Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τρύπα 300 εκατ. στο ασφαλιστικό
EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τρύπα 300 εκατ. στο ασφαλιστικό

  • A-
  • A+
Μεγάλο έλλειμμα φέρεται ότι εντόπισαν τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών στον προϋπολογισμό των μέτρων για το νέο συνταξιοδοτικό σχέδιο νόμου ● Βιωσιμότητα μέχρι το 2070 έδειξε η μελέτη από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή.

Τρύπα 300 εκατομμυρίων ευρώ φέρεται ότι εντόπισαν τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών στον προϋπολογισμό των μέτρων για το νέο συνταξιοδοτικό σχέδιο νόμου, κατά την επίσκεψη ελέγχου που πραγματοποίησαν στο υπουργείο Εργασίας, προχθές, στο πλαίσιο της πέμπτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Η πληροφορία, αν και ανεπιβεβαίωτη, δεν αποκλείεται να συνδέεται με τη μείωση στην αύξηση που προβλέπεται να γίνει στο τμήμα της ανταποδοτικής σύνταξης. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν μετά τη συνάντηση που είχε η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η αύξηση στις συντάξεις για 40 έτη προϋπηρεσία δεν θα είναι μεγαλύτερη του 8%.

Οι ίδιες αυξήσεις θα γίνουν και για τους συνταξιούχους που βγήκαν στη σύνταξη μετά τις 13 Μαΐου 2016 (με τον νόμο Κατρούγκαλου). Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόβλημα προέκυψε από τον συνυπολογισμό της δαπάνης που προκαλεί η δημιουργία μόνιμου μηχανισμού υποστήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων (ετησίως το 0,5% του ΑΕΠ) και των αναδρομικών σε επικουρικές συντάξεις.

Ωστόσο, σύμφωνα με το αποτέλεσμα της αναλογιστικής μελέτης από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή, το συνταξιοδοτικό σύστημα κρίνεται βιώσιμο μέχρι το 2070!

Διαβούλευση

Η ψήφιση του σχεδίου νόμου θα γίνει τον Φεβρουάριο, στο πρώτο 15νθήμερο, και όχι μέχρι τέλος Ιανουαρίου όπως προβλεπόταν αρχικώς. Το νέο νομοσχέδιο θα δοθεί στη διαβούλευση μέχρι τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου. Στη συνέχεια θα συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπου θα κληθούν όλοι οι φορείς να καταθέσουν τις απόψεις τους, και θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια με την κανονική διαδικασία (ούτε ως κατεπείγον ούτε ως επείγον).

Κατά τη συνάντηση, στο παρά πέντε της κατάθεσης του σχεδίου νόμου η ΑΔΕΔΥ ζήτησε κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου (Ν. 4387/16), σταδιακή αποκατάσταση όλων των συντάξεων και επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας, ο οποίος σημείωσε ότι δεν υπάρχει διάταξη για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής σύνταξης, επιβεβαίωσε ότι στο υπό κατάθεση σχέδιο νόμου θα συμπεριληφθούν τα εξής:

◼ Κατάργηση του πλαφόν των 1.300 ευρώ στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης με ταυτόχρονες αυξήσεις στις επικουρικές.

◼ Οργανωτική ένταξη της επικουρικής και του εφάπαξ στον ΕΦΚΑ, ο οποίος μετονομάζεται από ενιαίος σε εθνικός φορέας κοινωνικής ασφάλισης.

◼ Δημιουργία στον ΕΦΚΑ ξεχωριστής γενικής διεύθυνσης δημόσιου τομέα για τα συνταξιοδοτικά ζητήματα των δημόσιων υπαλλήλων.

◼ Ψηφιακός μετασχηματισμός του ΕΦΚΑ με στόχο από 1/6/20 το 1/3 των νέων συντάξεων να εκδίδεται ψηφιακά και ώς το 2022 οι παλιές συντάξεις να εκδίδονται μέσα σε ένα τρίμηνο.

◼ Διατήρηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και του εφάπαξ όπως ισχύουν σήμερα.

◼ Διατήρηση των ορίων ηλικίας για τους ασφαλισμένους με το καθεστώς στα βαρέα και ανθυγιεινά καθώς και για τους εκπαιδευτικούς.

◼ Μείωση της ποινής που επιβάλλεται στο ποσό των συνταξιούχων που εργάζονται στο 30%.

Μετά τη συνάντηση η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ συνεδρίασε και αποφάσισε ότι θα πραγματοποιήσει απεργιακές κινητοποιήσεις. Εκτίμησε ότι οι προτάσεις του υπουργού Εργασίας «κινούνται στην ίδια κατεύθυνση των αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων των νόμων που ψηφίστηκαν την τελευταία δεκαετία, ισχυροποιώντας τον νόμο Κατρούγκαλου και διατηρώντας για 50 χρόνια, ώς το 2070, τις μνημονιακές περικοπές στις συντάξεις».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ακονίζει «ψαλίδια» ο Γιάννης Βρούτσης
Μεγάλο «ψαλίδισμα» στην ανταποδοτικότητα σε συνδυασμό με αλλαγές σε εισφορές και νέο τρόπο υπολογισμού των κύριων συντάξεων φαίνεται ότι δρομολογεί ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, με αφορμή και «σημαία»...
Ακονίζει «ψαλίδια» ο Γιάννης Βρούτσης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βελτίωση αναπλήρωσης για συνταξιούχους με πάνω από 40 έτη ασφάλισης
Με μικρές διορθώσεις-βελτιώσεις στο ποσοστό αναπλήρωσης του συντάξιμου μισθού αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός των επόμενων ημερών το σχέδιο νόμου με τις συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Βρούτση.
Βελτίωση αναπλήρωσης για συνταξιούχους με πάνω από 40 έτη ασφάλισης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συνταξιούχοι: «Ό,τι πιο αντεργατικό και αντιλαϊκό το ασφαλιστικό νομοσχέδιο»
Συντριπτικά ενάντια στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τάσσονται οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις, οι οποίες σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν έξω από το υπουργείο...
Συνταξιούχοι: «Ό,τι πιο αντεργατικό και αντιλαϊκό το ασφαλιστικό νομοσχέδιο»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μόλις 70.000 θα δουν «χειροπιαστές» αυξήσεις στις κύριες συντάξεις
Καταργείται η αρχή της αναλογικότητας ● Μεγάλοι χαμένοι του νέου ασφαλιστικού οι χαμηλοσυνταξιούχοι ● Ευνοϊκότερες διατάξεις για την απασχόληση των «απόμαχων της εργασίας».
Μόλις 70.000 θα δουν «χειροπιαστές» αυξήσεις στις κύριες συντάξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενδοκυβερνητική σύγκρουση για το κόστος του νέου ασφαλιστικού
Δημοσιονομική μαύρη τρύπα 500 εκατ. ευρώ από τις εξαγγελίες Βρούτση έχει προκαλέσει την έντονη δυσφορία του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, αλλά και την αντίδραση των δανειστών.
Ενδοκυβερνητική σύγκρουση για το κόστος του νέου ασφαλιστικού
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ψαλίδι στις αυξήσεις συντάξεων από το 2023
Σωσίβιο για την κύρια σύνταξη, τα αποθεματικά του ΕΦΚΑ αλλά και το έλλειμμα προσωπικού στα καταστήματά του αναζητεί η κυβέρνηση στην περιουσία του μεγάλου επικουρικού Ταμείου, του ΕΤΕΑΕΠ.
Ψαλίδι στις αυξήσεις συντάξεων από το 2023

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας