Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 Μηνυτήρια αναφορά για έργα σε Ψυττάλεια και Κυνόσουρα

Οι μηνυτές επισημαίνουν ότι «η ΟΛΠ Α.Ε. δεν έχει δικαίωμα χρήσης ή εκμετάλλευσης οιουδήποτε χερσαίου ή θαλάσσιου τμήματος της Ψυττάλειας διότι δεν περιλαμβάνεται στους χώρους του Λιμένος Πειραιώς όπως παραχωρήθηκαν δυνάμει της από 13-2-2002 Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΟΛΠ Α.Ε.»

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μηνυτήρια αναφορά για έργα σε Ψυττάλεια και Κυνόσουρα

  • A-
  • A+

Μηνυτήρια αναφορά κατά της ΟΛΠ Α.Ε., των μελών της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) του υπουργείου Ναυτιλίας και κατά παντός υπευθύνου κατέθεσαν δύο δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Σαλαμίνας και ένας γεωπόνος, κάτοικος Σαλαμίνας.

Οι τρεις μηνυτές υποστηρίζουν ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν κατά την 80ή και 81η συνεδρίαση της ΕΣΑΛ στις 25/9/2019 και 9/10/2019 και βάσει αυτών εγκρίθηκαν έργα που συμπεριλαμβάνονται στο master plan της ΟΛΠ Α.Ε. και τα οποία πρόκειται να γίνουν σε περιοχές της Σαλαμίνας «ελήφθησαν παράνομα και παράτυπα και οποιαδήποτε εκτέλεση βάσει αυτών είναι απολύτως μη νόμιμη».

Συγκεκριμένα αναφέρονται στη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση ναυπηγείου στην Ψυττάλεια και στην τοποθέτηση πλωτής δεξαμενής, στη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση πλωτών κατασκευών και ναύδετων για την εξυπηρέτηση πλοίων στην Κυνόσουρα, στη σχεδιαζόμενη κατασκευή τουριστικού και αλιευτικού λιμένα στην Κυνόσουρα και στη συνέχιση της λειτουργίας των ναυπηγείων στη βόρεια Κυνόσουρα σε αρχαιολογική ζώνη Α' απολύτου προστασίας και στην περιοχή Πούντα Αμπελακίων σε Ζώνη Β' προστασίας.

Σχετικά με την εγκατάσταση πλωτής δεξαμενής σε περιοχή της νήσου Ψυττάλειας επισημαίνουν ότι «η ΟΛΠ Α.Ε. δεν έχει δικαίωμα χρήσης ή εκμετάλλευσης οιουδήποτε χερσαίου ή θαλάσσιου τμήματος της εν λόγω περιοχής διότι δεν περιλαμβάνεται στους χώρους του Λιμένος Πειραιώς όπως παραχωρήθηκαν δυνάμει της από 13-2-2002 Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΟΛΠ Α.Ε.».

Προσθέτουν ακόμα ότι «οι σκοπούμενες κατασκευές συνιστούν μεγάλης κλίμακας επεμβάσεις και εγείρουν σοβαρότατα ζητήματα νομιμότητας και περιβαλλοντικής προστασίας, πολύ δε περισσότερο στον βαθμό που επιχειρείται η εκ του πλαγίου νομιμοποίησή τους στο πλαίσιο των επενδυτικών σχεδίων της ΟΛΠ Α.Ε.

»Συνεπάγεται δε περαιτέρω υποβάθμιση του περιβάλλοντος σε μία ήδη επιβαρυμένη περιοχή και δη τόσο του φυσικού όσο και του πολιτιστικού, λόγω της γειτνίασης με ειδικής προστασίας αρχαιολογικές περιοχές (Ζώνη Α’ απολύτου προστασίας και Ζώνη Β’ πολλαπλώς προστατευόμενη της Κυνόσουρας Σαλαμίνας)».

Για την εγκατάσταση πλωτών κατασκευών και ναύδετων για την εξυπηρέτηση πλοίων αλλά και για την κατασκευή τουριστικού αλιευτικού λιμένα σε περιοχές της Κυνόσουρας, τονίζουν ότι κάτι τέτοιο είναι «ασύμβατο με την ισχύουσα νομοθεσία γιατί δυνάμει του νόμου 4404/16 απαγορεύεται οποιαδήποτε λιμενική δραστηριότητα περιλαμβανομένης της πρόσδεσης πλοίων σε θαλάσσια ζώνη πλάτους 200 μέτρων περιμετρικά της Κυνόσουρας στους χωροθετούμενους αρχαιολογικούς χώρους όπου περιλαμβάνονται και οι επίδικες ζώνες».

Για τη συνέχιση της λειτουργίας των ναυπηγείων στις περιοχές της βόρειας Κυνόσουρας στη μηνυτήρια αναφορά επισημαίνεται ότι μια τέτοια απόφαση είναι «ασύμβατη με τη νομοθεσία διότι πρόκειται για ζώνες Α’ απολύτου προστασίας όπου απαγορεύεται ρητά η δόμηση, η οποιαδήποτε αλλοίωση του εδάφους, η λειτουργία ναυπηγοεπισκευαστικών μονάδων, η κατασκευή λιμενικών έργων, καθώς και οποιαδήποτε κατασκευή για την οποία απαιτείται ή δεν απαιτείται άδεια της αρμόδιας πολεοδομικής αρχής».

Η μηνυτήρια αναφορά κατατέθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τι περιλαμβάνει το νέο master plan
Κατατέθηκε το νέο επενδυτικό σχέδιο στο υπουργείο Ναυτιλίας, αφού ξεπεράστηκαν οι διαφωνίες και βρέθηκε η χρυσή τομή που ικανοποιεί κυβέρνηση και Κινέζους καθώς δεν περιλαμβάνει τη χωροθέτηση ναυπηγείου.
Τι περιλαμβάνει το νέο master plan
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Cosco φέρνει στον Πειραιά πλωτή δεξαμενή 80.000 τόνων
Για έξοδο της ναυπηγοεπισκευής από τον μαρασμό έκανε λόγο ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, στην επίσκεψη-ξενάγηση στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος που διοργάνωσε ο ΟΛΠ και στην οποία...
Η Cosco φέρνει στον Πειραιά πλωτή δεξαμενή 80.000 τόνων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διευκόλυνση ΟΛΠ στις ακτοπλοϊκές
Οικονομική διευκόλυνση στις ακτοπλοϊκές εταιρείες αποφάσισε να παράσχει ο ΟΛΠ. Σε συνεννόηση με τον υπουργό Ναυτιλίας αποφάσισε την παράταση της διάρκειας των χαρακτηρισμένων προσωρινών επισκευαστικών θέσεων...
Διευκόλυνση ΟΛΠ στις ακτοπλοϊκές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αποκαθήλωση στον 5μηνο απολογισμό Πλακιωτάκη
«Πληρωμένες» απαντήσεις έδωσε χθες ο τομεάρχης Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός στα όσα ανέφερε ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης στη βουλή σχετικά με το έργο που έχει παραχθεί.
Αποκαθήλωση στον 5μηνο απολογισμό Πλακιωτάκη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το ζωτικό τους χώρο διεκδικούν οι ναυπηγοεπισκευαστές
Οι ναυπηγοεπισκευαστές αναφέρουν ότι ο ΟΛΠ δεν έχει δικαίωμα εγκατάστασης και λειτουργίας ναυπηγείου στον χώρο της Ζώνης, αντίθετα έχει υποχρέωση να βελτιώσει τις υφιστάμενες υποδομές.
Το ζωτικό τους χώρο διεκδικούν οι ναυπηγοεπισκευαστές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιμένει η COSCO για την 4η προβλήτα στο Κερατσίνι, σιωπή από το υπουργείο Ναυτιλίας
Οι Κινέζοι επανέρχονται και εμμέσως πλην σαφώς δηλώνουν ότι τίποτε δεν τελείωσε γι’ αυτούς, αναφορικά με την 4η προβλήτα στο Κερατσίνι, την επένδυση που μόλις την Τετάρτη απέρριψε η ΕΣΑΛ.
Επιμένει η COSCO για την 4η προβλήτα στο Κερατσίνι, σιωπή από το υπουργείο Ναυτιλίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας