• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -0.4°C / 2.4°C
  2 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -2.9°C / 1.0°C
  2 BF
  53%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -1.0°C / 5.1°C
  3 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -2°C -3.0°C / -2.1°C
  1 BF
  43%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  3 BF
  69%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -3.5°C / 0.4°C
  1 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -6°C -6.6°C / -3.2°C
  3 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.1°C / 2.6°C
  2 BF
  48%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.1°C / 4.2°C
  4 BF
  86%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  3 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 1.1°C / 2.9°C
  3 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  6 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 7.1°C
  4 BF
  48%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 0.5°C
  3 BF
  40%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C -2.2°C / 1.2°C
  1 BF
  76%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 1.8°C / 4.9°C
  1 BF
  41%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C -0.2°C / 2.6°C
  0 BF
  83%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 0.5°C
  2 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -2.8°C / 1.1°C
  2 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  -6°C -6.2°C / -6.2°C
  2 BF
  62%

Εν αναμονή και της εφαρμογής της ρύθμισης των 100 δόσεων, ολοένα και περισσότεροι φορολογούμενοι αφήνουν απλήρωτους φόρους, ανεβάζοντας τον συνολικό λογαριασμό στα 75,732 δισ. ευρώ

EUROKINISSI

Αλμα 2,5 δισ. στα ληξιπρόθεσμα

 • A-
 • A+

Η υπερφορολόγηση των Ελλήνων πολιτών τα χρόνια του Μνημονίου, η ανεργία και η έλλειψη ρευστότητας… υπερχειλίζουν τη μεγάλη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο.

Εν αναμονή και της εφαρμογής της ρύθμισης των 100 δόσεων, ολοένα και περισσότεροι φορολογούμενοι αφήνουν απλήρωτους φόρους, με αποτέλεσμα το σύνολο των ληξιπρόθεσμων να εκτοξευθούν στα 75,732 δισ. ευρώ.

Μόνο κατά το πρώτο δίμηνο του έτους προστέθηκαν στα συνολικά χρέη άλλα 2,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,317 δισ. ευρώ αφορά χρέη του Ιανουαρίου και το 1,163 δισ. ευρώ χρέη του Φεβρουαρίου.

Από τα χρέη αυτά, το 1,19 δισ. ευρώ εντάσσεται στο «αποτελεσματικό» ληξιπρόθεσμο χρέος, δηλαδή αυτό που μπορεί να εισπράξει η φορολογική διοίκηση, ενώ στο ίδιο διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου εισπράχθηκε «αποτελεσματικό» χρέος ύψους 155 εκατ. ευρώ.

Το παλαιό ληξιπρόθεσμο χρέος των οφειλετών του Δημοσίου ανερχόταν μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015 σε 73,252 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6,039 δισ. οφείλονται από Δημόσιες Επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας και Δημοτικές Επιχειρήσεις, τα 10,882 δισ. ευρώ είναι χρέος πτωχευμένων επιχειρήσεων και τα 56,408 δισ. ευρώ είναι ληξιπρόθεσμες οφειλές φυσικών προσώπων.

Στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί προβληματισμός για τον αλματώδη ρυθμό με τον οποίο αυξάνονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη, αν και εκτιμούν ότι ο ρυθμός αυτός μπορεί να ανακοπεί με την εφαρμογή της νέας ευνοϊκής ρύθμισης των 100 δόσεων μετά το Πάσχα.

Οι οφειλέτες που θα κάνουν χρήση της ρύθμισης θα πετύχουν «κούρεμα» προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων από 30% έως και 90%, ανάλογα με το αριθμό των δόσεων που θα επιλέξουν. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης της βασικής οφειλής «σβήνει» το 100% των προσαυξήσεων.

Μάλιστα όσοι προκαταβάλουν έως τις 27 Απριλίου 2015 τουλάχιστον το δεκαπλάσιο της ελάχιστης δόσης που αναλογεί στην οφειλή τους, θα κερδίσουν ισόποση απαλλαγή επί των συνολικών προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής του προγράμματος ρύθμισης που θα επιλέξουν.

Το προκαταβαλλόμενο ποσό πρέπει να δηλώνεται ως προκαταβολή από τον οφειλέτη κατά την υποβολή του αιτήματος υπαγωγής και να πληρώνεται εντός τριών εργάσιμων ημερών από την υποβολή της αίτησης. Οι δόσεις της ρύθμισης καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση.

Η προθεσμία για την υπαγωγή στη ρύθμιση των 100 δόσεων λήγει κανονικά στις 26 Μαΐου 2015. Σε αυτήν μπορούν να ενταχθούν όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έως και την 1η Μαρτίου 2015, ανεξαρτήτως ύψους οφειλής, ενώ η ελάχιστη δόση ανέρχεται στα 20 ευρώ.

Εντατικοί έλεγχοι

Προβληματική είναι και η εικόνα που εμφανίζουν οι έλεγχοι του υπουργείου Οικονομικών στους φορολογούμενους μεγάλου πλούτου, σε εμβάσματα και εξωχώριες εταιρείες (offshore). Λίγο καλύτερη είναι η εικόνα στις μεγάλες επιχειρήσεις, όπου οι ολοκληρωμένοι, πλήρεις έλεγχοι έφτασαν στους 73 στο πρώτο δίμηνο του έτους, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται 912 έλεγχοι.

Σύμφωνα με τον στόχο που έχει τεθεί, θα πρέπει μέχρι το τέλος του έτους να έχουν ολοκληρωθεί 400 πλήρεις έλεγχοι στις μεγάλες επιχειρήσεις (33 έλεγχοι κατά μέσο όρο τον μήνα).

Οσον αφορά το εισπρακτικό αποτέλεσμα, αυτό είναι απογοητευτικό. Ενώ ο πήχης επί των βεβαιωθέντων πρόσθετων φόρων και προστίμων έχει μπει για φέτος στα 2,6 δισ. ευρώ, από τους ελέγχους των μεγάλων επιχειρήσεων στο πρώτο δίμηνο του έτους βεβαιώθηκαν μόλις 66,89 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκαν 45,04 εκατ. ευρώ (το 67,31%).

Στο μέτωπο των ελέγχων φορολογούμενων μεγάλου πλούτου, εμβασμάτων και offshore, έχουν ολοκληρωθεί μόλις 79 υποθέσεις ενώ είναι σε εξέλιξη 1.286. Βεβαιώθηκαν πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα ύψους 25,02 εκατ. ευρώ, αλλά στα ταμεία κατέληξαν μόλις 4,41 εκατ. ευρώ. Φέτος οι ελεγκτές του ΚΕΦΟΜΕΠ θα πρέπει να ολοκληρώσουν 900 ελέγχους (75 τον μήνα), να βεβαιώσουν έσοδα από πρόσθετους φόρους και πρόστιμα 325 εκατ. ευρώ και να εισπράξουν 77 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ανάσα» για ανείσπρακτα ενοίκια
Στην αντιμετώπιση των μεγάλων εκκρεμοτήτων που υπάρχουν με τα ανείσπρακτα ενοίκια, τις αμοιβές με «μπλοκάκια» και τις αγροτικές επιδοτήσεις προχωράει το υπουργείο Οικονομικών, λίγο πριν ανοίξει η ηλεκτρονική...
«Ανάσα» για ανείσπρακτα ενοίκια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στις εφορίες μέχρι να ανοίξει η εφαρμογή των 100 δόσεων
Στις εφορίες θα μπορούν να απευθύνονται οι… ανυπόμονοι οφειλέτες του Δημοσίου για να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων, εάν δεν θέλουν να περιμένουν μέχρι να ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή στο Taxis-net...
Στις εφορίες μέχρι να ανοίξει η εφαρμογή των 100 δόσεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στα 77 δισ. τα ληξιπρόθεσμα
Το ένα μετά το άλλο καταρρίπτονται τα ρεκόρ στο μέτωπο των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο. Μήνα με τον μήνα αυξάνονται τόσο ο αριθμός των φορολογουμένων όσο και το ύψος των οφειλών, εξέλιξη η οποία...
Στα 77 δισ. τα ληξιπρόθεσμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προβλέπεται και «κούρεμα» ληξιπρόθεσμων οφειλών
Σε νέα ευνοϊκότατη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών, η οποία ίσως προκαλεί το αίσθημα των συνεπών φορολογουμένων (πολλοί εκ των οποίων προσφεύγουν ακόμη και σε τραπεζικό δανεισμό για να εξοφλήσουν εμπρόθεσμα τους...
Προβλέπεται και «κούρεμα» ληξιπρόθεσμων οφειλών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Παράθυρο» για κοινωνικό μέρισμα και το 2019
Στα αποτελέσματα της συμφωνίας της 21ης Ιουνίου στο Eurogroup αναφέρθηκε εκτενώς ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σημειώνοντας πως «η Ελλάδα έχει κερδίσει έναν καθαρό διάδρομο» και θέτοντας ως...
«Παράθυρο» για κοινωνικό μέρισμα και το 2019
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ψήλωσαν τα ληξιπρόθεσμα
Την ανιούσα συνεχίζουν να παίρνουν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα σημειώνοντας αύξηση κατά 343 εκατ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Παρά τις...
Ψήλωσαν τα ληξιπρόθεσμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας