Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ευρωπαϊκά «φώτα» στον πτωχευτικό κώδικα
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ευρωπαϊκά «φώτα» στον πτωχευτικό κώδικα

  • A-
  • A+

Πολυνομία και μεγάλος χρόνος εξέτασης των υποθέσεων που φτάνουν στα δικαστήρια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του ελληνικού θεσμικού πλαισίου για την πτώχευση / αφερεγγυότητα νομικών –κυρίως– και φυσικών προσώπων.

Αυτά τα προβλήματα καλείται να αντιμετωπίσει ένας νέος διευρυμένος Κώδικας Αφεγγυότητας, στον οποίο θα εντάσσονται όλες οι σχετικές διαδικασίες, με έμφαση στις εξωδικαστικές και αυτοματοποιημένες διαδικασίες, είτε αυτές αφορούν υπερχρεωμένα νοικοκυριά/καταναλωτές, είτε επιχειρήσεις.

Κομβικής σημασίας θα είναι η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τον περιορισμό του γραφειοκρατικού βάρους και η ενίσχυση των Κέντρων Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών (ΚΕΥΔ) της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (τα οποία διαδραματίζουν τον ρόλο συμβούλου των πολιτών για θέματα υπερχρέωσης και αναδιάρθρωσης οφειλών με βάση του υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο).

Η προεργασία δημιουργίας νέου πλαισίου έχει ήδη ξεκινήσει, στη βάση της εναρμόνισης της εθνικής νομοθεσίας με το κοινοτικό δίκαιο και την οδηγία για την «αφερεγγυότητα και τη δεύτερη ευκαιρία», που θα αποτελέσει και θέμα συζήτησης την Πέμπτη στη συνάντηση που θα έχουν οι τράπεζες με τα τεχνικά κλιμάκια. Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας έχει δεσμευτεί για την εναρμόνιση στο τέλος Απριλίου.

Στο πλαίσιο αυτό η Υπηρεσία Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων SRRS της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που συγκροτήθηκε το 2015, ανέθεσε στη νομική εταιρεία Ζέπος – Γιαννόπουλος τη μελέτη του θεσμικού πλαισίου, ενόψει της εναρμόνισης του ελληνικού δικαίου, το οποίο και «συνέκρινε» με το αντίστοιχο άλλων κρατών – μελών της Ε.Ε.

Ειδικότερα, η σύγκριση έγινε με Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και εν μέρει με Γερμανία και Πορτογαλία και τα θέματα που εξετάστηκαν αφορούν τις προπτωχευτικές διαδικασίες, τις εξωδικαστικές διαδικασίες αφερεγγυότητας, την προστασία της πρώτης κατοικίας κ.ά.

Οπως προκύπτει κάποιες χώρες ενθαρρύνουν τις εξωδικαστικές διαδικασίες και τις έχουν ψηφιοποιήσει.

Οι διαδικασίες για την αφερεγγυότητα σε όλες τις χώρες που εξετάστηκαν διέπονται από πέντε βασικές αρχές:

1. Διάκριση μεταξύ εμπορικών και προσωπικών χρεών.

2. Σύμμετρη ικανοποίηση των πιστωτών με εξαίρεση των εμπράγματων διασφαλισμένων.

3. Προσπάθεια να διατηρηθεί η υπό πτώχευση επιχείρηση ως σύνολο εν λειτουργία και να διασωθούν οι θέσεις εργασίας.

4. Προσπάθεια αντιμετώπισης δικαστικών διαδικασιών που χρονίζουν.

5. Ευθύνη του εμπόρου που πτωχεύει για τις συνθήκες που οδήγησαν στην πτώχευση και καλόπιστη συνεργασία του.

Στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία οι διατάξεις για την αφερεγγυότητα είναι διάσπαρτες σε νόμους για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, ενώ σε Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία και Ιταλία το σύνολο της σχετικής νομοθεσίας περιλαμβάνεται σε 1-2 νόμους/κώδικες.

Το ιταλικό δίκαιο, εξάλλου, σε μια προσπάθεια να αποκρούσει το κοινωνικό στίγμα της πτώχευσης, δίνει έμφαση σε εξωδικαστικές διαδικασίες-εξπρές και προωθεί ομοιόμορφο σύστημα έναρξης προπτωχευτικών και πτωχευτικών διαδικασιών.

Σε πολλά κράτη-μέλη η έννοια της πρώτης κατοικίας είναι μάλλον άγνωστη, πολλώ δε μάλλον η έννοια της προστασίας της.

Στην Ελλάδα, ωστόσο, στην οποία σειρά γενεών έχουν γαλουχηθεί με την αρχή «βάλε ένα κεραμίδι πάνω στο κεφάλι σου» και το ποσοστό ιδιοκατοίκησης είναι πολύ μεγαλύτερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου, η θεσμική προστασία της πρώτης κατοικίας εισήχθη για πρώτη φορά το 2010 με τον Νόμο Κατσέλη – ο οποίος αποτέλεσε ένα ισχυρό δίχτυ προστασίας και διατήρησης της κοινωνικής συνοχής και συνεχίζει να ισχύει για όσους έχουν ήδη προσφύγει στις πρόνοιές του και αναμένουν οριστικές αποφάσεις.

Στην Ισπανία, που στο πρόσφατο παρελθόν αντιμετώπισε τη λαίλαπα των εξώσεων υπερχρεωμένων δανειοληπτών, η προστασία της πρώτης κατοικίας αφορά μόνο τις ευάλωτες οικογένειες.

Με δεδομένο ότι στα δικαστήρια θα συνεχίσει να υπάρχει σημαντικός όγκος υποθέσεων αφερεγγυότητας, κυρίως των επιχειρήσεων, προτείνεται σειρά μέτρων που θα επιτρέψουν ταχύτερους ρυθμούς, όπως ηλεκτρονική επικοινωνία στις δικαστικές διαδικασίες, συνεχής επιμόρφωση δικαστικών λειτουργών και δικηγόρων κ.ά.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τραπεζικά «όχι» στον νέο πτωχευτικό
Σημαντικές ενστάσεις έχουν οι τράπεζες για τις διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα που αφορούν τα φυσικά πρόσωπα. Ενστάσεις που αναμένεται να διατυπωθούν και επισήμως μέσω της δημόσιας διαβούλευσης που λήγει την...
Τραπεζικά «όχι» στον νέο πτωχευτικό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα αγκάθια του νέου πτωχευτικού
Οι δράσεις της κυβέρνησης στον χρηματοπιστωτικό τομέα, όπως αναφέρονται στην 5η μεταμνημονιακή έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, αποτελούν τη δέσμευση για «συνέχιση των μεταρρυθμίσεων»
Τα αγκάθια του νέου πτωχευτικού
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φόβοι για πλειστηριασμούς και εξώσεις μετά τον Απρίλιο
Η δέσμευση της κυβέρνησης για το τέλος της προστασίας της πρώτης κατοικίας μετά την 30ή Απριλίου, οπότε και λήγει η προθεσμία υποβολής αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, φαίνεται ότι είναι υπεραρκετή για τους...
Φόβοι για πλειστηριασμούς και εξώσεις μετά τον Απρίλιο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καμιά παράταση στην προστασία της Α΄ κατοικίας
Ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία σκέψη για παράταση του πλαισίου προστασίας πρώτης κατοικίας έστειλαν οι εκπρόσωποι των θεσμών στην κυβέρνηση, μέσω των τραπεζών.
Καμιά παράταση στην προστασία της Α΄ κατοικίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αγκάθι για τους τραπεζίτες οι 58.000 εκκρεμείς υποθέσεις του ν. Κατσέλη
Βασική αρχή του νέου πτωχευτικού δίκαιου θα πρέπει να είναι η ενθάρρυνση εξωδικαστικών ρυθμίσεων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ώστε να αποσυμφορηθούν τα δικαστήρια επισημαίνει η Ενωση Τραπεζών.
Αγκάθι για τους τραπεζίτες οι 58.000 εκκρεμείς υποθέσεις του ν. Κατσέλη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Φοβού τον... πτωχευτικό»
Για νέο στοκ «κόκκινων» δανείων προειδοποιούν οι τράπεζες ● Σήμερα υποβάλλεται επίσημα το υπόμνημά τους για τον νέο πτωχευτικό κώδικα, συνοδεία μελέτης της Deloitte με τρία σενάρια ρίσκου, υπονοώντας την...
«Φοβού τον... πτωχευτικό»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας