• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.4°C / 23.4°C
  3 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.8°C / 23.1°C
  3 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.7°C / 25.0°C
  0 BF
  39%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.9°C / 23.8°C
  1 BF
  27%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 23.5°C
  3 BF
  33%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.0°C / 21.5°C
  0 BF
  41%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 18.1°C
  2 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  2 BF
  30%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.2°C / 24.9°C
  5 BF
  47%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 21.8°C
  4 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.1°C / 22.8°C
  5 BF
  46%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 18.5°C
  0 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  4 BF
  53%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 20.1°C / 22.9°C
  2 BF
  35%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 21.6°C
  2 BF
  52%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  4 BF
  38%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 19.7°C / 23.2°C
  3 BF
  34%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.3°C
  3 BF
  47%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 22.2°C
  3 BF
  55%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  43%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ισχυρά κίνητρα για μετακίνηση από τη Eurobank στην FPS

 • A-
 • A+

Με ελάχιστο μπόνους 25.000 ευρώ, το οποίο θα είναι αφορολόγητο και θα καταβληθεί άμεσα και εφάπαξ, και διατήρηση όλων των υφιστάμενων παροχών (μισθολογικών, ασφαλιστικών και σε είδος) θα γίνει σε εθελοντική βάση η μετακίνηση των 500 εργαζομένων του Τομέα Προβληματικών Δανείων της Εurobank στην εταιρεία FPS που αναλαμβάνει τη διαχείριση του προβληματικού δανειακού χαρτοφυλακίου της τράπεζας.

Η μετακίνηση των εργαζομένων στην FPS είναι ένα από τα πιο κρίσιμα βήματα της συμφωνίας με το ιταλικό fund της doValue και η διοίκηση της τράπεζας εκτιμά ότι η συμφωνία με τους εκπροσώπους των εργαζομένων δεν έχει ψιλά γράμματα, θα έχει μεγάλη ανταπόκριση από τους υπό μετακίνηση εργαζομένους και δεν θα υπάρξουν παρατράγουδα, ανάλογα με αυτά που συνέβησαν στην Πειραιώς και τη μετακίνηση εκείνων του αντίστοιχου τμήματος στην Intrum.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων Τραπεζικής Επιχείρησης Eurobank, εξασφαλίζεται η απασχόληση για όλους τους υπό μετακίνηση εργαζομένους, κατοχυρώνονται και μεταβιβάζονται όλες οι υφιστάμενες παροχές: μισθολογικές, ασφαλιστικές και σε είδος (συμβόλαια ιδιωτικής ασφάλισης, δανειακοί όροι).

Επιπλέον, όσοι αποφασίσουν να μετακινηθούν στην FPS θα λάβουν 10 μικτούς και αφορολόγητους μισθούς –ως οικειοθελής αποζημίωση– με ελάχιστο ποσό τα 25.000 ευρώ. Δηλαδή, ο εργαζόμενος με 1.000 ευρώ μισθό που δικαιούται 10.000 ευρώ, θα λάβει αποζημίωση 25 μηνών. Πρακτικά, όπως τονίζει το Σωματείο, το 90% των υπαγομένων στη συμφωνία θα λάβει από 13 έως 30 μισθούς, ενώ το 40% θα πάρει 15 μισθούς.

Το ποσό της «αποζημίωσης» θα δοθεί άμεσα και εφάπαξ. Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα κινήτρων της Eurobank είναι υψηλότερο κατά 40% σε σχέση με της Πειραιώς.

Οι εργαζόμενοι της Eurobank που θα αποφασίσουν να αποχωρήσουν οικειοθελώς από την τράπεζα και να μην προσληφθούν στην FPS, θα υπογράψουν σύμβαση λύσης της σχέσης εργασίας με την τράπεζα σε ατομική βάση κάνοντας χρήση του τελευταίου προγράμματος εθελουσίας εξόδου (με μέγιστο όριο το μικτό ποσό των 160.000 ευρώ).

Ωστόσο θα αναλάβουν τη δέσμευση για έναν χρόνο από την αποχώρησή τους να μην εργαστούν σε ανταγωνιστικές προς την FPS επιχειρήσεις. Αν παραβεί την υποχρέωση αυτή, ο εργαζόμενος θα οφείλει να επιστρέψει στην τράπεζα το τμήμα της αποζημίωσης λύσης σχέσης που έλαβε, το οποίο υπερβαίνει την κατά νόμο αποζημίωση καταγγελίας.

Το κρίσιμο ζήτημα ωστόσο είναι τι θα συμβεί σε ενδεχόμενη άρνηση των εργαζομένων να αποδεχθούν μία από τις δύο λύσεις. Η διοίκηση, σύμφωνα με πληροφορίες, απορρίπτει κατηγορηματικά το σενάριο των απολύσεων, ωστόσο έχει ξεκαθαρίσει ότι οι διαθέσιμες θέσεις στην τράπεζα είναι ελάχιστες και είναι στο δίκτυο καταστημάτων.

Ετσι, αν προκύψουν τέτοιες περιπτώσεις η τράπεζα θα καταφύγει στον νόμο περί αποσχίσεων που προβλέπει υποχρεωτική μετακίνηση χωρίς παροχή κινήτρων. Ωστόσο η διοίκηση εκτιμά ότι θα υπάρχει ευρεία αποδοχή της συμφωνίας που επετεύχθη με τους εκπροσώπους των εργαζομένων.

Το Σωματείο πάντως σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Η τράπεζα σημείωσε ότι φέρουσα τη συνολική ευθύνη της επιτυχίας του εγχειρήματος, διατηρεί αυτούσια τα δικαιώματα που παρέχονται στον μεταβιβάζοντα εργοδότη στο πλαίσιο των νόμων, με στόχο ακριβώς τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

»Το Σωματείο σημείωσε ότι σε αυτή την περίπτωση θα επανεξετάσει τη στάση του ανάλογα με τα νέα δεδομένα και με μοναδικό σκοπό να μην υπάρξουν απολύσεις για οικονομοτεχνικούς ή τεχνικούς ή οργανωτικούς λόγους στο πλαίσιο της κείμενης νομοθεσίας».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υβριδική εργασία στη Εurobank
Το υβριδικό μοντέλο εργασίας επέλεξαν περίπου 2.800 εργαζόμενοι –δηλαδή το 81% των εργαζομένων που είχαν αυτή τη δυνατότητα– της Εurobank ώστε να εργάζονται 2 ή κατ’ εξαίρεση 3 φορές την εβδομάδα από το σπίτι...
Υβριδική εργασία στη Εurobank
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα εθελουσία στη Eurobank
Προτεραιότητα και κίνητρα δίνονται σε διευθύνσεις όπου επιταχύνεται η ψηφιοποίηση ή σε γεωγραφικές περιοχές όπου ήδη υπάρχει υπερβάλλον προσωπικό λόγω του περιορισμού του δικτύου.
Νέα εθελουσία στη Eurobank
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το στοίχημα της Eurobank με την FPS
Στην τελική ευθεία μπαίνει το χρηματοπιστωτικό σύστημα, με τις εταιρείες διαχείρισης να παίρνουν σταδιακά το «κόκκινο» δανειακό χαρτοφυλάκιο των τραπεζών και μαζί τους αντίστοιχους υπαλλήλους.
Το στοίχημα της Eurobank με την FPS
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ηχηρό μήνυμα στις τράπεζες
Υψηλή συμμετοχή στην απεργία σε Πειραιώς και Εθνική • Αύριο νέα συνάντηση των εργαζομένων με τη διοίκηση της πρώτης, αναμένεται ραντεβού και με τη δεύτερη για νέες συμβάσεις • Πιέσεις για να μπει φρένο στη...
Ηχηρό μήνυμα στις τράπεζες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απόδοση ιδίων κεφαλαίων 10% περιμένει η Eurobank
Στα 305 εκατ. τα καθαρά κέρδη της στο α’ τρίμηνο, διατηρεί την εκτίμηση για 400 εκατ. νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αν και δεν βλέπει αλλαγές στη συμπεριφορά των δανειοληπτών.
Απόδοση ιδίων κεφαλαίων 10% περιμένει η Eurobank
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αποζημιώσεις εργαζομένων σε υπό εκκαθάριση τράπεζες
Χρειάστηκαν σχεδόν δέκα χρόνια για να λάβουν όλοι οι πρώην εργαζόμενοι των υπό ειδική εκκαθάριση πιστωτικών ιδρυμάτων το σύνολο των αποζημιώσεών τους.
Αποζημιώσεις εργαζομένων σε υπό εκκαθάριση τράπεζες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας