• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.7°C / 31.8°C
  4 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.9°C / 33.6°C
  3 BF
  39%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.2°C / 34.0°C
  1 BF
  35%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  3 BF
  28%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 33.5°C
  4 BF
  25%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.2°C / 35.1°C
  3 BF
  29%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.4°C / 31.5°C
  2 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 31.3°C / 31.3°C
  4 BF
  20%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 29.3°C
  4 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 31.2°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.4°C / 28.8°C
  2 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.9°C / 28.7°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  4 BF
  40%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.2°C / 31.9°C
  3 BF
  29%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.1°C / 32.3°C
  2 BF
  40%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  4 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 29.0°C / 32.0°C
  4 BF
  39%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.3°C / 33.8°C
  4 BF
  27%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.2°C / 34.4°C
  3 BF
  34%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  1 BF
  31%

Μ. Βορίδης - Στ. Αραχωβίτης

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αμφισβητείται η δημοκρατία του... 15%

 • A-
 • A+

Ψηφίστηκε την Τρίτη η τροπολογία (σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας και άλλων 14 υπουργείων) για την ίδρυση και λειτουργία των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων (Δ.Ο.) στον αγροτικό τομέα. Πρόκειται για μια νομοθετική παρέμβαση που φέρει εξ ολοκλήρου την υπογραφή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, ο οποίος τον Αύγουστο κατάργησε την προγενέστερη υπουργική απόφαση του τέως υπουργού και τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρου Αραχωβίτη.

Ο Μάκης Βορίδης επικαλέστηκε τότε ότι η απόφαση ελήφθη λίγες μέρες πριν από τις εκλογές του Ιουλίου χωρίς διαβούλευση, με τον Σταύρο Αραχωβίτη να κάνει λόγο για μια απόφαση που κινείται στα όρια του κανονιστικού πλαισίου της Ε.Ε. και ήρθε για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα.

Επίμαχο σημείο, η διάταξη της τροπολογίας Βορίδη που προβλέπει ως προϋπόθεση για την αναγνώριση μιας διεπαγγελματικής οργάνωσης την ανάγκη αντιπροσώπευσης των παραγωγών/μεταποιητών ενός τομέα σε ποσοστό 15%.

Η παλιότερη απόφαση Αραχωβίτη όριζε το ποσοστό αντιπροσωπευτικότητας στο 33%, δηλαδή στο 1/3 της συνολικής παραγωγής και το 1/3 της μεταποίησης ή της εμπορίας συμπεριλαμβανομένης της διανομής, σε κάθε τομέα για τον οποίο ζητείται η αναγνώριση. Ωστόσο, και η νέα νομοθεσία (Βορίδη) προβλέπει ότι οι διεπαγγελματικές οργανώσεις οφείλουν εντός πενταετίας να αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 30% της συνολικής παραγωγής και τουλάχιστον το 30% της μεταποίησης ή της εμπορίας, συμπεριλαμβανομένης της διανομής. Σε αντίθετη περίπτωση η αναγνώριση θα ανακαλείται με απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σημειωτέον ότι ο σχετικός Ευρωπαϊκός Κανονισμός (1308/2013) δεν ορίζει συγκεκριμένο ποσοστό, αλλά αναφέρει ότι οι διεπαγγελματικές οργανώσεις «συγκροτούνται με πρωτοβουλία όλων ή ορισμένων από τις οργανώσεις ή ενώσεις από τις οποίες αποτελούνται». Το ποσοστό ποικίλλει ανά χώρα και το μέγεθος του αγροτικού τομέα, αλλά σε καμία χώρα της Ε.Ε. δεν εντοπίζεται χαμηλότερο του 20%.

Αυτό το σημείο προκαλεί την έντονη αντίδραση του Σταύρου Αραχωβίτη, που όπως αναφέρει: «Αν ο υπουργός και οι υφιστάμενες Διεπαγγελματικές θεωρούν ότι με τη συμμετοχή μόνο του 15% των παραγωγών διαθέτουν πολιτική νομιμοποίηση στην εκπροσώπηση, τότε ας καταλάβουν ότι είναι και θα συνεχίσουν να είναι σε διάσταση με τον κόσμο της παραγωγής».

Ο κ. Αραχωβίτης μιλά ακόμη για μια τροπολογία που σε ορισμένους κλάδους έρχεται για να εξυπηρετήσει τη μειοψηφία των παραγωγών αποκλείοντας πολλούς μικρότερους: «Η τροπολογία Βορίδη δίνει το φιλί της ζωής στις αχυρένιες από τις λειτουργούσες Διεπαγγελματικές, αλλά κυρίως δίνει το έναυσμα ώστε συγκεκριμένα συμφέροντα να εγκαθιδρύσουν τον ολοκληρωτισμό του 15% και να παραγκωνίσουν τη μεγάλη πλειονότητα των πραγματικών παραγωγών».

Σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ, η τροπολογία κρίθηκε αναγκαία ώστε να υποστηριχθεί το αντίστοιχο εθνικό σχέδιο ανάπτυξης κάθε κλάδου και να καταφέρουν να αποδώσουν περισσότερο οι διεπαγγελματικές οργανώσεις. Τέλος, αναφέρεται ότι ανοίγει ο δρόμος για τη συγκρότηση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης της Φέτας, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα τουλάχιστον τριών ετών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αγροτικοί συνεταιρισμοί α λα ελληνικά
Ο υπουργός Μάκης Βορίδης επανέφερε τελικά τη διάταξη για την πενταετή αναστολή των διώξεων σε διοικήσεις συνεταιρισμών υπό εκκαθάριση ή πτώχευση. η διάταξη λέει ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλη Αποστόλου,...
Αγροτικοί συνεταιρισμοί α λα ελληνικά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα μπλόκα έχουν... ενέργεια
Με επίκεντρο την ενεργειακή ακρίβεια και το κόστος παραγωγής, οι αγρότες υπόσχονται κλιμάκωση από βδομάδα με περισσότερες από 20 εστίες κινητοποίησης πανελλαδικά. ● Η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο.
Τα μπλόκα έχουν... ενέργεια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χωρίς θεσμικό πλαίσιο παραμένει η παραγωγή βιομηχανικής κάνναβης
Ερώτηση από 44 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. για τα όρια τετραϋδρο- κανναβινόλης (THC) στα τρόφιμα, την καθυστέρηση στην ΚΥΑ των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης και το θεσμικό πλαίσιο στη...
Χωρίς θεσμικό πλαίσιο παραμένει η παραγωγή βιομηχανικής κάνναβης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ράβε-ξήλωνε για τους συνεταιρισμούς
Εντονες αντιδράσεις στις επιτροπές της Βουλής από φορείς αγροτών. Ο υπουργός Μ. Βορίδης υποσχέθηκε να επαναφέρει την πενταετή αναστολή διώξεων σε διοικήσεις αγροτικών συνεταιρισμών υπό εκκαθάριση ή πτώχευση.
Ράβε-ξήλωνε για τους συνεταιρισμούς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βλέπει εκπροσώπους κομμάτων η Επιτροπή αγροτικών μπλόκων
Συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής και εκπροσώπους των κομμάτων θα έχει σήμερα η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων (ΠΕΜ) που εκπροσωπεί αγρότες και κτηνοτρόφους.
Βλέπει εκπροσώπους κομμάτων η Επιτροπή αγροτικών μπλόκων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας