• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.8°C / 29.6°C
  3 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.4°C / 28.6°C
  3 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.1°C / 29.9°C
  2 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  1 BF
  47%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 29.6°C
  3 BF
  61%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.0°C / 28.0°C
  1 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.9°C / 24.4°C
  0 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  1 BF
  42%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.8°C / 29.3°C
  3 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 25.7°C
  4 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.4°C / 26.8°C
  4 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.2°C / 26.7°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  4 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 27.9°C
  0 BF
  47%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.5°C / 28.3°C
  2 BF
  54%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 26.8°C
  2 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.0°C / 29.8°C
  3 BF
  43%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.3°C / 26.6°C
  2 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 28.4°C
  2 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  1 BF
  68%

Ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, με την υφυπουργό Ράνια Αντωνοπούλου

EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Παρεμβάσεις στις εργασιακές σχέσεις

 • A-
 • A+

Μετά το Πάσχα ξεκινά ο κοινωνικός διάλογος για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και την αύξηση του κατώτατου μισθού, με τον υπουργό Εργασίας να ετοιμάζει τη σχετική πρόσκληση προς τους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ).

Ετσι δηλώνεται και εμπράκτως από την πλευρά της κυβέρνησης ότι θα τηρηθούν απαρέγκλιτα οι προγραμματικές δηλώσεις για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Πρόθεση του κ. Σκουρλέτη είναι μέχρι το τέλος Απριλίου να έχουν ψηφιστεί οι διατάξεις που αφορούν στον κατώτατο μισθό και τις αλλαγές στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι πρώτες μεγάλες παρεμβάσεις μπορούν να συμπυκνωθούν στα εξής:

Σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού.

Επαναφορά της αρμοδιότητας για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού στους κοινωνικούς εταίρους.

Επαναφορά του θεσμού της Διαμεσολάβησης και της Διαιτησίας σε σοβαρό πλαίσιο λειτουργίας (απαλλαγή δηλαδή από τις αγκυλώσεις που θεσμοθέτησε ήδη από το 2010 ο πρώην υπουργός Α. Λοβέρδος και οι οποίες είχαν στόχο τελικά να μη λειτουργεί ο θεσμός ειδικά της διαιτησίας).

• Αυστηροποίηση του μηχανισμού ενημέρωσης των εργαζομένων για την πορεία μίας επιχείρησης και επέκταση της δυνατότητας διαβούλευσης. Ουσιαστικά θα ενταχθούν μεγάλες κυρώσεις για τους εργοδότες σε περίπτωση που παραβιάζουν τις υποχρεώσεις τους για ενημέρωση και διαβούλευση.

Κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας.

Επόπτευση της αγοράς εργασίας για την άμβλυνση της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας.

Ουσιαστικά θα ληφθούν μέτρα για την αναδιοργάνωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση των τρεχόντων προγραμμάτων για τον εξορθολογισμό των διαδικασιών και την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος που θα δίνει σε πρώτο χρόνο οποιαδήποτε πληροφορία αφορά την αγορά εργασίας και θα επιτρέπει στοχευμένους ελέγχους.

Σε δύο δόσεις ο κατώτατος

Σε σχέση με την αύξηση του κατώτατου μισθού (ουσιαστικά την επαναφορά του στα 751 ευρώ από τα 586 ή 511 που είναι σήμερα) τελικά η κυβερνητική απόφαση είναι αυτή να γίνει με νομοθετική παρέμβαση και σε δύο δόσεις (μία στο τέλος του 2015 και μία στο τέλος του 2016).

Επειτα από αυτή την αύξηση θα δοθεί η δυνατότητα στους κοινωνικούς εταίρους να αποφασίζουν για τον κατώτατο μισθό μέσα από συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που θα πρέπει να αναμένουν οι εργαζόμενοι είναι κατάργηση της διάκρισης εργατών και υπαλλήλων (έχουν διαφορετική αντιμετώπιση στο θέμα της προστασίας αφού σε περίπτωση απόλυσης οι εργάτες λαμβάνουν μικρότερο ποσό) και της διαφοροποίησης των μισθών με βάση την ηλικίας (τώρα και με το πρόσχημα της εύρεσης εργασίας στις ηλικίες έως 25 ετών ισχύει ο μισθός 586 ευρώ για τους άνω από 25 και 511 για τους μικρότερης ηλικίας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παρατείνεται η μετενέργεια της ΕΓΣΣΕ
Οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία με τους δανειστές παγώνουν την επαναφορά ομαλότητας στις εργασιακές σχέσεις, με το υπουργείο Εργασίας να περιμένει την κατάληξη της συμφωνίας ώστε να προωθήσει το νομοσχέδιο...
Παρατείνεται η μετενέργεια της ΕΓΣΣΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε δύο δόσεις η αύξηση του κατώτατου μισθού
Το σενάριο των δύο δόσεων φαίνεται ότι προκρίνει τελικά το υπουργείο Εργασίας σε σχέση με την αύξηση στον κατώτατο μισθό καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα στους...
Σε δύο δόσεις η αύξηση του κατώτατου μισθού
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Είλωτες ή ILOτες;
Με τα θέματα των εργασιακών δικαιωμάτων και την αποκατάσταση της προστασίας της μισθωτής εργασίας να θεωρούνται φλέγοντα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αναζητά και προσδοκά τη συνεργασία του...
Είλωτες ή ILOτες;
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα «αγκάθια» των εργασιακών πάνε Νοέμβριο
Τα μεγάλα θέματα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, του κατώτατου μισθού, των ομαδικών απολύσεων και του τρόπου που θα προκηρύσσονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις παραπέμπονται για την επόμενη επίσκεψη του...
Τα «αγκάθια» των εργασιακών πάνε Νοέμβριο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μαύρη η εικόνα στα εργασιακά
Τη μαύρη κατάσταση που βιώνουν εδώ και έξι χρόνια οι άνθρωποι της παραγωγής στην Ελλάδα (μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι) συνεπεία των μνημονιακών πολιτικών και της υποβάθμισης των εργασιακών σχέσεων αναλύει...
Μαύρη η εικόνα στα εργασιακά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πανίσχυροι οι εργοδότες
Οι μειώσεις μισθών, που καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ και κατά το β' τρίμηνο του 2015, δεν έρχονται ως κεραυνός εν αιθρία, καθώς η λήξη της μετενέργειας των κλαδικών συμβάσεων και η αδυναμία συλλογικής διαπραγμάτευσης...
Πανίσχυροι οι εργοδότες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας