Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο Βρούτσης γράφει το νέο ασφαλιστικό

Γιάννης Βρούτσης (όρθιος) και Νότης Μηταράκης, σε φωτογραφία αρχείου

EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Βρούτσης γράφει το νέο ασφαλιστικό

  • A-
  • A+
Ο υπουργός Εργασίας συζητά κίνητρα για τη μείωση της ανασφάλιστης εργασίας, τη δημιουργία κλιμακίου στα 135 ευρώ για την πρώτη πενταετία της σταδιοδρομίας, αλλαγές στους «τίτλους κτήσης» και ορισμένες από τις διορθώσεις που επιβάλλουν οι αποφάσεις του ΣτΕ.

Ρυθμίσεις που οδηγούν στη δημιουργία κινήτρων για τη μείωση της ανασφάλιστης εργασίας εξετάζει το υπουργείο Εργασίας στο σχέδιο νόμου για το νέο ασφαλιστικό, με ορισμένες από τις διορθώσεις που επιβάλλουν οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και ενδέχεται να είναι έτοιμο μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.

Ηδη η αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών από το εισόδημα για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους έχει εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό και έχουν δει το φως της δημοσιότητας τα σενάρια για την ελεύθερη επιλογή των ασφαλιστικών κλάσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπεται και μια ιδιαίτερα χαμηλή κλάση, στα 135 ευρώ για τα πρώτα πέντε χρόνια της σταδιοδρομίας που ξεκινούν οι νέοι επιστήμονες στο ελεύθερο επάγγελμα.

Αλλαγές μελετώνται και στους τίτλους κτήσης. Πρόκειται για τη νέα μορφή που δόθηκε στις παλιές «αποδείξεις δαπάνης» που υποκατέστησαν σε μεγάλο βαθμό το «δελτίο παροχής υπηρεσιών» ως αμοιβή των περιστασιακών εργαζομένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας μελετά αφ’ ενός μεν τη μείωση του ποσού, από το ύψος των 10.000 που είναι το επιτρεπόμενο πλαφόν για τις ετήσιες συναλλαγές με τίτλο κτήσης στο -προ ΣΥΡΙΖΑ- ποσό των 5.000 ευρώ, αφ’ ετέρου δε την κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών που επιβλήθηκαν το 2019, επί του ποσού που εξασφαλίζεται με τίτλο κτήσης (13,3% για σύνταξη και 6,95% για περίθαλψη επί του καθαρού ποσού του παραστατικού μετά την αφαίρεση του φόρου 20% και την αναλογία του χαρτόσημου 3,95%).

Παροπλισμός

Την τελική μορφοποίηση των διατάξεων του νέου ασφαλιστικού φέρεται να έχει αναλάβει ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, ενώ παροπλισμένος παραμένει ο συναρμόδιος για θέματα Κοινωνικών Υποθέσεων υφυπουργός.

Μετά και το πρόσφατο δημοσίευμα ξένου πρακτορείου για εκχώρηση ανεξόφλητων ασφαλιστικών εισφορών σε εισπρακτικές εταιρείες (που έσπευσε να διαψεύσει ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης), οι σχέσεις των δύο πολιτικών έχουν φτάσει σε οριακό σημείο. Νεοδημοκρατικές πηγές κατηγορούν ευθέως τον υφυπουργό «ότι τα έχει βρει με funds του Λονδίνου» και φτάνουν στο σημείο να μιλούν για μεγάλες προμήθειες, τόσο για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης όσο και για την εκχώρηση μέρους των οφειλών προς τιτλοποίηση.

Βεβαίως, το θέμα της τιτλοποίησης φαίνεται πως είχε απορριφθεί στο κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο όπου συζητήθηκε, προτού ακόμη δημοσιοποιηθεί ως πληροφορία από τον κ. Μηταράκη καθώς μια τέτοια διαδικασία αντιμετωπίζεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία ως δανεισμός κι ως εκ τούτου είχε «καεί» από νωρίς. Αντιστοίχως και η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής θα περιοριστεί σε μια νοητή κεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών εισφορών, χωρίς την είσοδο ιδιωτικών εταιρειών.

«Θα εμπλακεί μόνο η ΑΕΔΑΚ ασφαλιστικών ταμείων με στόχο να εξαγοραστεί ακόμη και το 20% που κατέχει η Εθνική Τράπεζα σε αυτήν», είχε δηλώσει πρόσφατα ο κ. Μηταράκης.

Φυσικά, όλες αυτές τις προτάσεις δεν τις βγάζει από το κεφάλι του ο κ. Μηταράκης για να προκαλέσει τον υπουργό του. Η πρόταση περί τιτλοποίησης των εισφορών είχε διατυπωθεί, αρχικώς, σε σύσκεψη που έγινε προ καιρού στο μέγαρο Μαξίμου και αφορούσε το σύνολο των οφειλών σε Δημόσιο, ΟΤΑ και ασφαλιστικά ταμεία (υπολογίζονται περίπου σε 140 δισ. ευρώ), εκτός από τις ανεπίδεκτες είσπραξης οφειλές. Μάλιστα η αναφορά στα Ταμεία αφορούσε την απόσπαση μόλις 5 δισ. ευρώ, καθώς όλες οι υπόλοιπες θεωρούνται ανεπίδεκτες είσπραξης.

Τυχόν αποδοχή και προβολή των σεναρίων για είσοδο εισπρακτικών εταιρειών θα επιβεβαίωνε την αποτυχία του υπουργείου και του ΚΕΑΟ να βάλει τάξη στο σύστημα είσπραξης των οφειλών. Γεγονός το οποίο θα αποτελούσε προσωπική ήττα και του υπουργού Εργασίας. Μάλιστα ο ίδιος, αμέσως μετά τη σχετική δημοσιοποίηση των περί μεταβίβασης των ανεξόφλητων εισφορών σε εισπρακτικές εταιρείες, φέρεται να επέπληξε έντονα τον υφυπουργό γιατί «ανοίγει τον δρόμο στις κατασχέσεις».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα μείωση ασφαλιστικών εισφορών προανήγγειλε ο Γ. Βρούτσης
Την εκ νέου μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μέσα στο επόμενο διάστημα επιβεβαίωσε ο υπουργός Εργασίας, απόφαση που ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Νέα μείωση ασφαλιστικών εισφορών προανήγγειλε ο Γ. Βρούτσης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τρύπα 300 εκατ. στο ασφαλιστικό
Μεγάλο έλλειμμα φέρεται ότι εντόπισαν τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών στον προϋπολογισμό των μέτρων για το νέο συνταξιοδοτικό σχέδιο νόμου ● Βιωσιμότητα μέχρι το 2070 έδειξε η μελέτη από την Εθνική...
Τρύπα 300 εκατ. στο ασφαλιστικό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αντιδράσεις αγροτών για τον διπλασιασμό της κατώτατης εισφοράς
Αντιδράσεις από συλλογικούς φορείς αγροτών και κτηνοτρόφων προκαλεί η προαναγγελία μεταρρύθμισης του συστήματος ασφάλισης επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, με τη θέσπιση έξι ασφαλιστικών κλάσεων.
Αντιδράσεις αγροτών για τον διπλασιασμό της κατώτατης εισφοράς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βαθύ ρήγμα στο υπουργείο Εργασίας
Με μια ανακοίνωση και μάλιστα υπογραμμισμένη, ώστε να προδίδει θυμό, διέψευσε ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης τον υφυπουργό του, Νότη Μηταράκη, για δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters που στηρίχτηκε σε δηλώσεις...
Βαθύ ρήγμα στο υπουργείο Εργασίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Όλα όσα προβλέπονται από το ΣτΕ θα αποδοθούν στο ακέραιο»
Να μην αγωνιούν και να μην έχουν καμία ανησυχία κάλεσε τους συνταξιούχος ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, λίγες ώρες μετά την απόφαση του...
«Όλα όσα προβλέπονται από το ΣτΕ θα αποδοθούν στο ακέραιο»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας