Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το «Ηρακλής» καθαρίζει το 40% των «κόκκινων» δανείων
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το «Ηρακλής» καθαρίζει το 40% των «κόκκινων» δανείων

  • A-
  • A+

Την ευκαιρία να απαλλαγούν από το 40% των «κόκκινων» δανείων και να επιταχύνουν την εξυγίανση των ισολογισμών τους το συντομότερο, ώστε να επιστρέψουν στην τραπεζική κανονικότητα, έχουν οι τράπεζες με την ψήφιση του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το γνωστό πλέον σχέδιο «Ηρακλής».

Το σχέδιο νόμου κατατέθηκε χθες, χωρίς εκπλήξεις, και ψηφίζεται αύριο. Προβλέπει την τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων συνολικού ύψους 30 δισ. ευρώ, με παροχή εγγύησης του ελληνικού Δημοσίου. Το ύψος των συνολικών εγγυήσεων ορίζεται στα 12 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, το ελληνικό Δημόσιο θα παρέχει εγγύηση για το ασφαλέστερο τμήμα του τιτλοποιημένου χαρτοφυλακίου (senior τίτλους) έναντι προμήθειας υπέρ του, αποτιμημένη σε όρους αγοράς.

Με τη μεταβίβασή των NPLs στο «Ηρακλής», το όχημα ειδικού σκοπού (SPV) του «Ηρακλή», τα «κόκκινα» δάνεια θα τιτλοποιούνται σε τρεις κατηγορίες: υψηλής διασφάλισης (senior), μεσαίας (mezzanine) και χαμηλής (junior).

Η εγγύηση του Δημοσίου θα συνοδεύει το senior κομμάτι της τιτλοποίησης. Τα senior και mezzanine ομόλογα θα έχουν κυμαινόμενο κουπόνι που θα πληρώνεται ανά τρίμηνο ή ανά έτος και θα βασίζεται στην ονομαστική αξία των τίτλων που θα έχει απομείνει κατά τη διαδικασία διαχείρισης και ανακτήσεων.

Το «Ηρακλής» θα έχει ισχύ 18 μηνών από τη δημοσίευση της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (10.10.2019) και με το σχέδιο νόμου καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις παροχής της εγγύησης του Δημοσίου στις τιτλοποιήσεις απαιτήσεων, οι λεπτομέρειες για την επιτυχή εφαρμογή του σχεδίου κ.λπ.

Η εγγύηση του Δημοσίου θα μπορεί να ενεργοποιηθεί μόνον όταν η τράπεζα έχει πουλήσει τουλάχιστον το 50% συν ένα των junior ομολόγων. Τα junior και mezzanine ομόλογα δεν θα μπορούν να αποκτηθούν από το κράτος ή από δημόσιες επιχειρήσεις.

Το άρθρο 2 αναλύει ορισμούς και προβλέπει την αποφυγή της διπλής εγγυητικής ευθύνης του Δημοσίου και ρητώς αναφέρει πως δεν εντάσσονται στο «Ηρακλής» και τα εγγυημένα από το Δημόσιο δάνεια.

Στο άρθρο 3 προβλέπεται η δυνατότητα αναβολής μέρους της αμοιβής του διαχειριστή όταν υπάρχει απόκλιση των προβλεπομένων εισπράξεων κατά τουλάχιστον 20%.

Στόχοι

Συμβατικά μπορεί να καθοριστεί και χαμηλότερο ποσοστό απόκλισης. Με τον τρόπο αυτόν ο διαχειριστής ενθαρρύνεται να ενεργεί με συνέπεια και να επιδιώκει ενεργά την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων καθώς η απόδοσή του επιδρά στην καταβλητέα αμοιβή του.

Στην περίπτωση που υπάρχει κατάπτωση της εγγύησης του Δημοσίου λόγω απόκλισης των προβλεπομένων εισπράξεων κατά 30% σε δύο συνεχόμενες εκτοκιστικές περιόδους, αναστέλλεται η καταβολή της αμοιβής του διαχειριστή κατά 30% εφόσον δεν ενεργοποιηθεί η διαδικασία αντικατάστασης.

Το άρθρο 5 προβλέπει ότι η ανάθεση της διαχείρισης των τιτλοποιηθεισών απαιτήσεων του νόμου ανατίθεται σε διαχειριστή που δεν συνδέεται με τη μεταβιβάζουσα τράπεζα.

Με το άρθρο 7 προβλέπεται η υποχρέωση καταβολής προμήθειας υπέρ του Δημοσίου που υπολογίζεται με μεθοδολογία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Καθώς επί του παρόντος η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα και δεν έχει επαρκή εταιρικά ομόλογα δυνάμενα να διαμορφώσουν έναν αξιόπιστο δείκτη 10ετίας, διαμορφώθηκε δείκτης που ενσωματώνει τους δυνητικούς κινδύνους που θα αντιμετωπίσει το ελληνικό Δημόσιο ως εγγυητής των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας.

Ο δείκτης αυτός στηρίζεται στα αντασφάλιστρα κινδύνου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Η προμήθεια υπολογίζεται κατά την παροχή της εγγύησης και περιγράφεται η διαδικασία υποβολής της εγγύησης.

Ξεκαθαρίζεται ότι η ελάχιστη βαθμίδα που απαιτείται να λάβουν οι ομολογίες για να παρασχεθεί η εγγύηση είναι η BB- (S&P), Ba3 (Moody’s) BB- (Fitch, BBL (DBRS).

Το νομοσχέδιο προβλέπει την υποχρέωση καθορισμού ανεξάρτητου επόπτη και τη σύσταση Επιτροπής Παρακολούθησης Εγγυήσεων για λογαριασμού του Δημοσίου.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα αγκάθια του νέου πτωχευτικού
Οι δράσεις της κυβέρνησης στον χρηματοπιστωτικό τομέα, όπως αναφέρονται στην 5η μεταμνημονιακή έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, αποτελούν τη δέσμευση για «συνέχιση των μεταρρυθμίσεων»
Τα αγκάθια του νέου πτωχευτικού
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Θετικό μήνυμα και για τον «Ηρακλή» από τις αγορές
Το υψηλό ενδιαφέρον και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της πρώτης, για το 2020, εξόδου του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές ενισχύουν την επιχειρηματολογία της ελληνικής κυβέρνησης και των τραπεζών.
Θετικό μήνυμα και για τον «Ηρακλή» από τις αγορές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Pimco και Fortress περιμένουν τον «Ηρακλή»
Τη συμμετοχή της στο σχέδιο «Ηρακλής» με εγγυήσεις 2,5 δισ. ευρώ και την οριστική αξιολόγηση των προσφορών που έχουν καταθέσει Pimco και Fortress αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Eurobank.
Pimco και Fortress περιμένουν τον «Ηρακλή»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τελευταίες πινελιές στο σχέδιο «Ηρακλής»
Στόχος είναι να αποσταλεί για έγκριση σε Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΕΚΤ μέχρι την Παρασκευή κι αν είναι δυνατόν να κατατεθεί στη Βουλή στα τέλη της επόμενης εβδομάδας.
Τελευταίες πινελιές στο σχέδιο «Ηρακλής»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ετοιμες οι τράπεζες με τα πακέτα δανείων για τον «Ηρακλή»
Το προσχέδιο του νομοσχεδίου με το οποίο θεσμοθετείται το APS, το σχέδιο «Ηρακλής» που αφορά την τιτλοποίηση προβληματικών δανείων με την εγγύηση του Δημοσίου, βρίσκεται ήδη στις τράπεζες.
Ετοιμες οι τράπεζες με τα πακέτα δανείων για τον «Ηρακλή»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στους δανειστές το προσχέδιο του «Ηρακλή»
Στους θεσμούς αποστέλλεται εντός του επόμενου δεκαημέρου το πρώτο σχέδιο του νομοσχεδίου με το οποίο θεσμοθετείται το σχέδιο «Ηρακλής» ώστε να πάρει έγκριση και να προωθηθεί η υλοποίησή του.
Στους δανειστές το προσχέδιο του «Ηρακλή»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας