• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.5°C / 33.9°C
  3 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.1°C / 30.9°C
  3 BF
  50%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.4°C / 36.5°C
  1 BF
  36%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  2 BF
  26%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  3 BF
  45%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 26.2°C / 32.0°C
  1 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 24.5°C / 28.7°C
  2 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  35°C 34.6°C / 34.6°C
  2 BF
  17%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 28.2°C
  1 BF
  44%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 29.0°C
  2 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.5°C / 27.8°C
  2 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.7°C / 29.7°C
  2 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  37%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 31.2°C / 32.8°C
  1 BF
  42%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 27.5°C / 31.6°C
  3 BF
  41%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  4 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.0°C / 34.2°C
  3 BF
  29%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.3°C / 28.3°C
  3 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.2°C / 28.9°C
  3 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  29°C 29.1°C / 29.1°C
  2 BF
  35%
EUROKINISSI/ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

9+2 δισ. ευρώ για τις εγγυήσεις του σχεδίου «Ηρακλής»

 • A-
 • A+
Στη σύσκεψη υπό τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Γιώργο Ζαββό συμμετείχαν οι επικεφαλής των συστημικών τραπεζών Χρ. Μεγάλου (Πειραιώς), Π. Μυλωνάς (Εθνική), Φ. Καραβίας (Eurobank), Β. Ψάλτης (Alpha Bank), ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και πρόεδρος της Τρ. Πειραιώς, Γ. Χαντζηνικολάου, εκπρόσωπος της ΤτΕ και ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλ. Πατέλης

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να αυξηθούν μέχρι και τα 11 δισ. ευρώ, οι εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου στο πλαίσιο του σχεδίου «Ηρακλής» που θα αφορά την τιτλοποίηση «κόκκινων» δανείων συνολικού ύψους 30 δισ. ευρώ που βαρύνουν τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

Το υπουργείο Οικονομικών, η Τράπεζα της Ελλάδος και οι τράπεζες έδωσαν χθες τα χέρια και το νομοσχέδιο, με το οποίο θα θεσμοθετηθεί το ΑPS/Hρακλής αναμένεται να αποσταλεί σήμερα προς έγκριση σε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη (DGcomp, EKT) ώστε να δρομολογηθεί η ψήφισή του.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις εγγυήσεις του Δημοσίου, που θα είναι με βάση το ελληνικό δίκαιο, για τους senior τίτλους που θα εκδοθούν έχουν καθοριστεί στα 9 δισ. ευρώ και θα διανεμηθούν βάσει της αρχής «first come, first served», δηλαδή όποια τράπεζα μπει πρώτη στο σχήμα, θα πάρει πρώτη και τις εγγυήσεις. Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αν η ζήτηση είναι μεγάλη οι εγγυήσεις των 9 δισ. ευρώ μπορεί να αυξηθούν ώς και 2 δισ. ευρώ, ενώ αν κριθεί απαραίτητο το υπουργείο Οικονομικών είναι έτοιμο να δρομολογήσει νέο σχήμα, το «Ηρακλής ΙΙ».

Σε ό,τι αφορά το κείμενο που θα αποσταλεί για έγκριση, απομένει μια λεπτομέρεια που θα «κλείσει» σήμερα από τις νομικές υπηρεσίες των τραπεζών. Πρόκειται για την περίμετρο ανακτησιμότητας των servisers, δηλαδή τον καθορισμό του ελάχιστου ποσοστού των δανείων που θα πρέπει να ανακτούν ώστε να μη βρεθούν εκτός «Ηρακλή».

Το σχέδιο προβλέπει εξάλλου τη σύσταση υπηρεσίας που θα επιφορτιστεί με την παρακολούθηση των εργασιών των servicers προκειμένου οι ανακτήσεις είναι άμεσες. Οι servicers θα επιλέγονται από τις τράπεζες, ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών θα έχει αυξημένο λόγο στις εργασίες τους και σε τελική ανάλυση στην αποτελεσματικότητά τους ώστε να μηδενίσει τον κίνδυνο κατάπτωσης των εγγυήσεων που θα χορηγήσει το ελληνικό δημόσιο για τους senior τίτλους.

Σημειώνεται ότι όλες οι τράπεζες θα μπουν στον «Ηρακλή» και έχουν μεταθέσει τις τιτλοποιήσεις τους για την ερχόμενη χρονιά, ακόμη και αυτές που είναι έτοιμες ώστε να διατηρήσουν στην παρούσα φάση τα κεφάλαιά τους ενόψει τέλους του έτους και των δύσκολων stress tests.

● Nέες βελτιώσεις του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας προωθεί το υπουργείο Οικονομικών. Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας ανέφερε στη Βουλή ότι υπογράφηκε ΚΥΑ για την κατάργηση και των τελευταίων έγγραφων δικαιολογητικών για την υποβολή αιτήσεων στην πλατφόρμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, καταργούνται:

● το ΑΑ Γης, που χρησιμοποιείται από τους συμβολαιογράφους για τον υπολογισμό της αξίας των αγροτεμαχίων. Πλέον οι οφειλέτες θα μπορούν να υπολογίζουν την αξία μπαίνοντας σε μια εφαρμογή της ΑΑΔΕ.

● το Φύλλο Υπολογισμού Κινητών Αξιών, το οποίο επί της ουσίας χρησιμοποιείται για την απόδειξη της αξίας των αυτοκινήτων, με βάση τα όσα αναγράφονται στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Εκτιμάται ότι με την κατάργηση των παραπάνω δικαιολογητικών θα «ξεκολλήσουν» περισσότερες από 30.000 αιτήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Γέφυρα» προσωρινής στήριξης των ευάλωτων οφειλετών
«Κλείδωσε» όπως όλα δείχνουν η υιοθέτηση προγράμματος προσωρινής στήριξης των ευάλωτων οφειλετών για κύρια κατοικία μέχρι να λειτουργήσει ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.
«Γέφυρα» προσωρινής στήριξης των ευάλωτων οφειλετών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προσωρινή προστασία ευάλωτων δανειοληπτών
Οι δανειστές δέχθηκαν την υιοθέτηση προσωρινού πλαισίου, μέχρι να λειτουργήσει ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης, που χρειάζεται τουλάχιστον έναν χρόνο • Αφορά περίπου 5.000 πολίτες που κινδυνεύουν άμεσα...
Προσωρινή προστασία ευάλωτων δανειοληπτών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναζητείται συνδυαστική λύση για «Γέφυρα» και μορατόριουμ
Τρόπους επιμήκυνσης του προγράμματος «Γέφυρα» και των μορατόριουμ αναζητούν κυβέρνηση και τράπεζες, ώστε να μη δημιουργηθεί πλημμυρίδα νέων «κόκκινων» δανείων που θα μολύνει τους τραπεζικούς ισολογισμούς.
Αναζητείται συνδυαστική λύση για «Γέφυρα» και μορατόριουμ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μειωμένη δόση δανείου για όσους έμειναν εκτός «Γέφυρας»
Το πρόγραμμα «Γέφυρα» αλλά και προϊόντα που προβλέπουν «κούρεμα και σπάσιμο» του δάνειου θα ρίξουν στη μάχη ανάσχεσης της δημιουργίας «κόκκινων» δανείων, καθώς με βάση το… καλό σενάριο γίνεται λόγος για 10...
Μειωμένη δόση δανείου για όσους έμειναν εκτός «Γέφυρας»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Θετικές, αλλά με υποσημειώσεις, οι τράπεζες για τον Πτωχευτικό
Σύμφωνες είναι οι τράπεζες και servicers με το πνεύμα του Πτωχευτικού Κώδικα, αλλά με ενστάσεις που αφορούν τον χρόνο απαλλαγής από τα χρέη και τον αλγόριθμο βάσει του οποίου θα προκύπτουν οι ρυθμίσεις.
Θετικές, αλλά με υποσημειώσεις, οι τράπεζες για τον Πτωχευτικό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πιέσεις για παράταση προστασίας α' κατοικίας
Πρόωρη στην παρούσα φάση –με βάση τα δεδομένα μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής– χαρακτήριζαν τραπεζικοί κύκλοι ενδεχόμενη ανακοίνωση παράτασης του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας και «παγώματος» των...
Πιέσεις για παράταση προστασίας α' κατοικίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας