• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.0°C / 19.7°C
  1 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Ασθενής ομίχλη
  13°C 12.0°C / 15.7°C
  1 BF
  84%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.1°C / 19.8°C
  1 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 11.9°C / 15.0°C
  2 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.8°C / 16.0°C
  2 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 10.6°C
  0 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  2 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.3°C / 20.8°C
  4 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.0°C / 15.9°C
  3 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.8°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.2°C / 16.7°C
  1 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 13.9°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.2°C / 18.8°C
  1 BF
  72%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  2 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 19.9°C
  0 BF
  71%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 13.8°C
  1 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 15.6°C
  2 BF
  94%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  1 BF
  77%

Το μόνο σίγουρο τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή είναι ότι δεν πρόκειται να πωληθεί το 67% των μετοχών του Οργανισμού ανέφεραν ναυτιλιακοί κύκλοι στην «Εφ.Συν.»

Αναζητείται μοντέλο για τον ΟΛΠ

 • A-
 • A+

Σε στάση αναμονής βρίσκονται οι Κινέζοι, τόσο για την πώληση του ΟΛΠ όσο και για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επιβάλλει στη ΣΕΠ Α.Ε. (θυγατρική της Cosco) να επιστρέψει στο Ελληνικό Δημόσιο χρήματα που έχει κερδίσει από φοροαπαλλαγές και ελαφρύνσεις και η οποία πρόκειται πιθανότατα να δημοσιευτεί σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την ώρα της δημοσίευσης, η απόφαση είναι άμεσα εκτελεστή και το ποσό που πρέπει να επιστραφεί στο Ελληνικό Δημόσιο από τη ΣΕΠ Α.Ε. για τα πέντε χρόνια λειτουργίας της στο λιμάνι του Πειραιά, ξεπερνά τα 25 εκατ. ευρώ και η Cosco δεν έχει δικαίωμα να υποβάλει έφεση. Το δικαίωμα αυτό το έχει μόνο το Ελληνικό Δημόσιο, κάτι που βέβαια είναι απίθανο να συμβεί, αφού η απόφαση της Ε.Ε. είναι υπέρ του Δημοσίου.

Οσον αφορά το θέμα της πώλησης των μετοχών του ΟΛΠ, είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση αποφεύγει συστηματικά να χρησιμοποιεί τη λέξη «ιδιωτικοποίηση», ωστόσο η απορία για το ποιο ακριβώς είναι το σχέδιό της για το μέλλον του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας πλανάται στους ναυτιλιακούς κύκλους, μεταξύ των εργαζομένων αλλά και σε όλους τους φορείς του Πειραιά.

Ηδη μετά τον σάλο που ξεσηκώθηκε από τις πρόσφατες δηλώσεις του Γ. Δρασαγάκη, που εμφανίστηκε να έχει κάνει στην Κίνα, αλλά και τις διευκρινίσεις που έδωσε ο ίδιος αργότερα στη Βουλή, το ενδιαφέρον τώρα έχει εστιαστεί στο πώς θα διαμορφωθεί αυτή η «σύμπραξη Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα» ή αλλιώς «κοινοπρακτικό σχήμα», στο οποίο, εκτός από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τις τελευταίες μέρες είναι συχνές οι αναφορές και από άλλα στελέχη της.

Τα σενάρια που συζητιούνται για το μοντέλο αξιοποίησης του ΟΛΠ είναι πολλά και ακόμα είναι όλα ανοιχτά. «Τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί», έλεγαν ναυτιλιακοί κύκλοι στην «Εφ.Συν.» και πρόσθεταν πως ένα είναι το σίγουρο τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή: Δεν πρόκειται να πωληθεί το 67% των μετοχών του Οργανισμού, ποσοστό που, όπως τόνιζαν, δεν είχε προτείνει η τρόικα (οι εταίροι είχαν πει για 23%), αλλά το ΤΑΙΠΕΔ, χωρίς μάλιστα να έχει προηγηθεί καμία μελέτη ή αιτιολογία.

Ανατροπή δεδομένων

Είναι γεγονός, πάντως, ότι η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σ’ ένα δύσκολο κεφάλαιο, καθώς, όπως εξηγούσαν οι ίδιοι κύκλοι στην εφημερίδα, ο διαγωνισμός που είχε προκηρυχθεί από το ΤΑΙΠΕΔ εκ των πραγμάτων έχει ανατραπεί, αφού μετά την υπογραφή του «Φιλικού Διακανονισμού» ανάμεσα στον ΟΛΠ και την Cosco τα οικονομικά δεδομένα άλλαξαν πλέον για τον Οργανισμό.

Επίσης, όρος στη διακήρυξη ήταν ότι έπρεπε ν’ αλλάξει η Σύμβαση Παραχώρησης Ελληνικού Δημοσίου-ΟΛΠ πριν από τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, κάτι που δεν έγινε. Και ένας τρίτος και πολύ σημαντικός λόγος ανατροπής της πρόσκλησης ενδιαφέροντος είναι ότι στις 2 Ιουνίου έχει προσδιοριστεί να εκδικαστεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή που έχουν καταθέσει κατά του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του 67,7% των μετοχών του ΟΛΠ, οι εργαζόμενοι, ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά και άλλοι φορείς.

Δυσαρεστημένοι στο μεταξύ εμφανίζονται και οι άλλοι δύο υποψήφιοι επενδυτές, που έχουν προκριθεί στη 2η φάση του διαγωνισμού (APM Terminals -θυγατρική της Maersk- και Port America Group Holidings) από τους χειρισμούς που έγιναν στην Κίνα εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς εισέπραξαν ότι οι συζητήσεις γίνονται επιλεκτικά, και μόνο με τον ένα υποψήφιο επενδυτή.

Στο μεταξύ, το Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά (ΕΒΕΠ), με επιστολή του στον πρωθυπουργό και στους αρμόδιους υπουργούς, έπειτα από ομόφωνη απόφαση των μελών του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου, κατέθεσε πρόταση για τη δημιουργία ενός κοινοπρακτικού σχήματος από φορείς των ΟΤΑ, Επιμελητηρίων, θεσμικών φορέων και ενώσεων-χρηστών υπηρεσιών του ΟΛΠ για την αγορά των μετοχών του 18,7%, ώστε να περιοριστεί το ποσοστό πώλησης σε ιδιώτη-διαχειριστή στο 49% και να παραμείνει το 51% των μετοχών στο Δημόσιο και θεσμικούς φορείς. 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Cosco: Tο μεγάλο ταξίδι ξεκινά...
Οι Κινέζοι είναι από χθες οι νέοι ιδιοκτήτες του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας, καθώς το 51% των μετοχών του ΟΛΠ πέρασε και επίσημα στην Cosco Shipping, η οποία καταβάλλοντας 280,5 εκατ. ευρώ στο ΤΑΙΠΕΔ έγινε...
Cosco: Tο μεγάλο ταξίδι ξεκινά...
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η σύμβαση της Cosco «καίει» τους Κινέζους
Η σύμβαση παραχώρησης της Cosco, η εκμετάλλευση δηλαδή των δύο προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ στο λιμάνι του Πειραιά, που έχει συναφθεί ανάμεσα στον ΟΛΠ και τη ΣΕΠ Α.Ε. (θυγατρική της Cosco) για 35 χρόνια είναι αυτό που...
Η σύμβαση της Cosco «καίει» τους Κινέζους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέες μηχανές για τις πέντε πλοηγίδες του Πειραιά
Ενα μήνυμα σε όσους αμφισβητούσαν τον δημόσιο χαρακτήρα της Πλοηγικής Υπηρεσίας του υπουργείου Ναυτιλίας, ειδικά μετά την πώληση του ΟΛΠ στην Cosco, έστειλε χθες η πολιτική ηγεσία του, υπογράφοντας σύμβαση για...
Νέες μηχανές για τις πέντε πλοηγίδες του Πειραιά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Cosco φέρνει στον Πειραιά πλωτή δεξαμενή 80.000 τόνων
Για έξοδο της ναυπηγοεπισκευής από τον μαρασμό έκανε λόγο ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, στην επίσκεψη-ξενάγηση στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος που διοργάνωσε ο ΟΛΠ και στην οποία...
Η Cosco φέρνει στον Πειραιά πλωτή δεξαμενή 80.000 τόνων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μπλόκο μέσα κι... έξω
Με την αλλαγή καταστατικού απομακρύνονται από το Δ.Σ. οι δύο εκπρόσωποι των εργαζομένων, στους οποίους νωρίτερα είχε απαγορευτεί από την Αστυνομία η είσοδος στον χώρο της έκτακτης Γ.Σ. Αναβλήθηκε για τις 10...
Μπλόκο μέσα κι... έξω
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εχει... μέλλον η πώληση του ΟΛΠ
Μπορεί η διαγωνιστική διαδικασία να ολοκληρώθηκε και η κινέζικη COSCO να είναι αυτή που αποκτά το πλειοψηφικό μετοχικό πακέτο του ΟΛΠ, ωστόσο θα χρειαστούν αρκετοί μήνες μέχρι το λιμάνι του Πειραιά να περάσει...
Εχει... μέλλον η πώληση του ΟΛΠ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας