• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 14.6°C / 20.1°C
  1 BF
  85%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.9°C / 14.4°C
  0 BF
  91%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 18.3°C
  5 BF
  84%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.4°C / 11.9°C
  0 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  3 BF
  82%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.0°C / 13.8°C
  1 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.4°C / 9.0°C
  4 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 17.9°C
  4 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 17.7°C / 22.0°C
  3 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 15.9°C / 17.9°C
  1 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.4°C / 20.8°C
  4 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 14.0°C / 17.6°C
  5 BF
  88%
 • Κεφαλονιά
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  17°C 14.9°C / 16.9°C
  6 BF
  94%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 10.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 11.7°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 23.2°C / 24.8°C
  3 BF
  79%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 20.3°C
  0 BF
  95%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.3°C / 17.7°C
  3 BF
  89%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 14.5°C
  3 BF
  91%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  2 BF
  94%

Ο Κωστής Χατζηδάκης προκρίνει την επέκταση των εισπρακτικών μεθόδων και για όσους έχουν ανεξόφλητους λογαριασμούς της ΔΕΗ για παραπάνω από 6 μήνες

EUROKINISSI/ΕΦΗ ΣΚΑΖΑ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σε εισπρακτικές οι οφειλές στη ΔΕΗ

 • A-
 • A+
Και οι δήμοι υπόχρεοι για ανεξόφλητες οφειλές των δημοτικών επιχειρήσεων ● Κεντρικό στοιχείο του ν/σ οι εργασιακές αλλαγές ● Υψηλό το κόστος της εθελουσίας αποχώρησης που δρομολογείται.

Η επέκταση των εισπρακτικών μεθόδων, που ήδη ισχύουν για τις οφειλές προς το Δημόσιο και τις τράπεζες, στους ανεξόφλητους λογαριασμούς της ΔΕΗ, οι οποίοι ανέρχονται σε 2,7 δισ. ευρώ, θεσπίζεται με το άρθρο 12 του νομοσχεδίου για την ενέργεια, που κατατέθηκε στη Βουλή λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής. Εχει ενδιαφέρον ότι η πρώτη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής ορίστηκε για σήμερα το μεσημέρι, σε μια εβδομάδα που η Ολομέλεια θα ασχολείται σε καθημερινή βάση με την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Με την επίμαχη διάταξη ενισχύεται το μέτρο της τιτλοποίησης των χρεών, που θα ανατεθούν σε εισπρακτικές εταιρείες, αφού η διακοπή ηλεκτροδότησης δεν είναι κοινωνικά αποδεκτή, αλλά ούτε και αποτελεσματική λύση για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές της ΔΕΗ.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία, σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται 582.000 καταναλωτές που καθυστερούν πάνω από έξι μήνες να πληρώσουν τις οφειλές τους και έχουν συνολικά χρέη ύψους 545 εκατ. ευρώ. Με το επόμενο άρθρο μπαίνουν στο στόχαστρο και οι δήμοι, που θα είναι υπόχρεοι για καθυστερούμενους λογαριασμούς δημοτικών επιχειρήσεων, που φτάνουν τα 130 εκατ. ευρώ.

Τα εργασιακά

Βασική στόχευση του νομοσχεδίου είναι η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στη ΔΕΗ. Παρά την κατηγορηματική αντίθεση των εργαζομένων, αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛΛ., ΚΚΕ), η κυβέρνηση επιμένει στη θεσμοθέτηση των ατομικών συμβάσεων στις νέες προσλήψεις στην επιχείρηση που θα δημιουργήσουν εργαζομένους δύο ταχυτήτων. Με το ίδιο νομοθέτημα προβλέπει την παροχή μπόνους για τα διευθυντικά στελέχη, στο όνομα της προσέλκυσης golden boys από την αγορά.

Ανάλογη επιλογή είχε γίνει το 1993 από την τότε κυβέρνηση της Ν.Δ., που οδήγησε σε αθρόες προσλήψεις «γαλάζιων» ψηφοφόρων, με υψηλούς μισθούς και σε ειδικότητες που δεν ήταν χρήσιμες για τη ΔΕΗ.

Οι αλλαγές στα εργασιακά της ΔΕΗ, που αναμένεται να επεκταθούν σε όλες τις επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ακυρώνουν τις συλλογικές συμβάσεις, αλλά και τις επιχειρησιακές διαπραγματεύσεις που έχει ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, κατά την παρουσίαση των προγραμματικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης της Ν.Δ. Αποτελούν οπισθοδρόμηση σε σχέση με την απόφαση της προηγούμενης διοίκησης της ΔΕΗ για πλήρη ασφαλιστική κάλυψη των εργολαβικών εργαζομένων σε περίπτωση ατυχήματος.

Ο Κωστής Χατζηδάκης, που είναι ο εμπνευστής του νομοσχεδίου, αναγκάστηκε πάντως να «ξεχάσει» δύο βασικά «επιχειρήματα», στα οποία πόνταρε για να βγάλει στη σέντρα τους εργαζομένους στη ΔΕΗ και να ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά της κοινωνίας.

Αποδείχτηκε ότι δεν είχε βάση η δήθεν κατάργηση της μονιμότητας, που ισχύει από το 2012! Με τον νόμο 4046 έχουν απελευθερωθεί οι απολύσεις στον δημόσιο τομέα για όλους τους εργαζομένους με συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Δεν τον βόλεψε ούτε η μείωση της έκπτωσης από το 75% στο 30% στους λογαριασμούς ρεύματος που ισχύει για εργαζομένους και συνταξιούχους της ΔΕΗ. Το μέτρο είχε κυρωθεί με πράξη του υπουργικού συμβουλίου του 1990, της τότε κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, και έχει ενσωματωθεί στις μετέπειτα συλλογικές συμβάσεις. Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ απέφυγε την παγίδα και δεν το έκανε «σημαία», αλλά επιφυλάσσεται να το διεκδικήσει μέσω των δικαστηρίων, εφόσον το μέτρο καταργηθεί από την κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη.

Εθελουσία-μετατάξεις

Το νομοσχέδιο διατηρεί τις ρυθμίσεις για εθελουσία έξοδο των εργαζομένων στη ΔΕΗ και μετατάξεις στο Δημόσιο για νέους που δουλεύουν σε λιγνιτικές μονάδες που θα κλείσουν. Το πρώτο σκέλος αποτελεί αρμοδιότητα της ΔΕΗ, αλλά το υπουργείο επέλεξε να παρέμβει, απ’ ό,τι φαίνεται χωρίς πρόγραμμα και αποτίμηση των οικονομικών επιπτώσεων, που απουσιάζει από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου.

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, που έχει εκφραστεί αρνητικά για το μέτρο, υπολογίζει ότι, με βάση την ανακοίνωση του Κωστή Χατζηδάκη, η ΔΕΗ θα χρειαστεί να καταβάλει περίπου 250.000 ευρώ ανά αποχωρούντα εργαζόμενο, για να καλύψει όλες τις ασφαλιστικές εισφορές, τους μισθούς μιας πενταετίας και την προβλεπόμενη αποζημίωση.

Το υπουργείο έκανε δεκτές τις αντιρρήσεις για την καθολική υπηρεσία, στην οποία θα ενταχθούν και ιδιώτες πάροχοι. Σήμερα μόνον η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να ηλεκτροδοτεί νοικοκυριά που μένουν χωρίς ρεύμα λόγω οφειλών προς τους ιδιώτες παρόχους, αλλά επεκτείνεται στις πέντε μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες, από τρεις της αρχικής πρόβλεψης, χωρίς να αποκλείονται και νέες αλλαγές.

Για κινητοποιήσεις ετοιμάζεται η ΓΕΝΟΠ

Σειρά ενημερωτικών συσκέψεων, σε συνεργασία με τα πρωτοβάθμια σωματεία, στους χώρους δουλειάς σε όλη την Ελλάδα οργανώνει η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ από αύριο και μέχρι το τέλος της εβδομάδας προκειμένου να μεθοδεύσει την αντίδρασή της στο ενεργειακό νομοσχέδιο, με επίκεντρο τις εργασιακές αλλαγές.

Η ηγεσία της ΓΕΝΟΠ έχει ήδη συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, την πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Φώφη Γεννηματά και τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, ενώ αυτή την εβδομάδα θα δει και τους εκπροσώπους του ΜέΡΑ25. ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛΛ. και ΚΚΕ έχουν δηλώσει ήδη την πλήρη στήριξή τους στα αιτήματα της ΓΕΝΟΠ για να μην περάσουν τα μέτρα που ανατρέπουν τις εργασιακές σχέσεις και καταργούν τις συλλογικές συμβάσεις.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στη συνάντηση με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ την περασμένη Παρασκευή, επανέλαβε τις θέσεις του κόμματος για κρατικό φορέα ηλεκτρικής ενέργειας και κατά του κλεισίματος και της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων.

«Επιστροφή στο 2012 και απαξίωση του πυλώνα του ενεργειακού μας συστήματος» χαρακτήρισε το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Σωκράτης Φάμελλος.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ: σε διασταυρούμενα πυρά οι αλλαγές
Το τεκμηριωμένο «όχι» των εργαζομένων στη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ στο ενεργειακό νομοσχέδιο παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής. Αντιρρήσεις και από δύο κυβερνητικούς βουλευτές.
ΔΕΗ: σε διασταυρούμενα πυρά οι αλλαγές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων στη ΔΕΗ
Η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων που επιχειρείται στη ΔΕΗ κυριάρχησε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, στην οποία ξεκίνησε χθες η επεξεργασία του ενεργειακού νομοσχεδίου.
Επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων στη ΔΕΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χαριστική βολή στην απεργία
Χωρίς αλλαγές στις επίμαχες διατάξεις κατατίθεται στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τα εργασιακά. Ο Κωστής Χατζηδάκης δηλώνει αποφασισμένος να προσθέσει και δύο νέες διατάξεις, προκειμένου να καταστεί ακόμη πιο...
Χαριστική βολή στην απεργία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ΟΤΟΕ εκθέτει τα ψέματα του υπουργού Εργασίας
Μέχρι και την τελευταία στιγμή ο υπουργός Εργασίας συνεχίζει να υπεραμύνεται της διάταξής του για υπέρβαση του 8ωρου και διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομική σύμβαση και όχι με συλλογική, όπως ήδη ισχύει.
Η ΟΤΟΕ εκθέτει τα ψέματα του υπουργού Εργασίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τριγμοί στο καθεστώς «τελευταίου καταφυγίου»
Χρονικό όριο τριών μηνών στην παραμονή καταναλωτών με υψηλά χρέη στην «καθολική υπηρεσία» ζητούν οι ιδιώτες πάροχοι για να συζητήσουν την ένταξή τους στο μέτρο.
Τριγμοί στο καθεστώς «τελευταίου καταφυγίου»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ΔΕΗ «σκοτώνει» τα στελέχη της πριν γεράσουν
Σε απολύσεις στελεχών, με εμφανή στοιχεία πολιτικού πογκρόμ, προχωρά η διοίκηση της ΔΕΗ με εισήγηση που κατατέθηκε αιφνιδιαστικά και ψηφίστηκε στη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης.
Η ΔΕΗ «σκοτώνει» τα στελέχη της πριν γεράσουν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας