• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.5°C / 29.6°C
  3 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.4°C / 26.0°C
  2 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 28.2°C
  3 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 16.9°C / 18.3°C
  2 BF
  70%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.5°C / 24.9°C
  4 BF
  53%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 21.8°C / 27.0°C
  2 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 21.2°C / 23.4°C
  4 BF
  35%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  3 BF
  45%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 25.2°C
  3 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.5°C / 26.9°C
  2 BF
  32%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.9°C / 26.4°C
  3 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.3°C / 24.7°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  3 BF
  69%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 27.9°C
  0 BF
  34%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 24.5°C / 28.3°C
  2 BF
  37%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  3 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  29°C 24.9°C / 29.8°C
  2 BF
  23%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.3°C
  3 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.5°C / 25.5°C
  3 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  2 BF
  37%

Από την χθεσινή συγκέντρωση εργαζομένων έξω από τα κεντρικά της Τράπεζας Πειραιώς

EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τριμερής με απεργία και εκφοβισμούς

 • A-
 • A+
Πληροφορίες για... προειδοποιήσεις προϊσταμένων σε εργαζομένους της τράπεζας να μην απεργήσουν ● Και η ΔΑΚΕ καλεί την κυβέρνηση να δώσει τη «δέουσα λύση» και με την τριμερή και με πολιτικές παρεμβάσεις.

Το αποτέλεσμα της σημερινής τριμερούς συνάντησης στο υπουργείο Εργασίας και τα ποσοστά συμμετοχής στην 24ωρη πανελλαδική απεργία στην Τράπεζα Πειραιώς θα κρίνουν εν πολλοίς το μέλλον των 24 απολυμένων της τράπεζας και τη διατήρηση ή ανατροπή της «εργασιακής ειρήνης» που επικρατεί τις τελευταίες δεκαετίες στον ευρύτερο τραπεζικό κλάδο.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, εργαζόμενοι της τράπεζας... προειδοποιήθηκαν από προϊσταμένους τους ότι αν απεργήσουν είναι πιθανό να έχουν την τύχη των απολυμένων συναδέλφων τους ή να μετατεθούν.

Πληροφορίες που, αν αληθεύουν, ελπίζουμε ότι οφείλονται στον υπερβάλλοντα ζήλο κάποιων και όχι σε οδηγία της διοίκησης και μάλιστα παραμονή της τριμερούς συνάντησης που έχει συγκαλέσει η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Αννα Στρατινάκη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς και των συνδικαλιστών και με ανοιχτό το ενδεχόμενο να παρευρεθούν και οι 24 απολυμένοι.

Αν οι πληροφορίες περί προειδοποιήσεων έχουν βάση, θα δικαιωθούν όσοι κάνουν λόγο για αυταρχισμό και εκβιασμό των εργαζομένων στην Τράπεζα Πειραιώς, όπως η ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα που εξέδωσε ήδη μια σκληρή ανακοίνωση καλώντας την κυβέρνηση να δώσει λύση.

«Η κυβέρνηση της Ν.Δ., τόσο σε επίπεδο τριμερούς του υπουργείου Εργασίας όσο και με πολιτικές παρεμβάσεις, μπορεί να δώσει τη δέουσα λύση σε ένα κρίσιμο ζήτημα σβήνοντας τη φλόγα, πριν εξελιχθεί σε πυρκαγιά», αναφέρει η συνδικαλιστική παράταξη της Ν.Δ. που καλεί τους εργαζομένους στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις της ΟΤΟΕ και του Συλλόγου Εργαζομένων Τράπεζας Πειραιώς.

Η ΔΑΚΕ ζητά να βρεθεί λύση με δεδομένο ότι ο τραπεζικός χώρος βρίσκεται σε διαδικασία ευρύτατης αναδιάρθρωσης λόγω του μετασχηματισμού των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, της διείσδυσης της αυτοματοποίησης και της τεχνητής νοημοσύνης, δηλαδή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, όπως αναφέρει. Η αναφορά της ΔΑΚΕ στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση θα μπορούσε να εκληφθεί ως αιχμή προς τον ΣΕΒ, που τη χρησιμοποιεί ως άλλοθι για την πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

Η ανακοίνωση της ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα ήταν ένα σαφές μήνυμα και προς το κόμμα της Ν.Δ. καθώς εκδόθηκε μερικές ώρες πριν από τη συνάντηση των εκπροσώπων της ΟΤΟΕ και του ΣΕΤΠ με τον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., Γιώργο Στέργιου, παρουσία και του γραμματέα Εργαζομένων στον Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα, Θεόδωρου Κόλλια.

Μήνυμα το οποίο δεν έφτασε μέχρι τα γραφεία της Ν.Δ. στην οδό Πειραιώς, καταδεικνύοντας το «υπαρξιακό» και πολιτικό πρόβλημα του κυβερνώντος κόμματος καθώς ο Γιώργος Στεργίου περιορίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στο να ενθαρρύνει τους συνδικαλιστές σε διάλογο με τη διοίκηση της τράπεζας, ώστε «να μη φτάνουμε στα άκρα» γιατί «είναι κακό να γίνονται απεργίες και απολύσεις και να μη δουλεύουν οι επιχειρήσεις».

«Προς στιγμήν νομίζαμε ότι είμαστε στα κεντρικά της Τράπεζας Πειραιώς και του ΣΕΒ και όχι στα γραφεία της Ν.Δ. στην οδό Πειραιώς», ανέφεραν συνδικαλιστές που είχαν την εντύπωση ότι άκουγαν εργοδότες και όχι εκπροσώπους του κόμματος.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ΟΤΟΕ, «ο κ. Στεργίου αναγνώρισε την ιδιαίτερη σημασία της συμφωνίας για τον κλάδο, τόσο για τους εργαζομένους όσο και για την τράπεζα, όχι μόνο για τη συγκεκριμένη περίπτωση αλλά και ευρύτερα για τις εξελίξεις στις άλλες τράπεζες, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων». Επισήμανε ότι υπάρχει περιθώριο για να λυθεί το θέμα και να διευκολυνθεί ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών ώστε να εξευρεθούν λύσεις στο γράμμα και το πνεύμα της συμφωνίας, την οποία στηρίζει η Ν.Δ.

 

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

 

Με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών τέσσερις βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν από την κυβέρνηση να απαντήσει:

■ Ποιες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με την κατάσταση που δημιουργείται στην Τράπεζα Πειραιώς και τις υπόλοιπες τράπεζες.

■ Ποια μέτρα θα πάρει άμεσα για την ακύρωση και αποτροπή των απολύσεων στην Τράπεζα Πειραιώς και τις άλλες τράπεζες, των οποίων τα προκλητικά κέρδη επιδοτεί με την πολιτική και τους νόμους της.

Επίσης οι βουλευτές Χρ. Κατσώτης, Ν. Καραθανασόπουλος, Δ. Μανωλάκου και Λ. Σολτίδης επισημαίνουν ότι στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι άλλες τράπεζες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιχειρησιακές συμβάσεις τώρα!
Με κοινό διεκδικητικό πλαίσιο, δηλαδή την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης και να μπει φρένο στην περαιτέρω συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων και μείωση του προσωπικού, «κατεβαίνουν» σήμερα σε 24ωρη απεργία...
Επιχειρησιακές συμβάσεις τώρα!
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναβρασμός στην Πειραιώς για 1.200 μετατάξεις
Σε αναβρασμό βρίσκονται 1.200 εργαζόμενοι της Τράπεζας Πειραιώς, εν όψει της ενδεχόμενης μετάταξής τους στη νέα εταιρεία ειδικού σκοπού, που θα αναλάβει τη διαχείριση «κόκκινων» δανείων ύψους 28 δισ. ευρώ.
Αναβρασμός στην Πειραιώς για 1.200 μετατάξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απεργία σε Πειραιώς και ΕΤΕ
Με κεντρικό αίτημα την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης, τα σωματεία των δύο μεγαλύτερων συστημικών τραπεζών, της Πειραιώς και της Εθνικής, κατεβαίνουν σε 24ωρη απεργία την ερχόμενη Τρίτη.
Απεργία σε Πειραιώς και ΕΤΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προσδοκίες για άρση του αδιεξόδου στην Πειραιώς
Από τις συναντήσεις της γ.γ. του υπ. Εργασίας με τους εργαζομένους προέκυψαν «λαβράκια» που εκθέτουν τη διοίκηση της τράπεζας, καθώς αποδεικνύουν ότι δεν ελήφθησαν υπόψη σημαντικά κριτήρια.
Προσδοκίες για άρση του αδιεξόδου στην Πειραιώς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Άκαρπη η τριμερής, συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στις τράπεζες
Χωρίς συγκλίσεις η συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, στην οποία συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς. 
Άκαρπη η τριμερής, συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στις τράπεζες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας