• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 13.0°C
  0 BF
  84%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.2°C / 11.6°C
  2 BF
  91%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 14.4°C
  0 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 8.8°C
  0 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 6.9°C / 8.9°C
  2 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 11.0°C
  0 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 7.4°C
  1 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 14.8°C
  3 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  3 BF
  79%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.4°C / 13.8°C
  3 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  2 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.3°C / 15.3°C
  3 BF
  85%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.7°C / 12.3°C
  0 BF
  90%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 12.8°C
  0 BF
  78%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 15.4°C
  4 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.4°C / 13.2°C
  1 BF
  81%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  0 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 12.8°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  1 BF
  96%

Στο… ταμείο της Εφορίας θα κληθούν όσοι δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τα ποσά που αποκόμισαν από τις αγοραπωλησίες ακινήτων τα τελευταία 15 χρόνια για τα οποία οι ελεγκτικές αρχές έχουν όλα τα αναγκαία στοιχεία από τις τράπεζες

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Στο φως το «μαύρο χρήμα» της οικοδομής

 • A-
 • A+

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται χιλιάδες φορολογούμενοι, καθώς πλησιάζει η ώρα που πρέπει να δώσουν εξηγήσεις για το πού βρήκαν τα χρήματα που έχουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, και τα οποία δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τα εισοδήματα που δήλωσαν τα τελευταία χρόνια.

Τα ονόματα πολλών εξ αυτών φιγουράρουν στις κάθε λογής λίστες (Λαγκάρντ, μεγαλοκαταθετών, ακινήτων του εξωτερικού, Λιχτενστάιν, εμβασμάτων κ.λπ.) που βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» των συναρμόδιων υπουργείων, τα οποία έχουν επιφορτιστεί να σηκώσουν και το μεγαλύτερο βάρος του εισπρακτικού αποτελέσματος από το πεδίο της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και της διαφθοράς.

Το σχέδιο για το «μεγάλο στοίχημα» καταστρώθηκε ήδη από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του υπουργείου Οικονομικών [ΣΔΟΕ, Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) και Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων] στη βάση των μέτρων που παρουσίασε η κυβέρνηση στους δανειστές (από τον έλεγχο των εμβασμάτων το υπουργείο Οικονομικών έχει υπολογίσει 725 εκατ. ευρώ).

Το Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου, το οποίο θα έχει τον πρώτο λόγο για όλες τις λίστες και τα CD με τα εμβάσματα θα κινηθεί συνδυαστικά, συγκρίνοντας τα… σκόρπια ευρήματα. Δεν είναι λίγα τα ονόματα που βρίσκονται σε περισσότερες από μία λίστες, γεγονός που χρήζει διεξοδικής διερεύνησης.

Στις περιπτώσεις στις οποίες διαπιστώνεται αναντιστοιχία των δηλωθέντων εισοδημάτων με τις καταθέσεις (έχουν ήδη ανοίξει τραπεζικοί λογαριασμοί στο πλαίσιο των ξεχωριστών ερευνών που άρχισαν τους προηγούμενους μήνες), θα αποστέλλεται πορισματική αναφορά στους Οικονομικούς Εισαγγελείς κι εκείνοι θα προχωρούν αμέσως στη δέσμευση των καταθέσεων έως ότου ολοκληρωθεί ο έλεγχος. Οπου δεν υπάρχουν υπόλοιπα καταθέσεων (οι έρευνες αφορούν και τις κινήσεις λογαριασμών), θα δεσμεύονται τα ακίνητα, αφού όσοι βρίσκονται σε αυτές τις λίστες… παραδοσιακά επενδύουν σε μετρητά και ακίνητα.

Οι εντολές που έχουν δοθεί από τα… κεντρικά είναι να προχωρήσουν οι έλεγχοι με ταχείες διαδικασίες και να κληθούν οι φοροφυγάδες να αποφασίσουν εάν θα πληρώσουν οικειοθελώς τους φόρους που αναλογούν στα κρυμμένα εισοδήματά τους ή αν θα υποστούν τις συνέπειες της φορολογικής νομοθεσίας.

Ακίνητα

Οι έλεγχοι αναμένεται να αποκαλύψουν, μεταξύ των άλλων, και τον μεγάλο αδήλωτο πλούτο που πολλοί συσσώρευσαν από την παραοικονομία της αγοράς ακινήτων.

Δεν είναι μόνο ο μεγάλος αριθμός εταιρειών του κλάδου της οικοδομής που πλούτισαν από τη φοροδιαφυγή εν γνώσει της ίδιας της πολιτείας. Είναι και πολλοί ιδιώτες, φυσικά πρόσωπα, τα οποία έβγαλαν χρήματα από τις «πράξεις» που έκαναν σε τιμές πολύ υψηλότερες από τις αντικειμενικές, μη μπορώντας τώρα να δικαιολογήσουν τη… διαφορά της παραοικονομίας, αφού στα συμβόλαια δεν εμφανίζεται το «μαύρο χρήμα».

Και ενώ η συντριπτική πλειονότητα των εταιρειών μερίμνησε να φυγαδεύσει -μέσω offshore- σε «φορολογικούς παραδείσους» τον πακτωλό των χρημάτων που αποκόμισε, αντίθετα η πλειονότητα των «μικρών» βρίσκεται εκτεθειμένη απέναντι στις ελεγκτικές αρχές.

Από διασταυρώσεις στοιχείων, τα οποία αντλήθηκαν από τις τράπεζες, προέκυψε ότι χιλιάδες φορολογούμενοι δεν μπορούν να δικαιολογήσουν μεγάλα ποσά από πωλήσεις ακινήτων, αφού η διαφορά μεταξύ αντικειμενικής και αγοραίας (πραγματικής) τιμής φαίνεται μόνο στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Οι δανειστές έχουν ζητήσει να ελεγχθούν όλες οι αγοραπωλησίες ακινήτων, σε βάθος δεκαπενταετίας (από το 2000), κάνοντας πολλούς να… χάσουν τον ύπνο τους.

Σε όποιες περιπτώσεις απαιτηθεί, θα ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί αγοραστών και πωλητών ακινήτων, ειδικά όταν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία πως η πραγματική αξία ξεπερνά κατά πολύ την αναγραφόμενη στο συμβόλαιο.

Αναπόφευκτα αυτή η εξέλιξη θα οδηγήσει πολλούς στο ταμείο της Εφορίας για να καταβάλουν τους φόρους που έκρυψαν (μεταβίβασης ακινήτων και ΦΠΑ κατά περίπτωση).

Οι τράπεζες έχουν προσκομίσει στις ελεγκτικές αρχές τεράστιο όγκο στοιχείων (τόσο των πωλητών όσο και των δανειοληπτών στεγαστικών) για τις αγοραπωλησίες ακινήτων που προχώρησαν. Στις υποθέσεις αυτές ενδεχομένως να εμπλακούν και οι συμβολαιογράφοι, για την επιβεβαίωση των στοιχείων.

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διαχρονικό πάρτι φοροδιαφυγής
Νέες κραυγαλέες περιπτώσεις φοροδιαφυγής αποκαλύπτουν οι εντεινόμενοι έλεγχοι του ΣΔΟΕ, καθώς εκτείνονται σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας, με «οδηγό» το Περιουσιολόγιο και κυρίως τους...
Διαχρονικό πάρτι φοροδιαφυγής
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το στοίχημα κατά της φοροδιαφυγής
Το φιλόδοξο επιχειρησιακό σχέδιο για τους φορολογικούς ελέγχους που θα πραγματοποιήσει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων το 2015 είναι έτοιμο. Το μεγάλο στοίχημα είναι τώρα η εφαρμογή του, υπό...
Το στοίχημα κατά της φοροδιαφυγής
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δεσμεύτηκαν περισσότερα από 400 εκατομμύρια ευρώ
Σε εφαρμογή θέτει το υπουργείο Οικονομικών το σχέδιο «πολιορκίας» της μεγάλης φοροδιαφυγής. Στο πλαίσιο της προσπάθειας εγκαθίδρυσης της φορολογικής δικαιοσύνης και της διασφάλισης ότι όλα τα τμήματα της...
Δεσμεύτηκαν περισσότερα από 400 εκατομμύρια ευρώ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μαστίγιο και καρότο για κρυφά εισοδήματα
​Την τακτική του καρότου (απαλλαγή από διώξεις) και του μαστίγιου (φόρος τουλάχιστον 45%) θα ακολουθήσει η κυβέρνηση για όσους απέκρυψαν εισοδήματα από την Εφορία και στη συνέχεια τα «φυγάδευσαν» σε τράπεζες...
Μαστίγιο και καρότο για κρυφά εισοδήματα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών του Βγενόπουλου
​Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την έλευση των Κύπριων ανακριτών στη χώρα μας, προκειμένου να εξετάσουν τον Ανδρέα Βγενόπουλο για την υπόθεση της κατάρρευσης της Λαϊκής Τράπεζας, ο επιχειρηματίας αιφνιδιάζεται...
Δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών του Βγενόπουλου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
14 ανατροπές στη φορολογία
Δεν θα αλλάξουν μόνο οι συντελεστές αλλά και οι κλίμακες με τις οποίες θα φορολογηθούν τα εισοδήματα το 2016. Η νέα κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους θα έχει περισσότερα κλιμάκια με στόχο να υπάρξει...
14 ανατροπές στη φορολογία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας