Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Αδειασμα» στον κ. Πικραμμένο
EUROKINISSI / ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Αδειασμα» στον κ. Πικραμμένο

  • A-
  • A+
Απορρίφθηκε το αίτημα αναστολής της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού υπό την προεδρία Θάνου που υποχρέωνε την ΕΛΜΙΝ ΒΩΞΙΤΕΣ να διαπραγματευτεί, επ’ απειλή υψηλού προστίμου, με τη Μυτιληναίος. Εκτεθειμένος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, που είχε πάρει θέση υπέρ της γαλλικής εταιρείας και κατά της απόφασης της Επιτροπής.

Απορρίφθηκε τελικά από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών το αίτημα αναστολής εκτέλεσης της απόφασης για τους βωξίτες, που είχε λάβει στις 30.7.2019 η Επιτροπή Ανταγωνισμού με την προηγούμενη σύνθεσή της υπό την προεδρία της Βασιλικής Θάνου.

Συγκεκριμένα, δύο ήταν οι κρίσιμες αποφάσεις που είχαν εκδοθεί λίγο πριν η κυβέρνηση προχωρήσει με νομοθετική φωτογραφική διάταξη στη βίαιη αποπομπή της προέδρου και τριών μελών της Ε.Α. και στον διορισμό προσώπων της αρεσκείας της.

Η μια απόφαση αφορούσε την εταιρεία ΕΛΜΙΝ-ΒΩΞΙΤΕΣ Α.Ε., θυγατρική της πολυεθνικής εταιρείας IMERYS, με έδρα τη Γαλλία, και η άλλη τη μονοπωλιακή εταιρεία διανομής Τύπου «ΑΡΓΟΣ» ευρύτερων συμφερόντων Μαρινάκη. Μάλιστα, η δεύτερη απόφαση συνοδευόταν και με το πόρισμα εμπειρογνωμόνων σχετικά για την οικονομική κατάσταση του ΑΡΓΟΥΣ.

Κατά... σύμπτωση, τρεις ημέρες μετά την έκδοση της απόφασης για τους βωξίτες και της απόφασης για το ΑΡΓΟΣ, κατατέθηκε από τον υπουργό Ανάπτυξης, Αδωνι Γεωργιάδη, η γνωστή διάταξη νόμου, για την άμεση απομάκρυνση της προέδρου, της αντιπροέδρου και δύο μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Τη μέρα της ψήφισης της διάταξης από την Ολομέλεια της Βουλής (8-8-2019), ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Παναγιώτης Πικραμμένος, πήρε τον λόγο και κάνοντας ονομαστική και προσωπική επίθεση κατά της Βασιλικής Θάνου, επέκρινε την Επιτροπή Ανταγωνισμού, διότι, κατά την άποψή του, δεν έπρεπε να επιβληθούν ασφαλιστικά μέτρα κατά της ΕΛΜΙΝ ΒΩΞΙΤΕΣ («Το περίεργο ενδιαφέρον του κυρίου αντιπροέδρου», «Εφ.Συν». 9.8.2019).

Επίσης, κατά... σύμπτωση, την αμέσως επόμενη μέρα κατατέθηκε από τον δικηγόρο της ελεγχόμενης εταιρείας, που είναι ταυτόχρονα και δικηγόρος του ΑΡΓΟΥΣ, ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών αίτηση για την αναστολή της εκτέλεσης της απόφασης των ασφαλιστικών μέτρων και σχετική προσφυγή.

Δημόσιο συμφέρον

Τελικά, όμως, το Εφετείο απέρριψε την αίτηση και δέχθηκε ότι «η Επιτροπή Ανταγωνισμού αποφάνθηκε προσωρινά και σε συνθήκες κατεπείγοντος, σταθμίζοντας τον κίνδυνο ανεπανόρθωτης βλάβης στο δημόσιο συμφέρον και ότι η επικαλούμενη από την αιτούσα εταιρεία οικονομική ζημία δεν θα επέλθει, αλλά αντίθετα, με την εφαρμογή της αιφνιδιαστικής και σημαντικής μειώσεως των παραδοτέων στην εταιρεία ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ποσοτήτων διασπορικού βωξίτη (από 770.000 Μ.Τ. σε 450.000 Μ.Τ. ετησίως) και με παράλληλη μείωση της ποιότητας, αυτή εγκαινιάζει νέα εμπορική πολιτική και ότι το διαταχθέν μέτρο της προσωρινής μερικής αύξησης της παραδοτέας ποσότητας για 5 μήνες (91.665 Μ.Τ. μέχρι 31-12-2019, έναντι του υπολοίπου 220.000 Μ.Τ., που έχει μειώσει η ΕΛΜΙΝ ΒΩΞΙΤΕΣ) δεν θα επιφέρει καμία βλάβη στην αιτούσα».

Με δυο λόγια, η απόφαση ασφαλιστικών μέτρων της Επιτροπής Ανταγωνισμού κατά της εταιρείας Ελμίν Βωξίτες (γαλλικός όμιλος IMERYS), σε συνέχεια του σχετικού αιτήματος της Αλουμίνιον της Ελλάδος (Ομιλος Μυτιληναίος), διέταζε την απρόσκοπτη παράδοση επιπλέον μηνιαίων ποσοτήτων βωξίτη μέχρι το τέλος του 2019 και την έναρξη διαπραγματεύσεων εντός 20 ημερών για σύναψη νέας σύμβασης προμήθειας για μετά το 2020.

Ο γαλλικός όμιλος παράγει αποκλειστικά τον βωξίτη που προμηθεύεται η χώρα μέσω της εταιρείας Μυτιληναίος. Εντελώς ξαφνικά, μόλις έληξε η εικοσαετής σύμβαση, η γαλλική εταιρεία ανακοίνωσε μονομερώς ότι αυξάνει τις τιμές. Πρόεδρος τότε της Ε.Α. ήταν ακόμα ο προκάτοχος της Β. Θάνου, κ. Κυριτσάκης.

Οι ενδιαφερόμενοι είχαν κληθεί προκειμένου να συναφθεί μια μεταβατική συμφωνία, αντί για ασφαλιστικά μέτρα. Η συμφωνία έγινε, όμως, μόλις έληξε το 2018, η γαλλική εταιρεία επανήλθε όχι μόνο με μονομερείς αυξήσεις, αλλά και με περιορισμό της ποσότητας βωξίτη που ήταν αναγκαίες για τη χώρα!

Το σκεπτικό

Μετά τις ενέργειες αυτές, τον Ιούλιο του 2019 εκδόθηκε η απόφαση της Ολομέλειας (με μειοψηφία μόλις 2 μελών) της Ε.Α. για την αυτεπάγγελτη λήψη ασφαλιστικών μέτρων.

Η απόφαση περιείχε στο σκεπτικό της αναλυτικά τους λόγους που οδήγησαν στη λήψη μέτρων και ειδικότερα στη βλάβη που θα προκαλούσε στο δημόσιο συμφέρον η μονομερής ενέργεια της γαλλικής εταιρείας. Ο γαλλικός όμιλος όφειλε άμεσα να έρθει σε διαπραγματεύσεις με την εταιρεία Μυτιληναίος μέσα σε 20 ημέρες και σε δύο μήνες να καταλήξει.

Τέλος, σε περίπτωση παράλειψης των προηγούμενων, «η Επιτροπή Ανταγωνισμού απειλεί την Ελμίν Βωξίτες με πρόστιμο ποσού οχτώ χιλιάδων ευρώ (€8.000) για κάθε μέρα παράβασης, το οποίο επιβάλλεται με απόφασή της που βεβαιώνει τη μη συμμόρφωση».

Ο γαλλικός όμιλος, ενημερωμένος προφανώς για την αποπομπή των μελών της Ε.Α. από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο, ζητώντας ακύρωση της απόφασης της Επιτροπής και προσωρινή διαταγή αναστολής των ασφαλιστικών μέτρων.

Φαίνεται όμως ότι το Διοικητικό Εφετείο, παρά τις αντιθεσμικές δηλώσεις του σαφώς εκτεθειμένου πλέον κ. Πικραμμένου και της κυβέρνησης, δεν πείστηκε και προχώρησε στην απόρριψη τους αιτήματος του γαλλικού ομίλου.


 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συζητήθηκε στο ΣτΕ η προσφυγή Σαββαΐδου
Μέσα στους επόμενους τρεις μήνες αναμένεται η κρίση του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα και νομιμότητα ή μη της αποπομπής της πρώην γ.γ. Δημοσίων Εσόδων, Αικατερίνης Σαββαΐδου. Η προσφυγή της Α. Σαββαΐδου στο ΣτΕ...
Συζητήθηκε στο ΣτΕ η προσφυγή Σαββαΐδου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκτός ενισχύσεων οι επισφαλείς εργαζόμενοι
Εκτός της έκτακτης αποζημίωσης των 800 ευρώ παραμένουν εργαζόμενοι με επισφαλείς συνθήκες εργασίας, όπως είναι όσοι αμείβονται με εργόσημο ή με τίτλους κτήσης, ενώ εγκλωβισμένοι είναι και οι εργαζόμενοι σε...
Εκτός ενισχύσεων οι επισφαλείς εργαζόμενοι
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Έφοδος «ράμπο» στην ACS - Καταγγελίες για αδικαιολόγητες αυξήσεις
Αιφνιδιαστικό έλεγχο στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας ταχυμεταφορών ACS πραγματοποίησε το πρωί κλιμάκιο της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή και της οικονομικής αστυνομίας.
Έφοδος «ράμπο» στην ACS - Καταγγελίες για αδικαιολόγητες αυξήσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων υπέρ της αποζημίωσης των 800 ευρώ
Η Ολομέλεια υπενθύμισε τις θέσεις του δικηγορικού σώματος για την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 800 ευρώ και εκφράζει τη ρητή αντίθεσή της στην οικονομική ενίσχυση των δικηγόρων, ύψους 600 ευρώ.
Η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων υπέρ της αποζημίωσης των 800 ευρώ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ρεκόρ διορθώσεων σε αδήλωτα τετραγωνικά
Η προθεσμία υποβολής εκπνέει στις 31 Μαρτίου ● Οι πολίτες σπεύδουν αρχικά να συγκρίνουν τα τετραγωνικά των ακινήτων τους μεταξύ του Ε9 και των στοιχείων στον δήμο τους και στη συνέχεια να αξιοποιήσουν τη...
Ρεκόρ διορθώσεων σε αδήλωτα τετραγωνικά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διαγράψτε πρόστιμα των δήμων με... 5 κλικ
Ανοίγει αυριο η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά ● Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής δηλώσεων για τα κενά και μη ρευματοδοτούμενα ακίνητα μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020.
Διαγράψτε πρόστιμα των δήμων με... 5 κλικ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας