• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  21°C 16.6°C / 21.2°C
  2 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.6°C / 21.6°C
  1 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.0°C / 19.4°C
  2 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  76%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.0°C / 18.2°C
  1 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 14.5°C
  1 BF
  51%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  44%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.2°C / 20.2°C
  4 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 19.0°C
  1 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.8°C / 19.4°C
  4 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  2 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  1 BF
  58%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 16.8°C
  0 BF
  76%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.1°C / 18.3°C
  1 BF
  53%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  1 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.1°C / 21.1°C
  1 BF
  55%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  1 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.7°C / 19.5°C
  1 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  1 BF
  61%

Στιγμιότυπο από τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη με τη Διεπαγγελματική Φέτας

EUROKINISSI / ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Συμφωνία για τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας

 • A-
 • A+

Λευκός καπνός βγήκε χθες για τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας ύστερα από πολύωρη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οι φορείς του κλάδου που βρίσκονταν σε χρόνια διαμάχη μεταξύ τους έκαναν υποχωρήσεις προκειμένου να κατατεθεί ένας κοινός φάκελος και να υπογραφεί σε λίγες μέρες το πρώτο καταστατικό της Δ.Ο. που προσδοκάται να έχει καίριο ρόλο για την προστασία και την αντιπροσώπευση της φέτας ως ΠΟΠ. Σύντομα έρχεται και ο νέος νόμος για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Στο 9μελές Δ.Σ. της Δ.Ο. Φέτας θα εκπροσωπούνται ο Σύνδεσμος Ελληνικών Γαλακτοβιομηχανιών (ΣΕΒΓΑΠ) με 4 έδρες και από 1 έδρα θα έχουν οι Τυροπαραγωγοί Θεσσαλίας, η ΟΔΙΠΠΑΦ (Οικολογική Διαχείριση Προϊόντων, Παραπροϊόντων-υποπροϊόντων Φέτας ΠΟΠ), ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), η Πανελλήνια Ενωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) και η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας.

Στη γενική συνέλευση της πολυαναμενόμενης Δ.Ο. θα υπάρχουν συνολικά 33 αντιπρόσωποι μεταποιητών και κτηνοτρόφων. Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης που πήρε χαρακτήρα θρίλερ ο Μάκης Βορίδης ευχαρίστησε τους εμπλεκομένους που κατέληξαν σε συμφωνία για μια υπόθεση που παρέμενε ανοιχτή εδώ και χρόνια.

Υπενθυμίζουμε ότι το θέμα ανακινήθηκε μετά τη μονομερή κατάθεση φακέλου από τους ΣΕΒΓΑΠ, ΠΕΚ και την Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας στις 30 Δεκεμβρίου δοθείσης της ευκαιρίας από την πρόσφατη νομοθεσία για τις Δ.Ο. που απαιτεί εκπροσώπηση στο χαμηλό ποσοστό του 15% των παραγωγών-μεταποιητών.

Νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς

Παράλληλα, σήμερα ολοκληρώνεται η δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς που έρχεται προς αντικατάσταση του συνεταιριστικού νόμου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (4384/2016).

Οπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, σκοπός είναι ο περιορισμός της γραφειοκρατίας προκειμένου να μη διαιωνίζεται η εκκαθάριση εκατοντάδων συνεταιρισμών που έχουν καταστεί «φαντάσματα», αλλά και η δυνατότητα παροχής στα μέλη των αγροτικών συνεταιρισμών του κατάλληλου πλαισίου ώστε να διεξάγεται με τον καλύτερο τρόπο η αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα.

Η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στους αγροτικούς συνεταιρισμούς μπορεί να προβλέπει και δικαίωμα ψήφου που φτάνει το 35%.

Σε αυτό το θέμα έχουν υπάρξει αντιδράσεις καθώς υπό προϋποθέσεις ένας επενδυτής με το 35% μπορεί να διαθέτει πλειοψηφία επί των παρόντων σε μια συνέλευση και πρακτικά να αποφασίζει για τον συνεταιρισμό. Κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να συμβεί με ένα χαμηλότερο ποσοστό της τάξης π.χ. του 20% συνολικά ή με περιορισμό του ποσοστού ψήφων ανά ΑΦΜ επενδυτή.

Προβλήματα εντοπίζονται και στο άρθρο 20 του νομοσχεδίου περί αρχαιρεσιών, καθώς οριστική παραπομπή στη Δικαιοσύνη (και όχι καταδίκη) μελών των διοικητικών συμβουλίων θα τα οδηγεί σε αναστολή της άσκησης των καθηκόντων τους, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε βιομηχανία διώξεων ή μεθοδεύσεις από όσους θέλουν να δημιουργήσουν προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία ενός αγροτικού συνεταιρισμού.

Από τους 4.502 αγροτικούς συνεταιρισμούς που τυπικά υφίστανται σήμερα, 112 βρίσκονται σε διαδικασία λύσης και εκκαθάρισης, 2.088 θεωρούνται αδρανείς, ενώ μόλις 819 βρίσκονται σε λειτουργία και είναι ενήμεροι στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών και άλλων Συλλογικών Φορέων.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στήριξη ζητούν οι ροδακινοπαραγωγοί
Θέλουν συνάντηση με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για το εμπάργκο από Ρωσία και ΗΠΑ, την κλιματική αλλαγή, αλλά και τα προβλήματα από την έλλειψη εργατών λόγω της πανδημίας.
Στήριξη ζητούν οι ροδακινοπαραγωγοί
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αγροτικοί συνεταιρισμοί α λα ελληνικά
Ο υπουργός Μάκης Βορίδης επανέφερε τελικά τη διάταξη για την πενταετή αναστολή των διώξεων σε διοικήσεις συνεταιρισμών υπό εκκαθάριση ή πτώχευση. η διάταξη λέει ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλη Αποστόλου,...
Αγροτικοί συνεταιρισμοί α λα ελληνικά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ράβε-ξήλωνε για τους συνεταιρισμούς
Εντονες αντιδράσεις στις επιτροπές της Βουλής από φορείς αγροτών. Ο υπουργός Μ. Βορίδης υποσχέθηκε να επαναφέρει την πενταετή αναστολή διώξεων σε διοικήσεις αγροτικών συνεταιρισμών υπό εκκαθάριση ή πτώχευση.
Ράβε-ξήλωνε για τους συνεταιρισμούς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενστάσεις στο νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς
Σοβαρές ενστάσεις επί του νομοσχεδίου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς εκφράζουν προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης φορείς του συνεταιριστικού κινήματος και οργανώσεις της ΚΑΛΟ.
Ενστάσεις στο νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αντίμετρα για το Nutriscore
Παγίδες κρύβει το προωθούμενο στην Ε.Ε. σύστημα αξιολόγησης τροφίμων. Συντονισμένη δράση με ομολόγους του από τον ευρωπαϊκό Νότο υπόσχεται ο Γ. Γεωργαντάς
Αντίμετρα για το Nutriscore
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απογοήτευσε τους αγρότες η συνάντηση με τους υπουργούς
Τα συμπληρωματικά μέτρα στήριξης που αναγγέλθηκαν φτάνουν τα 20 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον στα μέτρα στήριξης ύψους 170 εκατ. ευρώ που είχαν ανακοινωθεί από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ.
Απογοήτευσε τους αγρότες η συνάντηση με τους υπουργούς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας