Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εντονες πιέσεις για ανάκληση των 24 απολύσεων

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν και χθες μέλη της ΟΤΟΕ έξω από τα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας Πειραιώς

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εντονες πιέσεις για ανάκληση των 24 απολύσεων

  • A-
  • A+

Τις ικανότητές της στις ασκήσεις λεπτής ισορροπίας καλείται να επιδείξει η κυβέρνηση με αφορμή τις 24 απολύσεις στην Τράπεζα Πειραιώς, τις πρώτες -ύστερα από τέσσερις δεκαετίες- στον κλάδο.

Η κερκόπορτα άνοιξε διάπλατα προχθές με συνοπτικές διαδικασίες από τη διοίκηση της τράπεζας. Και τώρα η κυβέρνηση φαίνεται να ασκεί πιέσεις, διακριτικά, για την ανάκληση των απολύσεων ώστε να εκτονωθεί η κρίση, επιχειρώντας να στείλει στην κοινωνία το μήνυμα ότι «στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων».

Πολλώ δε μάλλον που οι απολύσεις αυτές έρχονται σε περιβάλλον κανονικότητας και αναπτυξιακών προοπτικών που αποτελεί τον πυρήνα του κυβερνητικού αφηγήματος, με τις τράπεζες να διεκδικούν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό.

Από την άλλη πλευρά η νεοφιλελεύθερη -με ολίγη ακροδεξιά- κυβέρνηση δεν θέλει να δυσαρεστήσει παραδοσιακούς συμμάχους της όπως ο ΣΕΒ, που πιέζουν να πέσει ο τελευταίος εργασιακός... παράδεισος, ο τραπεζικός, συμπαρασύροντας και τους υπόλοιπους.

H μεγάλη εικόνα ωστόσο δεν αφορά αποκλειστικά την Πειραιώς και τους 24 εργαζόμενους που έλαβαν το χαρτί της απόλυσής τους.

Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να κάνουν λόγο για υποστελέχωση κρίσιμων διευθύνσεων και καταστημάτων, όπου ο χρόνος αναμονής για εξυπηρέτηση στο ταμείο ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις τη μία ώρα

Αφορά το μέλλον του κλάδου γενικότερα, καθώς το κλίμα εργασιακής ανασφάλειας είναι δύσκολα αναστρέψιμο -ακόμα κι αν ανακληθούν οι συγκεκριμένες απολύσεις- εν όψει των νέων προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου που ετοιμάζουν όλες οι τράπεζες, προεξάρχουσας της Πειραιώς που θέλει να μειώσει κατά 1.500 άτομα το προσωπικό της.

Αλλά και εν όψει της μεταφοράς «κόκκινων» δανείων των τραπεζών, άρα και εργαζομένων, σε εταιρείες ειδικού σκοπού, κατά τα πρότυπα της συμφωνίας Πειραιώς - Ιntrum, που ετοιμάζουν η Εurobank και η Αlpha Bank.

H εκτίμηση των συνδικαλιστών -και όχι μόνο- είναι ότι οι επόμενες εθελούσιες, αν και δεν θα είναι το ίδιο γενναιόδωρες με τις προηγούμενες, θα έχουν το επιθυμητό για τις διοικήσεις αποτέλεσμα και θα εξυπηρετούν τους στόχους μείωσης του λειτουργικού κόστους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλες τις τράπεζες οι απολύσεις ήταν το αποκλειστικό θέμα συζήτησης μεταξύ των εργαζομένων.

H διοίκηση της Πειραιώς από την πλευρά της προχώρησε χθες βράδυ σε διευκρινίσεις αναφορικά με τις 24 απολύσεις, κάνοντας σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι μένει αμετακίνητη στις θέσεις της δύο μέρες πριν από την τριμερή στο υπουργείο Εργασίας.

«Η σχετική απόφαση ελήφθη με βασικό γνώμονα την προστασία των συμφερόντων της τράπεζας και των εργαζομένων της, οι οποίοι έχουν αποδεχθεί στα χρόνια της κρίσης μειώσεις μισθών και μεταβολές εργασιακών συνθηκών για να εργάζονται σήμερα σε ένα αξιοκρατικό περιβάλλον με υπευθυνότητα και διαφάνεια» αναφέρει σε ανακοίνωση.

Υπενθυμίζει ότι προηγήθηκαν για περίπου ένα εξάμηνο επανειλημμένες προσπάθειες εξεύρεσης λύσης για τη συνέχιση της απασχόλησης των 24 εργαζομένων στον όμιλο στο πλαίσιο της συμφωνίας με την ΟΤΟΕ, όμως «οι προσπάθειες αυτές απορρίφθηκαν από τους ίδιους, χωρίς ευθύνη της τράπεζας».

Ετσι η διοίκηση «ενεργώντας υπεύθυνα απέναντι στο σύνολο των εργαζόμενων, οι οποίοι στήριξαν και στηρίζουν την Τράπεζα Πειραιώς καταβάλλοντας υπέρμετρη προσπάθεια για να επιστρέψει η τράπεζα σε κερδοφορία και να είναι σήμερα ανταγωνιστική, αναγκάστηκε να προχωρήσει στη μόνη εναπομείνασα επιλογή, αυτή της καταγγελίας των συμβάσεων εργασίας».

Πάντως για τους συνδικαλιστές ο στόχος της διοίκησης είναι πολλαπλός, αφού θέλει να κάμψει τον 11μηνο αγώνα των συναδέλφων τού πρώην RBU (διαχείριση «κόκκινων» δανείων), να υφαρπάξει οριστικά τη συναίνεση των εργαζομένων που βρίσκονται με σύμβαση δανεισμού στο νέο σχήμα (την Ιntrum) και «να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στους υπόλοιπους εργαζόμενους κατάλυσης της δημοκρατίας και επιστροφής της τράπεζας στον εργασιακό μεσαίωνα, με απώτερο στόχο την εξώθησή τους σε εθελούσια παραίτηση και φυγή» αναφέρει στη ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΥΤΠΕ) τονίζοντας ότι απαιτείται ενότητα.

«Κανένας εργαζόμενος σε κατάστημα ή υπηρεσία ας μη θεωρήσει ότι βρίσκεται στο απυρόβλητο. Γι’ αυτό και η αγωνιστική απάντησή μας θα είναι μαζική και συντριπτική» καταλήγει ο ΣΕΥΤΠΕ.


 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεφορτώνονται μαζικά «κόκκινα» δάνεια οι τραπεζες
ΚΟΜΒΙΚΟ για τις τράπεζες το 2020, καθώς πρέπει να μειώσουν δραστικά το τεράστιο στοκ των «κόκκινων» δανείων, με τις πωλήσεις και τιτλοποιήσεις να είναι το βασικό εργαλείο, αλλά τα «γκάζια» είναι ήδη… πατημένα.
Ξεφορτώνονται μαζικά «κόκκινα» δάνεια οι τραπεζες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δύο χρόνια στην εντατική
Στην εντατική βρισκόταν τουλάχιστον τα τελευταία δύο χρόνια ο ΔΟΛ, όπως προκύπτει από την αίτηση υπαγωγής σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης που κατέθεσαν οι τέσσερις πιστώτριες τράπεζες, στα χέρια των οποίων...
Δύο χρόνια στην εντατική
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μετ' εμποδίων η αξιολόγηση των διοικήσεων
Μετ’ εμποδίων η τελική ευθεία της αξιολόγησης των διοικήσεων στις συστημικές τράπεζες. Το βασικό εμπόδιο αφορά στη συμμετοχή των εκπροσώπων του ελληνικού Δημοσίου και των εργαζομένων στα Δ.Σ των...
Μετ' εμποδίων η αξιολόγηση των διοικήσεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Τρέχει» η ανακεφαλαιοποίηση των 4 τραπεζών
Στην τελική ευθεία μπαίνει η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών. Μετά τη Eurobank και την Αlpha Bank, που κάλυψαν πλήρως με ιδιωτικά κεφάλαια τις κεφαλαιακές τους...
«Τρέχει» η ανακεφαλαιοποίηση των 4 τραπεζών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αισιόδοξες οι τράπεζες για τα σχέδια αναδιάρθρωσης
Κρίσιμη είνα η αυριανή ημέρα για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, καθώς θα λάβουν τις απαντήσεις του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ για τα σχέδια αναδιάρθρωσης που έχουν καταθέσεις. Ο SSM έχει...
Αισιόδοξες οι τράπεζες για τα σχέδια αναδιάρθρωσης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας