Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Επιβάρυνση 20% για επαγγελματίες»
EUROKINSSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ (ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ)
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Επιβάρυνση 20% για επαγγελματίες»

  • A-
  • A+

Για αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα που επιβαρύνουν άμεσα τη συντριπτική πλειονότητα των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων κάνει λόγο με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου ο ΣΥΡΙΖΑ που επεξεργάστηκε τέσσερα παραδείγματα στον πίνακα που παραθέτουμε.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει τα εξής:

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επαναφέρει το σύστημα των κλάσεων. Αυτό συνεπάγεται αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών κατά 20% για το 85% των μη μισθωτών. Πρόκειται για μια μεγάλη και αναίτια επιβάρυνση. Συνιστά όμως ταυτόχρονα μια κατάφωρη αδικία. Σύμφωνα με το σύστημα των κλάσεων, κάποιος που έχει ετήσιο εισόδημα 7.800 ευρώ θα καταβάλει τις ίδιες εισφορές με κάποιον που έχει ετήσιο εισόδημα 50.000 ευρώ. Και δεν είναι μόνο αυτό. Ο πρώτος θα έχει επιβάρυνση 420 ευρώ, ο δε δεύτερος ελάφρυνση 7.400 ευρώ τον χρόνο.

● Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ψευδώς ότι δίνει τη δυνατότητα στους μη μισθωτούς να επιλέγουν να πληρώνουν αυξημένες εισφορές για να πάρουν αυξημένη σύνταξη. Αυτή τη δυνατότητα την έχει νομοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2017.

● Η κυβέρνηση καταργεί τη μόνιμη 13η σύνταξη που νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω της οποίας οι συνταξιούχοι έλαβαν συνολικά 830 εκατ. ευρώ το 2019. Αντί της 13ης σύνταξης -ολόκληρης για τους χαμηλοσυνταξιούχους και αναλογικής για τις υψηλότερες συντάξεις- η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί να εξαπατήσει τους συνταξιούχους με ένα «μέρισμα» το οποίο θα είναι ουσιωδώς μειωμένο και θα καταβάλλεται μόνο αν και εφόσον υπάρχει επαρκές υπερπλεόνασμα από τα τέλη του 2020.

Σε αυτήν την πρωτοφανή πολιτική επιλογή η Ν.Δ. έχει έναν πολύτιμο σύμμαχο. Μεγάλη μερίδα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που συντονισμένα επιχειρούν να παρουσιάσουν τις καταστροφικές ρυθμίσεις για τη συντριπτική πλειονότητα ως θετικές μεταρρυθμίσεις που οδηγούν σε ένα ειδυλλιακό ασφαλιστικό τοπίο. Δυστυχώς όμως για την κυβέρνηση και τους πρόθυμους συνοδοιπόρους της, δεν μπορείς να κοροϊδεύεις τους πάντες για πολύ καιρό. Σύντομα, αν δεν ανατραπούν οι σχεδιασμοί της Νέας Δημοκρατίας, τον φουσκωμένο λογαριασμό θα τον πληρώσει η κοινωνία».

Εξηγήσεις Βρούτση για τις εισφορές αγροτών

Τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να αλλάξει το επίπεδο εισφορών για αγρότες και αλιείς έδωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατά την τηλεοπτική παρουσίαση των νέων επιπέδων ασφαλιστικών εισφορών.

Ο κ. Βρούτσης δήλωσε ότι οι αγρότες θα είναι συνολικά ωφελημένοι από τον συνδυασμό ασφαλιστικού και φορολογικού, καθώς θα ισχύσουν και γι’ αυτούς η μείωση του φόρου από το 22% στο 9% και η αποσύνδεση της εισφοράς από χρόνια εργασίας και ύψος του εισοδήματος.

Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα τα επίπεδα του μηνιαίου ασφάλιστρου για κύρια σύνταξη και υγεία σε χρήμα και σε είδος για το 2020 διαμορφώνεται για μεν το πρώτο επίπεδο στο ύψος των 119 ευρώ, για το δεύτερο σε 143 ευρώ, για το τρίτο στα 171 ευρώ, για το τέταρτο στα 205 ευρώ, για το πέμπτο στα 246 ευρώ και για το έκτο ασφαλιστικό επίπεδο στα 319 ευρώ.

Οι αγρότες θα είναι ελεύθεροι να επιλέγουν όποιο επίπεδο εισφορών επιθυμούν, ενώ χαμηλές θα είναι οι αυξήσεις για το 2021 και το 2022. Ενδεικτικά, για το 2021 προστίθενται 2 επιπλέον ευρώ για την πρώτη κατηγορία, 3 ευρώ για την τρίτη, 5 ευρώ για την τετάρτη, 6 ευρώ για την πέμπτη και 7 ευρώ για την έκτη.

Ωστόσο, όπως μπορεί να διαπιστωθεί και από τονπαρακείμενο πίνακα, οι αγρότες είχαν σημαντική μείωση σε ασφαλιστικές εισφορές για κύρια σύνταξη από τον νόμο 4578/2018 που είχε ψηφιστεί επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Το ετήσιο όφελος από τη νέα εισφορά στην κύρια σύνταξη για το 2019 ξεκινά από το ύψος των 195,96 ευρώ (-18,1%) και φτάνει το ποσό των 2.941,32 ευρώ (-33,3%) για τα εισοδήματα άνω των 49.000 ευρώ.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι ουδεμία κυβέρνηση τόλμησε να αυξήσει το επίπεδο εισφορών για τους αγρότες, οι οποίοι μπήκαν πολύ αργά στο σύστημα των ασφαλιστικών ταμείων. Εάν δε παρακολουθήσουμε την εξέλιξη των εισφορών από τον ΟΓΑ έως και τον ΕΦΚΑ, διαπιστώνουμε ότι η μηνιαία εισφορά το 2006 ήταν 35,05 ευρώ, το 2009 αυξήθηκε στο 39,06 ευρώ τον μήνα, το α’ εξάμηνο του 2014 αυξήθηκε στα 62,69 ευρώ και το β’ εξάμηνο του 2016 στα 89,2 ευρώ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Απολύτως ψευδής η ανακοίνωση για την επαναφορά ασφαλιστικής ικανότητας»
Επίθεση στο υπουργείο Εργασίας και τον Γιάννη Βρούτση έκανε η Έφη Αχτσιόγλου, με αφορμή ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση χορηγεί ασφαλιστική ικανότητα σε 245.000 ελεύθερους επαγγελματίες και...
«Απολύτως ψευδής η ανακοίνωση για την επαναφορά ασφαλιστικής ικανότητας»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα μείωση ασφαλιστικών εισφορών προανήγγειλε ο Γ. Βρούτσης
Την εκ νέου μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μέσα στο επόμενο διάστημα επιβεβαίωσε ο υπουργός Εργασίας, απόφαση που ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Νέα μείωση ασφαλιστικών εισφορών προανήγγειλε ο Γ. Βρούτσης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ψηφίζεται σήμερα το ασφαλιστικό
Νόμος του κράτους γίνεται από σήμερα το ασφαλιστικό της κυβέρνησης Μητσοτάκη, καθώς ολοκληρώνεται η τριήμερη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ψηφίζεται σήμερα το ασφαλιστικό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δυσανάλογα υψηλές βρίσκει ο ΣΕΒ τις συντάξεις
Πολλά «κατά» για το νέο σύστημα εισφορών, αλλά και αρκετά «υπέρ» εκφράστηκαν από τους εκπροσώπους των 35 φορέων στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. ● Εντυπωσιακή η δήλωση του εκπροσώπου του ΣΕΒ περί δυσανάλογα...
Δυσανάλογα υψηλές βρίσκει ο ΣΕΒ τις συντάξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό σε... χρηματοδοτικό κενό
Χωρίς κοστολόγηση, αναλογιστικές μελέτες και έκθεση βιωσιμότητας συζητιούνταιτο νομοσχέδιο στη Βουλή ● Επιβάρυνση μισθωτών και αύξηση των ανισοτήτων στους ελεύθερους επαγγελματιες τα βασικά χαρακτηριστικά.
Νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό σε... χρηματοδοτικό κενό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διαφωνία για την αποσύνδεση της εισφοράς από το εισόδημα
Το νέο ασφαλιστικό επιβαρύνει με υψηλότερο ασφαλιστικό κόστος το 55% των ελεύθερων επαγγελματιών, ενώ μόνο το 45% θα δει μείωση του κόστους ασφάλισης.
Διαφωνία για την αποσύνδεση της εισφοράς από το εισόδημα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας