Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Γκρίνιες για τις ηλεκτρονικές δαπάνες
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γκρίνιες για τις ηλεκτρονικές δαπάνες

  • A-
  • A+
Μελετάται οι ηλεκτρονικές πληρωμές από συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών (ταβέρνες, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, εμπορικά καταστήματα, συνεργεία αυτοκινήτων, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, ελαιοχρωματιστές, οικοδομικά επαγγέλματα γιατροί, δικηγόροι) να μετρούν διπλά

Τα «πυρά» των φορολογουμένων δέχεται το νέο μέτρο των ηλεκτρονικών αποδείξεων με το «καλημέρα» της δημόσιας διαβούλευσης. Είναι το άρθρο 7 του νομοσχεδίου το οποίο, παρά τις βελτιώσεις της τελευταίας στιγμής στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση για να μειώσει τις αντιδράσεις, συνεχίζει να αποτελεί εστία αναβρασμού για τους πολίτες. Η θέσπιση ενιαίας υποχρέωσης για δαπάνη με πλαστικό χρήμα ίση με το 30% του εισοδήματος εξακολουθεί να δέχεται αυστηρή κριτική από τους φορολογούμενους, που υποστηρίζουν ότι στην πράξη αυτό δεν μπορεί να συμβεί.

Το μήνυμα που στέλνουν από τη διαβούλευση είναι ότι σε εποχές σαν και αυτές όπου οι μισθοί στην Ελλάδα είναι κουρεμένοι με την ψιλή, δεν είναι εφικτό να δαπανήσουν το ποσό για το 30%, διότι δεν τους περισσεύει. Ασκείται έτσι ένα είδος πίεσης προς την κυβέρνηση να διευρυνθούν οι κατηγορίες των φορολογουμένων (όσοι είναι υπόχρεοι σε διατροφή για παράδειγμα) με υποχρέωση συγκέντρωσης e-αποδείξεων για το 20% του ετήσιου εισοδήματος.

Σημειώνεται ότι σε αυτή την περίπτωση εντάσσονται όσοι φορολογούμενοι έχουν δαπανήσει σε τόκους δανείων, ενοίκιο και φόρους ποσό πάνω από το 60% του πραγματικού εισοδήματος. Τότε το ποσοστό των υποχρεωτικών ηλεκτρονικών πληρωμών περιορίζεται στο 20% του πραγματικού εισοδήματος.

Με τους αυστηρότερους κανόνες ηλεκτρονικών πληρωμών στην οικονομία που επιβάλλονται η κυβέρνηση θέλει να νικήσει τη φοροδιαφυγή, η οποία όμως στην πραγματικότητα είναι ανίκητη… Παρά ταύτα αντίστοιχης φιλοσοφίας είναι και η διάταξη του νομοσχεδίου σύμφωνα με την οποία μειώνεται από τα 500 στα 300 ευρώ το όριο συναλλαγών πάνω από το οποίο είναι υποχρεωτική η πληρωμή με τραπεζικό μέσο.

Ο δραστικός περιορισμός της χρήσης των μετρητών από την αγορά είναι για το οικονομικό επιτελείο το μέτρο που θα πατάξει τη φοροδιαφυγή, θα περιορίσει τη διακίνηση του «μαύρου χρήματος» και μέσω αυτής της «απαγόρευσης» (όλες οι πληρωμές θα περνάνε μέσω τραπεζών και θα ελέγχονται από την Εφορία) θα επιτευχθεί ο στόχος του προϋπολογισμού για έσοδα 557 εκατ. ευρώ από την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο το νομοσχέδιο να συμπληρωθεί μετά τη διαβούλευση (των 6 ημερών που απομένουν ώς τις 15 Νοεμβρίου) με έξτρα διατάξεις για το πλαστικό χρήμα, που θα προβλέπουν ειδικά μπόνους εφόσον λαμβάνονται αποδείξεις από επαγγελματικές κατηγορίες με ροπή προς τη φοροδιαφυγή.

Μελετάται δηλαδή οι ηλεκτρονικές πληρωμές από συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών (ταβέρνες, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, εμπορικά καταστήματα, συνεργεία αυτοκινήτων, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, ελαιοχρωματιστές, οικοδομικά επαγγέλματα γιατροί, δικηγόροι) να μετρούν διπλά. Δηλαδή μία απόδειξη από ένα εστιατόριο αξίας 100 ευρώ θα μετράει σαν 200 ευρώ για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος. Είναι ένα μέτρο το οποίο εξεταζόταν και στο παρελθόν, πλην όμως δεν προχώρησε μολονότι αποτελεί ισχυρό κίνητρο για τους πολίτες να ζητούν αποδείξεις.

«Ιταλικό μοντέλο»

Για την ώρα τα μόνα κίνητρα τα οποία δίνει το νέο φορολογικό είναι αυτά για το ειδικό καθεστώς φορολόγησης για όσους θέλουν να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα. Από μια προσεκτικότερη ματιά στα ψιλά γράμματα της διάταξης καταλαβαίνει κανείς ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να ακολουθήσει το «ιταλικό μοντέλο».

Σύμφωνα με το νέο φορολογικό, οι επενδυτές που θα επιλέξουν να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα θα καταβάλουν έναν προκαθορισμένο ετήσιο φόρο, ύψους 100.000 ευρώ, που θα τους εξασφαλίζει παραμονή για 15 χρόνια στην χώρα μας και στο διάστημα αυτό δεν θα μπορεί ο νομοθέτης να μεταβάλει τα πλεονεκτήματα που θα απολαμβάνουν όσοι ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Το ποσό θα προσαυξάνεται κατά 20.000 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειάς τους, που επίσης θα έρθει να εγκατασταθεί στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα είναι διαφορετικό από το πλαίσιο της Golden Visa, που αφορά μόνο την απόκτηση κατοικίας στην Ελλάδα, αλλά δεν αποκλείεται τα δύο αυτά πλαίσια να συνδυαστούν το επόμενο διάστημα.

Στόχος του μέτρου είναι η προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων 100 δισ. ευρώ (!) τα επόμενα πέντε χρόνια για να πάρει μπρος η ανάπτυξη στην Ελλάδα, η οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2020 θα περιοριστεί στο 2,2%. Το δέλεαρ για τους νέους φορολογικούς κατοίκους είναι ότι όσοι υπαχθούν σε αυτό το καθεστώς θα έχουν μια «φορολογική ελευθερία» σε ό,τι αφορά στις μπίζνες που θα κάνουν στο εξωτερικό από τη στιγμή που θα πληρώνουν φόρο στην Ελλάδα.

Απαλλαγή επίσης θα έχουν και στους φόρους επί των περιουσιακών στοιχείων τους (ακίνητα που βρίσκονται εκτός ελληνικών συνόρων) για το διάστημα που η φορολογική κατοικία τους θα βρίσκεται στην Ελλάδα.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φόρος από το πρώτο ευρώ για περιστασιακά εργαζομένους
Σήμερα οι τελικές διορθώσεις στο φορολογικό νομοσχέδιο ● Τι αλλάζει στις διατάξεις για τις αποδείξεις, τις επισκευές ακινήτων και τους περιστασιακά εργαζομένους.
Φόρος από το πρώτο ευρώ για περιστασιακά εργαζομένους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ευνοημένα τα υψηλά εισοδήματα και οι επιχειρήσεις
Ελαφρύνσεις για όλους, άνισα όμως κατανεμημένες, με τις επιχειρήσεις και τα υψηλότερα εισοδήματα να είναι οι μεγάλοι ευνοούμενοι του φορολογικού ν/σ.
Ευνοημένα τα υψηλά εισοδήματα και οι επιχειρήσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φορολογικές ανάσες για όλους
Δέκα μεγάλες αλλαγές σε κλίμακες, συντελεστές, αφορολόγητα όρια, ΦΠΑ κατοικιών, ηλεκτρονικές δαπάνες, χρηματικά μπόνους, εταιρικές κάρτες έρχονται το επόμενο έτος.
Φορολογικές ανάσες για όλους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στην τελική ευθεία οι φορο-αλλαγές
Με 100 άρθρα έρχεται τον Νοέμβριο στη Βουλή το νέο φορολογικό πολυνομοσχέδιο ● Η νέα κλίμακα φορολόγησης εισοδήματος, το αφορολόγητο, τα μέτρα για την αγορά ακινήτων και η νέα πάγια ρύθμιση για τις...
Στην τελική ευθεία οι φορο-αλλαγές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διαγράφουν όλες τις προσαυξήσεις
Θα δοθεί η δυνατότητα στους συνταξιούχους να δηλώνουν τα αναδρομικά στο έτος που αναλογούν ● Ποιες αλλαγές σχεδιάζονται για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις, τις ιατρικές δαπάνες και τη φορολοταρία.
Διαγράφουν όλες τις προσαυξήσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συμψηφισμοί παντού από το 2023
Σχέδιο επέκτασης του αστερισμού των αυτόματων συμψηφισμών επιστροφών φόρου εισοδήματος με βεβαιωμένες οφειλές των φορολογουμένων προωθεί η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να μπει φρένο στις καθυστερήσεις πληρωμών...
Συμψηφισμοί παντού από το 2023

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας