• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 14.6°C / 19.6°C
  1 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 14.3°C
  3 BF
  74%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 18.0°C
  2 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 14.2°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  2 BF
  88%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.5°C / 13.3°C
  2 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 9.0°C
  3 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 18.6°C
  1 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 17.5°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.9°C
  2 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.5°C / 19.1°C
  0 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  4 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  2 BF
  94%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 11.9°C / 12.5°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 14.5°C
  0 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 16.8°C / 20.4°C
  2 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 19.8°C
  0 BF
  93%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 16.0°C
  0 BF
  89%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 14.0°C
  1 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  1 BF
  83%

Ο Σταύρος Καλογιάννης (αριστερά) διατύπωσε ερωτήματα σε σχέση με τη δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, ενώ ο εκ Κοζάνης Γιώργος Αμανατίδης (δεξιά) επισήμανε με νόημα ότι η έκπτωση 75% στην κατανάλωση ρεύματος, για εργαζομένους και συνταξιούχους της ΔΕΗ, αποτελεί παροχή σε είδος και φορολογείται ως εισόδημα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΔΕΗ: σε διασταυρούμενα πυρά οι αλλαγές

 • A-
 • A+
Ομόφωνα η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ καταδικάζει την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και την προώθηση των ατομικών συμβάσεων ● Θεωρούν ότι καταργείται ο ρόλος του ΑΣΕΠ στις νέες προσλήψεις, αφού ορίζεται ότι ο έλεγχος πρέπει να ολοκληρωθεί σε 20 ημέρες και ύστερα από αυτόν τον χρόνο τεκμαίρεται η νομιμότητα της διαδικασίας! ● Αντιρρήσεις εκφράστηκαν κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή της Βουλής και από δύο κυβερνητικούς βουλευτές.

Το τεκμηριωμένο «όχι» των εργαζομένων στη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ στο ενεργειακό νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρουσιάστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, στην οποία τον κύριο λόγο είχαν οι φορείς.

Εχουν όμως ενδιαφέρον οι παρεμβάσεις δύο κυβερνητικών βουλευτών, οι οποίοι σε χαμηλούς τόνους και με επιχειρήματα, διαφοροποιήθηκαν σε επιμέρους διατάξεις.

Ο Σταύρος Καλογιάννης διατύπωσε ερωτήματα σε σχέση με τη δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, για την οποία έχει ήδη δημιουργηθεί αυστηρό πλαίσιο προστασίας με αποφάσεις του ΣτΕ, ενώ ο εκ Κοζάνης βουλευτής Γ. Αμανατίδης επισήμανε με νόημα ότι η έκπτωση 75% στην κατανάλωση ρεύματος, που ισχύει για εργαζομένους και συνταξιούχους της ΔΕΗ, αποτελεί παροχή σε είδος και φορολογείται ως εισόδημα.

Αρνητικός ήταν και ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων (ΚΕΔΕ) σχετικά με τη διάταξη που ορίζει υπόχρεους τους δήμους για χρέη δημοτικών επιχειρήσεων, που ανέρχονται σε 130 εκατ. ευρώ.

«Οδηγείτε την εταιρεία σε εποχές που θα ξαναγεμίσει η πλατεία Κλαυθμώνος», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του Γιώργου Αδαμίδη, προέδρου της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, η οποία ομόφωνα καταδικάζει την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και την προώθηση των ατομικών συμβάσεων.

Τόνισε ότι ουσιαστικά καταργείται ο ρόλος του ΑΣΕΠ στις νέες προσλήψεις, αφού ορίζεται ότι ο έλεγχος πρέπει να ολοκληρωθεί σε 20 ημέρες και ύστερα από αυτόν τον χρόνο τεκμαίρεται η νομιμότητα της διαδικασίας!

Εκανε ιδιαίτερη αναφορά στους κατοίκους στη Δυτική Μακεδονία και την Αρκαδία, για τους οποίους είπε πως συνειδητά δουλεύουν στα έγκατα της γης, όπου χάθηκαν ζωές για να ηλεκτροδοτηθεί η χώρα, και τώρα είναι αντιμέτωποι με ξαφνικό θάνατο, κλείνοντας με έναν στίχο της Χαρούλας Αλεξίου που λέει «να πεθαίνεις για την Ελλάδα είναι άλλο και άλλο εκείνη να σε πεθαίνει...».

Το σχέδιο της διοίκησης

«Η ΔΕΗ αλλάζει», είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, που πήρε στη συνέχεια τον λόγο. Ο Γιώργος Στάσσης τόνισε ότι το σχέδιο περιλαμβάνει τρεις φάσεις: την εξασφάλιση της βιωσιμότητας, τον λειτουργικό εκσυγχρονισμό της σε όφελος των μετόχων και των καταναλωτών, καθώς και την εκπόνηση αναπτυξιακού σχεδίου. Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο παρατήρησε ότι δίνει λύσεις σε χρόνια δομικά προβλήματα που υποχρέωναν τη ΔΕΗ να λειτουργεί με όρους «παλιού Δημοσίου».

«Αιφνιδιαστήκαμε κι εμείς», παραδέχτηκε ο Σταύρος Μαυρογένης, υπεύθυνος ενεργειακής πολιτικής του WWF Ελλάς, αναφερόμενος στην εξαγγελία του πρωθυπουργού για σταδιακό κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ ώς το 2028, χωρίς σχέδιο. Τόνισε ότι η οικολογική οργάνωση έχει εκπονήσει σχέδιο για την ομαλή μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή αλλά το 2030 και αποκάλυψε ότι έχει ανατεθεί μελέτη για το ίδιο θέμα στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Επιφυλάξεις για τις διατάξεις που αφορούν τη ΔΕΠΑ εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, από τους οποίους οι 142, το 80% του συνόλου, βρίσκονται σε καθεστώς εργολαβικού και δεν υπάρχει πρόβλεψη για την απορρόφησή τους, όπως έγινε σε άλλες περιπτώσεις διάσπασης εταιρειών του Δημοσίου. Εχει ενδιαφέρον ότι στη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής δεν είχε προσκληθεί η διοίκηση της ΔΕΠΑ για να τοποθετηθεί στο σοβαρό αυτό θέμα.

◼ Χθες έγινε γνωστό ότι προσελήφθη ο Γιώργος Καρακούσης στη θέση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, με αρμοδιότητα στις εμπορικές υπηρεσίες. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι είναι στέλεχος που προέρχεται από τη διεθνή αγορά και έχει εμπειρία σε εμπορικά τμήματα εταιρειών τηλεφωνίας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ΔΕΗ «σκοτώνει» τα στελέχη της πριν γεράσουν
Σε απολύσεις στελεχών, με εμφανή στοιχεία πολιτικού πογκρόμ, προχωρά η διοίκηση της ΔΕΗ με εισήγηση που κατατέθηκε αιφνιδιαστικά και ψηφίστηκε στη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης.
Η ΔΕΗ «σκοτώνει» τα στελέχη της πριν γεράσουν
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων στη ΔΕΗ
Η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων που επιχειρείται στη ΔΕΗ κυριάρχησε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, στην οποία ξεκίνησε χθες η επεξεργασία του ενεργειακού νομοσχεδίου.
Επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων στη ΔΕΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε εισπρακτικές οι οφειλές στη ΔΕΗ
Η επέκταση των εισπρακτικών μεθόδων, που ήδη ισχύουν για τις οφειλές προς το Δημόσιο και τις τράπεζες, στους ανεξόφλητους λογαριασμούς της ΔΕΗ, θεσπίζεται με το άρθρο 12 του νομοσχεδίου για την ενέργεια, που...
Σε εισπρακτικές οι οφειλές στη ΔΕΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε ετοιμότητα για... ηλεκτροσόκ
Οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και η βίαιη απολιγνιτοποίηση προκαλούν μετωπική σύγκρουση ανάμεσα στη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Σε ετοιμότητα για... ηλεκτροσόκ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γαλάζιες υποσχέσεις για επαναφορά δώρων
Φήμες για επαναφορά των μισθών στην προ μνημονίων κατάσταση με δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, μέσα στον Νοέμβριο και μόλις γίνει η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.
Γαλάζιες υποσχέσεις για επαναφορά δώρων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προκλητικές αμοιβές στη νέα διοίκηση της ΔΕΗ
Πρόκληση για τους περίπου 6,9 εκατ. καταναλωτές, που επιβαρύνονται από την 1η Σεπτεμβρίου με αυξήσεις 16% στα τιμολόγια της ΔΕΗ, αποτελούν οι υπέρογκες αυξήσεις στα golden boys της.
Προκλητικές αμοιβές στη νέα διοίκηση της ΔΕΗ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας