Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αναζητείται ταχύτερη εκκαθάριση στον νόμο Κατσέλη
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αναζητείται ταχύτερη εκκαθάριση στον νόμο Κατσέλη

  • A-
  • A+
Επιδιώκεται συμφωνία με τους δανειστές για το νέο πτωχευτικό δίκαιο, το οποίο θα ενθαρρύνει την εξωδικαστική διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους, στη βάση αυτοματοποιημένων διαδικασιών ● Η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να εισηγηθεί τη δημιουργία μόνιμης εξωδικαστικής πλατφόρμας για την προληπτική αναδιάρθρωση χρεών ιδιωτών και επιχειρήσεων, σε μόνιμη διασύνδεση με τράπεζες, ΕΦΚΑ και ΔΟΥ.

Tο πλαίσιο του νέο πτωχευτικού νόμου, που θα ενσωματώνει την κοινοτική οδηγία για την αφερεγγυότητα και τη δεύτερη ευκαιρία και θα έχει ως βασική στόχευση την ενθάρρυνση της εξωδικαστικής διευθέτησης του ιδιωτικού χρέους θα παρουσιάσει η ελληνική πλευρά στη μαραθώνια συνάντηση που θα έχει σήμερα με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών.

Εν όψει του σημερινού ραντεβού με τα τεχνικά κλιμάκια, χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας με τα συναρμόδια υπουργεία (Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Εργασίας, Ανάπτυξης). Το νέο πλαίσιο που θα ενοποιεί τη διάσπαρτη και πολύπλοκη νομοθεσία, θα πρέπει να ψηφιστεί μέχρι τις 30 Απριλίου, οπότε και λήγει το υφιστάμενο προστατευτικό πλαίσιο για την πρώτη κατοικία, θα αλλάξει άρδην τα δεδομένα για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και νοικοκυριά και φιλοδοξεί κατά τα πρότυπα του Εξωδικαστικού Μηχανισμού να αυτοματοποιήσει και να επιταχύνει τις διαδικασίες.

Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να εισηγηθεί τη δημιουργία μόνιμης εξωδικαστικής πλατφόρμας για την προληπτική αναδιάρθρωση, η οποία ωστόσο, για να «χτιστεί» και να είναι πλήρως λειτουργική, θα πρέπει να έχει όλα τα δεδομένα που θα προβλέπει το νέο πτωχευτικό δίκαιο, ώστε να μπορέσει να διασυνδεθεί με άλλα συστήματα (τραπεζών, ΕΦΚΑ, ΔΟΥ), για να δημιουργήσει αυτοματοποιημένα εργαλεία. Πάντως, στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους έχει ήδη ξεκινήσει η προεργασία, ώστε να μην υπάρξουν μεγάλες καθυστερήσεις.

Ο ειδικός γραμματέας ΔΙΧ, Φώτης Κουρμούσης, θα παρουσιάσει τον απολογισμό για την πρώτη κατοικία, στον οποίο θα επισημαίνεται ότι η απλοποίηση των διαδικασιών και η κατάργηση υποχρέωσης κατάθεσης ορισμένων δικαιολογητικών για την ένταξη στην πλατφόρμα για την πρώτη κατοικία οδήγησαν περισσότερους «κόκκινους» δανειολήπτες στην πλατφόρμα.

Οι θεσμοί, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, έχουν ήδη καταγράψει την άποψη των τραπεζών, καθώς, χθες, συζήτησαν με ανώτερα τραπεζικά στελέχη για σχεδόν πέντε ώρες στα γραφεία της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, αφού η ατζέντα περιελάμβανε πολλά και δύσκολα θέματα: πτωχευτικό δίκαιο, διαχείριση «κόκκινων» δανείων, πλειστηριασμοί, σχέδιο Ηρακλής και γενικότερα οι προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες (κεφαλαιακές απαιτήσεις, Βασιλεία, stress test).

Οι θεσμοί εκπροσωπήθηκαν από τους Wichern Rainer (EC - FISMA), Zoltan Petrov (EC -ECFIN), Βασίλη Μαρούλη (EC-ECFIN), Ευστάθιο Σοφό (ESM), Λουκά Κασκαρέλη (ESM), Thierry Bayle (IMF), Francisco Parodi (IMF), Chanda DeLong (IMF), Ευθύμιο Αργυρόπουλο (IMF), Miha Cajnko (ECB), Αθηνά Διαμάντη (ECB).

Πρώτη κατοικία

Οι θεσμοί θέτουν για μια ακόμα φορά και μετ’ επιτάσεως το πρόβλημα των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη, που σήμερα αφορούν 58.000 ακίνητα και πολλές από αυτές έχουν πάρει δικάσιμο για το 2027 και ζητούν λύσεις εδώ και τώρα. Στην κατεύθυνση αυτή οι τράπεζες έχουν καταθέσει προτάσεις για να επιταχυνθεί η εκδίκαση αυτών των υποθέσεων, σημειώνοντας ωστόσο τις ελλείψεις προσωπικού στα δικαστήρια. Παρ’ όλα αυτά, μπορούν να γίνουν βελτιώσεις, όπως κάποιες από τις υποθέσεις της επαρχίας να έρθουν υποχρεωτικά στην Αθήνα, ώστε να εκδικαστούν νωρίτερα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τράπεζες τάσσονται υπέρ της κατάργησης της προφορικής διαδικασίας και της αντικατάστασής της με έγγραφη, στην οποία οι διάδικοι θα καταθέτουν προτάσεις και ισχυρισμούς. Ο φάκελος θα πρέπει να συμπληρώνεται δύο μήνες νωρίτερα της δικάσιμου και η ακρόαση θα έχει τυπικό χαρακτήρα. Μια ακόμα πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι είναι αυτή που θα υποχρεώνει τον δανειολήπτη που έχει λάβει προσωρινή διαταγή ή αναστολή, να υποβάλει αίτημα να οριστεί νωρίτερα η δικάσιμος, ώστε να μη χάσει το ευεργέτημα της προστασίας της κατοικίας του μέχρι τη δικάσιμο.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πιέσεις για παράταση προστασίας α' κατοικίας
Πρόωρη στην παρούσα φάση –με βάση τα δεδομένα μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής– χαρακτήριζαν τραπεζικοί κύκλοι ενδεχόμενη ανακοίνωση παράτασης του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας και «παγώματος» των...
Πιέσεις για παράταση προστασίας α' κατοικίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τρέχουν για βελτίωση της προστασίας
Διεύρυνση των κριτηρίων για την ένταξη στην πλατφόρμα συζητά με τους τραπεζίτες το υπουργείο Οικονομικών. Μηνύματα και ερωτήματα σε 42.107 δανειολήπτες που δεν έχουν οριστικοποιήσει την αίτηση
Τρέχουν για βελτίωση της προστασίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μονόδρομος πλέον η ρύθμιση χρεών για διάσωση της πρώτης κατοικίας
Στη λήξη του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας στις 30 Απριλίου, σε συνδυασμό με το νέο πτωχευτικό δίκαιο που θα ενσωματώνει την κοινοτική οδηγία για την αφερεγγυότητα και τη δεύτερη ευκαιρία, και στις...
Μονόδρομος πλέον η ρύθμιση χρεών για διάσωση της πρώτης κατοικίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
9+2 δισ. ευρώ για τις εγγυήσεις του σχεδίου «Ηρακλής»
Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να αυξηθούν μέχρι και τα 11 δισ. ευρώ, οι εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου στο πλαίσιο του σχεδίου «Ηρακλής» που θα αφορά την τιτλοποίηση «κόκκινων» δανείων συνολικού ύψους 30 δισ....
9+2 δισ. ευρώ για τις εγγυήσεις του σχεδίου «Ηρακλής»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε κλοιό οι στρατηγικοί κακοπληρωτές
Με υπερεξουσίες άμεσης πρόσβασης στο TAXIS και στον ΕΦΚΑ οι τράπεζες θα έχουν στη διάθεσή τους αποδείξεις για άρση της δικαστικής προστασίας όσων θεωρείται ότι δεν τη δικαιούνται.
Σε κλοιό οι στρατηγικοί κακοπληρωτές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρόσκληση για ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων
Εκστρατεία ενημέρωσης-πρόσκλησης σε περίπου 35.000 «κόκκινους» δανειολήπτες της, ώστε να ενταχθούν στον νέο νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ξεκινάει η Eurobank.
Πρόσκληση για ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας