Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τιτλοποίηση μαμούθ από την Alpha

Alpha Bank

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τιτλοποίηση μαμούθ από την Alpha

  • A-
  • A+
Θα μειώσει κατά 73% τα ανοίγματά της με συναλλαγή 12 δισ. ευρώ. Σχεδιασμός για χορηγήσεις 14 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία μέχρι το 2022

«Γκάζι» για την εξυγίανση του ισολογισμού της πατάει η Alpha Bank με την πραγματοποίηση της μεγαλύτερης τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η συναλλαγή, ύψους 12 δισ. ευρώ, αποτελεί την κορωνίδα του στρατηγικού σχεδίου της τράπεζας που ανακοινώθηκε χθες. Θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά περίπου 73% και θα διαμορφώσει τους δείκτες μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) και μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) σε 20% και 10%, από 44% και 28% αντίστοιχα.

Η Alpha Bank στοχεύει στη μεταφορά των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στον φορέα διαχείρισης Cepal και πώλησή τους σε επενδυτή σε δεύτερη φάση. Ειδικότερα, οι δραστηριότητες NPEs/NPLs της Alpha Bank θα πουληθούν στη Cepal Hellas και θα δημιουργηθεί ένας νέος φορέας διαχείρισης («Νέα Cepal»), που θα συνδυάζει τα πλεονεκτήματα και των δύο πλευρών. Ετσι, η Cepal θα καταστεί η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς θα έχει στο χαρτοφυλάκιό της 30 δισ. ευρώ.

Μετά τη συναλλαγή, ο δείκτης κεφαλαίων κοινών μετοχών της κατηγορίας I (CET1) θα διατηρηθεί σε επίπεδα άνω των ελάχιστων εποπτικών απαιτήσεων, με την τράπεζα να στοχεύει σε CET1 άνω του 15% και δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (CAD) άνω του 17% το 2022, καθώς σκοπεύει να αξιοποιήσει πλήρως το διαθέσιμο περιθώριο 2% για έκδοση κεφαλαίων κατηγορίας ΙΙ (Tier 2). Η συναλλαγή δεν επιφέρει καμία αραίωση του ποσοστού συμμετοχής των μετόχων (dilution).

Η Alpha Bank θα κάνει χρήση του προγράμματος «Ηρακλής» της κυβέρνησης για τη συστημική μείωση των «κόκκινων» δανείων, χρησιμοποιώντας εγγυήσεις έως 3,7 δισ. ευρώ.

Η θετική οικονομική συγκυρία, όπως αναφέρει η Αlpha Bank σε ενημέρωσή της προς το Χρηματιστήριο Αθηνών, θα συμβάλει στην επιτυχή έκβαση της συναλλαγής.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός της τράπεζας προβλέπει νέες εκταμιεύσεις 14 δισ. ευρώ ώς το 2022 στην πραγματική οικονομία, με στόχο τη στήριξη ιδιωτών και επιχειρήσεων. Εμφαση θα δοθεί στους τομείς υποδομών, ενέργειας, ακινήτων, ξενοδοχειακών/τουριστικών επιχειρήσεων, βιομηχανίας και ναυτιλίας. Εντατικοποιούνται οι δράσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη τομέων με υψηλές προοπτικές στην ελληνική αγορά, αξιοποιώντας τα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα και τη βάση των περίπου 3,1 εκατ. πελατών της τράπεζας.

Στοίχημα και η επιστροφή στην κερδοφορία για τις θυγατρικές εκτός Ελλάδος, με έμφαση στην αξιοποίηση των προοπτικών ανάπτυξης των δραστηριοτήτων της στη Ρουμανία.

Παράλληλα, η Alpha ανακοίνωσε ριζικές αλλαγές στη διοικητική και οργανωτική της δομή ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι επιτάχυνσης της εξυγίανσης του ισολογισμού της και επιστροφής της τράπεζας σε μακροπρόθεσμη κερδοφορία.

Οι θέσεις των αναπληρωτών διευθυνόντων συμβούλων καταργούνται, με τον Σπ. Φιλάρετο να ορίζεται επικεφαλής της νέας μονάδας Ανάπτυξης και Καινοτομίας, που θα αναφέρεται απευθείας στον CEO, ενώ o Αρτ. Θεοδωρίδης θα «τρέξει» τη στρατηγική για τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα (NPEs).

Τέλος, ο Γιώργος Αρώνης, μετά από 15 χρόνια στην τράπεζα, δήλωσε την πρόθεσή του να αποχωρήσει στο τέλος Ιανουαρίου 2020 από την υφιστάμενη θέση του ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος - Retail and Wholesale Banking, τομέας που διαχωρίζεται σε Λιανική και Επιχειρηματική Τραπεζική.

Σύμφωνα με τον CEO της Αlpha Bank, B.Ψάλτη, η διαδικασία μετασχηματισμού ξεκινάει άμεσα, μέσα από ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο «θα μας επιτρέψει να αφήσουμε πίσω μας την οικονομική κρίση, αντιμετωπίζοντας αποφασιστικά το θέμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και βελτιώνοντας σημαντικά την κερδοφορία μας».

Επιπρόσθετα, σημειώνει ότι η αναδιάρθρωση της οργανωτικής μας δομής, με σαφή καταμερισμό αρμοδιοτήτων, και η προσήλωση της νέας διοικητικής ομάδας στις στρατηγικές προτεραιότητες και στην επίτευξη των στόχων μας, θα οδηγήσουν την Alpha Bank σε μια νέα εποχή.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διευκολύνσεις και μέτρα από την Alpha Bank σε επιχειρήσεις και ιδιώτες λόγω Covid-19
Με οριζόντια αλλά και εξατομικευμένα μέτρα θα στηρίξει η Alpha Bank τους πελάτες της, επιχειρήσεις και ιδιώτες, ώστε να αντιμετωπίσουν τις δυσμενείς επιπτώσεις του κορονοϊού.
Διευκολύνσεις και μέτρα από την Alpha Bank σε επιχειρήσεις και ιδιώτες λόγω Covid-19
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στήριξη από την Alpha Bank σε 15.000 επιχειρήσεις
Στα 3,5 δισ. αυξάνεται το κεφαλαιακό της «μαξιλάρι». Πρόσθετες κρατικές εγγυήσεις 5,8 δισ. ευρώ προς τις τράπεζες θα επιτρέψουν κάλυψη νέου δανεισμού έως και 90% για επιχειρήσεις.
Στήριξη από την Alpha Bank σε 15.000 επιχειρήσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Μεταγραφές» στην Alpha Bank από Praxia και Vodafone
Ενα πρόσωπο-έκπληξη εντάσσεται στο στελεχικό δυναμικό της Alpha Bank και αναλαμβάνει Chief Transformation Officer (CTO) ως γενική διευθύντρια και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της τράπεζας.
«Μεταγραφές» στην Alpha Bank από Praxia και Vodafone
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Περιζήτητη η Alpha Bank στις αγορές
Η πολύ μεγάλη ζήτηση, υπερδεκαπλάσια, για την έκδοση της Αlpha Bank διαμόρφωσε στο 4,25% τελικό επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου μέσω του οποίου η τράπεζα άντλησε 500 εκατ. ευρώ.
Περιζήτητη η Alpha Bank στις αγορές
Alpha Bank
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
5ετές ομόλογο 500 εκατ. ετοιμάζει η Alpha
Τις επόμενες ημέρες η Alpha Bank θα προχωρήσει, εκτός απροόπτου, στην έκδοση ομολογιών μειωμένης εξασφάλισης, καθώς θέλει να αξιοποιήσει το θετικό momentum για την ελληνική οικονομία.
5ετές ομόλογο 500 εκατ. ετοιμάζει η Alpha
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οδικός χάρτης για μια «νέα Alpha Bank»
Η τιτλοποίηση των «κόκκινων» δανείων των 12 δισ. ευρώ, που αφορά κατά κύριο λόγο δάνεια σε «βαθιά» καθυστέρηση, θα καθαρίσει άμεσα τον ισολογισμό της Alpha Bank και θα της επιτρέψει το πέρασμα σε μια νέα...
Οδικός χάρτης για μια «νέα Alpha Bank»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας