Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τα «κόκκινα» δάνεια στις πλάτες του Ηρακλή

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός, χτες στην επιτροπή της Βουλής

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα «κόκκινα» δάνεια στις πλάτες του Ηρακλή

  • A-
  • A+

Την αντίθεσή της στη διαδικασία του κατεπείγοντος για την ψήφιση του νομοσχεδίου -σήμερα- «Πρόγραμμα παροχής εγγύησης σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων», γνωστό και ως σχέδιο «Ηρακλής», διατύπωσε η αντιπολίτευση στη διάρκεια της συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Ωστόσο, για την κυβέρνηση η ψήφιση πρέπει να είναι άμεση καθώς, όπως υποστήριξε ο άρτι αφιχθείς από τη Νέα Υόρκη υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός, «το αναμένουν ασμένως οι επενδυτές» και σε κάθε περίπτωση είναι ένα νομοσχέδιο που θα ρυθμίσει ένα συστημικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας. Σε ό,τι αφορά δε το ζήτημα της διαβούλευσης, υπογράμμισε ότι έγινε πολύ καιρό με όλες τις τεχνικές-νομικές υπηρεσίες και τα διάφορα ευρωπαϊκά όργανα.

«Εχει γίνει σημαντική δουλειά και πρωτοποριακή και θα ήταν αμαρτία να μη δοθεί το σήμα στους επενδυτές σε αυτή την κρίσιμη περίοδο», σημείωσε ο Γ. Ζαββός.

«Δεν καλυπτόμαστε από την αιτιολόγηση, διότι εδώ και εύλογο χρονικό διάστημα έχουν ολοκληρωθεί διαδικασίες εγκρίσεως. Δημιουργήθηκε μια επίπλαστη μικρή χρονική διάρκεια, για να ψηφίσουμε το νομοσχέδιο με αυτή τη διαδικασία που δεν τιμά το Κοινοβούλιο», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Χάρης Μαμουλάκης.

Από τη πλευρά του ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Μιχάλης Κατρίνης έκανε λόγο για «κυβέρνηση που έρχεται να δυναμιτίσει το κλίμα και να μας προκαλέσει. Για πολλοστή φορά καταθέτει νομοσχέδιο λίγες ώρες προτού μπει στην επιτροπή. Δεν έχει προηγηθεί διαβούλευση με τα κόμματα» και διερωτήθηκε: «Δεν θα έπρεπε να κληθούν η ΤτΕ, η ΕΕΤ, οι εκπρόσωποι των δανειοληπτών;».

Τη διαφωνία του με το κατεπείγον δήλωσε και ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

«Πρόκειται για την 5η διάσωση των τραπεζών που είτε θα πάει καλά είτε δεν θα πάει, το βάρος σηκώνουν οι φορολογούμενοι», είπε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος.

Από τη συνεδρίαση αποχώρησε ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης. «Καλούμαστε μέσα σε 24 ώρες να αποφασίσουμε να δοθούν και πάλι 12 δισ. ευρώ στις τράπεζες και στα αρπαχτικά ταμεία. Είναι εγγυήσεις αλλά και οι εγγυήσεις κάποια στιγμή πληρώνονται», είπε ο Κρίτων Αρσένης τονίζοντας ότι η διαδικασία του κατεπείγοντος σημαίνει και επιτάχυνση των εξώσεων.

Ο υφυπουργός ξεκαθάρισε ότι η τιτλοποίηση δεν αφορά πώληση δανείων σε funds. «H σχέση δανειολήπτη με το δάνειο και τις υποχρεώσεις του δεν αλλάζει με τον “Ηρακλή”» είπε και πρόσθεσε ότι υπάρχει μηχανισμός ώστε το Δημόσιο να γνωρίζει ποια είναι η πορεία των τιτλοποιήσεων.

«Η προστασία των δανειοληπτών ήδη καλύπτεται από τις ισχύουσες διατάξεις, τον Κώδικα της ΤτΕ και το ειδικό νομικό πλαίσιο για τη διαχείριση των δανείων και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει» διαβεβαίωσε ο κ. Ζαββός και πρόσθεσε ότι «δεν πωλούνται δάνεια. Πωλείται το ομόλογο το οποίο έχει ως εχέγγυο δάνειο».

Η άποψη της ΕΚΤ για το σχέδιο

Διαβούλευση, σε δεύτερο χρόνο, με τους οικείους φορείς -δηλαδή τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM)- προτείνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς στη νομική άποψη που εκφέρει για το σχέδιο «Ηρακλής» με ημερομηνία 6/12/2019 όπως σημειώνει «δεν αξιολογείται η κανονιστική μεταχείριση της εγγύησης του Δημοσίου κατά το σχέδιο νόμου». Εκτιμά ότι η διαβούλευση ενδέχεται να ρίξει φως σε πτυχές του σχεδίου νόμου «που κατά τα λοιπά δεν γίνονται άμεσα αντιληπτές».

Η διατύπωση αυτή εκτιμάται από τους γνώστες του θέματος ότι θέτει εμμέσως θέμα αντεγγυήσεων, ενδεχομένως και λόγω της κακής προϊστορίας που υπάρχει με τις καταπτώσεις εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου για δάνεια που είχαν χορηγήσει οι τράπεζες.

Ωστόσο ενδεχόμενη απαίτηση για πρόσθετες εξασφαλίσεις πλέον της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου στους senior τίτλους δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και δεν έχει ιστορικό προηγούμενο. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με άριστους γνώστες του θέματος, θα μπορούσε να εγείρει θέμα αξιοπιστίας του Ελληνικού Δημοσίου και θα θέσει εν αμφιβόλω την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

Με δεδομένο ότι το νομοσχέδιο έχει ήδη κατατεθεί και ψηφίζεται σήμερα και οι τιτλοποιήσεις θα ακολουθήσουν σταδιακά από τον επόμενο χρόνο, οι όποιες διαπραγματεύσεις θα γίνουν σε δεύτερο χρόνο και ξεχωριστά για κάθε τιτλοποίηση.

Απαντώντας στον Ευκλείδη Τσακαλώτο για το θέμα των αντεγγυήσεων , ο υφυπουργός Γιώργος Ζαββός διευκρίνισε ότι κάθε τιτλοποίηση θα αντιμετωπίζεται διαφορετικά και «όταν θα γίνει η διαδικασία της χορήγησης από το Δημόσιο και της εγγύησης, τότε έχει τη δυνατότητα και πρέπει κάθε τράπεζα να πάει στον Ευρωπαίο επόπτη, ο οποίος και θα ζυγοσταθμίσει αυτήν την τιτλοποίηση, βλέποντας ακριβώς πόσο και αν θα χρειαστεί να επιβάλει ενδεχομένως κάποιο βαθμό κεφαλαιακής επάρκειας».

Ο Γ. Ζαββός εκτίμησε ότι ο Ευρωπαίος επόπτης θα δώσει την ευνοϊκότερη λύση για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς τόσο η ΕΚΤ όσο και η Ε.Ε. ενθαρρύνουν τις τράπεζες να μπουν στον «Ηρακλή» ώστε να πετύχουν τη δραστική μείωση των «κόκκινων» δανείων στο πλαίσιο της τραπεζικής ενοποίησης.

Με αυτά τα δεδομένα ο επόπτης θα επιτρέψει τον μηδενισμό τού risk weight asset και έτσι οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βιώσιμες οι πρώτες ρυθμίσεις σε «κόκκινα» δάνεια εκτός πλαισίου προστασίας
Από τα στοιχεία για τις ρυθμίσεις «κόκκινων» δανείων που έχουν κάνει απέστειλαν στον υπουργό Οικονομικών, φαίνεται κατ’ αρχάς είναι ότι οι ρυθμίσεις που έχουν γίνει εκτός του πλαισίου για την πρώτη κατοικία...
Βιώσιμες οι πρώτες ρυθμίσεις σε «κόκκινα» δάνεια εκτός πλαισίου προστασίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κώδικας δεοντολογίας για τα «κόκκινα δάνεια»
Στα σπάργανα βρίσκεται ο νέος κώδικας δεοντολογίας των τραπεζών για τα «κόκκινα» δάνεια που θα προωθήσει το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις επιπτώσεις από τη λήξη της προστασίας της...
Κώδικας δεοντολογίας για τα «κόκκινα δάνεια»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
9+2 δισ. ευρώ για τις εγγυήσεις του σχεδίου «Ηρακλής»
Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να αυξηθούν μέχρι και τα 11 δισ. ευρώ, οι εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου στο πλαίσιο του σχεδίου «Ηρακλής» που θα αφορά την τιτλοποίηση «κόκκινων» δανείων συνολικού ύψους 30 δισ....
9+2 δισ. ευρώ για τις εγγυήσεις του σχεδίου «Ηρακλής»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στους δανειστές το προσχέδιο του «Ηρακλή»
Στους θεσμούς αποστέλλεται εντός του επόμενου δεκαημέρου το πρώτο σχέδιο του νομοσχεδίου με το οποίο θεσμοθετείται το σχέδιο «Ηρακλής» ώστε να πάρει έγκριση και να προωθηθεί η υλοποίησή του.
Στους δανειστές το προσχέδιο του «Ηρακλή»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προσδοκίες αναβαθμίσεων φέρνει ο «Ηρακλής»
Διαδοχικές αναβαθμίσεις από την S&P προσδοκά η Ελλάδα κυρίως λόγω του σχεδίου «Ηρακλής» για την τιτλοποίηση «κόκκινων» δανείων με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, που αναμένεται να νομοθετηθεί μέχρι τα μέσα...
Προσδοκίες αναβαθμίσεων φέρνει ο «Ηρακλής»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το σχέδιο «χορήγησης εγγυήσεων» περιμένει το πράσινο φως
Εν αναμονή της γνωμοδότησης των ευρωπαϊκών αρχών και ειδικότερα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού για τον μηχανισμό εγγυοδοσίας, βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να προχωρήσει στην κατάθεση...
Το σχέδιο «χορήγησης εγγυήσεων» περιμένει το πράσινο φως

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας