Το τεκμηριωμένο «όχι» των εργαζομένων στη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ στο ενεργειακό νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρουσιάστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, στην οποία τον κύριο λόγο είχαν οι φορείς.
Εχουν όμως ενδιαφέρον οι παρεμβάσεις δύο κυβερνητικών βουλευτών, οι οποίοι σε χαμηλούς τόνους και με επιχειρήματα, διαφοροποιήθηκαν σε επιμέρους διατάξεις.
Ο Σταύρος Καλογιάννης διατύπωσε ερωτήματα σε σχέση με τη δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, για την οποία έχει ήδη δημιουργηθεί αυστηρό πλαίσιο προστασίας με αποφάσεις του ΣτΕ, ενώ ο εκ Κοζάνης βουλευτής Γ. Αμανατίδης επισήμανε με νόημα ότι η έκπτωση 75% στην κατανάλωση ρεύματος, που ισχύει για εργαζομένους και συνταξιούχους της ΔΕΗ, αποτελεί παροχή σε είδος και φορολογείται ως εισόδημα.
Αρνητικός ήταν και ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων (ΚΕΔΕ) σχετικά με τη διάταξη που ορίζει υπόχρεους τους δήμους για χρέη δημοτικών επιχειρήσεων, που ανέρχονται σε 130 εκατ. ευρώ.
«Οδηγείτε την εταιρεία σε εποχές που θα ξαναγεμίσει η πλατεία Κλαυθμώνος», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του Γιώργου Αδαμίδη, προέδρου της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, η οποία ομόφωνα καταδικάζει την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και την προώθηση των ατομικών συμβάσεων.
Τόνισε ότι ουσιαστικά καταργείται ο ρόλος του ΑΣΕΠ στις νέες προσλήψεις, αφού ορίζεται ότι ο έλεγχος πρέπει να ολοκληρωθεί σε 20 ημέρες και ύστερα από αυτόν τον χρόνο τεκμαίρεται η νομιμότητα της διαδικασίας!
Εκανε ιδιαίτερη αναφορά στους κατοίκους στη Δυτική Μακεδονία και την Αρκαδία, για τους οποίους είπε πως συνειδητά δουλεύουν στα έγκατα της γης, όπου χάθηκαν ζωές για να ηλεκτροδοτηθεί η χώρα, και τώρα είναι αντιμέτωποι με ξαφνικό θάνατο, κλείνοντας με έναν στίχο της Χαρούλας Αλεξίου που λέει «να πεθαίνεις για την Ελλάδα είναι άλλο και άλλο εκείνη να σε πεθαίνει...».
Το σχέδιο της διοίκησης
«Η ΔΕΗ αλλάζει», είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, που πήρε στη συνέχεια τον λόγο. Ο Γιώργος Στάσσης τόνισε ότι το σχέδιο περιλαμβάνει τρεις φάσεις: την εξασφάλιση της βιωσιμότητας, τον λειτουργικό εκσυγχρονισμό της σε όφελος των μετόχων και των καταναλωτών, καθώς και την εκπόνηση αναπτυξιακού σχεδίου. Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο παρατήρησε ότι δίνει λύσεις σε χρόνια δομικά προβλήματα που υποχρέωναν τη ΔΕΗ να λειτουργεί με όρους «παλιού Δημοσίου».
«Αιφνιδιαστήκαμε κι εμείς», παραδέχτηκε ο Σταύρος Μαυρογένης, υπεύθυνος ενεργειακής πολιτικής του WWF Ελλάς, αναφερόμενος στην εξαγγελία του πρωθυπουργού για σταδιακό κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ ώς το 2028, χωρίς σχέδιο. Τόνισε ότι η οικολογική οργάνωση έχει εκπονήσει σχέδιο για την ομαλή μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή αλλά το 2030 και αποκάλυψε ότι έχει ανατεθεί μελέτη για το ίδιο θέμα στην Παγκόσμια Τράπεζα.
Επιφυλάξεις για τις διατάξεις που αφορούν τη ΔΕΠΑ εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, από τους οποίους οι 142, το 80% του συνόλου, βρίσκονται σε καθεστώς εργολαβικού και δεν υπάρχει πρόβλεψη για την απορρόφησή τους, όπως έγινε σε άλλες περιπτώσεις διάσπασης εταιρειών του Δημοσίου. Εχει ενδιαφέρον ότι στη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής δεν είχε προσκληθεί η διοίκηση της ΔΕΠΑ για να τοποθετηθεί στο σοβαρό αυτό θέμα.
◼ Χθες έγινε γνωστό ότι προσελήφθη ο Γιώργος Καρακούσης στη θέση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, με αρμοδιότητα στις εμπορικές υπηρεσίες. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι είναι στέλεχος που προέρχεται από τη διεθνή αγορά και έχει εμπειρία σε εμπορικά τμήματα εταιρειών τηλεφωνίας.