• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.8°C / 24.1°C
  0 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 17.6°C / 22.7°C
  2 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 20.5°C
  2 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 17.0°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.5°C / 20.4°C
  1 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 16.8°C
  2 BF
  51%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 19.7°C
  1 BF
  50%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 22.7°C
  2 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.5°C / 20.9°C
  1 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.8°C / 22.4°C
  1 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 19.7°C
  2 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  2 BF
  58%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  22°C 17.3°C / 21.6°C
  1 BF
  68%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 15.5°C / 22.2°C
  0 BF
  72%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.8°C
  3 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 22.2°C
  1 BF
  68%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  2 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 21.1°C
  1 BF
  89%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  0 BF
  71%
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιβαρύνσεις και «δώρα» φέρνουν οι ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα

 • A-
 • A+
«Τέλος χρόνου» από 1η Ιουλίου για κτίσματα με μεγάλες πολεοδομικές υπερβάσεις, ενώ και για τις υπόλοιπες κατηγορίες αρχίζει η προσαύξηση του προστίμου ● Η τροπολογία κατατέθηκε χθες στη Βουλή και εντάχθηκε στο ενεργειακό νομοσχέδιο Χατζηδάκη ● Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου ή Ιδιοκτησίας συνεπάγεται πρόσθετα βάρη στους ιδιοκτήτες και νέες δυσκολίες σε όλες τις μεταβιβάσεις ακινήτων. ● Τα «μπόνους» για ξενοδοχεία.

Προθεσμία ώς τις 30 Ιουνίου 2020 έχουν στην ουσία όλοι οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, καθώς από την επομένη ισχύει το «τέλος χρόνου» για κτίσματα με μεγάλες πολεοδομικές υπερβάσεις, αλλά και για τις υπόλοιπες κατηγορίες αρχίζει η προσαύξηση του προστίμου, που ορίζεται σε 20% για τον πρώτο χρόνο και φτάνει ώς το 40% την 31η Δεκεμβρίου 2025.

Από την 1η Ιουλίου 2020, θεσπίζονται και επιπλέον υποχρεώσεις, αφού οι δηλώσεις νομιμοποίησης θα συνοδεύονται υποχρεωτικά από την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου ή Ιδιοκτησίας, που συνεπάγεται πρόσθετη επιβάρυνση των ιδιοκτητών και νέες δυσκολίες σε όλες τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Τα προαπαιτούμενα πολλαπλασιάζονται και περιπλέκονται όταν υπάρχουν αυθαιρεσίες σε κοινόχρηστους χώρους μιας πολυκατοικίας στην οποία βρίσκεται το διαμέρισμα.

Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα, που έχει θεσμοθετηθεί από το 2011, είναι ένα μέτρο χρήσιμο για το κτίριο, αφού προφυλάσσει τους ιδιοκτήτες από αλλαγές ή αυθαιρεσίες που έχουν γίνει σε κάποιο διαμέρισμα και επηρεάζουν τη στατική επάρκεια μιας οικοδομής, αλλά και τους νέους ιδιοκτήτες από σημαντικές φθορές του ακινήτου, π.χ. από σεισμό, που δεν αποκαταστάθηκαν και απλώς καλύφθηκαν με ένα σοβάτισμα.

Φορτώνει όμως και νέα βάρη στους άγρια φορολογούμενους ιδιοκτήτες, αφού το κόστος της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας είναι θέμα διαπραγμάτευσης με τον μελετητή μηχανικό, αλλά εκτιμάται ότι διαμορφώνεται στα 250 ευρώ για διαμέρισμα 100 τετραγωνικών.

Η τροπολογία, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και εντάχθηκε στο ενεργειακό νομοσχέδιο, θεσμοθετεί ήδη γνωστές ρυθμίσεις του αρμόδιου υπουργείου, αλλά έχει αρκετά νέα στοιχεία σε σχέση με τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Κωστή Χατζηδάκη για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων.

Συγκεκριμένα:

● Θεσμοθετείται, με αναδρομική ισχύ από τις 9 Νοεμβρίου, η παράταση του νόμου 4495/2017 ώς τις 30 Ιουνίου 2020. Είναι καταληκτική ημερομηνία για τα αυθαίρετα που, με βάση τους νόμους του 2013 και του 2017, εντάσσονται στην πέμπτη κατηγορία, γιατί έχουν κατασκευαστεί χωρίς οικοδομική άδεια ή διαθέτουν άδεια, αλλά έχουν υπερβεί πάνω από 40% τους όρους δόμησης που ισχύουν στην περιοχή. Εντάσσονται στις «βαριές» πολεοδομικές παραβάσεις και έχουν δικαίωμα να τις τακτοποιήσουν για 30 χρόνια, καταβάλλοντας το σχετικό πρόστιμο, ενώ για να τις νομιμοποιήσουν πρέπει μέσα στην πρώτη επταετία από την υποβολή της δήλωσης να αγοράσουν συντελεστή δόμησης για να καλύψουν τα επιπλέον τετραγωνικά.

● Παρατείνεται ώς τις 31 Δεκεμβρίου 2025 το δικαίωμα υποβολής δήλωσης για μικρότερης κλίμακας πολεοδομικές παραβάσεις, αλλά από την 1η Ιουλίου 2020 προβλέπεται αύξηση κατά 20% του προστίμου, καθώς και επιπλέον επιβάρυνση 5% για κάθε χρόνο καθυστέρησης, που σε μια πενταετία θα φτάσει το 40%.

● Ενεργοποιείται από την 1η Ιουλίου 2020 η Ηλεκτρονική Ταυτότητα που πρέπει να συνοδεύει τις δηλώσεις νομιμοποίησης αυθαιρέτου. Γίνεται όμως υποχρεωτική για όλες τις δικαιοπραξίες ακινήτων, όπως γονική παροχή ή αγοραπωλησία, ακόμη και γι’ αυτά που δεν έχουν αυθαιρεσίες ή τις έχουν νομιμοποιήσει στο παρελθόν.

● Λήγει στις 30 Ιουνίου 2020 η προθεσμία για να συμπληρωθούν οι φάκελοι νομιμοποίησης αυθαιρέτων που έχουν ενταχθεί στις διατάξεις των νόμων 4014/2011 και 4178/2013, αλλά έχουν εκκρεμότητες.

Από τις προωθούμενες τροποποιήσεις δεν είναι σαφές αν παραμένει η διάταξη του άρθρου 102 του νόμου 4498/2017 που επιβάλλει προσαύξηση του προστίμου κατά 10% για αυθαίρετα που έχουν κατασκευαστεί μέσα σε οριοθετημένες προστατευόμενες περιοχές. Διευκρινίζεται ότι παραμένει η «κόκκινη γραμμή» που έχει θέσει το ΣτΕ και δεν επιτρέπεται η νομιμοποίηση αυθαιρεσιών που έγιναν μετά τον Ιούλιο του 2011.

Ευνοϊκές ρυθμίσεις

Οι τροπολογίες του υπουργείου Περιβάλλοντος περιλαμβάνουν και άλλα πολεοδομικά «δωράκια»:

◼ Επιτρέπεται η σύσταση οριζόντιας και κάθετης ιδιοκτησίας στο ξενοδοχειακό συγκρότημα του Αστέρα Βουλιαγμένης. Αυτό σημαίνει ότι επιτρέπεται να πουληθούν σουίτες ή καμπάνες του ξενοδοχείου και να αποτελέσουν χωριστή ιδιοκτησία.

◼ Εξασφαλίζονται υποστηρικτικές χρήσεις ξενοδοχείων (εστιατόρια, spa κ.λπ.) σε υπόγειους χώρους που μπορούν να υπερβαίνουν τα δύο επίπεδα, ακόμα και αν δεν εξασφαλίζουν συνθήκες φυσικού φωτισμού και αερισμού.

◼ Παρέχεται το δικαίωμα έκδοσης οικοδομικής άδειας σε κτίρια που είναι υποχρεωτική η στοά στο ισόγειό τους και έχουν γίνει σε αυτούς τους χώρους παρανομίες.

◼ Παρατείνεται για δύο χρόνια η προθεσμία εκπόνησης του διατάγματος προστασίας του εθνικού πάρκου Εβρου, σε συνδυασμό με την αναστολή έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών.

◼ Προβλέπεται η χωροθέτηση υποδομών αιμοκάθαρσης σε πολεοδομικά κέντρα. Η χρήση, που δεν είναι γνωστό αν έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον λόγω αποβλήτων, δεν είχε περιληφθεί στο σχετικό προεδρικό διάταγμα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο τιμοκατάλογος των αυθαιρέτων
​Μακροχρόνια άνεργοι και πολίτες που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) είναι δύο κατηγορίες που αντιμετωπίζονται για πρώτη φορά και με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους ώστε να διευκολυνθούν...
Ο τιμοκατάλογος των αυθαιρέτων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Έως τις 30 Σεπτεμβρίου η τακτοποίηση αυθαιρέτων
Καταληκτική ημερομηνία είναι η 30ή Σεπτεμβρίου για «βαριές» αυθαιρεσίες «κατηγορίας 5» (κτίρια με πολύ σοβαρές αυθαιρεσίες) και η 31η Μαρτίου για τις «κατηγορίες αυθαιρέτων 1 έως 4». 
Έως τις 30 Σεπτεμβρίου η τακτοποίηση αυθαιρέτων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο κορονοϊός φέρνει παράταση της προθεσμίας για την τακτοποίηση αυθαιρέτων
Οι έκτακτες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία οδηγούν την κυβέρνηση στην παράταση της προθεσμίας για τακτοποίηση αυθαιρέτων, με τον Κωστή Χατζηδάκη να επισημαίνει, όμως ότι η κατεδάφιση για όσες κατασκευές...
Ο κορονοϊός φέρνει παράταση της προθεσμίας για την τακτοποίηση αυθαιρέτων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σχέδια για Κτηματολόγιο και αυθαίρετα
πό το βήμα του συνεδρίου της ΠΟΜΙΔΑ, ο Κωστής Χατζηδάκης επισημοποίησε ότι μέσα στον Φεβρουάριο θα παρουσιαστεί το νομοσχέδιο με αλλαγές στο Κτηματολόγιο, που θα αφορά κυρίως την επιτάχυνση της εκδίκασης των...
Σχέδια για Κτηματολόγιο και αυθαίρετα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε εισπρακτικές οι οφειλές στη ΔΕΗ
Η επέκταση των εισπρακτικών μεθόδων, που ήδη ισχύουν για τις οφειλές προς το Δημόσιο και τις τράπεζες, στους ανεξόφλητους λογαριασμούς της ΔΕΗ, θεσπίζεται με το άρθρο 12 του νομοσχεδίου για την ενέργεια, που...
Σε εισπρακτικές οι οφειλές στη ΔΕΗ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
1,9 εκατ. αυθαίρετα έχουν νομιμοποιηθεί
Μέσα σε οκτώ χρόνια έχουν πιστοποιηθεί οφειλές ύψους 2,3 δισ. ευρώ, από τα οποία 1,7 δισ. ευρώ έχει ήδη καταβληθεί στα δημόσια ταμεία ● Δηλώσεις που θα υποβληθούν από τον Ιούλιο του 2020 θα επιβαρύνονται με...
1,9 εκατ. αυθαίρετα έχουν νομιμοποιηθεί

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας