• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  11°C 6.8°C / 12.9°C
  0 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.9°C / 8.1°C
  0 BF
  69%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 12.3°C
  1 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 4.2°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  1 BF
  81%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.0°C / 7.5°C
  2 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.4°C / 3.3°C
  2 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.6°C / 10.6°C
  1 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 12.5°C
  3 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.4°C / 13.5°C
  2 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  3 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.7°C / 13.7°C
  2 BF
  67%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.5°C / 4.5°C
  1 BF
  73%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.4°C / 5.6°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 6.8°C / 13.8°C
  2 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  10°C 7.7°C / 13.1°C
  2 BF
  71%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.3°C / 8.3°C
  1 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 4.7°C / 8.2°C
  1 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.8°C / 0.8°C
  2 BF
  81%
EUROKINISSI / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ξεφορτώνονται» κι άλλο ΔΝΤ

 • A-
 • A+
Η κυβέρνηση έχει στα σκαριά σχέδιο για νέα εξαγορά ακριβού χρέους και σχεδιάζει να αξιοποιήσει πλήρως το πρόγραμμα έκδοσης ομολόγων του 2020 και τα χαμηλά επιτόκια που έχουν πλέον φτάσει τα ελληνικά ομόλογα. Στον ΟΔΔΗΧ δεν αποκλείουν νέα έκδοση ομολόγου

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι της απόφασης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για την προεξόφληση μέρους του δανείου της Ελλάδας προς το ΔΝΤ και η κυβέρνηση έχει ήδη στα σκαριά σχέδιο για νέα εξαγορά ακριβού χρέους. Κατά τις πληροφορίες η νέα κίνηση αφορά και πάλι το Ταμείο και συγκεκριμένα δάνεια 1,5-2 δισ. ευρώ, τα οποία επιβαρύνονται με επιτόκιο 1,91%.

Μολονότι αυτά δεν είναι τόσο ακριβά όπως οι υποχρεώσεις των 2,9 δισ. ευρώ που έχουν επιτόκιο 4,91% και οσονούπω θα αποπληρωθούν, το οικονομικό επιτελείο θέλει να τα αντικαταστήσει με φτηνότερα που θα συμβάλουν στην έμμεση μείωση του δημόσιου χρέους. Θέλει δηλαδή να ακολουθήσει το παράδειγμα της Κύπρου, η οποία για καθαρά σημειολογικούς και ψυχολογικούς λόγους αποφάσισε να βγάλει εντελώς από το μεταμνημονιακό παιχνίδι τον πιο σκληρό εταίρο των πιστωτών.

Πρέπει να τονιστεί ότι η νέα προπληρωμή έρχεται ύστερα από την πλήρη άρση των capital controls, την επιστροφή της Αθήνας στις διεθνείς αγορές και την έγκριση του σχεδίου «Ηρακλής» για τα «κόκκινα» δάνεια και σύμφωνα με τη Moody’s, τα NPLs λειτουργούν σαν βαρίδι τόσο για το τραπεζικό σύστημα όσο και για την πραγματική οικονομία.

Προεξόφληση

Αυτή τη στιγμή αυτά που ακόμη χρωστάμε στο ΔΝΤ είναι κάτι λιγότερο από 8,5 δισ. ευρώ και η τελευταία δόση είναι προγραμματισμένη για τις 3 Ιουνίου του 2024. Με τις επικρατούσες συνθήκες στις αγορές των ομολόγων όλα αυτά μπορούν να αλλάξουν.

Οπως το κόστος εξυπηρέτησης των εν λόγω δανείων. Είναι σαφές ότι η προεξόφληση αυτού του είδους των υποχρεώσεων θα ήταν αδύνατη το προηγούμενο διάστημα εάν δεν υπήρχε ραγδαία αποκλιμάκωση των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα και το κόστος δανεισμού δεν υποχωρούσε με τέτοια εντυπωσιακή ταχύτητα.

Στο υπουργείο Οικονομικών θέλουν να εκμεταλλευτούν αυτό το momentum από τη στιγμή που η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, που αποτελεί σημείο αναφοράς για τις αγορές, βρίσκεται σε νέα ιστορικά χαμηλά. Μετά την προ διημέρου επιτυχημένη έκδοση εξάμηνων έντοκων γραμματίων το επιτόκιο στο ελληνικό δεκαετές κατηφόρισε στο 1,18 %, όταν πριν από ένα έτος η απόδοσή του βρισκόταν στο 4,68%.

Αποδόσεις σαν και αυτές δεν βάζουν σε πειρασμό το οικονομικό επιτελείο μόνο να εξοφλήσει ακριβά δάνεια, αλλά να ξαναβγεί για δανεικά στις διεθνείς αγορές. Στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο νέας ομολογιακής έκδοσης, παρά το γεγονός ότι η Ελληνική Δημοκρατία έχει καλύψει με το παραπάνω το φετινό δανειακό της πρόγραμμα και δεν έχει καμία ανάγκη να προσφύγει εκ νέου στις αγορές.

Επίσης οι χρηματοδοτικές ανάγκες για το 2020 είναι εξαιρετικά χαμηλές. Εφόσον δεν προχωρήσει τάχιστα και η δεύτερη εξαγορά χρέους προς το ΔΝΤ, οι υποχρεώσεις της χώρας θα είναι κάτι λιγότερο από… μισή βόλτα στο πάρκο.

Παρά ταύτα ο ΟΔΔΗΧ έπειτα από 18 χρόνια παίρνει χαρτί και μολύβι για να συντάξει ετήσιο δανειακό πρόγραμμα για το 2020, το οποίο η Ελλάδα είχε ξεχάσει πώς γίνεται επειδή ακριβώς μέχρι τον Αύγουστο του 2018, που εξήλθε από τα μνημόνια, δανειζόταν αποκλειστικά από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό ΕSM, τον προκάτοχο του EFSF, ενώ στο πρώτο πρόγραμμα διάσωσης τα δάνεια ήταν διακρατικά.

Εύσημα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο

AP PHOTO / PETROS GIANNAKOURIS

Η κατάρτιση δανειακού προγράμματος είναι μια τυπική διαδικασία, πλην όμως για τις αγορές έχει τη σημειολογία της καθώς λαμβάνεται ως µια ένδειξη επιστροφής στην κανονικότητα. Ο ΟΔΔΗΧ ξεκίνησε πέρσι την έκδοση του προγράμματος βάζοντας στο κάδρο του δανεισμού και τα λεφτά από το μαξιλάρι της ρευστότητας, ενώ από φέτος έχουμε πλήρη επιστροφή στην ομαλότητα, όπου μεγάλο μέρος αυτής της επιτυχίας οφείλεται στον τέως υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ηταν το πρόσωπο που άνοιξε τον δρόμο για την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων της Ελλάδας ώστε να μειωθούν οι δαπάνες της χώρας για τόκους και να αλλάξει προς το καλύτερο το προφίλ βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Το σχέδιο Τσακαλώτου προέβλεπε ακόμη την πρόωρη εξόφληση χρέους της Αθήνας προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Πρόκειται για δάνεια κάτι λιγότερο σήμερα από 2 δισ. ευρώ και η αντικατάστασή τους με φτηνότερα επιφέρει εξίσου σημαντική μείωση του ετήσιου ποσού για τους τόκους, αφού βαρύνονται με επιτόκια ακόμη πιο τσουχτερά από αυτά του ΔΝΤ, καθώς ξεπερνούν το 6%.

Για την Ιστορία και μόνο, πρόκειται για ομόλογα που απέκτησε η ΕΚΤ στην τριετία 2010-2012, εξαιρέθηκαν από το PSI («κούρεμα») και αποπληρώνονται στο 100% της αξίας τους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δυσχεραίνει την έξοδο στις αγορές το ΔΝΤ
Η επιμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στον χαρακτηρισμό «εξαιρετικά μη βιώσιμο» για το ελληνικό χρέος στην έκθεση βιωσιμότητας δίνει πάτημα στους επίδοξους επενδυτές να ζητήσουν από την Αθήνα μεγαλύτερα...
Δυσχεραίνει την έξοδο στις αγορές το ΔΝΤ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Για πρώτη φορά δανεικά με αρνητικό επιτόκιο
Σε μια νέα εποχή οδεύει ο δανεισμός του ελληνικού κράτους. Παρά το υψηλό δημόσιο χρέος των 329,3 δισ. ευρώ για πρώτη φορά στην ιστορία του το ελληνικό Δημόσιο δανείστηκε με αρνητικό επιτόκιο.
Για πρώτη φορά δανεικά με αρνητικό επιτόκιο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο Ευκλ. Τσακαλώτος για την πρώτη μεταμνημονιακή έξοδο στις αγορές
«Ξεπέρασε κάθε προσδοκία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σχετικά με τα αποτελέσματα της σημερινής, πρώτης μετά το μνημόνιο, εξόδου της χώρας στις αγορές. Ο υπουργός χαρακτήρισε επίσης πολύ...
Ο Ευκλ. Τσακαλώτος για την πρώτη μεταμνημονιακή έξοδο στις αγορές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εξ αποστάσεως συνεχίζεται η διαβούλευση
Νέα προσπάθεια προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, που προστατεύει την πρώτη κατοικία από πλειστηριασμούς, αλλά και για το ποσοστό αύξησης στον κατώτατο μισθό θα...
Εξ αποστάσεως συνεχίζεται η διαβούλευση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναζητούν κεφάλαια και από την Ασία
​Ασιατικά κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της οικονομίας και τις λήξεις χρέους ύψους 11 δισ. που έχει η χώρα το 2019 και 11,9 δισ. ευρώ τη διετία 2020-2021 θα αναζητήσει το οικονομικό επιτελείο στη μακρινή...
Αναζητούν κεφάλαια και από την Ασία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στελέχη του ΔΝΤ ακτινογραφούν το ελληνικό χρέος
Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησε ο έλεγχος της ελληνικής οικονομίας από το ΔΝΤ στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της έκθεσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (άρθρο 4) που έχει αρχίσει να συγκεντρώνει το...
Στελέχη του ΔΝΤ ακτινογραφούν το ελληνικό χρέος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας