Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μποναμάς 700 ευρώ σε 250.000 νοικοκυριά

Τα μαζεύει ο Χρήστος Σταϊκούρας για τη μεσαία τάξη των... 450 ευρώ

EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μποναμάς 700 ευρώ σε 250.000 νοικοκυριά

  • A-
  • A+

Με τον υπουργό Οικονομικών να ανακοινώνει αναλυτικά τους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος από το υπερπλεόνασμα και να καταθέτει τη σχετική τροπολογία, ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής το φορολογικό νομοσχέδιο.

Εμφανώς ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα του Eurogroup, αλλά και την πορεία της οικονομίας, ο Χρήστος Σταϊκούρας εξειδίκευσε την ενίσχυση που αφορά συγκεκριμένες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και την οποία είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός στο συνέδριο της Ν.Δ. την περασμένη Κυριακή.

Οπως είπε, η έκτακτη ενίσχυση, ύψους 700 ευρώ ανά νοικοκυριό ή 175 εκατ. ευρώ συνολικά, χορηγείται σε 250.000 νοικοκυριά, με 953.000 μέλη.

Αφορά τις ακόλουθες κατηγορίες:

1. Οικογένειες με 4 τέκνα και άνω, με φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα, με βάση τις δηλώσεις έτους 2019, έως 20.000 ευρώ. Αριθμός ωφελούμενων νοικοκυριών 19.140.

2. Οικογένειες που τουλάχιστον ο ένας γονέας είναι μακροχρόνια άνεργος, δηλαδή άνω των 12 μηνών, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο, και με φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Λαμβάνονται υπόψη και μονογονεϊκές οικογένειες. Αριθμός ωφελούμενων νοικοκυριών 163.778.

3. Οικογένειες που και οι δύο γονείς είναι βραχυχρόνια άνεργοι, κάτω δηλαδή των 12 μηνών, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο, και φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Λαμβάνονται υπόψη και μονογονεϊκές οικογένειες. Αριθμός ωφελούμενων νοικοκυριών 40.927.

4. Οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑμεΑ, δικαιούχοι του σχετικού επιδόματος, έως 24 ετών. Αριθμός ωφελούμενων νοικοκυριών 25.632.

Για τη χορήγηση της ενίσχυσης, ισχύουν και ορισμένα άλλα κριτήρια που αφορούν όλες τις ανωτέρω κατηγορίες:

Α. Τουλάχιστον ένας από τους δύο γονείς του νοικοκυριού θα πρέπει να διαμένει, νόμιμα και μόνιμα, στην ελληνική επικράτεια τα τελευταία 10 έτη, όπως προκύπτει από την υποβολή φορολογίας εισοδήματος κατά την τελευταία δεκαετία.

Β. Και οι δύο γονείς του νοικοκυριού θα πρέπει να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

Γ. Το άθροισμα των καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού, σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, καθώς και η τρέχουσα αξία μετοχών και ομολόγων, να μην υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ.

«Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση, αλλά και η συνολική διανομή του υπερπλεονάσματος, δεν υποκαθιστά την κοινωνική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης. Αλλά αποδεικνύει ότι η Νέα Δημοκρατία νοιάζεται για τους πολλούς», επισήμανε μεταξύ άλλων ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «πανηγυρίζει γιατί διανέμει κοινωνικό μέρισμα σε 250.000 νοικοκυριά, με πολύ αυστηρά κριτήρια τα οποία αφήνουν προφανώς εκτός όχι μόνο τους συνταξιούχους αλλά και άλλες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες».

Πηγές του ΥΠΟΙΚ έλεγαν σε δημοσιογράφους πως οι συνταξιούχοι έχουν πάρει ήδη το μερίδιό τους από το υπερπλεόνασμα, υπενθυμίζοντας τη «13η σύνταξη» που δόθηκε προεκλογικά επί ΣΥΡΙΖΑ, συνολικού ύψους 800 εκατ., η οποία ήταν αποκλειστικά στοχευμένη σε αυτή την κατηγορία.

Αίσθηση προκάλεσε και το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών στην ομιλία του έσπευσε να πάρει αποστάσεις από όσα ο ίδιος είχε πει στη Βουλή για τη μεσαία τάξη (με εισόδημα... 450 ευρώ) και προκάλεσαν αντιδράσεις ακόμη και εντός Ν.Δ., όπως π.χ. από την Ντόρα Μπακογιάννη.

Τα όρια της μεσαίας τάξης

«Ουδέποτε δήλωσα ότι αυτά τα όρια που θέτει ο ΟΟΣΑ τα αποδέχεται το υπουργείο και ο υπουργός Οικονομικών. Η στρεψόδικη χρησιμοποίηση των στοιχείων του ΟΟΣΑ, από ορισμένες πλευρές, δεν υπηρετεί την αλήθεια», είπε μεταξύ άλλων.

Σημειώνεται ότι η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, στην έκθεσή της για το φορολογικό νομοσχέδιο, χαρακτηρίζει «συνταγματικώς μη ανεκτή» την πρόβλεψη για επιπρόσθετο φόρο σε όσους δεν καλύψουν την απαίτηση για ηλεκτρονικές πληρωμές στο ύψος του 30% του δηλωθέντος εισοδήματος.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αντιπαράθεση για το «μαύρο» χρήμα
Χαμηλώνει ο υπ. Οικονομικών τον πήχη των προσδοκιών για την πλατφόρμα των «κόκκινων» δανείων καθώς από την «περίμετρο» των 131.808 πολιτών επί της ουσίας μόνο 2.000 προχωρούν τη διαδικασία.
Αντιπαράθεση για το «μαύρο» χρήμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πόλεμος ανακοινώσεων Σταϊκούρα - Τσακαλώτου
Πόλεμο ανακοινώσεων προκάλεσε η παρουσίαση προχθές του προγράμματος «Μένουμε Ορθιοι ΙΙ» του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση των οικονομικών παρενεργειών της πανδημίας.
Πόλεμος ανακοινώσεων Σταϊκούρα - Τσακαλώτου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κόντρες κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ μετά τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ.
«Οι παρεμβάσεις που ωφελούν το 1% φέρνουν ανάπτυξη 1% —και όχι 4%— για το υπόλοιπο 99%», δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, με τον Χρήστο Σταϊκούρα να απαντά πως ο πρώην υπουργός «πάντα έπεφτε έξω στις...
Κόντρες κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ μετά τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καμία περικοπή στις συντάξεις των αγροτών που θα εργάζονται
Εντός των ημερών κατατίθεται για διαβούλευση το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και διατάξεις για τους συνταξιούχους, που προκάλεσαν την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Καμία περικοπή στις συντάξεις των αγροτών που θα εργάζονται
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο «Ηρακλής» ψηφίστηκε, ακολουθούν οι... άθλοι
Μόνο με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας υπερψηφίστηκε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο «Ηρακλής» για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Ο «Ηρακλής» ψηφίστηκε, ακολουθούν οι... άθλοι
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Βοήθημα» γίνεται η 13η σύνταξη
Μετά την ανακοίνωση των νέων επιπέδων ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και αυταπασχολούμενους, το υπουργείο Εργασίας διέρρευσε πληροφορία για κατάργηση της 13ης σύνταξης.
«Βοήθημα» γίνεται η 13η σύνταξη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας