Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Απεργίες διαρκείας από αύριο στον ΟΤΕ
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απεργίες διαρκείας από αύριο στον ΟΤΕ

  • A-
  • A+
Η ΟΜΕ-ΟΤΕ πιέζει τη διοίκηση του Ομίλου να ανακαλέσει τις απολύσεις και να υπογράψει νέα συλλογική σύμβαση εργασίας

Η απόφαση της διοίκησης του ΟΤΕ να προχωρήσει στην απόλυση 8 εργαζομένων που δεν αποδέχτηκαν την εθελούσια έξοδο είναι η αφορμή για την προκήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων μεγάλης διάρκειας, αρχής γενομένης από αύριο Σάββατο. Το απεργιακό ημερολόγιο που ανακοίνωσε χθες η ΟΜΕ-ΟΤΕ, εφόσον η διοίκηση του Ομίλου δεν ανακαλέσει τις απολύσεις, προβλέπει κινητοποιήσεις:

■ Από 21 έως και 24 Δεκεμβρίου

■ Από 27 έως και 31 Δεκεμβρίου

■ Από 2 έως 5 Ιανουαρίου 2020

■ Από 7 έως 12 Ιανουαρίου 2020.

Η διοίκηση του ΟΤΕ κατηγορεί την ΟΜΕ-ΟΤΕ πως «χρησιμοποιεί» τους 8 εργαζόμενους «για να μην προσέλθει στον διάλογο», προδικάζει ότι η απεργία είναι «παράνομη και καταχρηστική» και για να το αποδείξει ισχυρίζεται ότι «δεν προηγήθηκε πρόσκληση σε δημόσιο διάλογο πριν από την κήρυξή της». Ωστόσο, η διοίκηση του Ομίλου δεν λέει κουβέντα για την ταμπακιέρα και για την πρόθεσή της να καταργήσει τη ρήτρα μη προσφυγής σε απολύσεις «για οικονομοτεχνικούς λόγους».

Ρήτρα η οποία συμπεριλαμβάνεται στις τρεις προηγούμενες συλλογικές συμβάσεις, σε συνδυασμό με τις διαδοχικές μειώσεις μισθών (από 10% έως 12%), τις οποίες είχε συνυπογράψει το συνδικάτο προκειμένου να διαφυλαχθούν οι θέσεις εργασίας. Επίσης, η διοίκηση δεν απαντά στα επιχειρήματα της ΟΜΕ-ΟΤΕ περί σχεδίου μείωσης του προσωπικού, με αποσχίσεις θυγατρικών στις οποίες αναμένεται να γενικευτεί το καθεστώς των εργολαβικών εργαζομένων.

Από τον Ιούλιο

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου της ΟΜΕ-ΟΤΕ, ο πρόεδρος Δημ. Φούκας και ο γενικός γραμματέας Βασίλης Βάκος διέψευσαν τη διοίκηση, επισημαίνοντας ότι η συζήτηση για έναρξη διαπραγμάτευσης για νέα συλλογική σύμβαση είχε ξεκινήσει από τις 16.7.2019 (γεγονός το οποίο αποδεικνύεται και από τη σχετική αλληλογραφία που απέστειλαν λίγο αργότερα). Διευκρίνισαν δε ότι η σχετική εξώδικη πρόσκληση για ορισμό ημερομηνίας συνάντησης, είτε για δημόσιο διάλογο είτε μέσω του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), απεστάλη στη διοίκηση του ΟΤΕ πριν από τις κινητοποιήσεις που ξεκινούν αύριο. «Πώς είναι δυνατό να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με εξαγγελίες απολύσεων και μάλιστα με τη λήξη της παρούσας σύμβασης στις 31.12.2019 και λίγο πριν από την έναρξη της επόμενης;» αναρωτήθηκαν οι συνδικαλιστές της ΟΜΕ-ΟΤΕ, που διεκδικούν τριετή σύμβαση, με έμφαση στη διασφάλιση από απολύσεις.

Στη συνέντευξη παρουσιάστηκαν οικονομικά στοιχεία που καταδεικνύουν την υψηλή κερδοφορία του Ομίλου (βλέπε πίνακα), ενώ για πρώτη φορά έγινε εκτενής αναφορά στις εργασιακές σχέσεις και στους μισθούς που επικρατούν στις εργολαβικές του ομίλου. «Μπαίνω στα call centers, όπου εργάζονται νέοι με πτυχία και μεταπτυχιακά και αμείβονται με 400 ευρώ, και ντρέπομαι να τους μιλήσω», είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Για τον «σκοταδισμό που επικρατεί στον θαυμαστό κόσμο του ΟΤΕ» από μερίδα των ΜΜΕ, μίλησε το μέλος του Δ.Σ. Αθ. Φώλιας (Αριστερή Συσπείρωση Εργαζομένων). «Δεν είναι είδηση ότι η Deutsche Telekom παρέλαβε έναν ΟΤΕ που είχε αναπτυχθεί στα Βαλκάνια, στη Ρουμανία, είχε 8.000 σταθερές θέσεις εργασίας, έφτιαχνε το τηλέφωνο μέσα σε 1 ή 2 μέρες και τώρα μας έχουν γυρίσει στη δεκαετία του ’80; Και μας παίρνετε τηλέφωνο να μεσολαβήσουμε για να έχετε τηλέφωνο; Δεν είναι είδηση ότι πούλησαν όλες τις θυγατρικές, τον μοναδικό δορυφόρο, 300 καταστήματα, ότι βγάζουν στο σφυρί την ακίνητη περιουσία του ΟΤΕ, ότι έχουμε το πιο αργό internet και έχει δημιουργηθεί ένα τραστ, που αναγκάστηκε ακόμη κι ο φιλελεύθερος πρωθυπουργός να τους τραβήξει το αυτί;» αναρωτήθηκε ο κ. Φώλιας, επιρρίπτοντας ευθύνες και στους εκπροσώπους του Τύπου.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΜΕ-ΟΤΕ: Επιτυχής η απεργία, συνεχίζουμε για ΣΣΕ και όχι απολύσεις
«Το απόλυτο άγγιξαν τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία» αναφέρει τη Δευτέρα, τρίτη ημέρα των κινητοποιήσεων διαρκείας, η ΟΜΕ – ΟΤΕ, με την Ομοσπονδία να προσθέτει πως οι εργαζόμενοι έδωσαν «με περηφάνια και...
ΟΜΕ-ΟΤΕ: Επιτυχής η απεργία, συνεχίζουμε για ΣΣΕ και όχι απολύσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε απεργία διαρκείας η ΟΜΕ-ΟΤΕ για ΣΣΕ χωρίς απολύσεις
Απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας αποφάσισε η ΟΜΕ – ΟΤΕ, με βασικό αίτημα την υπογραφή τριετούς συλλογικής σύμβασης εργασίας, με ρήτρα τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. 
Σε απεργία διαρκείας η ΟΜΕ-ΟΤΕ για ΣΣΕ χωρίς απολύσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Λευκός καπνός» στις διαπραγματεύσεις διοίκησης και ΟΜΕ - ΟΤΕ
Υπερψήφισε η ΟΜΕ - ΟΤΕ την τελευταία, βελτιωμένη πρόταση της διοίκησης για τη νέα επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας.
«Λευκός καπνός» στις διαπραγματεύσεις διοίκησης και ΟΜΕ - ΟΤΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκκίνηση για νέα ΣΣΕ στον ΟΤΕ
Στην υπογραφή τριετούς σύμβασης, πραγματικές αυξήσεις, αλλά και διασφάλιση από απολύσεις για οικονομο­τεχνικούς λόγους εστιάζουν οι εργαζόμενοι, σε νέες θυγατρικές και ευελιξία επιμένει η διοίκηση.
Εκκίνηση για νέα ΣΣΕ στον ΟΤΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δεν πτοούνται οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ, νέες κινητοποιήσεις στην Αθήνα
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κατάστημα του Συντάγματος στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι του Ομίλου ΟΤΕ.
Δεν πτοούνται οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ, νέες κινητοποιήσεις στην Αθήνα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απεργοσπασία από εργολάβους καταγγέλλει η ΟΜΕ-ΟΤΕ
Η ΟΜΕ-ΟΤΕ σε ανακοίνωση της διευκρινίζει ότι ουδείς αφανής ή εμφανής απεργοσπαστικός μηχανισμός δεν θα μείνει εκτός ελέγχου και κάνει λόγο για πρωτοφανή συμμετοχή των εργαζομένων στις απεργίες.
Απεργοσπασία από εργολάβους καταγγέλλει η ΟΜΕ-ΟΤΕ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας