Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το μεγάλο στοίχημα της 5ης αξιολόγησης
AP Photo/Petros Giannakouris
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το μεγάλο στοίχημα της 5ης αξιολόγησης

  • A-
  • A+
Τα 13 προαπαιτούμενα που πρέπει να εκπληρώσει το οικονομικό επιτελείο μέχρι τον Ιούνιο του 2020 για να κερδίσει τη συναίνεση των θεσμών σε μείωση των πλεονασμάτων και επενδυτική αξιοποίηση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που μας επιστρέφουν οι τράπεζες του ευρωσυστήματος

Μια σειρά από προαπαιτούμενα κρατούν την κυβέρνηση αλυσοδεμένη μέχρι την επόμενη φάση της αξιολόγησης από τους δανειστές, που θα ξεκινήσει τέλος Ιανουαρίου/αρχές Φεβρουαρίου του 2020. Για το οικονομικό επιτελείο δεν είναι απλά άλλη μία αξιολόγηση αλλά αυτή που θα εδραιώσει τη μεταμνημονιακή πρόοδο της Αθήνας και θα ανοίξει τον δρόμο για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν πάρει το μήνυμα για το ποιες εκκρεμότητες πρέπει να κλείσουν το αργότερο μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά και ποιες μεταρρυθμίσεις πρέπει να ολοκληρωθούν στο πρώτο εξάμηνο του 2020.

Επί της ουσίας η αυλαία για την πέμπτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση έχει ανοίξει από την περασμένη Τετάρτη με τα ραντεβού που πραγματοποίησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μία μέρα πριν από την υπουργική σύνοδο της ευρωζώνης, αλλά και την επομένη, στο περιθώριο του Eurogroup.

Σε αυτές λοιπόν τις συναντήσεις με τα καίριας σημασίας πρόσωπα των θεσμών μπήκε η ατζέντα με τα προαπαιτούμενα του νέου διαπραγματευτικού κύκλου, που θα ξεκλειδώσει κεφάλαια 1,3 δισ. ευρώ τα οποία αποτελούν κέρδη της ΕΚΤ και των υπόλοιπων τραπεζών του ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα.

Το πιο σημαντικό όμως «κεφάλαιο» για την ελληνική πλευρά είναι τα χρήματα αυτά να κατευθυνθούν σε αναπτυξιακά έργα, τα οποία πρώτα θα πρέπει να έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς, και όχι στην αποπληρωμή του χρέους. Τα χρονικά περιθώρια για την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα θα παραμείνουν ασφυκτικά.

Καιρός για χάσιμο δεν υπάρχει για το οικονομικό επιτελείο, που θα πρέπει να βάλει φτερά στα πόδια, ακόμη και μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων, παρουσιάζοντας νέα δείγματα γραφής σε διάφορα μέτωπα, με κυριότερο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Στόχος είναι να μειωθεί δραστικά το απόθεμά τους το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει χαρακτηρίσει ιδιαίτερα υψηλό.

Το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει επίσης να παραδώσει στοιχεία που θα υποστηρίζουν την απόφαση της κυβέρνησης να παρατείνει το ισχύον πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας για ένα τετράμηνο, ώς τον Απρίλιο του 2020.

Ιδιωτικοποιήσεις

Πέρα από το τραπεζικό πεδίο, καλύτερες επιδόσεις θα πρέπει να επιδείξει η ελληνική πλευρά στις ιδιωτικοποιήσεις, στις παρεμβάσεις εξυγίανσης της ΔΕΗ και στις μεταρρυθμίσεις που συνδέονται με τα ακίνητα. Η ένταξη 3.000 περιοχών επί συνόλου 7.700 στο σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού τιμών ακινήτων και η αναθεώρηση των τιμών στα ακίνητα, εντός και εκτός σχεδίου πόλης, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ώς τον Ιούνιο του 2020.

Στην καρδιά των νέων διαπραγματεύσεων βρίσκονται τα δημοσιονομικά και πολύ περισσότερο οι αστερίσκοι που έχουν βάλει οι θεσμοί αναφορικά με τους κινδύνους υποεκτέλεσης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά και με τις νέες υποχρεώσεις που προκαλούν οι αποφάσεις του ΣτΕ για τα αναδρομικά των συνταξιούχων.

Στο τραπέζι των συζητήσεων θα βρεθεί επίσης το νομοσχέδιο με το νέο θεσμικό πλαίσιο για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τις ρυθμίσεις στην εταιρική διακυβέρνηση.

Αναλυτικότερα, τα προαπαιτούμενα της 5ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης είναι:

1. Μη εξυπηρετούμενα δάνεια: Η έγκριση του προγράμματος «Ηρακλής» δεν αλλάζει δραστικά την ατσάλινη θέση των θεσμών ότι ο ρυθμός μείωσης των «κόκκινων» δανείων έχει κατεβάσει ταχύτητα, με το συνολικό απόθεμα να παραμένει υψηλό. Υπενθυμίζεται ότι στόχος είναι η μείωση αυτού του στοκ στα 26 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2021.

2. Προστασία πρώτης κατοικίας: Η πρόθεση της κυβέρνησης να παρατείνει το ισχύον πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας για ένα τετράμηνο, δηλαδή έως τα τέλη Απριλίου του 2020, δεν βρίσκει σύμφωνους τους θεσμούς, που θεωρούν ότι «ενώ μια τέτοια τεχνική παράταση θα μπορούσε να βοηθήσει να αυξηθεί ο αριθμός των ρυθμίσεων από τα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα, επιβραδύνει την ομαλοποίηση της κουλτούρας πληρωμών».

3. Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων: Εντονος είναι ο προβληματισμός στους κόλπους των θεσμών για τα συνεχιζόμενα προβλήματα στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς των ακινήτων. Παρά την πρόοδο στο πρώτο εξάμηνο του 2019, η πλειονότητα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών συνεχίζει να ακυρώνεται, να αναστέλλεται ή να αποτυγχάνει λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος και τα περισσότερα ακίνητα που βγαίνουν επιτυχώς σε πλειστηριασμό εξακολουθούν να καταλήγουν στις τράπεζες. Οι τεχνοκράτες της Επιτροπής αναφέρουν ότι «οι ελληνικές αρχές έχουν συστήσει μια ομάδα εργασίας για να αξιολογήσει την έκταση του προβλήματος και τα άλλα πιθανά εμπόδια, ώστε να προσδιορίσει και να συστήσει τα αναγκαία μέτρα αντιμετώπισης».

4. Αντικειμενικές τιμές: Η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει τάχιστα τις διαδικασίες για την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε 3.000 περιοχές σε πρώτη φάση και εν συνεχεία να ολοκληρώσει την άσκηση αναθεώρησης των αντικειμενικών τιμών. Εχει παράλληλα δεσμευτεί για την εφαρμογή ενός νέου πλαισίου υπολογισμού των αντικειμενικών τιμών.

5. Διαχείριση δημοσίων δαπανών: Ολοκλήρωση του νέου τρόπου παρακολούθησης των δαπανών του Δημοσίου μέχρι το τέλος του 2019- αρχές Ιανουαρίου του 2020. Απαιτούνται πρόσθετες ενέργειες για να εξασφαλιστεί η πλήρης ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης.

6. Ληξιπρόθεσμα δημοσίου: Η κατάσταση παραμένει ανησυχητική. Οι δεσμεύσεις για μηδενισμό των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες δεν έχουν τηρηθεί. Προωθείται η συγκρότηση ειδικής επιτροπής, η οποία θα παρακολουθεί σε μηνιαία βάση την εξέλιξη των χρεών και θα ενημερώνει την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με εξαμηνιαίες και ενδιάμεσες εκθέσεις έως τη λήξη της θητείας της το καλοκαίρι του 2021.

7. Φορολογική διοίκηση: Στελέχωση της ΑΑΔΕ με 12.500 άτομα έως το τέλος του 2019. Συνολικά, σημειώθηκε ικανοποιητική πρόοδος όσον αφορά τα συμπληρωματικά μέτρα που συμφωνήθηκαν για τη διευκόλυνση της επίτευξης μελλοντικών στόχων προσλήψεων.

8. Αγορά εργασίας: Εφαρμογή σχεδίου δράσης για την αδήλωτη εργασία έως τα τέλη του 2019.

9. Δικαιοσύνη: Εφαρμογή τριετούς σχεδίου δράσης για τη Δικαιοσύνη με στόχο την ηλεκτρονική κατάθεση νομικών εγγράφων σε όλα τα δικαστήρια, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής προσφορών μέχρι το τέλος του 2019.

10. Αδειοδότηση επενδύσεων: Ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης με την πλήρη έκδοση όλων των σχετικών εφαρμοστικών πράξεων.

11. Ενέργεια: Η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων στον ενεργειακό τομέα προϋποθέτει μέτρα που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της κοινής αξιολόγησης του συστήματος δημοπρασιών NOME.

12. Ιδιωτικοποιήσεις: Πρέπει να επισπευσθούν οι κινήσεις σε Εγνατία, ΔΕΠΑ, περιφερειακούς λιμένες Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, «Ελ. Βενιζέλος», ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

13. Δημόσια διοίκηση: Ολοκλήρωση του συστήματος διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού μέχρι το τέλος του 2019. Οσοι φορείς δεν ενταχθούν δεν θα είναι σε θέση να μετάσχουν στο πρόγραμμα κινητικότητας ή να εξασφαλίσουν την πρόσληψη νέου μόνιμου προσωπικού.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μάχη για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα
Στη μάχη της 5ης αξιολόγησης ρίχνεται από αύριο η κυβέρνηση, προετοιμαζόμενη παράλληλα για τη μητέρα των μαχών που συνδέεται με τα πρωτογενή πλεόνασμα ● Κόκκινη γραμμή για τους Ευρωπαίους το 2,75% ώς το 2022.
Μάχη για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρόωρος δημοσιονομικός καύσωνας
Η ώρα της αλήθειας για την ελληνική οικονομία έφτασε, αρχής γενομένης από τη σημερινή συνεδρίαση του EuroworkingGroup. Αύριο ανακοινώνονται από την ΕΛΣΤΑΤ τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας, ενώ την...
Πρόωρος δημοσιονομικός καύσωνας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκκρεμότητες και σκόπελοι πριν από τις εκλογές
Το ενδεχόμενο να μη δοθεί στη δημοσιότητα την επόμενη Τετάρτη 5 Ιουνίου η 3η έκθεση αξιολόγησης για την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφήνουν ανοιχτό αρμόδιες πηγές ωστε να μην εκληφθει ως παρέμβαση.
Εκκρεμότητες και σκόπελοι πριν από τις εκλογές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα 88 προαπαιτούμενα... εξόδου
Στο κλείσιμο των τελευταίων προαπαιτούμενων (υπουργικές αποφάσεις, ερμηνευτικοί εγκύκλιοι) που απορρέουν από την 3η αξιολόγηση θα προχωρήσει αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση, ώστε να υπάρξει θετική εισήγηση για...
Τα 88 προαπαιτούμενα... εξόδου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας