Η τιτλοποίηση των «κόκκινων» δανείων των 12 δισ. ευρώ, που αφορά κατά κύριο λόγο δάνεια σε «βαθιά» καθυστέρηση, θα καθαρίσει άμεσα τον ισολογισμό της Alpha Bank και θα της επιτρέψει το πέρασμα σε μια νέα εποχή. Ωστόσο τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα δεν είναι η μόνη πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει η διοίκηση.
«Η καλή τράπεζα, η νέα Alpha Bank, δεν σημαίνει ότι έχει λύσει όλα της τα προβλήματα. Απαιτούνται πολλά βήματα. Εχουμε εντοπίσει τι πρέπει να αλλάξει στην τράπεζα και τα επόμενα τρία χρόνια θα δουλέψουμε σε αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Βασίλης Ψάλτης, παρουσιάζοντας τη νέα στρατηγική για την επόμενη τριετία 2020-2022, η υλοποίηση της οποίας θα αλλάξει ριζικά τη δομή και την εικόνα της τράπεζας, που αναμένεται να μειώσει κατά 120 εκατ. ευρώ το λειτουργικό της κόστος μέσω και του περιορισμού των καταστημάτων στα 350. Πρόθεση έξαλλου είναι και η έκδοση ομολογιακού δανείου έως 800 εκατ. ευρώ εντός του 2020.
Εν αρχή λοιπόν, η τιτλοποίηση υπό την ονομασία «project Galaxy», που αφορά δάνεια σε βαθιά καθυστέρηση –μεγαλύτερη των 90 ημερών– τα οποία αποτελούν το 75% της συναλλαγής. Ανάμεσα στα υπό τιτλοποίηση δάνεια είναι και πολλά του νόμου Κατσέλη και σύμφωνα με τον Β. Ψάλτη, η τράπεζα θα περιορίσει την έκθεσή της σε αυτά κατά 84%.
Τα δάνεια
«Τα κριτήρια επιλογής είχαν να κάνουν με τη νομική κατάσταση, εάν, δηλαδή, είναι καταγγελμένα ή όχι, την προϊστορία των επίμαχων δανείων και την επιτυχία ή μη παρελθούσης ρύθμισης και τη χρονική καθυστέρηση αυτής», υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής και CFO της Alpha Bank, Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου, και συμπλήρωσε ότι ένα μεγάλο κομμάτι αφορά καταγγελμένα δάνεια.
Η τράπεζα θα συμμετάσχει με το «Galaxy» στο APS/σχέδιο «Ηρακλής» και στόχος είναι η πώληση του 95% των mezzanine και junior τίτλων που θα εκδοθούν διακρατώντας το υπόλοιπο 5% και μαζί τους senior τίτλους που θα έχουν την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου (3,7 δισ. ευρώ) και μηδενική στάθμιση κινδύνου στο ενεργητικό της.
Στο πλαίσιο διαχείρισης της τιτλοποίησης η τράπεζα προχώρησε την εξαγορά του ποσοστού της Centerbridge στη Cepal και πλέον ολόκληρη η Cepal ανήκει στην Alpha Bank. Στη συνέχεια, βάσει του σχεδιασμού θα πωληθεί σε επενδυτή και η Cepal θα αναλάβει και τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, ύψους περίπου 7 δισ. ευρώ, που θα μείνουν στον ισολογισμό της τράπεζας (κυρίως στεγαστικά και μικρά επιχειρηματικά με εξασφάλιση ακινήτων) μαζί με τα… μελλοντικά προβληματικά δάνεια.
Η Cepal θα στελεχωθεί με 800 άτομα που ήδη απασχολούνται στην εσωτερική μονάδα διαχείρισης «κόκκινων» δανείων της τράπεζας, με πλήρως κατοχυρωμένα τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα και σε εναρμόνιση με την κείμενη κοινοτική και εθνική νομοθεσία.
Από τη μεταφορά και την ανάθεση διαχείρισης του συνόλου των NPEs της Cepal εκτιμάται ότι θα υπάρξει εξοικονόμηση κόστους σε βάθος τριετίας, ύψους 35 εκατ. ευρώ.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας