• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 9.6°C
  3 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 4.8°C / 9.1°C
  5 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.1°C / 9.0°C
  4 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  1 BF
  48%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 4.6°C
  1 BF
  87%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 4.0°C / 7.0°C
  2 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 3.4°C
  2 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.3°C / 6.3°C
  2 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 11.5°C
  2 BF
  90%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.2°C / 7.9°C
  3 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 8.4°C
  4 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  5 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 10.4°C
  4 BF
  68%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.5°C / 6.8°C
  0 BF
  65%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 6.7°C
  2 BF
  77%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  4 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.9°C / 9.3°C
  2 BF
  58%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 4.3°C / 7.1°C
  2 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 8.7°C
  3 BF
  58%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.6°C / 0.6°C
  2 BF
  66%

Στο πλαίσιο του διαλόγου με τους φορείς της αγοράς ενέργειας, ο Κωστής Χατζηδάκης έδωσε χθες έμφαση στη δίκαιη μετάβαση στη μετα-λιγνιτική εποχή

EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ασκήσεις επί χάρτου» για την ολική απολιγνιτοποίηση

 • A-
 • A+

«Ιστορικό βήμα» για την προστασία του περιβάλλοντος χαρακτήρισε ο Κωστής Χατζηδάκης τη δέσμευση της κυβέρνησης για πλήρη απολιγνιτοποίηση της χώρας ώς το 2028, που είχε ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της συνόδου του ΟΗΕ και επανέλαβε στην ομιλία του στη σύνοδο για το κλίμα η οποία ξεκίνησε χθες στη Μαδρίτη.

Ο αμφιλεγόμενος μηδενισμός της παραγωγής ενέργειας από τον εγχώριο λιγνίτη περιλαμβάνεται στο υπό διαβούλευση Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, στο οποίο αποτελεί την πιο σημαντική αλλαγή σε σχέση με αυτό που είχε εκπονηθεί από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου και είχε εγκριθεί από τις Βρυξέλλες. Υπενθυμίζεται ότι το Σχέδιο επί υπουργίας Γ. Σταθάκη προέβλεπε ότι η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη θα μειωθεί, αλλά θα διατηρηθεί στο 16,5% το 2030.

Στη χθεσινή ημερίδα, που οργανώθηκε στην έδρα της Τραπέζης της Ελλάδος στο πλαίσιο του διαλόγου με τους φορείς της αγοράς ενέργειας, ο Κωστής Χατζηδάκης έδωσε έμφαση στη δίκαιη μετάβαση στη μετα-λιγνιτική εποχή. Ηταν όμως φανερό ότι η σοβαρή αυτή επιλογή της κυβέρνησης, που θα ανατρέψει την οικονομία της Δυτικής Μακεδονίας και της Αρκαδίας, βρίσκεται ακόμη στο επίπεδο των «ασκήσεων επί χάρτου».

Το προτεινόμενο Εθνικό Σχέδιο απλώς προβλέπει τη συγκρότηση επιτροπής, η οποία στα μέσα του 2020 θα παρουσιάσει το master plan με αναπτυξιακά μέτρα. Χθες ο υπουργός διευκρίνισε ότι θα λειτουργήσει διυπουργική επιτροπή με συντονιστή υψηλού επιπέδου, για τον οποίο δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες, ενημέρωσε όμως ότι θα αναλάβει «τον συντονισμό και τη μέγιστη αποδοτικότητα των δράσεων».

Προανήγγειλε επενδυτικά και φορολογικά κίνητρα, μετεκπαίδευση των εργαζομένων στις μονάδες που θα κλείσουν και δημιουργία νέων υποδομών που θα εξασφαλίζουν θέσεις εργασίας. Ο Γιάννης Στουρνάρας πάντως έκλεισε τη σύντομη παρέμβασή του με ευχές για την «υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου».

Εκπτώσεις παραδοχών

Στο κομβικό θέμα της απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων φαίνεται πως η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου έχει αρχίσει τις... εκπτώσεις. Πριν από ένα δίμηνο, με βάση επίσημες διαρροές, γινόταν λόγος για άμεσο κλείσιμο δύο μονάδων, ωστόσο την περασμένη εβδομάδα κατά την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου υποβαθμίστηκαν σε «παραδοχές εργασίας» και το χρονοδιάγραμμα παραπέμφθηκε στη ΔΕΗ.

Το μεγάλο ερώτημα, που δεν έχει απαντηθεί από την κυβέρνηση, είναι η υπό κατασκευή λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα V, για την οποία θα διατεθούν συνολικά 1,5 δισ. ευρώ και, με βάση τους νέους σχεδιασμούς, θα λειτουργήσει για μια επταετία στην... καλύτερη περίπτωση!

Να σημειωθεί ότι έχει κατασκευαστεί με υψηλές προδιαγραφές που της επιτρέπουν να αξιοποιεί τα υπάρχοντα κοιτάσματα λιγνίτη με αυξημένη απόδοση ενέργειας και χαμηλές εκπομπές ρύπων. Η λειτουργία της, που θα ήταν πολύ πιο συμφέρουσα αν είχαν εξασφαλιστεί το 2013 δωρεάν δικαιώματα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, επιβάλλεται και για λόγους ασφάλειας του συστήματος απέναντι στο εισαγόμενο φυσικό αέριο.

Το νέο Εθνικό Σχέδιο, που θα παραμείνει σε διαβούλευση ώς τις 16 Δεκεμβρίου, προβλέπει:

● Αύξηση του μεριδίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο 35%, έναντι 31% που υπολόγιζε το σχέδιο Σταθάκη.
● Μείωση της τελικής κατανάλωσης ενέργειας, λόγω μέτρων εξοικονόμησης, κατά 38% (35% στο προηγούμενο σχέδιο).
● Περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 42% με βάση τα επίπεδα του 1990 και 55% με βάση το 2005 (32% και 48% στο προηγούμενο Σχέδιο).
● Ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης με στόχο το 2030 να αποτελεί το 30% των ταξινομήσεων νέων οχημάτων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο σφυρί τα «ασημικά» της ενέργειας
Επισπεύδει τις πωλήσεις ποσοστών του ΔΕΔΔΗΕ, του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΠΑ Υποδομών και Εμπορίας η κυβέρνηση. ● Τι συζητήθηκε στη χθεσινή συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Κ. Χατζηδάκη
Στο σφυρί τα «ασημικά» της ενέργειας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρόοδο στις συζητήσεις με τους θεσμούς για την ενέργεια βλέπει το ΥΠΕΝ
Στη συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, σημειώθηκε πρόοδος προς την εξεύρεση μιας λύσης, με άξονες αφενός την ταχεία απολιγνιτοποίηση και αφετέρου την πώληση συγκεκριμένων...
Πρόοδο στις συζητήσεις με τους θεσμούς για την ενέργεια βλέπει το ΥΠΕΝ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναζητείται σχέδιο απέναντι στις πολλαπλές επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης
Ως το τέλος Ιουνίου προβλέπεται να είναι έτοιμο το master plan για την αντιμετώπιση των πολλαπλών επιπτώσεων από το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη.
Αναζητείται σχέδιο απέναντι στις πολλαπλές επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε ετοιμότητα για... ηλεκτροσόκ
Οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και η βίαιη απολιγνιτοποίηση προκαλούν μετωπική σύγκρουση ανάμεσα στη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Σε ετοιμότητα για... ηλεκτροσόκ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Περισσεύει υποκρισία στις διαβεβαιώσεις για αξιοποίηση του λιγνίτη
Χωρίς λιγνίτη μια από τις μεγαλύτερες μονάδα παραγωγής, ο Ατμοηλεκτρικός Σταθμός Μελίτης στη Φλώρινα. Η κυβέρνηση αποφάσισε τώρα να λύσει τη σύμβαση με τον ιδιώτη που εκμεταλλεύεται το λιγνιτωρυχείο Αχλάδας.
Περισσεύει υποκρισία στις διαβεβαιώσεις για αξιοποίηση του λιγνίτη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λιγνιτικός πυρετός και νέες υποσχέσεις
Φιλόδοξοι στόχοι στο πλαίσιο του Κλιματικού Νόμου που παρουσίασε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ● Αγνωστο ποιος θα καλύψει το κόστος της απαγκίστρωσης των νοικοκυριών από τους «ρυπαρούς» καυστήρες...
Λιγνιτικός πυρετός και νέες υποσχέσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας