• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.3°C / 32.9°C
  4 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.7°C / 33.6°C
  3 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.3°C / 34.0°C
  3 BF
  41%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  3 BF
  27%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  2 BF
  37%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.0°C / 31.0°C
  0 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.2°C / 28.1°C
  0 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.8°C / 31.8°C
  2 BF
  24%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 30.4°C
  5 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 30.7°C
  4 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.2°C / 28.8°C
  5 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 28.5°C / 28.5°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  3 BF
  37%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 30.7°C / 31.9°C
  2 BF
  33%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 30.1°C / 31.2°C
  3 BF
  43%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 30.8°C
  3 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.5°C / 32.0°C
  3 BF
  30%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.4°C / 30.3°C
  3 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.7°C / 30.7°C
  4 BF
  56%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 28.5°C / 28.5°C
  1 BF
  44%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γειώνει ανάπτυξη και πλεονάσματα

 • A-
 • A+
Τι αναφέρει η έκθεση του ΔΝΤ, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα ● Βλέπει πλεόνασμα 3,1% το 2020 και υποχώρηση ώς το 2,2% μέχρι το 2024 ● Επιμένει σε διεύρυνση της φορολογικής βάσης, στοχοποιώντας πάλι το αφορολόγητο.

Μαύρες κι άραχλες βλέπει, για ακόμη μια φορά, τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας το ΔΝΤ, επιμένοντας στις γνωστές συνταγές νεοφιλελεύθερης κοπής, ενώ το όνειρο της Αθήνας για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα μάλλον αποδεικνύεται απατηλό.

Στην τακτική έκθεσή του (βάσει του άρθρου 4 του καταστατικού του), που έδωσε χθες στη δημοσιότητα, το ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι, παρ’ όλο που η οικονομική ανάκαμψη επέστρεψε στην Ελλάδα, είναι χαμηλότερη των προσδοκιών. Μετά την περυσινή αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,9%, η ανάπτυξη στο α’ εξάμηνο του 2019 μετριάστηκε, λόγω της ανεπαρκούς ιδιωτικής επένδυσης και της υποεκτέλεσης των δημοσίων δαπανών.

Την ίδια στιγμή, μια σειρά από βραχυπρόθεσμους εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες, όπως ο κλιμακούμενος προστατευτισμός, η χαμηλότερη παγκόσμια ανάπτυξη, τα εμπόδια στις μεταρρυθμίσεις και πιθανή επιδείνωση των τραπεζικών ισολογισμών, απειλούν με περαιτέρω επιβράδυνση.

Το Ταμείο σημειώνει, βέβαια, τις δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης για αναπτυξιακές πολιτικές, με παράλληλη τήρηση δημοσιονομικών και μεταρρυθμιστικών στόχων που έχουν συμφωνηθεί με τους Ευρωπαίους εταίρους. Προειδοποιεί, όμως, παράλληλα ότι η ικανότητα αυτής να αντιμετωπίσει κεκτημένα συμφέροντα δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί.

Προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα υποχωρήσει ελαφρά φέτος στο 1,8%, αλλά και ότι, το 2020, θα ενισχυθεί στο 2,3%, τροφοδοτούμενη κυρίως από τη δημοσιονομική χαλάρωση και τις υψηλότερες ιδιωτικές επενδύσεις με ξένα κεφάλαια. Μεσοπρόθεσμα, όμως, το ΔΝΤ είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξο. Εκτιμά ότι η χαμηλή παραγωγικότητα και οι δυσμενείς δημογραφικές εξελίξεις θα καθηλώσουν την ετήσια ανάπτυξη της οικονομίας στο 0,9%, έως το 2028.

Αλλά και στο δημοσιονομικό πεδίο, οι εκτιμήσεις δεν είναι καλύτερες. Η έκθεση αναμένει κάλυψη του στόχου του πρωτογενούς μόνο για φέτος, βλέποντάς το στο 3,7% του ΑΕΠ. Από εκεί και πέρα, όμως, προβλέπει παντελή αστοχία. Το Ταμείο εκτιμά ότι θα υποχωρήσει στο 3,1% του ΑΕΠ το 2020, στο 2,7% του ΑΕΠ το 2021, στο 2,6% το 2022, στο 2,4% το 2023 και στο 2,2% το 2024.

Για το χρέος προβλέπει συνεχή μείωση από το 176,5% του ΑΕΠ φέτος στο 145,1% του ΑΕΠ το 2028, χωρίς ωστόσο να θεωρεί ότι η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα είναι διασφαλισμένη με βάση τα υπάρχοντα ρεαλιστικά σενάρια.

Θεωρεί ότι η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει έχει αναπτυξιακό προσανατολισμό, εστιάζοντας σε επενδύσεις, στοχοθετημένες κοινωνικές δαπάνες και μείωση των άμεσων φόρων που θα υποστηρίζονται από μεταρρυθμίσεις στους εισπρακτικούς μηχανισμούς. Ζητά μεγαλύτερη προσπάθεια για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τη συμμόρφωση στην πληρωμή των φόρων.

Το Ταμείο τάσσεται για ακόμη μια φορά υπέρ της ανάγκης των χαμηλότερων πρωτογενών πλεονασμάτων, σημειώνοντας ότι σχετική συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους θα προσφέρει επιπλέον δημοσιονομικό χώρο για πολιτικές ανάπτυξης και κοινωνικής ένταξης, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι υποκαθίστανται οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Τη θέση του αυτή, που αποτελεί και θέση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, δεν φαίνεται να ασπάζονται όλα τα κράτη - μέλη του ΔΝΤ και κυρίως οι Ευρωπαίοι εταίροι μας. Επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι, στη διάρκεια της συζήτησης της έκθεσης στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, την προηγούμενη Τετάρτη, ενώ κάποιοι είδαν με θετικό μάτι την προοπτική χαλάρωσης των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα, αρκετά κράτη - μέλη (προφανώς Ευρωπαίοι εταίροι) αντιτάχθηκαν, απαιτώντας τήρηση της συμφωνίας του Eurogroup, υποστηρίζοντας ότι έτσι θα διαφυλαχθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Το ΔΝΤ μιλά, επίσης, για την ανάγκη καλύτερου προγραμματισμού απέναντι στους φορολογικούς κινδύνους και μηχανισμό εξομάλυνσης, που θα επιτρέπει τις προσωρινές αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους σε περίπτωση οικονομικών σοκ.

Για την αγορά εργασίας σημειώνει πως, παρά τη μείωση της ανεργίας, η διαρθρωτική ανεργία παραμένει ακόμη πολύ υψηλή, ενώ η οικονομική δραστηριότητα είναι αρκετά πιο της δυνητικής.

Για το χρηματοπιστωτικό σύστημα προειδοποιεί ότι οι αδύναμοι ισολογισμοί των τραπεζών δρουν ως εμπόδιο στις προοπτικές ανάπτυξης και δημιουργούν σημαντικούς κινδύνους δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Οι τράπεζες συνεχίζουν να μειώνουν την καθαρή πίστωση προς την οικονομία, επισημαίνει.

Χαιρετίζει τις κινήσεις που έχουν γίνει για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, επισημαίνοντας ότι το σχέδιο «Ηρακλής» μπορεί να προσφέρει σημαντική στήριξη. Συστήνει, όμως, παράλληλα, την υιοθέτηση «μιας πιο ολοκληρωμένης, φιλόδοξης και καλά συντονισμένης στρατηγικής» για την εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών, που θα βασίζεται στους μηχανισμούς της αγοράς.

Σύμφωνα μ’ αυτά, προτείνει περαιτέρω βελτίωση του νομικού πλαισίου και ειδικά των διατάξεων που αφορούν προσωπική αφερεγγυότητα και την εξάλειψη της προστασίας για την 1η κατοικία, με στόχο να ενισχυθεί η πειθαρχία στις πληρωμές.

Δήλωση δυσφορίας από τον Ελληνα εκπρόσωπο

Διαφωνία αλλά και δυσφορία αποτυπώνει η δήλωση του εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Μιχάλη Ψαλιδόπουλου, που συναρτάται με την έκθεση και την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους.

«Οι ελληνικές αρχές εκτιμούν και πράγματι οι εξελίξεις στις αγορές συμπίπτουν στο ότι η οικονομική προοπτική (outlook) είναι πολύ πιο ευνοϊκή απ’ ό,τι απεικονίζεται στην έκθεση», αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Ψαλιδόπουλος. Επισημαίνει την πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή που έγινε στη χώρα τα τελευταία δέκα χρόνια, τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν σε συνεργασία και με το ΔΝΤ και υπογραμμίζει ότι εκφράσεις που περιέχονται στην έκθεση, όπως ότι «η ελληνική ανάκαμψη είναι πολύ μικρότερη από τις προσδοκίες», ότι οι ελληνικές αρχές «σε μεγάλο βαθμό απέτυχαν στις προσπάθειες να πετύχουν τον πολύ απαραίτητο μετασχηματισμό της οικονομίας» είναι ανακριβείς και δεν συνηγορούν σε μια ισορροπημένη ανάλυση των οικονομικών εξελίξεων την περίοδο των προγραμμάτων.

Για την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους ο κ. Ψαλιδόπουλος αναφέρει ότι είναι εξαιρετικά απαισιόδοξη, σημειώνοντας την αντίφαση ότι στην αρχική μεθοδολογία των θεσμών το κόστος χρηματοδότησης μέσω πενταετούς ομολόγου ήταν 3,4% του ΑΕΠ, ενώ σήμερα αυτό είναι 0,4%. «Δεδομένης της σημαντικής συμμετοχής του επίσημου τομέα στο χρέος [...] είναι δύσκολο να εξηγηθεί, γιατί η σημερινή έκθεση δείχνει πιο επιβαρυμένη την εικόνα έναντι αυτής του Μαρτίου, παρότι υπήρξε τεράστια αποκλιμάκωση των spread», αναφέρει χαρακτηριστικά η δήλωση του εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ.

Στη δήλωσή του ο κ. Ψαλιδόπουλος απαριθμεί τις κινήσεις της νέας κυβέρνησης που θεωρούνται φιλικές προς την ανάπτυξη και κατά την αντίληψη του ΔΝΤ -όπως ότι πλέον επιτρέπονται εξαιρέσεις εργαζομένων από τις συλλογικές συμβάσεις και ότι επιβάλλεται ηλεκτρονική ψηφοφορία για τις απεργίες-, αναφέρει το σχέδιο «Ηρακλής» για την εξυγίανση των τραπεζών, ενώ καλωσορίζει τη θέση του ΔΝΤ για χαμηλότερα πλεονάσματα.

«Οι ελληνικές αρχές προσβλέπουν σε μελλοντικές αναλύσεις του ΔΝΤ που θα έχουν πιο ισορροπημένες εκτιμήσεις για τα παρελθόντα γεγονότα και μεγαλύτερη έμφαση στην ανάλυση για το μέλλον», καταλήγει χαρακτηριστικά η μακροσκελής δήλωση του κ. Ψαλιδόπουλου.

Γ.Κ.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι 4 προκλήσεις και η ελάφρυνση
​«Μια από τα ίδια» αποτελεί η περιβόητη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που παρουσιάστηκε χθες στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού του Συμβουλίου. Διαπιστώνει ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο για...
Οι 4 προκλήσεις και η ελάφρυνση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το ΔΝΤ μειώνει την πρόβλεψη για ανάπτυξη της Ελλάδας το 2021
Στο 3,3% κατεβάζει την εκτίμησή του το Ταμείο για τον ρυθμό ανάπτυξης • «Καμπανάκια» για συγκεκριμένους κινδύνους που απειλούν την ελληνική οικονομία • Τι αναφέρει για το χρέος • Ζητά περικοπές μισθών και...
Το ΔΝΤ μειώνει την πρόβλεψη για ανάπτυξη της Ελλάδας το 2021
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καρότο και... μαστίγιο από τον ΟΟΣΑ
«Ευοίωνες» αλλά χαμηλές οι προβλέψεις του διεθνούς οργανισμού για τις δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας μας, συνοδευόμενες από προειδοποιήσεις για πειθαρχία στους στόχους και συστάσεις να μην καθυστερήσει η...
Καρότο και... μαστίγιο από τον ΟΟΣΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δυσοίωνες οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία
Το Ταμείο δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τα βασικά μεγέθη της οικονομίας μέσα στα επόμενα χρόνια. 
Δυσοίωνες οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τόμσεν: Καλωσορίζουμε την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ
Ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, χαρακτήρισε «καλοδεχούμενη» την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από την Ελλάδα, ενώ υπενθύμισε ότι οι πόροι που προσφέρει...
Τόμσεν: Καλωσορίζουμε την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας