• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.0°C / 20.1°C
  3 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.5°C / 20.3°C
  2 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.8°C / 21.0°C
  4 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.3°C
  2 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.5°C
  2 BF
  52%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 17.0°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 13.4°C
  2 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 20.8°C
  5 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 19.9°C
  4 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.8°C
  6 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.7°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  1 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.2°C / 16.9°C
  2 BF
  59%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.5°C / 18.4°C
  2 BF
  68%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 22.8°C
  3 BF
  40%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 19.3°C
  2 BF
  48%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.3°C / 19.4°C
  0 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 18.7°C
  2 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  0 BF
  59%

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης, ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αποπέμψει από την κυβέρνηση τον Κωστή Χατζηδάκη, έχοντας δίπλα του τον γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας, Αντώνη Καρρά, που εκπροσωπεί τη «γαλάζια» ΔΑΚΕ.

ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σε ετοιμότητα για... ηλεκτροσόκ

 • A-
 • A+
Ο πρόεδρος των εργαζομένων της ΔΕΗ παραδέχτηκε ότι τα δικαιώματα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα επιβαρύνουν το κόστος λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων, αλλά πρόσθεσε με νόημα ότι κοστίζει και η επιδότηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), για τις οποίες έχουν διατεθεί από το 2006 περίπου 12 δισ. ευρώ.

Οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και η βίαιη απολιγνιτοποίηση προκαλούν μετωπική σύγκρουση ανάμεσα στη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. «Δεν πρόκειται να δεχθούμε να υπάρχουν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων», υπογράμμισε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος των εργαζομένων Γιώργος Αδαμίδης, ο οποίος τόνισε ότι οι ρυθμίσεις του ενεργειακού νομοσχεδίου καταργούν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και οδηγούν σε ατομικές συμβάσεις. Προειδοποίησε ότι τα μέτρα δεν αφορούν μόνον τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ και κάλεσε τη ΓΣΕΕ να πάρει θέση.

«Είναι χειρότερες και από αυτές που μας είχαν παρουσιάσει στην ενημερωτική συνάντηση στο υπουργείο», είπε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, που ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αποπέμψει από την κυβέρνηση τον Κωστή Χατζηδάκη, έχοντας δίπλα του τον γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας, Αντώνη Καρρά, που εκπροσωπεί τη «γαλάζια» ΔΑΚΕ και είχε προηγηθεί επισημαίνοντας ότι ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής έχει υπερασπιστεί τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Σημείωσε ότι ανάλογη είναι η τοποθέτηση του υπουργείου Εργασίας, ενώ επανέλαβε πολλές φορές ότι «ο πρωθυπουργός δεν έχει πλήρη ενημέρωση για τις επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης ώς το 2028».

Το επίμαχο νομοσχέδιο, που αναρτήθηκε τελικά χθες και μάλιστα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, θα παραμείνει σε διαβούλευση ώς τη Δευτέρα το βράδυ και στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή, με στόχο να ψηφιστεί ώς τις 20 του μηνός, όπως έχει ανακοινώσει ο Κωστής Χατζηδάκης. Ο Γ. Αδαμίδης, που ρωτήθηκε από δημοσιογράφους, είπε ότι οι διατάξεις του θα συζητηθούν στα πρωτοβάθμια σωματεία και μέσα στην επόμενη εβδομάδα η Ομοσπονδία θα πάρει αποφάσεις για κινητοποιήσεις.

«Δεν θα δεχθούμε να υπάρχουν εργαζόμενοι σε συνθήκες γαλέρας», τόνισε και επικαλέστηκε τους εναερίτες. «Σε περίπτωση ατυχήματος, ο "παλιός" θα έχει πλήρη εξασφάλιση και ο "νέος" τίποτα», είπε και ενημέρωσε ότι η προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΗ είχε δεχθεί να υπάρχει ίδια προστασία και για τους εργολαβικούς εργαζόμενους.

Η εισήγηση του προέδρου της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ στο μεγαλύτερο μέρος της επικεντρώθηκε στην απολιγνιτοποίηση, αποκαλύπτοντας ότι στην ουσία η ΔΕΗ θα κλείσει πριν από το 2028 τις περισσότερες μονάδες της, αφού από το 2023 θα λειτουργούν μόνον δύο, Αγιος Δημήτριος V και Πτολεμαΐδα V, η οποία βρίσκεται στο τελικό στάδιο κατασκευής. Για την τελευταία απέκλεισε τα σενάρια που κυκλοφορούν, σύμφωνα τα οποία θα διατεθούν άλλα 400 εκατ. για να τροφοδοτείται από φυσικό αέριο και όχι από λιγνίτη.

«Υπάρχουν συμβάσεις και δεσμεύσεις», επισήμανε και παραδέχτηκε ότι τα δικαιώματα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα επιβαρύνουν το κόστος λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων, αλλά πρόσθεσε με νόημα ότι κοστίζει και η επιδότηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), για τις οποίες έχουν διατεθεί από το 2006 περίπου 12 δισ. ευρώ.

Για λόγους ασφάλειας του δικτύου ζήτησε να παραμείνουν σε λειτουργία ορισμένες εγκαταστάσεις, τάχθηκε υπέρ της ομαλής απολιγνιτοποίησης και του ρυθμιστικού ρόλου της ΔΕΗ, θυμίζοντας ότι το 2016 η δημόσια Επιχείρηση κλήθηκε να αντιμετωπίσει την έλλειψη φυσικού αερίου στην αγορά, που απέδωσε σε γεωπολιτικές εξελίξεις αλλά και χρηματιστηριακά παιχνίδια.

Σοβαρά ερωτήματα διατύπωσε για το κόστος της εθελούσιας εξόδου, για το οποίο είπε ότι είναι θέμα της ΔΕΗ και όχι του υπουργείου. Ο Γ. Αδαμίδης επισήμανε ότι το σχέδιο του ΟΤΕ την περίοδο 2012-2014 είναι σήμερα ανεφάρμοστο γιατί έχουν αυξηθεί τα όρια συνταξιοδότησης.

Παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η ΔΕΗ θα χρειαστεί να δώσει πάνω από 250 χιλιάδες ευρώ ανά αποχωρούντα εργαζόμενο μόνο για μισθούς, ασφαλιστικές και εργοδοτικές εισφορές μιας πενταετίας, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το κόστος για τα κίνητρα και η προβλεπόμενη αποζημίωση αποχώρησης. «Θα πληρώνονται για να φύγουν, ενώ μπορούν να μείνουν και να δουλεύουν», επισήμανε και πρόσθεσε ότι παλιότερα είχαν θεσπιστεί γενναία κίνητρα που δεν απέδωσαν.

Καθολική υπηρεσία

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ ζήτησε να υλοποιηθούν μέτρα για στρατηγικούς κακοπληρωτές, να προστατευτούν οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και ενημέρωσε ότι οι δημοτικές επιχειρήσεις χρωστούν πάνω από 140 εκατ. ευρώ. Χαρακτήρισε «επικοινωνιακό τρικ» την κατάργηση της μονιμότητας, που δεν ισχύει, ενώ συμφώνησε με την ευελιξία στις προσλήψεις προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ και στις προμήθειες με βάση το κοινοτικό δίκαιο.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην καθολική υπηρεσία και στην υποχρέωση της ΔΕΗ να αποτελεί «τελευταίο καταφύγιο» για όσους μένουν χωρίς ρεύμα από ιδιώτες παρόχους ενέργειας γιατί δεν εξοφλούν τους λογαριασμούς τους. «Υπάρχει κύκλωμα που προτρέπει τους καταναλωτές να μην πληρώνουν», είπε ο Γ. Αδαμίδης, χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία.

Να σημειωθεί ότι η επάνοδος στη ΔΕΗ γίνεται με αύξηση των τιμολογίων κατά 12% και προβλέπεται διακοπή ρεύματος σε περίπτωση που ο καταναλωτής χρωστά λογαριασμούς τριών μηνών, αλλά στην πράξη δεν τηρείται.

Στο νομοσχέδιο υπάρχει ρύθμιση με την οποία συμφωνούν οι εργαζόμενοι και ορίζει ότι θα αναλάβουν την καθολική υπηρεσία οι τρεις μεγαλύτεροι ιδιώτες πάροχοι, που θα εναλλάσσονται. Ο υφυπουργός Ενέργειας Γ. Θωμάς, κατά την παρουσίαση του μέτρου, ανέφερε ότι εφαρμόζεται στο εξωτερικό και προέβλεψε ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον από τους ιδιώτες.

Μερίδιο άνω του 10% σε fund 

Στις αυξήσεις των τιμολογίων ρεύματος από την 1η Σεπτεμβρίου και στην κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ τον Οκτώβριο αποδίδει η ΔΕΗ την αναβάθμιση της επιχείρησης από τη βαθμίδα CCC+ σε Β- με σταθερές προοπτικές, από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο ο ίδιος οίκος είχε αναβαθμίσει τη ΔΕΗ σε CCC+ από CCC χάρη στην εξασφάλιση ρευστότητας, κυρίως με αναχρηματοδοτήσεις δανείων και χωρίς επιβάρυνση των καταναλωτών, παρά την κινδυνολογία της Ν.Δ. περί «χρεοκοπημένης» Επιχείρησης. 

Με ανακοίνωση προς το Χρηματιστήριο, η ΔΕΗ διευκρινίζει ότι η εταιρεία Silchester International Investors εξακολουθεί να διαθέτει άνω του 10% των μετοχών της και μετά την πώληση μικρού ποσοστού σε ένα από τα πέντε αμοιβαία κεφάλαια που διαχειρίζεται. 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναζητείται σχέδιο απέναντι στις πολλαπλές επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης
Ως το τέλος Ιουνίου προβλέπεται να είναι έτοιμο το master plan για την αντιμετώπιση των πολλαπλών επιπτώσεων από το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη.
Αναζητείται σχέδιο απέναντι στις πολλαπλές επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων στη ΔΕΗ
Η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων που επιχειρείται στη ΔΕΗ κυριάρχησε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, στην οποία ξεκίνησε χθες η επεξεργασία του ενεργειακού νομοσχεδίου.
Επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων στη ΔΕΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ηχηρή προειδοποίηση της ΓΕΝΟΠ για την «Πτολεμαΐδα 5»
Ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς στη διάρκεια επίσκεψής του χθες στις μονάδες της Δυτικής Μακεδονίας διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους της υπό ιδιωτικοποίηση επιχείρησης ότι «ο ΑΗΣ Μελίτης θα επανέλθει στα...
Ηχηρή προειδοποίηση της ΓΕΝΟΠ για την «Πτολεμαΐδα 5»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο σφυρί τα «ασημικά» της ενέργειας
Επισπεύδει τις πωλήσεις ποσοστών του ΔΕΔΔΗΕ, του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΠΑ Υποδομών και Εμπορίας η κυβέρνηση. ● Τι συζητήθηκε στη χθεσινή συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Κ. Χατζηδάκη
Στο σφυρί τα «ασημικά» της ενέργειας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρόοδο στις συζητήσεις με τους θεσμούς για την ενέργεια βλέπει το ΥΠΕΝ
Στη συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, σημειώθηκε πρόοδος προς την εξεύρεση μιας λύσης, με άξονες αφενός την ταχεία απολιγνιτοποίηση και αφετέρου την πώληση συγκεκριμένων...
Πρόοδο στις συζητήσεις με τους θεσμούς για την ενέργεια βλέπει το ΥΠΕΝ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ασκήσεις επί χάρτου» για την ολική απολιγνιτοποίηση
Τι προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα ● Υπόσχεση κινήτρων για τους εργαζόμενους Δυτικής Μακε­δονίας και Αρκαδίας
«Ασκήσεις επί χάρτου» για την ολική απολιγνιτοποίηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας