• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.3°C / 15.1°C
  2 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.8°C / 12.3°C
  0 BF
  92%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 11.8°C
  2 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 12.9°C
  3 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.1°C / 11.7°C
  2 BF
  94%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 6.2°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.5°C / 9.6°C
  1 BF
  94%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 11.8°C
  5 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 13.9°C
  4 BF
  94%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 15.2°C
  5 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 13.6°C
  5 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 12.6°C / 12.6°C
  2 BF
  74%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  7°C 6.9°C / 7.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 9.5°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.2°C
  3 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.6°C / 15.3°C
  2 BF
  68%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.3°C / 13.8°C
  2 BF
  91%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.7°C / 12.4°C
  1 BF
  82%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  1 BF
  93%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Μετεξεταστέα» τα επιδόματα παιδιού και... στέγης

 • A-
 • A+
Ανεπαρκή θεωρούν οι πολίτες τη ρύθμιση για το επίδομα γέννησης. Οξεία αντίδραση Φωτίου για τις περικοπές και τους αποκλεισμούς. Για πολίτες τρίτων χωρών απαιτείται δεκαετία διαμονής, εκτός αν πρόκειται για αναγνωρισμένους πρόσφυγες. Πρόσθετο κριτήριο οι σχολικές επιδόσεις.

Πολλές και άκρως ενδιαφέρουσες αντιδράσεις έχει προκαλέσει το σχέδιο νόμου για τη χορήγηση του επιδόματος γέννησης, βασικές διατάξεις του οποίου αποκάλυψε η «Εφ.Συν.» την περασμένη Παρασκευή.

Το νομοσχέδιο βρίσκεται σε διαβούλευση (στον σύνδεσμο opengov.gr) μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2020 και η βασική του ρύθμιση, το επίδομα των 2.000 ευρώ για κάθε νεογέννητο παιδί, έχει γίνει αντικείμενο δεκάδων σχολίων από πολίτες. Τα περισσότερα σχόλια θεωρούν θετικό μεν το επίδομα, αλλά επισημαίνουν την ανεπάρκειά του και την ανάγκη στήριξης των γεννημένων παιδιών.

Κι έτσι η συζήτηση έρχεται στην πολύ πιο ουσιώδη παρέμβαση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εργασίας, η οποία αφορά τις αυστηρές προϋποθέσεις που θεσπίζονται για τα επιδόματα παιδιού και στέγασης.

Οπως έχει γράψει η «Εφ.Συν.», για τη χορήγηση του επιδόματος σε πολίτες τρίτων χωρών προβλέπεται η 12ετία ως απαιτούμενος χρόνος διαμονής, εκτός αν πρόκειται για αναγνωρισμένους πρόσφυγες.

Μάλιστα, η διάταξη χειροτέρευσε σε σχέση με το αρχικό σχέδιο, που όριζε ως προϋπόθεση τη 10ετία. Απαιτείται επίσης το παιδί όχι μόνο να έχει εγγραφεί στο σχολείο, αλλά και να αποδεικνύεται η πραγματική φοίτησή του, που σημαίνει ότι δεν υποχρεώνεται να επαναλάβει την τάξη λόγω απουσιών.

Η διάταξη δεν συνοδεύεται από κανένα παράλληλο μέτρο υποστήριξης των παιδιών από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που, για λόγους οικονομικούς, κοινωνικούς ή πολιτιστικούς, δυσκολεύονται να έχουν μια σχολική κανονικότητα.

Ενίσχυση της οικογένειας και αντιμετώπιση του δημογραφικού δεν επιτυγχάνονται με περικοπές στους δυνητικούς δικαιούχους και στα διαθέσιμα κονδύλια, τονίζει η Θεανώ Φωτίου

EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Το θέμα επεσήμανε με δήλωσή της η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.

«Ο κ. Μητσοτάκης διάλεξε τις μέρες των Χριστουγέννων, που συμβολίζουν την αγάπη και τη φροντίδα για τα παιδιά, για να τα διαχωρίσει ανάλογα με την καταγωγή των γονιών τους και τη σχολική τους επιμέλεια», τονίζει η κ. Φωτίου, που επισημαίνει: «Αντί για δώρα, κόβει το επίδομα παιδιού και το επίδομα στέγης της οικογένειας αν ένα παιδί μείνει από απουσίες. Το περιβόητο επίδομα γέννησης 2.000 ευρώ δεν θα το πάρει κανένα νεογέννητο προσφυγόπουλο – αυτά είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού».

Η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ στη δήλωσή της τονίζει επίσης:

«– Το νομοσχέδιο υποτίθεται ότι παρέχει 123 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της οικογένειας και την αντιμετώπιση του δημογραφικού, αλλά με μαγικό τρόπο περιορίζει τους δυνητικούς δικαιούχους του επιδόματος παιδιού και στέγασης και αφαιρεί 200 εκατ. σε σχέση με πέρυσι.

– Αγνοεί ο πρωθυπουργός, που δεν χάνει ευκαιρία να εμφανίζεται ως πρότυπο οικογενειάρχη, την αδιαπραγμάτευτη αρχή ότι το παιδί είναι πάνω από όλα παιδί και δικαιούται προστασίας, χωρίς παράλογους όρους και προϋποθέσεις.

– Ο ΣΥΡΙΖΑ θέσπισε το 2018 με ενιαίο και δίκαιο τρόπο το επίδομα παιδιού, διπλασιάζοντας σχεδόν τον προϋπολογισμό που παρέλαβε, από 650 εκατ. σε 1,1 δισ. ευρώ, και αύξησε τα παιδιά δικαιούχους σε 1.545.000. Τότε η Ν.Δ. μάς κατηγορούσε ότι μειώνουμε τα επιδόματα των τριτέκνων και πολυτέκνων. Οι τρίτεκνοι και πολύτεκνοι που πίστεψαν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τα αυξήσει, απλά εξαπατήθηκαν».

Η Θεανώ Φωτίου σχολιάζει επίσης στη δήλωσή της τη διάταξη του σχεδίου νόμου που μετονομάζει το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης σε Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. «Δεν πρόκειται μόνο για τη μικρόψυχη συστηματική προσπάθεια που κάνουν να εξαλείψουν από τη μνήμη της κοινωνίας ότι το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης είναι έργο ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται κυρίως για την απέχθειά τους προς την αλληλεγγύη, ως λέξη και ως έννοια», αναφέρει η βουλευτής η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αντί δεύτερης ευκαιρίας, χαριστική βολή
Το νομοσχέδιο έχει συσπειρώσει εναντίον του επιστημονικούς φορείς, επιχειρηματικές και καταναλωτικές ενώσεις και συνδικάτα ● «Είμαστε όλοι υποψήφιοι προς πτώχευση χωρίς καμιά προστασία», το μήνυμα των...
Αντί δεύτερης ευκαιρίας, χαριστική βολή
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πληρωμές επιδομάτων σε 1,4 εκατ. δικαιούχους
​​​​​​​Επίδομα παιδιού και στέγασης, προνοιακά αναπηρικά επιδόματα, κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης καθώς και οι συντάξεις ανασφάλιστων υπερηλίκων πληρώνονται το διήμερο 25 και 26 Ιουλίου από τον ΟΠΕΚΑ.
Πληρωμές επιδομάτων σε 1,4 εκατ. δικαιούχους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αυξήσεις στο Επίδομα Παιδιού για 738.000 οικογένειες και πλαφόν εισοδήματος
Το νέο Επίδομα Παιδιού, που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο το οποίο κατατίθεται προς ψήφιση στη Βουλή, προβλέπει αύξηση για 738.000 οικογένειες. Χαμένοι είναι όσοι ανήκουν στις δύο υψηλότερες εισοδηματικές...
Αυξήσεις στο Επίδομα Παιδιού για 738.000 οικογένειες και πλαφόν εισοδήματος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο και... επίδομα τέκνου στα 70 ευρώ
Συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο με τους θεσμούς «σε όλη τη θεματολογία», ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, το βράδυ του Σαββάτου. Μεταξύ άλλων, κυβέρνηση και εκπρόσωποι των δανειστών...
Συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο και... επίδομα τέκνου στα 70 ευρώ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το σώμα και το... σήμα
Ενώ η «Κυλινδρόμυλοι Σαραντόπουλος», σχεδόν δύο εβδομάδες μετά τον θάνατο της 8χρονης Ολγας από δολοφονική αδιαφορία, το μόνο που βρήκε να ανακοινώσει είναι τα... οικονομικά αποτελέσματα 9μήνου, άλλοι αγωνιούν...
Το σώμα και το... σήμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας