• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 17.9°C
  6 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.9°C / 18.8°C
  2 BF
  53%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 21.0°C
  2 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.7°C / 14.9°C
  5 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 18.0°C
  4 BF
  51%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.9°C
  1 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 13.4°C
  0 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  3 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 20.4°C
  4 BF
  85%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.1°C / 16.9°C
  4 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 16.8°C
  6 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.6°C / 16.7°C
  4 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  3 BF
  46%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  2 BF
  46%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.1°C / 16.5°C
  2 BF
  71%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 22.1°C
  3 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 14.5°C / 17.7°C
  5 BF
  49%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  3 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.7°C / 18.6°C
  3 BF
  47%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  2 BF
  78%

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλής (αριστερά) και ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Φ. Τσαλίδης (δεξιά) συνομιλούν, παρουσία του Ιταλού πρέσβη Λουίτζι Μάρα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νέα επιδότηση 750 εκατ. ευρώ στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ

 • A-
 • A+
Τι προβλέπει η συμφωνία που υπέγραψε το υπουργείο Μεταφορών με την υπό ιταλικό έλεγχο εταιρεία. Καμιά μέριμνα για τους εργαζόμενους στον φορέα συντήρησης του δικτύου που ιδιωτικοποιήθηκε.

Χωρίς διαγωνισμό και με περισσή βιασύνη, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών προχώρησε στη μακρόχρονη ανανέωση της σύμβασης με την ιδιωτικοποιημένη ΤΡΑΙΝΟΣΕ που καθορίζει την κρατική επιδότηση για τις λεγόμενες άγονες γραμμές του σιδηροδρομικού δικτύου.

Η ετήσια αποζημίωση θα φτάνει τα 50 εκατ. ευρώ και καλύπτει την επόμενη δεκαετία ώς το τέλος του 2030, με δυνατότητα παράτασης για άλλα πέντε χρόνια. Η εταιρεία, που έχει περιέλθει στους Ιταλικούς Σιδηρόδρομους, θα λάβει 750 εκατ. ευρώ, όπως προβλέπεται στο μνημόνιο που υπέγραψε ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Αχ. Καραμανλής και, με βάση τις δηλώσεις του, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα πρέπει να κάνει επενδύσεις 2,2-2,5 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.

Το πρώτο «μήνυμα» της συμφωνίας είναι ότι ο σιδηρόδρομος θα εξακολουθήσει να είναι ο «φτωχός συγγενής» των χερσαίων μεταφορών ώς το 2035, αλλά η έρευνα που έκανε η «Εφ.Συν.» για το θέμα έφερε στην επιφάνεια και άλλες ενδιαφέρουσες πλευρές:

● Η συμφωνία όπως και αυτές που προηγήθηκαν από το 2011 δεν έχουν δημοσιοποιηθεί και σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες αφορούν ολόκληρο το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας! Εκτιμάται ότι ακόμη και μετά την παράδοση έργων εκσυγχρονισμού, η επιδότηση θα συνεχίσει να καταβάλλεται.

● Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που έχει ιδιωτικοποιηθεί από τα μέσα του 2017, είχε αναλάβει με την ισχύουσα σύμβαση να κάνει επενδύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ ώς το τέλος του 2020. «Δεν έχει διαθέσει ούτε ένα ευρώ», μας είπε χαρακτηριστικά υπηρεσιακό στέλεχος του ΟΣΕ και θύμισε τη φιέστα στην περσινή Εκθεση της Θεσσαλονίκης, όταν οι Ιταλοί είχαν φέρει ένα βαγόνι από τη γειτονική χώρα που δεν μπορεί να κινηθεί στο ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο.

● Δεν υπάρχει πληροφόρηση για τις επενδύσεις των 2,5 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκαν από τις δύο πλευρές κατά την υπογραφή της σύμβασης. Πληροφορίες από την πλευρά των Ιταλών αναφέρουν ότι στο τέλος του επόμενου χρόνου θα παραληφθούν πέντε συρμοί τύπου ETR 470 και ώς το 2023 θα ακολουθήσουν νέες παραλαβές, για τις οποίες δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα όμως είναι ύψους 100-150 εκατ. ευρώ και με αυτό το δεδομένο οι πολυδιαφημισμένες επενδύσεις είναι πιθανό να αφορούν κυρίως την ΕΕΣΣΤΥ, τον φορέα συντήρησης του σιδηροδρομικού τροχαίου υλικού, που ιδιωτικοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο και περιήλθε επίσης στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Να σημειωθεί ότι η σύμβαση για τις άγονες γραμμές λήγει στο τέλος του 2020 και με δεδομένη την απελευθέρωση των σιδηροδρομικών μεταφορών, εμπορικών και επιβατικών, η ανανέωσή της θα έπρεπε να γίνει ύστερα από διαγωνισμό. Σήμερα στα επιβατικά δρομολόγια δραστηριοποιείται μόνον η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αλλά υπάρχει ενδιαφέρον από εταιρείες που ήδη έχουν παρουσία στις σιδηροδρομικές μεταφορές στη χώρα μας.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη σύμβαση μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τις Υπηρεσίες Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος (ΥΓΟΣ), όπως είναι η επίσημη ονομασία των άγονων γραμμών, είχε υπογραφεί τον Ιούνιο του 2011. Ανανεώθηκε τον Δεκέμβριο του 2015 και τροποποιήθηκε δύο χρόνια αργότερα, ώστε να καθοριστούν οι δαπάνες που αναγνωρίζονται για τα επιδοτούμενα δρομολόγια και διάφορα τεχνικά ζητήματα.

Οι συζητήσεις ανάμεσα στο υπουργείο και τη διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για την ανανέωση της σύμβασης για τις άγονες γραμμές δεν λαμβάνουν μέριμνα για τους 570 εργαζομένους στην ΕΕΣΣΤΥ, που βρίσκονται πάνω από οκτώ μήνες «στον αέρα», αφού από τις αρχές Απριλίου δεν έχει προχωρήσει η υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης και δεν έχουν κατοχυρωθεί οι θέσεις εργασίας τους. Δουλεύουν ακόμη με τα δεδομένα του ενιαίου μισθολογίου του Δημοσίου, παρ’ όλο που έχουν ενταχθεί στον ιδιωτικό τομέα και επιπλέον κινδυνεύουν με απολύσεις.

Η εικόνα γίνεται πιο περίπλοκη, καθώς η ΕΕΣΣΤΥ περιήλθε με τίμημα 22 εκατ. ευρώ στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Την εποχή της ιδιωτικοποίησης εκκρεμούσε οφειλή της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ύψους 36 εκατ. ευρώ προς την ΕΕΣΣΤΥ για τη συντήρηση των τρένων από τότε που η πρώτη πέρασε στον έλεγχο των Ιταλικών Σιδηρόδρομων. Είναι επίσης δεδομένη η επιλογή της νέας ιδιοκτησίας να προχωρήσει στην ενοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ΕΕΣΣΤΥ.

Χθες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) έστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό, την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και όλα τα κόμματα με την οποία διαμαρτύρεται για την τακτική που ακολουθεί η διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

«Με εφευρήματα εμποδίζει κάθε μορφή διαβούλευσης και κοινωνικού διαλόγου, αμφισβητώντας στα δικαστήρια την εκπροσώπηση των εργαζομένων», τονίζει η ΠΟΣ και ζητά παρέμβαση για να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των εργαζομένων. Θυμίζει επίσης ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ κατά την τελευταία διετία δεν έχει δημιουργήσει ούτε μία νέα θέση εργασίας, ενώ οι προσλήψεις αναπληρώνουν αποχωρήσεις προσωπικού και συνταξιοδοτήσεις.


♦️Ομαλοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από χθες τα δρομολόγια του προαστιακού στη διαδρομή Πειραιάς-Κιάτο, που από την Κυριακή το πρωί σταματούσαν στην Κινέτα λόγω καθίζησης που εντοπίστηκε στο έδαφος πολύ κοντά στη σιδηροδρομική γραμμή. Τα τρένα κινούνται κανονικά, αλλά για λόγους ασφάλειας κόβουν ταχύτητα όταν διέρχονται από το συγκεκριμένο σημείο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Εγκλημα» στη σύμβαση-εξπρές με τους Ιταλούς για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Τα σκοτεινά σημεία της συμφωνίας που αποκρύπτουν και υπεγράφη με την FSI- Trenitalia πάνω στο μοντέλο «ιδιωτικοποίηση με λεφτά του Δημοσίου».
«Εγκλημα» στη σύμβαση-εξπρές με τους Ιταλούς για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Φαστ τρακ» έγκριση για την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας
Εγκρίθηκαν τα διορισμένα από τον υπουργό Μεταφορών μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου, καμιά απάντηση για την κατάργηση του ανοικτού διαγωνισμού επιλογής του 2019.
«Φαστ τρακ» έγκριση για την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εγκρίθηκε ο διορισμός των τεσσάρων εκλεκτών της κυβέρνησης στην ΑΠΑ
Παρά τις αντιδράσεις και τις ενστάσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης, εγκρίθηκε από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο διορισμός τεσσάρων εκλεκτών της κυβέρνησης -και του Κινήματος Αλλαγής- ως...
Εγκρίθηκε ο διορισμός των τεσσάρων εκλεκτών της κυβέρνησης στην ΑΠΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κρυμμένοι οδηγοί σε... γραφεία υπουργικά
Σε γραφεία υπουργών, βουλευτών και γενικών γραμματέων αντί στο τιμόνι λεωφορείων βρίσκονται οδηγοί των αστικών συγκοινωνιών, όπως αποκάλυψε στη Βουλή ο Νίκος Παππάς.
Κρυμμένοι οδηγοί σε... γραφεία υπουργικά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Προμελετημένο έγκλημα σε βάρος του επιβατικού κοινού»
Με κοινή δήλωσή τους Νίκος Παππάς και Χρήστος Γιαννούλης σημειώνουν ότι το χθεσινό δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» «αποκάλυψε την απάτη Καραμανλή-Μητσοτάκη στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς».
«Προμελετημένο έγκλημα σε βάρος του επιβατικού κοινού»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας