γκρίζα ζώνη για τους θεσμούς, αφού ολοένα και πληθαίνουν οι ευρωπαϊκές φωνές που υποστηρίζουν ότι η Αθήνα θα πρέπει να κάνει υπομονή ώς το 2022 με το πρόγραμμά της, παραμένοντας προσηλωμένη στις δεσμεύσεις που έχει ήδη αναλάβει.

Η τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα έχει κόψει τη φόρα στην κυβέρνηση που έχει επενδύσει στη μείωση της λιτότητας και κινδυνεύει τώρα να βρεθεί ανακόλουθη με τα όσα έχει πει δημοσίως για τα πλεονάσματα και τις προσδοκίες που έχει καλλιεργήσει στους πολίτες για την αρχή μιας νέας εποχής. Ετσι θέλει πάση θυσία να συντάξει το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για την περίοδο 2021-2024 τοποθετώντας τον πήχη του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα χαμηλότερα από το σημερινό ασφυκτικό όριο του 3,5% του ΑΕΠ, που είναι συνδεδεμένο με τη λιτότητα και τη δεραγχή (ασφυκτική δηλαδή) εποπτεία της Ελλάδας από τα μνημόνια. Αυτό το νόημα έχει άλλωστε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, που θεωρείται πρόσωπο-κλειδί.

Αλλαγή χρήσης

Η συνάντηση των δύο αντρών θα γίνει στο περιθώριο του σημερινού Eurogroup (σ.σ. η Ελλάδα δεν είναι στην επίσημη ατζέντα της συνεδρίασης) και το ενδιαφέρον που συγκεντρώνει είναι εξαιρετικά μεγάλο. Κατ’ ιδίαν συναντήσεις θα έχει επίσης ο Ελληνας υπουργός με τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι, στον οποίο ο κ. Σταϊκούρας θα ξεδιπλώσει το σχέδιο με τα ελληνικά επιχειρήματα για τα πλεονάσματα, αλλά και με τον Κύπριο ομόλογό του Κωνσταντίνο Πετρίδη.

Επιστρέφοντας από το Eurogroup o κ. Σταϊκούρας θα μπει στα βαθιά νερά της 5ης αξιολόγησης, η οποία δεν συνδέεται με εκταμίευση χρημάτων από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs και ANFAs), αλλά θα προετοιμάσει τις μεγάλες αποφάσεις του προσεχούς διαστήματος για την αλλαγή χρήσης αυτών των κεφαλαίων για αναπτυξιακούς σκοπούς.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι δανειστές θα κρίνουν αν θα έρθει νέα ρύθμιση χρεών
Για επαναφορά της ρύθμισης των 120 δόσεων πιέζει η αγορά, πρόσθετη διευκόλυνση για τις οφειλές μετά την καραντίνα υπόσχεται ο Σταϊκούρας, αλλά...
Οι δανειστές θα κρίνουν αν θα έρθει νέα ρύθμιση χρεών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τροχιοδεικτικά πυρά για μείωση στα πλεονάσματα
Το οικονομικό επιτελείο προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα καθώς ανησυχεί για τα επιτόκια δανεισμού, που μπορεί να αυξηθούν, και την επίπτωσή τους στον ρυθμό εξόφλησης του ελληνικού χρέους.
Τροχιοδεικτικά πυρά για μείωση στα πλεονάσματα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το μεγάλο στοίχημα της 5ης αξιολόγησης
Τα 13 προαπαιτούμενα που πρέπει να εκπληρώσει το οικονομικό επιτελείο μέχρι τον Ιούνιο του 2020 για να κερδίσει τη συναίνεση των θεσμών σε μείωση των πλεονασμάτων και επενδυτική αξιοποίηση των κερδών από τα...
Το μεγάλο στοίχημα της 5ης αξιολόγησης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας