• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.5°C / 27.9°C
  2 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 24.4°C
  4 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 27.0°C
  3 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 17.0°C / 19.9°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 13.9°C / 14.1°C
  5 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 21.0°C / 22.9°C
  3 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  4 BF
  48%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.5°C / 25.5°C
  1 BF
  50%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.0°C / 23.8°C
  2 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 21.2°C / 25.9°C
  1 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 24.8°C
  2 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 22.9°C / 23.7°C
  4 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  4 BF
  78%
 • Λάρισα
  Θύελλα
  23°C 22.9°C / 24.0°C
  4 BF
  53%
 • Λαμία
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  25°C 25.5°C / 25.5°C
  2 BF
  82%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 23.2°C
  3 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 22.5°C / 27.1°C
  2 BF
  47%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 15.3°C / 17.7°C
  5 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.4°C / 23.7°C
  4 BF
  54%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.1°C / 17.1°C
  3 BF
  65%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αναζητείται ταχύτερη εκκαθάριση στον νόμο Κατσέλη

 • A-
 • A+
Επιδιώκεται συμφωνία με τους δανειστές για το νέο πτωχευτικό δίκαιο, το οποίο θα ενθαρρύνει την εξωδικαστική διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους, στη βάση αυτοματοποιημένων διαδικασιών ● Η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να εισηγηθεί τη δημιουργία μόνιμης εξωδικαστικής πλατφόρμας για την προληπτική αναδιάρθρωση χρεών ιδιωτών και επιχειρήσεων, σε μόνιμη διασύνδεση με τράπεζες, ΕΦΚΑ και ΔΟΥ.

Tο πλαίσιο του νέο πτωχευτικού νόμου, που θα ενσωματώνει την κοινοτική οδηγία για την αφερεγγυότητα και τη δεύτερη ευκαιρία και θα έχει ως βασική στόχευση την ενθάρρυνση της εξωδικαστικής διευθέτησης του ιδιωτικού χρέους θα παρουσιάσει η ελληνική πλευρά στη μαραθώνια συνάντηση που θα έχει σήμερα με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών.

Εν όψει του σημερινού ραντεβού με τα τεχνικά κλιμάκια, χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας με τα συναρμόδια υπουργεία (Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Εργασίας, Ανάπτυξης). Το νέο πλαίσιο που θα ενοποιεί τη διάσπαρτη και πολύπλοκη νομοθεσία, θα πρέπει να ψηφιστεί μέχρι τις 30 Απριλίου, οπότε και λήγει το υφιστάμενο προστατευτικό πλαίσιο για την πρώτη κατοικία, θα αλλάξει άρδην τα δεδομένα για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και νοικοκυριά και φιλοδοξεί κατά τα πρότυπα του Εξωδικαστικού Μηχανισμού να αυτοματοποιήσει και να επιταχύνει τις διαδικασίες.

Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να εισηγηθεί τη δημιουργία μόνιμης εξωδικαστικής πλατφόρμας για την προληπτική αναδιάρθρωση, η οποία ωστόσο, για να «χτιστεί» και να είναι πλήρως λειτουργική, θα πρέπει να έχει όλα τα δεδομένα που θα προβλέπει το νέο πτωχευτικό δίκαιο, ώστε να μπορέσει να διασυνδεθεί με άλλα συστήματα (τραπεζών, ΕΦΚΑ, ΔΟΥ), για να δημιουργήσει αυτοματοποιημένα εργαλεία. Πάντως, στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους έχει ήδη ξεκινήσει η προεργασία, ώστε να μην υπάρξουν μεγάλες καθυστερήσεις.

Ο ειδικός γραμματέας ΔΙΧ, Φώτης Κουρμούσης, θα παρουσιάσει τον απολογισμό για την πρώτη κατοικία, στον οποίο θα επισημαίνεται ότι η απλοποίηση των διαδικασιών και η κατάργηση υποχρέωσης κατάθεσης ορισμένων δικαιολογητικών για την ένταξη στην πλατφόρμα για την πρώτη κατοικία οδήγησαν περισσότερους «κόκκινους» δανειολήπτες στην πλατφόρμα.

Οι θεσμοί, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, έχουν ήδη καταγράψει την άποψη των τραπεζών, καθώς, χθες, συζήτησαν με ανώτερα τραπεζικά στελέχη για σχεδόν πέντε ώρες στα γραφεία της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, αφού η ατζέντα περιελάμβανε πολλά και δύσκολα θέματα: πτωχευτικό δίκαιο, διαχείριση «κόκκινων» δανείων, πλειστηριασμοί, σχέδιο Ηρακλής και γενικότερα οι προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες (κεφαλαιακές απαιτήσεις, Βασιλεία, stress test).

Οι θεσμοί εκπροσωπήθηκαν από τους Wichern Rainer (EC - FISMA), Zoltan Petrov (EC -ECFIN), Βασίλη Μαρούλη (EC-ECFIN), Ευστάθιο Σοφό (ESM), Λουκά Κασκαρέλη (ESM), Thierry Bayle (IMF), Francisco Parodi (IMF), Chanda DeLong (IMF), Ευθύμιο Αργυρόπουλο (IMF), Miha Cajnko (ECB), Αθηνά Διαμάντη (ECB).

Πρώτη κατοικία

Οι θεσμοί θέτουν για μια ακόμα φορά και μετ’ επιτάσεως το πρόβλημα των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη, που σήμερα αφορούν 58.000 ακίνητα και πολλές από αυτές έχουν πάρει δικάσιμο για το 2027 και ζητούν λύσεις εδώ και τώρα. Στην κατεύθυνση αυτή οι τράπεζες έχουν καταθέσει προτάσεις για να επιταχυνθεί η εκδίκαση αυτών των υποθέσεων, σημειώνοντας ωστόσο τις ελλείψεις προσωπικού στα δικαστήρια. Παρ’ όλα αυτά, μπορούν να γίνουν βελτιώσεις, όπως κάποιες από τις υποθέσεις της επαρχίας να έρθουν υποχρεωτικά στην Αθήνα, ώστε να εκδικαστούν νωρίτερα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τράπεζες τάσσονται υπέρ της κατάργησης της προφορικής διαδικασίας και της αντικατάστασής της με έγγραφη, στην οποία οι διάδικοι θα καταθέτουν προτάσεις και ισχυρισμούς. Ο φάκελος θα πρέπει να συμπληρώνεται δύο μήνες νωρίτερα της δικάσιμου και η ακρόαση θα έχει τυπικό χαρακτήρα. Μια ακόμα πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι είναι αυτή που θα υποχρεώνει τον δανειολήπτη που έχει λάβει προσωρινή διαταγή ή αναστολή, να υποβάλει αίτημα να οριστεί νωρίτερα η δικάσιμος, ώστε να μη χάσει το ευεργέτημα της προστασίας της κατοικίας του μέχρι τη δικάσιμο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Γέφυρα» προσωρινής στήριξης των ευάλωτων οφειλετών
«Κλείδωσε» όπως όλα δείχνουν η υιοθέτηση προγράμματος προσωρινής στήριξης των ευάλωτων οφειλετών για κύρια κατοικία μέχρι να λειτουργήσει ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.
«Γέφυρα» προσωρινής στήριξης των ευάλωτων οφειλετών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προσωρινή προστασία ευάλωτων δανειοληπτών
Οι δανειστές δέχθηκαν την υιοθέτηση προσωρινού πλαισίου, μέχρι να λειτουργήσει ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης, που χρειάζεται τουλάχιστον έναν χρόνο • Αφορά περίπου 5.000 πολίτες που κινδυνεύουν άμεσα...
Προσωρινή προστασία ευάλωτων δανειοληπτών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μειωμένη δόση δανείου για όσους έμειναν εκτός «Γέφυρας»
Το πρόγραμμα «Γέφυρα» αλλά και προϊόντα που προβλέπουν «κούρεμα και σπάσιμο» του δάνειου θα ρίξουν στη μάχη ανάσχεσης της δημιουργίας «κόκκινων» δανείων, καθώς με βάση το… καλό σενάριο γίνεται λόγος για 10...
Μειωμένη δόση δανείου για όσους έμειναν εκτός «Γέφυρας»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μόνο το 8% των εγγυημένων δανείων έχει αποπληρωθεί
Με αφορμή τις νέες χορηγήσεις δανείων με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας, Δημόσιο και τράπεζες φαίνεται να βρήκαν πεδίο συνεννόησης σε ό,τι αφορά το...
Μόνο το 8% των εγγυημένων δανείων έχει αποπληρωθεί
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πιέσεις για παράταση προστασίας α' κατοικίας
Πρόωρη στην παρούσα φάση –με βάση τα δεδομένα μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής– χαρακτήριζαν τραπεζικοί κύκλοι ενδεχόμενη ανακοίνωση παράτασης του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας και «παγώματος» των...
Πιέσεις για παράταση προστασίας α' κατοικίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τρέχουν για βελτίωση της προστασίας
Διεύρυνση των κριτηρίων για την ένταξη στην πλατφόρμα συζητά με τους τραπεζίτες το υπουργείο Οικονομικών. Μηνύματα και ερωτήματα σε 42.107 δανειολήπτες που δεν έχουν οριστικοποιήσει την αίτηση
Τρέχουν για βελτίωση της προστασίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας