Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο Αρειος Πάγος κρίνει τον ΛΕΠΕΤΕ της Εθνικής
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Αρειος Πάγος κρίνει τον ΛΕΠΕΤΕ της Εθνικής

  • A-
  • A+

Μπορεί μια τράπεζα να καταπατά μία ιδιωτική συμφωνία που έχει κάνει με το προσωπικό της; O ΛΕΠΕΤΕ -μέσω του οποίου περίπου 17.000 συνταξιούχοι συμπληρώνουν το συνταξιοδοτικό τους εισόδημα, έναντι υψηλών κρατήσεων που είχαν στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου- είναι καταθετικός λογαριασμός, όπως μαρτυρούν τα ιδρυτικά αλλά και άλλα έγγραφα, ή αλληλοβοηθητικό Ταμείο, όπως υποστηρίζει η Εθνική Τράπεζα;

Κι αν πρόκειται για καταθετικό λογαριασμό, πώς είναι δυνατόν να εμφανίζει ελλείμματα; Κι αν η τράπεζα επικαλούμενη χρηματο-οικονομικούς λόγους δεν μπορεί να εκπληρώσει τη συμφωνία που έχει συνάψει με το προσωπικό της, είναι νόμιμο και... ηθικό το βάρος αυτό να πέσει στις πλάτες των ήδη επιβαρημένων μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, με τη μετακύλιση στον ΕΦΚΑ μέρους της οφειλόμενης υποχρέωσης;

Αυτά είναι τα ερωτήματα τα οποία καλείται να εξετάσει ο Αρειος Πάγος, μετά και τη χθεσινή συνεδρίασή του, στην οποία οι δύο πλευρές που εμπλέκονται στην υπόθεση Λογαριασμού Επικούρησης Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας ανέπτυξαν τα νομικά τους επιχειρήματα, με εκατοντάδες από τους συνταξιούχους, στους οποίους η ΕΤΕ οφείλει περίπου 70 εκατ. ευρώ, να πραγματοποιούν μια πολύ δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Η υπόθεση ήρθε στον Αρειο Πάγο με πρωτοβουλία της Εθνικής Τράπεζας, η οποία έπειτα από μια πρωτόδικη -υπέρ των συνταξιούχων- απόφαση έφερε το θέμα στο Ανώτατο Δικαστήριο. Η τράπεζα σταμάτησε το 2017 να καταβάλλει το μέρισμα με μονομερή απόφασή της.

Οι νομικοί των συνταξιούχων, και ειδικότερα το γραφείο του Ιωάννη Κυριακόπουλου, αξιοποιώντας και το σκεπτικό της πρωτόδικης απόφασης, επέμειναν ότι από την επισκόπηση του κανονισμού λειτουργίας του ΛΕΠΕΤΕ, αλλά και του σκοπού που εξυπηρετούσε η σύσταση και η λειτουργία του, προκύπτει ότι ο Λογαριασμός αποτελούσε μια μισθολογική εργοδοτική παροχή την οποία οι εργαζόμενοι εισέπρατταν από το 1949 έως το 2017.

Αναπτύσσοντας τα νομικά επιχειρήματά τους οι συνταξιούχοι υποστήριξαν ότι η απόφαση της τράπεζας να παραβιάσει μία ιδιωτική συμφωνία αφορά τη συνταγματική τάξη της χώρας, το υπερεθνικό Δίκαιο και την προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων.

Αντικρούοντας δε τα επιχειρήματα της ΕΤΕ σχετικά με τις δυσκολίες ικανοποίησης της υποχρέωσής της προς τους συνταξιούχους, οι νομικοί κατέθεσαν τις οικονομικές καταστάσεις που δημοσίευσε η διοίκηση Μυλωνά, καταδεικνύοντας ότι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας έχει συνεχή αύξηση κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες από το 2017 έως το 2019, τόνισαν ότι τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 423 εκατ. ευρώ μέσα στο τελευταίο εννεάμηνο, ενώ το 2018 είχε καθαρή κερδοφορία 50 εκατ. ευρώ.

Η απόφαση του Αρείου Πάγου αναμένεται να εκδοθεί όχι νωρίτερα του τριμήνου.

Κακοβουλία ή ανοησία;

Και μία υποσημείωση: Η «Εφ.Συν.» είναι ένα από τα ελάχιστα ΜΜΕ που, βασισμένη σε στοιχεία και επιχειρήματα, τόλμησε στις 7/12/2019 να μιλήσει για διαχρονικό σκάνδαλο του ΛΕΠΕΤΕ, να δημοσιεύσει την εξώδικη πρόσκληση που εστάλη στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εργασίας, θυμίζοντας και τη δίωξη κατά του πρώην διευθύνοντος συμβούλου κ. Φραγκιαδάκη.

Σε εκείνο το δημοσίευμα -για το οποίο δεν λάβαμε ούτε μία διάψευση- γράφαμε ότι «έπεται συνέχεια», εννοώντας ότι το θέμα έχει δημοσιογραφική εξέλιξη, την οποία θα παρακολουθήσουμε χωρίς φόβο, αλλά με πάθος για την αλήθεια, όπως κάνουμε για όλα τα θέματα που άπτονται δικαιωμάτων και εργασιακών σχέσεων.

Επομένως, μας προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι κάποιοι, άλλοι λόγω κακοβουλίας και άλλοι λόγω απλής... ανοησίας, συνέδεσαν διαφήμιση της Εθνικής Τράπεζας στις σελίδες του επόμενου φύλλου της εφημερίδας μας με πιθανό συμβιβασμό μας μπροστά στην αδικία που υφίστανται και οι συνταξιούχοι της ΕΤΕ. Οσοι μας γνωρίζουν, κι ευτυχώς σ’ αυτήν τη μικρή χώρα μάς γνωρίζουν πολλοί, ξέρουν ότι η «Εφ.Συν.» και οι συντάκτες της δεν εξαγοράζονται και αναγνωρίζουν μόνο έναν εργοδότη: τους αναγνώστες μας.

Χ.Κ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρόταση διάσωσης του ΛΕΠΕΤΕ με 1,2 δισ.
Μία νέα πρόταση, συνολικού κόστους 1,2 δισ. ευρώ μέχρι το 2039, κατανεμημένου ανάμεσα στην Εθνική Τράπεζα και το Δημόσιο, παρουσιάστηκε χθες στους συνταξιούχους του ΛΕΠΕΤΕ από τον Κ. Κωστάκο, διευθυντή του...
Πρόταση διάσωσης του ΛΕΠΕΤΕ με 1,2 δισ.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ψαλίδι» στις συντάξεις του ΛΕΠΕΤΕ από το 2025
Στη Βουλή η τροπολογία με την οποία ο προϋπολογισμός θα επιβαρυνθεί ετησίως με 40 εκατ. ευρώ, με αντίστοιχη μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης της Εθνικής Τράπεζας για τον Λογαριασμό Επικούρησης του προσωπικού...
«Ψαλίδι» στις συντάξεις του ΛΕΠΕΤΕ από το 2025
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα
Για την απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου και τη μη ψήφισή του σήμερα από τη Βουλή βγαίνουν στους δρόμους ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα και συνδικάτα ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ.
Διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στάση εργασίας απάντηση στις απολύσεις
Ο Σύλλογος Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα καλεί σήμερα τους εργαζομένους στην Εθνική Τράπεζα σε τρίωρη στάση εργασίας για τις μαζικές απολύσεις που έχουν γίνει σε εργολαβικούς εργαζόμενους.
Στάση εργασίας απάντηση στις απολύσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καταβάλλονται οι επικουρικές του ΛΕΠΕΤΕ
Υστερα από 18 μήνες οι 16.000 συνταξιούχοι του Λογαριασμού Επικούρησης Προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας θα λάβουν σήμερα τις επικουρικές συντάξεις τους μαζί με τα αναδρομικά ποσά από την 1η Ιανουαρίου 2019.
Καταβάλλονται οι επικουρικές του ΛΕΠΕΤΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καταβάλλεται η επικουρική για τους συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας
Το ποσό της επικουρικής τους σύνταξης θα δουν από σήμερα στους λογαριασμούς τους οι συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας μετά από δεκαεννέα μήνες.
Καταβάλλεται η επικουρική για τους συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας