«Σε σαφή φάση δυναμικής επανεκκίνησης» βρίσκεται η ελληνική οικονομία σύμφωνα με το τελευταίο μηνιαίο δελτίο του ΣΕΒ, που αφενός πλέκει περίπου το εγκώμιο της κυβερνητικής πολιτικής, αφετέρου σχεδόν απορεί που δεν έχει αποδώσει μέχρι στιγμής σε οικονομική επιτάχυνση.
«Παρά τη βελτίωση του μίγματος της οικονομικής πολιτικής μετά την πρόσφατη κυβερνητική αλλαγή, η διεθνής οικονομία και το παγκόσμιο εμπόριο έχουν αρχίσει να επιβραδύνονται», αναφέρει το δελτίο (λες και η κυβερνητική αλλαγή στην Ελλάδα όφειλε να προκαλέσει παγκόσμια αναπτυξιακή ευφορία).
Και σε ανάλογα αμήχανο ύφος, το δελτίο του ΣΕΒ εξακολουθεί να επισημαίνει αντιφάσεις: «Παρά την τεράστια άνοδο των επιχειρηματικών προσδοκιών και της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, παρά τη δραματική βελτίωση στην αγορά ελληνικών ομολόγων, αλλά και την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας κατά μία βαθμίδα από Β+ σε ΒΒ- από τη Standard & Poor’s, η αγορά βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής, καθώς οι συνθήκες ρευστότητας, αν και βελτιούμενες, δρουν ακόμη περιοριστικά».
Στη συνέχεια ο ΣΕΒ απαριθμεί ως κατεξοχήν «φιλοαναπτυξιακές πρωτοβουλίες με ισχυρό αποτύπωμα» τις νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης (αναπτυξιακό, φορολογικό, εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών μέσω του σχεδίου «Ηρακλής»), αλλά επισημαίνει με μια προφανή απογοήτευση ότι «όλες οι παραπάνω θετικές εξελίξεις δεν έχουν οδηγήσει μέχρι σήμερα αφενός σε σαφή επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας και της καθαρής εισροής κεφαλαίων από το εξωτερικό και αφετέρου σε αύξηση σε συνεχή βάση της καθαρής ροής των καταθέσεων των νοικοκυριών προς το τραπεζικό σύστημα και των καθαρών ροών τραπεζικών χορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις».
Φυσικά, ο ΣΕΒ δεν χάνει την ευκαιρία να διατυπώσει και τα αιτήματά του επί του φορολογικού νομοσχεδίου, επί του οποίου η διαβούλευση ολοκληρώθηκε σήμερα για να κατατεθεί στη συνέχεια στη Βουλή. Απαριθμώντας τις διατάξεις του νομοσχεδίου που θεωρεί θετικές για τις επιχειρήσεις, καταλήγει με το... παράπονο ότι «το αναπτυξιακό αποτύπωμα των φορολογικών μέτρων θα ήταν ευρύτερο εάν είχαν συμπεριληφθεί και κομβικά μέτρα, όπως η εισαγωγή υπερ-αποσβέσεων ως κίνητρο για παραγωγικές επενδύσεις και η επιμήκυνση του χρόνου συμψηφισμού ζημιών με κέρδη από πέντε σε δέκα έτη από το 2014 και μετά». Οσονούπω θα δούμε αν θα εισακουστεί.