Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Κουρεύει» προσδοκίες για μεγάλο υπερπλεόνασμα

Ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης δεν ανησυχεί με τον φετινό μνημονιακό στόχο τού 3,5% του ΑΕΠ, όμως δεν θέλει να ρισκάρει δίνοντας συγκεκριμένη πρόβλεψη

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Κουρεύει» προσδοκίες για μεγάλο υπερπλεόνασμα

  • A-
  • A+
Ποιες επιφυλάξεις καταγράφει η έκθεση του επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού στη Βουλή • Την επόμενη εβδομάδα θα ξεκαθαρίσει η πορεία των κρατικών εσόδων για τον Οκτώβριο, που θα κρίνει τον φετινό δημοσιονομικό χώρο για να αποδοθεί κοινωνικό μέρισμα. Μειωμένο το πλεόνασμα των ασφαλιστικών Ταμείων στο 9μηνο

Αποστάσεις από τα σενάρια για μεγαλύτερο υπερπλεόνασμα το 2019 κράτησε χθες ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού στη Βουλή, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, κουρεύοντας αισθητά τις προσδοκίες για πλούσιο κοινωνικό μέρισμα φέτος τα Χριστούγεννα.

Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός προσωπικά έχει δεσμευτεί για τη συγκρότηση τελικού καταλόγου δικαιούχων (χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι) της νέας έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης. Ομως για την ώρα το τοπίο είναι ακόμη θολό, αφού τίποτα δεν έχει ξεκαθαρίσει, όχι μόνο για τα κριτήρια και το ύψος αλλά και για το αν τελικά θα δοθεί η συγκεκριμένη παροχή.

Ολα θα εξαρτηθούν από τα στοιχεία σχετικά με την πορεία των κρατικών εσόδων τον Οκτώβριο, που θεωρείται μήνας βαρόμετρο για τον φετινό δημοσιονομικό χώρο. Τα στοιχεία για τα έσοδα, τις δαπάνες και του ταμειακού πρωτογενούς πλεονάσματος για το δεκάμηνο του 2019 θα δοθούν την επόμενη εβδομάδα στη δημοσιότητα και θα είναι αποκαλυπτικά των κυβερνητικών προθέσεων. Πάντως, ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κρατάει κλειστά τα χαρτιά του.

Συστήνει επαγρύπνηση

Σε... γραμμή Σταϊκούρα κινείται και ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης, ο οποίος ναι μεν δεν ανησυχεί με τον φετινό μνημονιακό στόχο τού 3,5% του ΑΕΠ, πλην όμως δεν θέλει να ρισκάρει δίνοντας συγκεκριμένη πρόβλεψη: εάν δηλαδή το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι μεγαλύτερο από την εκτίμηση του προσχεδίου για 3,68% του ΑΕΠ που αντιστοιχεί σε 346 εκατ. ευρώ ή ίσο με αυτή.

Το μόνο σημείο μέσω του οποίου η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού στη Βουλή επιχειρεί να ρίξει περισσότερο φως στα δημοσιονομικά είναι η αναφορά της ότι: «καταγράφεται μια σταθεροποίηση της υστέρησης του φετινού δημοσιονομικού αποτελέσματος σε σχέση με το προηγούμενο έτος, που υποδηλώνει ότι ο κίνδυνος για τη μη επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου έχει μειωθεί». Συνιστά, ωστόσο, δημοσιονομική επαγρύπνηση.

Με την ίδια έκθεση:

■ Διατυπώνονται επιφυλάξεις αναφορικά με τις υπό διαβούλευση διατάξεις για τη φορολογική κατοικία και τα κίνητρα μεταφοράς της που δίνονται σε φυσικά πρόσωπα τα οποία επιθυμούν να επενδύσουν ποσά άνω των 500.000 ευρώ στη χώρα μας. Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού, ο ετήσιος κατ’ αποκοπήν φόρος 100.000 ευρώ ενδέχεται να εισαγάγει προνομιακή μεταχείριση σε σχέση με τα φυσικά πρόσωπα που είναι ήδη φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και φορολογούνται κανονικά για τα εισοδήματα που εισπράττουν από το εξωτερικό. Το μέτρο θα πρέπει να συνοδευτεί από αυστηρές ασφαλιστικές δικλίδες σχετικά με την προέλευση των εισοδημάτων, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος προσέλκυσης χρημάτων που προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες.

■ Καταγράφεται ισχυρός προβληματισμός για την εκατέρωθεν πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Τα χρέη του Δημοσίου αυξάνονται σε όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, ενώ των φορολογουμένων μόνο κατά το τρίτο τρίμηνο. Ενδιαφέρον είναι επίσης ότι αυξήθηκαν κατά 225 πρόσωπα οι οφειλέτες με χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, αξιόλογη μείωση κατά 54.796 πρόσωπα παρατηρείται στον αριθμό των οφειλετών με οφειλές μεταξύ 50 και 500 ευρώ.

■ Παρατηρείται μειωμένο πλεόνασμα κατά 616 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2018, στην εκτέλεση προϋπολογισμού των ασφαλιστικών Ταμείων για το εννεάμηνο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2019 (941 εκατ. έναντι 1,557 δισ.). Η μείωση του πλεονάσματος προκύπτει, κυρίως, από τη μείωση της επιχορήγησης για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων συντάξεων και αντανακλά την επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης συντάξεων, από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου, εντός του 2018. Αυτό επιβεβαιώνεται και στο σκέλος των δαπανών για την καταβολή συντάξεων (κύριων και επικουρικών) καθώς εμφανίζονται μειωμένες κατά 360 εκατ. ευρώ.

Η έκθεση του ΔΝΤ

Σήμερα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση του ΔΝΤ, βάσει της διαδικασίας του άρθρου 4 του καταστατικού του, για τις δημοσιονομικές και μακροοικονομικές προοπτικές της Ελλάδας.

Κατά πληροφορίες, η έκθεση θα κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προς την ανάπτυξη, προβλέποντας αύξηση του ΑΕΠ 1,8% φέτος, 2,3% του χρόνου -αρκετά μακριά από το 2,8% του προσχεδίου προϋπολογισμού- και θα υποχωρήσει κοντά στο 2% το 2021.

Για το πρωτογενές πλεόνασμα το ΔΝΤ προβλέπει ότι φέτος θα κλείσει στο 3,7% και του χρόνου λίγο διαμορφωθεί πάνω από το 3% ωστόσο το 2021 αναμένεται ότι θα υποχωρήσει. Για τη βιωσιμότητα του χρέους η εκτίμηση του Ταμείου θα είναι οριακά δυσμενέστερη, σε σχέση με αυτή στην προηγούμενη έκθεσή του.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παράθυρο για πλούσιο «μέρισμα»
Στο οικονομικό επιτελείο έχουν τέσσερις επιλογές για τον πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται από το υπερπλεόνασμα και ο οποίος σε απόλυτα νούμερα προσεγγίζει τα 300 εκατ. ευρώ.
Παράθυρο για πλούσιο «μέρισμα»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πέντε εστίες αβεβαιότητας στον προϋπολογισμό του 2020
Πέντε δημοσιονομικές εστίες αβεβαιότητας εντοπίζει το Γραφείο Προϋπολογισμού στη Βουλή, στη γνώμη του για το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020 που κατατέθηκε την περασμένη Δευτέρα. Μετά το Δημοσιονομικό...
Πέντε εστίες αβεβαιότητας στον προϋπολογισμό του 2020
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προϋπολογισμός με «γκρίζες» προβλέψεις και πολλά ερωτηματικά
Γεμάτος με δύσκολες ασκήσεις, γκρίζες ζώνες και πολλά ερωτηματικά ως προς τα βασικά μεγέθη του είναι ο προϋπολογισμός του 2020. Πρώτο μεγάλο ερωτηματικό είναι η πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα 3,56% του ΑΕΠ.
Προϋπολογισμός με «γκρίζες» προβλέψεις και πολλά ερωτηματικά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δραστικό «κούρεμα» στις φοροελαφρύνσεις
Στο 1,5 δισ. ευρώ βλέπουν οι δανειστές το δημοσιονομικό κενό, τρεις μέρες πριν την κατάθεση του προσχεδίου προϋπολογισμού ● Αποκλείουν την κάλυψη του κενού με τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά...
Δραστικό «κούρεμα» στις φοροελαφρύνσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αγεφύρωτο το δημοσιονομικό χάσμα του 2020
Χωρίς να έχει γεφυρωθεί το δημοσιονομικό κενό που χωρίζει την ελληνική πλευρά με τους θεσμούς για τον προϋπολογισμό του 2020 ολοκληρώθηκαν χθες το απόγευμα οι εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεις.
Αγεφύρωτο το δημοσιονομικό χάσμα του 2020

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας