• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.2°C / 24.0°C
  0 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 16.4°C / 19.7°C
  1 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.0°C / 23.3°C
  1 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 18.1°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.0°C
  3 BF
  52%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 19.1°C
  1 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 14.4°C
  3 BF
  62%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 22.9°C
  1 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 26.4°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.9°C / 19.9°C
  1 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 23.5°C
  5 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 20.7°C
  3 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.9°C / 22.9°C
  4 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 21.5°C
  0 BF
  60%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 21.2°C / 21.8°C
  0 BF
  83%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.4°C / 25.8°C
  2 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.2°C / 24.2°C
  0 BF
  73%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.3°C / 18.2°C
  0 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.0°C / 19.8°C
  2 BF
  73%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  1 BF
  64%
EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ (ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ)
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αγκάθι για τους τραπεζίτες οι 58.000 εκκρεμείς υποθέσεις του ν. Κατσέλη

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Βασική αρχή του νέου πτωχευτικού δίκαιου θα πρέπει να είναι η ενθάρρυνση εξωδικαστικών ρυθμίσεων για το 90% των υπερχρεωμένων «κόκκινων» νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ώστε να αποσυμφορηθούν τα δικαστήρια, σύμφωνα με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών.

Μετά τις 30 Απριλίου οπότε παύει το προστατευτικό πλαίσιο για την πρώτη κατοικία για όσους δεν έχουν υπαχθεί στο πλαίσιο προστασίας, τα «κόκκινα» νοικοκυριά θα κληθούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους ώστε να αποφύγουν τους πλειστηριασμούς που αναμένεται να αυξηθούν κατακόρυφα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης, Γιώργο Χατζηνικολάου, που παρέθεσε δημοσιογραφικό γεύμα.

Ωστόσο, οι εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη, οι οποίες ανέρχονται σε 58.000, αποτελούν αγκάθι. Σύμφωνα με τη γενική γραμματέα της Ενωσης, Χαρούλα Απαλαγάκη, έχει ξεκινήσει ο έλεγχος αυτών των υποθέσεων και εκτιμάται ότι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές ανέρχονται σε 30% και 6 στους 10 απορρίπτονται από τα δικαστήρια, με τον Γ. Χατζηνικολάου να σημειώνει ότι πρέπει να ενισχυθεί η κουλτούρα των πληρωμών.

Σε ό,τι αφορά το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, τα στοιχεία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, όπως είπε η Χ. Απαλαγάκη, δείχνουν ότι μόλις 176 σε σύνολο 479 αποδέχθηκαν τις προτάσεις των τραπεζών για ευνοϊκή ρύθμιση των οφειλών.

Ωστόσο, δεν κατέστησε σαφές πόσοι είναι οι δανειολήπτες που δεν έχουν απαντήσει ακόμα καθώς ο δανειολήπτης έχει έναν μήνα προθεσμία να αποδεχθεί ή όχι την πρόταση της τράπεζας.

Η γενική γραμματέας της Ενωσης χαρακτήρισε πολύ καλό το ελληνικό νομικό πλαίσιο, το πρόβλημα ωστόσο έγκειται, όπως είπε, στην πρακτική εφαρμογή του.

«Οι προθεσμίες που ορίζει ο νόμος Κατσέλη είναι εύλογες –6 έως 12 μήνες– τόσο για την τράπεζα όσο και για τον δανειολήπτη. Σήμερα ωστόσο έχουμε ένα στοκ υποθέσεων της τάξης του 50% που έχει δημιουργηθεί σε διάστημα 10 ετών.

Ο Κώδικας Δικονομίας λέει πως πρέπει να οριστεί δικάσιμος σε 20 ημέρες και το δικαστήριο δίνει ημερομηνία σε 20 μήνες» ανέφερε η Χ. Απαλαγάκη. Οι καθυστερήσεις αυτές οφείλονται σε ελλείψεις προσωπικού και υλικοτεχνικές, ενώ ευθύνες έχουν και οι νομικοί.

Ετσι, ακόμα κι αν επιτευχθεί ο στόχος του νέου πτωχευτικού για εξωδικαστική ρύθμιση των θεμάτων αφερεγγυότητας, θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες ώστε να «ανεβάσουν» ταχύτητα και τα δικαστήρια.

Σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις της νέας δεκαετίας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών υπογράμμισε ότι πρέπει να ανακτηθούν τάχιστα οι απώλειες του ΑΕΠ, που έφτασαν σωρευτικά το 30% την περίοδο της κρίσης.

Η χώρα χρειάζεται επενδύσεις και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι έτοιμο να τις χρηματοδοτήσει, όπως και το σύνολο της πραγματικής οικονομίας.

Ειδικότερα, για τις τράπεζες σημείωσε ότι πρέπει να δημιουργήσουν νέα γενιά προϊόντων και υπηρεσιών, λαμβάνοντας υπόψη τους τις ανάγκες της κοινωνίας και την επίδραση των αλλαγών που επιφέρει η κλιματική αλλαγή.

Προτεραιότητα παραμένει η μείωση των προβληματικών δανείων και η εφαρμογή του «Ηρακλή» είναι κομβικής σημασίας, αλλά όπως σημείωσε ο Γ. Χατζηνικολάου δεν έχει λυθεί ακόμα το ζήτημα της μηδενικής στάθμισης ρίσκου στις τιτλοποιήσεις ώστε οι κρατικές εγγυήσεις να καλύπτουν απόλυτα τα senior ομόλογα. Το υπουργείο όμως κάνει πολύ καλή δουλειά, όπως είπε.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πτωχευτικός κώδικας με επιχορήγηση στους ευάλωτους δανειολήπτες
Απευθείας κρατική επιδότηση θα προβλέπει το μεταβατικό πλαίσιο που θα ισχύσει από την έναρξη του πτωχευτικού κώδικα την 1η Ιουνίου μέχρι και τη λειτουργία του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων που...
Πτωχευτικός κώδικας με επιχορήγηση στους ευάλωτους δανειολήπτες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιτάχυνση των αιτήσεων για τα εκκρεμή του νόμου Κατσέλη
Σημειώνεται ότι μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, αιτήσεις επαναπροσδιορισμού δικάσιμου πρέπει να κάνουν οι δανειολήπτες που το αρχικό αίτημα υπαγωγής τους στον νόμο Κατσέλη είχε κατατεθεί από 1.7.2015 ώς και...
Επιτάχυνση των αιτήσεων για τα εκκρεμή του νόμου Κατσέλη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανεπαρκής παράταση για τις εκκρεμείς υποθέσεις του ν. Κατσέλη
Παρατείνεται μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2021 η προθεσμία υποβολής της αίτησης επαναπροσδιορισμού των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη, οι αιτήσεις των οποίων είχαν κατατεθεί μέχρι το τέλος του 2014.
Ανεπαρκής παράταση για τις εκκρεμείς υποθέσεις του ν. Κατσέλη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μειωμένη δόση δανείου για όσους έμειναν εκτός «Γέφυρας»
Το πρόγραμμα «Γέφυρα» αλλά και προϊόντα που προβλέπουν «κούρεμα και σπάσιμο» του δάνειου θα ρίξουν στη μάχη ανάσχεσης της δημιουργίας «κόκκινων» δανείων, καθώς με βάση το… καλό σενάριο γίνεται λόγος για 10...
Μειωμένη δόση δανείου για όσους έμειναν εκτός «Γέφυρας»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τραπεζικά «όχι» στον νέο πτωχευτικό
Σημαντικές ενστάσεις έχουν οι τράπεζες για τις διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα που αφορούν τα φυσικά πρόσωπα. Ενστάσεις που αναμένεται να διατυπωθούν και επισήμως μέσω της δημόσιας διαβούλευσης που λήγει την...
Τραπεζικά «όχι» στον νέο πτωχευτικό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στη Βουλή η επιτάχυνση του Νόμου Κατσέλη
Οσοι βρεθούν εκτός Νόμου Κατσέλη θα έχουν μόνη επιλογή να επιδιώξουν διμερή συμφωνία με τους πιστωτές τους, ώστε να ρυθμίσουν το χρέος τους και να σώσουν την πρώτη κατοικία τους.
Στη Βουλή η επιτάχυνση του Νόμου Κατσέλη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας