Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Τέλειωσε το δίκαιο της ανάγκης»
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Τέλειωσε το δίκαιο της ανάγκης»

  • A-
  • A+

Μια ιδιαίτερη και σημαντική για ασφαλισμένους, κράτος, νομικούς και δικαστές διαδικασία ξεκίνησε χθες στο Συμβούλιο της Επικρατείας, υπό τους ήχους των συνθημάτων εκατοντάδων συνταξιούχων, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των φορέων τους για τη συγκέντρωση και την πορεία διαμαρτυρίας που ακολούθησε.

Πρόκειται για την πρότυπη πιλοτική δίκη (νόμος 3900/2010) την οποία ζήτησε ο ΕΦΚΑ, προκειμένου να απομακρύνει όσο γίνεται περισσότερο την αποπληρωμή ενός ιδιαίτερα μεγάλου ποσού, το οποίο με τους μετριοπαθείς υπολογισμούς των δικηγόρων που εκπροσωπούν τους συνταξιούχους ανέρχεται σε 6 δισ. ευρώ, ενώ κατά τον ΕΦΚΑ και το υπουργείο Εργασίας μπορεί να φτάσει τα 26,5 δισ. ευρώ!

Με την απόφαση του ΣτΕ, η οποία δεν αναμένεται να εκδοθεί πριν από τον Μάρτιο, θα κριθεί η επαναβεβαίωση ή η ακύρωση προηγούμενων αποφάσεών του (2287 και 2288) στις οποίες κατέληξε τον Ιούνιο του 2015.

Μαραθώνια συνεδρίαση

Η δίκη στο ΣτΕ πραγματοποιήθηκε σε κλίμα έντασης, σε μια μαραθώνια συνεδρίαση, στη διάρκεια της οποίας οι δικηγόροι των συνταξιουχικών ενώσεων υποστήριξαν ότι οι περικοπές του 2012 συνιστούν παράβαση του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, ενώ παραβιάζεται πληθώρα συνταγματικών διατάξεων, όπως είναι η αρχή της αναλογικότητας, η αρχή της ισότητας, το δικαίωμα της αξιοπρεπούς διαβίωσης κ.λπ.

Οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων δεν παρέλειψαν να αποδώσουν σκοπιμότητα στην πρωτοβουλία του ΕΦΚΑ να ζητήσει πιλοτική δίκη για το επίμαχο θέμα, υποστηρίζοντας ότι στην ουσία ζητά από το ΣτΕ να κρίνει εκ νέου τόσο το νομοθετικό πλαίσιο για τις περικοπές των συντάξεων, όσο και τις προηγούμενες αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ (2287 και 2288) για τις εν λόγω περικοπές.

«Δεν ισχύει πλέον το δίκαιο της ανάγκης, και πρέπει οι σύμβουλοι Επικρατείας να επιστρέψουν στην κανονικότητα», πρόσθεσαν οι δικηγόροι.

Υπενθυμίζεται ότι με τις συγκεκριμένες αποφάσεις είχαν κριθεί αντισυνταγματικές οι περικοπές που επιβλήθηκαν σε κύριες και επικουρικές συντάξεις καθώς και η κατάργηση των δώρων με τους νόμους 4051/12 και 4093/12 της κυβέρνησης Αντ. Σαμαρά το 2012.

Ομως, εκείνες οι αποφάσεις του ΣτΕ δεν υλοποιήθηκαν ποτέ, ούτε από την κυβέρνηση Αλ. Τσίπρα, και οι μειώσεις συνεχίστηκαν όχι μόνο μέχρι και το 2016, οπότε ψηφίστηκε ένας νέος νόμος, επί υπουργίας Γ. Κατρούγκαλου στο υπουργείο Εργασίας, αλλά και μέχρι το 2018.

Υπενθυμίζεται δε ότι με τον νόμο Κατρούγκαλου άλλαξε η δομή της σύνταξης και ο υπολογισμός της στο εξής θα γινόταν με βάση τον διαχωρισμό της σε δύο τμήματα: το τμήμα της εθνικής σύνταξης, που είναι για όλους ενιαία, και το τμήμα της ανταποδοτικής που εξαρτάται από το ύψος των εισφορών.

Επίσης, για να γίνει η μετάβαση στο νέο σχήμα προσετέθη η προσωπική διαφορά που αποτέλεσε και τη γέφυρα ανάμεσα στα δύο «συστήματα» για να γίνει ο επανυπολογισμός των συντάξεων, για τις οποίες σαφής εικόνα δημοσιοποιήθηκε μόλις πρόσφατα, τον περασμένο Νοέμβριο με τα γνωστά σημειώματα του ΕΦΚΑ.

Ας μην ξεχνάμε, επίσης, ότι στις αλλαγές που έγιναν, στο σκέλος της επικουρικής προσετέθη από τον νόμο Κατρούγκαλου και η νοητή κεφαλαιοποίηση.

Ο επανυπολογισμός

Ομως, πώς προέκυψε η επιχειρηματολογία του ΕΦΚΑ για την πρόκληση της πρότυπης δίκης; Τον περασμένο Οκτώβριο, το ΣτΕ κατέληξε σε τρίτη απόφαση, με την οποία κρίθηκε συνταγματικός ο επανυπολογισμός των συντάξεων.

Η απόφαση ελήφθη με διαφορά μόνο μίας ψήφου (13 υπέρ, 12 κατά), γεγονός το οποίο οδήγησε τον ΕΦΚΑ να εικάσει ότι οι διεκδικήσεις για την επιστροφή των περικοπών στο χρονικό διάστημα από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου το 2016 μέχρι και 31.12.2018 τίθενται εν αμφιβόλω.

Επομένως, με τη νέα, κρίσιμη δίκη που σηματοδοτεί την τρίτη και οριστική δικαστική φάση, θα κριθεί όχι μόνο εάν πρέπει να επιστραφούν τα ποσά των περικοπών που αντιστοιχούν σε αυτήν την περίοδο, αλλά θα επανακριθούν και οι περικοπές που έγιναν μέσα στο 2013.

Συνολικά, με τις αιτήσεις τους οι συνταξιούχοι ζητούν από 5.600 έως 62.400 ευρώ ο καθένας, ανάλογα με την απώλεια που είχε για τους 80 μήνες, δηλαδή από τις περικοπές του 2012, οι οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ το 2015.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τι προβλέπουν οι 5 δικαστικές αποφάσεις για τις συντάξεις
Αλώβητος... βγήκε από την Ολομέλεια του ΣτΕ ο ΕΦΚΑ. Κρίθηκε συνταγματικός όπως και η υπαγωγή σε αυτόν του συνόλου των ασφαλισμένων. Ωστόσο, οι αποφάσεις των ανώτατων δικαστών περιορίζουν δραστικά την...
Τι προβλέπουν οι 5 δικαστικές αποφάσεις για τις συντάξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σημαντική απόφαση του ΣτΕ για τα νοσήλια
Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έκρινε ότι ο ΕΦΚΑ οφείλει να πληρώνει στους ασφαλισμένους όλα τα νοσήλια εισαγωγών για επείγοντα περιστατικά σε ιδιωτικές κλινικές, εφόσον στα δημόσια νοσοκομεία δεν υπήρχαν...
Σημαντική απόφαση του ΣτΕ για τα νοσήλια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο ΕΦΚΑ ζητά από 8.000 συνταξιούχους να επιστρέψουν 27,6 εκατ. ευρώ
Θέμα αναδρομικών υπάρχει, αναγνωρίζει ο υπουργός Εργασίας, μόνο που δεν τα οφείλει ο ΕΦΚΑ στους συνταξιούχους, αλλά οι συνταξιούχοι στον ΕΦΚΑ.
Ο ΕΦΚΑ ζητά από 8.000 συνταξιούχους να επιστρέψουν 27,6 εκατ. ευρώ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παγώνουν οι δίκες για αναδρομικά
Αναστέλλεται η εκδίκαση όλων των εκκρεμών υποθέσεων που αφορούν τη διεκδίκηση αναδρομικών από τις συντάξεις που περικόπηκαν με βάση το δεύτερο μνημόνιο. Εκεί οδηγεί η απόφαση να κριθεί τελεσίδικα το θέμα των...
Παγώνουν οι δίκες για αναδρομικά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι συνταξιούχοι, τα αναδρομικά, οι εφέσεις και τα δικαστικά έξοδα
​Με την αίτηση στον ΕΦΚΑ για τα αναδρομικά να αποτελεί μόνο νομικό βήμα για την αναστολή της παραγραφής συνεχίζεται η αναταραχή στις τάξεις των συνταξιούχων σχετικά με τις παράνομες περικοπές στις συντάξεις...
Οι συνταξιούχοι, τα αναδρομικά, οι εφέσεις και τα δικαστικά έξοδα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο ΣτΕ οι 23 προσφυγές κατά του νόμου Κατρούγκαλου
Συζητήθηκαν χθες στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου, 23 υποθέσεις κατά του ασφαλιστικού νόμου 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) με τον οποίο καθορίστηκε ο νέος...
Στο ΣτΕ οι 23 προσφυγές κατά του νόμου Κατρούγκαλου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας