• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 28.3°C / 32.0°C
  2 BF
  33%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 28.9°C / 32.2°C
  4 BF
  48%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.6°C / 30.6°C
  2 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 30.0°C / 30.0°C
  3 BF
  39%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.0°C
  2 BF
  53%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  31°C 30.6°C / 30.6°C
  1 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.0°C / 30.6°C
  2 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.0°C / 30.6°C
  2 BF
  54%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.0°C / 29.4°C
  2 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 29.0°C / 29.0°C
  2 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.0°C / 28.0°C
  3 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.0°C / 27.0°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.0°C / 28.0°C
  4 BF
  69%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 31.0°C / 31.0°C
  5 BF
  33%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 31.1°C / 35.0°C
  2 BF
  33%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.0°C / 27.2°C
  5 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 27.8°C / 32.0°C
  3 BF
  23%
 • Καβάλα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  23°C 21.7°C / 25.0°C
  2 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  31°C 30.6°C / 30.6°C
  2 BF
  54%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 27.0°C / 30.6°C
  2 BF
  32%
Απεργούν οι εργολαβικοί στην Εθνική
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απεργούν οι εργολαβικοί στην Εθνική

 • A-
 • A+
Αντιδράσεις για το μπαράζ απολύσεων από την ICAP ● Ανθρωποι που εργάζονται επί δεκαετίες σε διάφορες υπηρεσίες της τράπεζας πετιούνται ξαφνικά στον δρόμο.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Οι πρώτοι που νιώθουν στο πετσί τους τις συνέπειες της κατάργησης του νόμου περί συνευθύνης αλλά και της αιτιολογημένης απόλυσης είναι οι πλέον επισφαλώς εργαζόμενοι, δηλαδή το υπενοικιαζόμενο προσωπικό μέσω τρίτων εταιρειών.

Ο λόγος εν προκειμένω για τους εργολαβικούς εργαζόμενους των τραπεζών. Τι κι αν απασχολούνται επί ολόκληρες δεκαετίες στο ίδιο πόστο, τι κι αν έχουν άριστη γνώση του αντικειμένου και εξειδίκευση, τι κι αν προσφέρουν ίση εργασία με τους μόνιμους τραπεζοϋπαλλήλους; Για τις τράπεζες εξακολουθούν να είναι εργαζόμενοι τρίτης κατηγορίας, κάτι που αποδεικνύεται από τις σαφέστατα χαμηλότερες απολαβές τους αλλά και από το γεγονός ότι αποτελούν μια τεράστια δεξαμενή αναλώσιμου προσωπικού όταν οι τράπεζες αποφασίζουν περικοπές εξόδων.

Το μπαράζ απολύσεων εργολαβικών εργαζομένων της Εθνικής Τράπεζας από την εργοδότρια ICAP Outsourcing Solutions, το οποίο ξεκίνησε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας και ήδη έχει στοιχίσει τη δουλειά σε περίπου 20 ανθρώπους, οδήγησε τους εργαζόμενους σε κλιμάκωση του αγώνα τους.

Η 24ωρη απεργία που έχει προκηρυχθεί για σήμερα από τον Σύλλογο Δανειζόμενου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα (ΣΥΔΑΠΤΤ), και την οποία στηρίζουν τόσο ο Σύλλογος Εργαζομένων στην ETE - προερχομένων από την πρώην ΕΘΝΟDATA όσο και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΕΤΕ - πρώην προσωπικού ΕΘΝΟΚΑΡΤΑΣ με τρίωρες στάσεις εργασίας (από 7.45 μέχρι 10.45 ή τρεις ώρες από την αρχή της βάρδιας), είναι μόνο η αρχή.

«Σαν Σύλλογος ζητήσαμε επανειλημμένα συνάντηση από τη διοίκηση της τράπεζας, αλλά όλες μας οι προσπάθειες έπεσαν στο κενό. Η διοίκηση αρνείται να ανοίξει διάλογο μαζί μας, χωρίς να μας αφήνει άλλο περιθώριο παρά να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η πρόεδρος του ΣΥΔΑΠΤΤ, Βάσω Χριστοπούλου.

Αγανάκτηση για τις αδικίες

Ανάκληση των απολύσεων, διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας, έναρξη διαλόγου με την ΕΤΕ για την ένταξη του υπενοικιαζόμενου προσωπικού στο τακτικό προσωπικό και ανεμπόδιστη συνδικαλιστική δράση στους χώρους δουλειάς είναι το πλαίσιο που αποφάσισε η έκτακτη γενική συνέλευση των εργολαβικών τραπεζοϋπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη. Η αγανάκτηση του κόσμου ήταν έκδηλη, όπως μας μεταφέρουν μέλη του ΣΥΔΑΠΤΤ, για τις άδικες και χωρίς κανένα κοινωνικό κριτήριο απολύσεις δεκάδων εργαζομένων.

Μια τέτοια περίπτωση είναι η Σ.Τ. (τα στοιχεία της βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας), η οποία επί 17 ολόκληρα χρόνια εργάζεται μέσω της ICAP σε διευθύνσεις της Εθνικής Τράπεζας. Το 2002 τοποθετήθηκε στο Κέντρο Παρακολούθησης Υποπτων Συναλλαγών όπου έμεινε για δύο χρόνια.

Το 2004 μεταφέρθηκε στο Κέντρο Εξουσιοδοτήσεων Πιστωτικών Καρτών μέχρι το 2016, οπότε την πήγαν πίσω στο κέντρο απάτης για ένα εξάμηνο και στη συνέχεια τοποθετήθηκε στους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς Προσωπικού ΕΤΕ. Εκεί έμεινε για τρία χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων πέρασε από επτά διαφορετικά πόστα: λογιστήριο, επικούρηση, συντάξεις, πρωτόκολλο, αρχείο, για να μετακινηθεί στη συνέχεια στο τμήμα εγκρίσεων μηχανημάτων POS σε επιχειρήσεις για διάστημα έξι μηνών και τέλος στην υπηρεσία επιστρεφόμενων καρτών.

Την περασμένη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου έλαβε τηλεφώνημα από την εργολαβική ICAP, με το οποίο της ζητούσαν την επομένη να μην πάει στη δουλειά της, αλλά να περάσει από τα γραφεία της εταιρείας. Η εργαζόμενη αρνήθηκε να το κάνει αφού επισταμένως ζήτησε να μάθει τον λόγο για τον οποίο καλείται να μην εμφανιστεί στη δουλειά της χωρίς να λαμβάνει απάντηση. Και ενώ την Τρίτη εργάστηκε κανονικά, την Τετάρτη, την περίμενε στην είσοδο της Εθνικής ο αντιπρόσωπος της ICAP, ο οποίος συνοδεία προσωπικού φύλαξης εμπόδισε την είσοδό της στο κτίριο.

Μετά την παρέμβαση της προέδρου του ΣΥΔΑΠΤΤ, Βάσως Χριστοπούλου, η εργαζόμενη ανέβηκε στον δεύτερο όροφο όπου βρίσκεται το γραφείο της για να δουλέψει, εις μάτην όμως, αφού η επιμονή του εκπροσώπου της εργολαβικής εταιρείας την ανάγκασε να αποχωρήσει. Χθες, της κοινοποιήθηκε το χαρτί της απόλυσής της, το οποίο βέβαια ουδέποτε υπέγραψε.

«Είμαι αποφασισμένη να προσφύγω στη Δικαιοσύνη. Είναι άδικο και απάνθρωπο μετά από τόσα χρόνια που προσφέρουμε έργο, η τράπεζα να μας πετάει έξω εν μια νυκτί. Στα 48 μου, με τρία παιδιά και μακροχρόνια άνεργο σύζυγο, καλούμαι να ψάξω να βρω δουλειά. Δεν θα πάψω να αγωνίζομαι ενάντια σε τέτοιες πρακτικές» μας λέει η Σ.Τ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συνεχίζουν τις απεργίες οι εργολαβικοί της Εθνικής
Αποφασισμένοι να αγωνιστούν είναι οι εργολαβικοί τραπεζοϋπάλληλοι της Εθνικής Τράπεζας, που αποφάσισαν να προχωρήσουν σε επαναλαμβανόμενες 24ωρες από χθες μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019.
Συνεχίζουν τις απεργίες οι εργολαβικοί της Εθνικής
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στάση εργασίας απάντηση στις απολύσεις
Ο Σύλλογος Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα καλεί σήμερα τους εργαζομένους στην Εθνική Τράπεζα σε τρίωρη στάση εργασίας για τις μαζικές απολύσεις που έχουν γίνει σε εργολαβικούς εργαζόμενους.
Στάση εργασίας απάντηση στις απολύσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πογκρόμ απολύσεων στην Εθνική
Τουλάχιστον 20 ενοικιαζόμενους εργαζόμενους της Icap έδιωξε η τράπεζα από την Παρασκευή. Ασφυκτικές πιέσεις και εκβιασμούς καταγγέλλει ο Σύλλογος Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα.
Πογκρόμ απολύσεων στην Εθνική
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μεγάλη συμμετοχή στην απεργία στην ΕΤΕ για τον κανονισμό Εργασίας
Σχεδόν καθολική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων της Εθνικής Τράπεζας στην 24ωρη απεργία την περασμένη Παρασκευή με αίτημα την υπογραφή νέας επιχειρησιακής σύμβασης και την πλήρη αποσύνδεσή της από την αλλαγή...
Μεγάλη συμμετοχή στην απεργία στην ΕΤΕ για τον κανονισμό Εργασίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Πρωταθλήτριες» οι εργολαβικές εταιρείες καθαριότητας και φύλαξης
«Πρόκειται για επιχειρήσεις ακραία παραβατικές και απαιτείται ένα αυστηρό πλαίσιο προστασίας της εργατικής νομοθεσίας». Με αυτά τα λόγια χαρακτήρισε η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου τις εργολαβικές εταιρείες...
«Πρωταθλήτριες» οι εργολαβικές εταιρείες καθαριότητας και φύλαξης
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Δύο 24ωρες απεργίες του δανειζόμενου προσωπικού στην Εθνική Τράπεζα
Την κήρυξη δύο εικοσιτετράωρων απεργιών αποφάσισε ο Σύλλογος Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα (ΣΥΔΑΠΤΤ) για τους εργαζομένους μέσω τρίτων εταιρειών στην Εθνική Τράπεζα. «Την Παρασκευή 2/6/2017...
Δύο 24ωρες απεργίες του δανειζόμενου προσωπικού στην Εθνική Τράπεζα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας