• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.4°C / 26.9°C
  2 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.2°C / 23.7°C
  0 BF
  66%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.9°C / 24.8°C
  2 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 22.0°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 21.9°C
  4 BF
  64%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 19.6°C / 24.3°C
  2 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.3°C / 20.4°C
  0 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 22.6°C / 27.5°C
  1 BF
  30%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 28.2°C
  4 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 21.9°C
  2 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 24.6°C
  4 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 22.7°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 18.9°C / 21.9°C
  0 BF
  83%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 23.5°C
  2 BF
  73%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.6°C / 27.3°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 27.8°C
  3 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.1°C / 27.6°C
  0 BF
  53%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.3°C / 22.7°C
  2 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 21.7°C / 25.1°C
  2 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  1 BF
  42%

«Αιτία πολέμου» για τους εργαζόμενους η άρση της μονιμότητας στη ΔΕΗ

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Την αντίθεσή τους με τις διατάξεις του για τους νεοπροσλαμβανόμενους που περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο, δήλωσαν ο πρόεδρος και γενικός γραμματέας της ΓΕΝΟΠ, Γ. Αδαμίδης και Α. Καρράς, αλλά και η Αγωνιστική Συνεργασία ΔΕΗ, που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ.

Ο πρόεδρος και γενικός γραμματέας της ΓΕΝΟΠ, μετά τη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, υποστήριξαν ότι η μονιμότητα στις ΔΕΚΟ έχει ήδη αρθεί με το δεύτερο μνημόνιο και χαρακτήρισαν λάθος και «αιτία πολέμου» να υπάρχουν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων στον ίδιο εργοδότη, που κάνουν την ίδια εργασία και ανήγγειλαν αντιδράσεις τόσο σε νομικό όσο και σε αγωνιστικό επίπεδο. 

Επίσης, όσον αφορά την κατάργηση του μειωμένου τιμολογίου για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους, υπενθύμισαν ότι αυτό είχε θεσπιστεί με νόμο και πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να εξεταστεί ο περιορισμός του όγκου της ενέργειας που θα δικαιούνται οι εργαζόμενοι με μειωμένη χρέωση. 

Τέλος, δήλωσαν αντίθετοι τη «βίαιη», όπως την χαρακτήρισαν, απολιγνιτοποίηση του ενεργειακού συστήματος.

Επίσης στην ανακοίνωση που εξέδωσε στη συνέχεια η ΓΕΝΠ/ΔΕΗ τόνισε ότι «το θέμα είναι πολύ σοβαρό, παραβιάζει το εργατικό δίκαιο αλλά και αυτά που ισχύουν και είναι διεθνώς κατοχυρωμένα και η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ σε συνεργασία με  τα σωματεία – μέλη της θα αποφασίσουν πώς και πότε θα αντιδράσουν, τόσο νομικά όσο και αγωνιστικά».

Επίσης σημειώνει ότι «το ζήτημα της κατάργησης ουσιαστικά των Συλλογικών Συμβάσεων με νόμο, που επιχειρεί η κυβέρνηση, είναι μια ξεκάθαρα αντεργατική πολιτική και δείχνει ότι η κυβέρνηση κάνει ακραίες επιλογές που οδηγούν - με μαθηματική ακρίβεια - και επιφυλάσσουν συνθήκες “γαλέρας” για τους εργαζόμενους της πατρίδας μας». 

Από την πλευρά της η Αγωνιστική Συνεργασία ΔΕΗ, με ανακοίνωσή της τονίζει ότι «στο όνομα της πολιτικής της “απελευθέρωσης” της ηλεκτρικής ενέργειας» η κυβέρνηση «προχωράει στην πλήρη και ολοκληρωτική ανατροπή των εργασιακών σχέσεων των εργαζόμενων στον όμιλο ΔΕΗ, βαθαίνει περαιτέρω την ιδιωτικοποίηση, πριμοδοτεί ξεκάθαρα τα συμφέροντά μεγάλων ιδιωτικών μονοπωλιακών ομίλων και φέρνει σε διευθυντικές θέσεις “χωροφύλακες” από τον ιδιωτικό τομέα με παχυλούς μισθούς προκειμένου να επιβλέπουν τη δουλειά».

Καλώντας σε αγωνιστική δράση, τονίζει επίσης ότι στόχος του υπουργείου είναι «αφού ξεμπερδέψουν με τους παλαιότερους εργαζόμενους με τον έναν ή τον άλλον τρόπο (εθελούσιες εξόδους, ουσιαστικά απολύσεις ή μετακινήσεις είτε εσωτερικές είτε προς δημόσιο τομέα δηλαδή εσωτερική μετανάστευση), να γενικεύσουν τις ήδη ελαστικές σχέσεις εργασίας που υπάρχουν σήμερα στον όμιλο ΔΕΗ (εργαζόμενοι συμβασιούχοι νοικιασμένοι  εργολαβικοί κ.λπ.), δηλαδή να δουλεύουν χωρίς μόνιμη και σταθερή δουλειά και χωρίς δικαιώματα». 

Και συμπληρώνει ότι «προχωράνε σε άμεση μείωση μισθού με δεδομένο ότι το εκπτωτικό τιμολόγιο των εργαζομένων και συνταξιούχων είχε δοθεί αντί αύξησης τη μακρινή δεκαετία του 1960 και επικαιροποιήθηκε στη συλλογική σύμβαση του 1991 με πλαφόν στις kwh και φορολογούμενο στην ανώτερη κλίμακα».

Από την πλευρά του ο Κωστής Χατζηδάκης, μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους της ΓΕΝΟΠ επανέλαβε τη γνωστή θέση του ότι στόχος της κυβέρνησης «είναι να γίνει πιο φιλική η ΔΕΗ προς τον καταναλωτή», αλλά και η μείωση του κόστους λειτουργίας της επιχείρησης, προκειμένου να αποφεύγονται οι αυξήσεις στα τιμολόγια, αλλά και ο εκσυγχρονισμός της.

Από τη συνάντηση του Κωστή Χατζηδάκη με τους εκπροσώπους της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ

EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Μάλιστα δήλωσε ότι πρέπει να «αφήσουμε την κυβέρνηση να εφαρμόσει το πρόγραμμα για το οποίο ψηφίστηκε από τον ελληνικό λαό».

Ο Kωστής Χατζηδάκης επανέλαβε ότι οι ρυθμίσεις δεν θίγουν τους ήδη εργαζόμενους στην ΔΕΗ, ενώ υπογράμμισε πως οι εργασιακές σχέσεις για τους νέους που θα επιλέξουν να εργαστούν στην ΔΕΗ θα διέπονται από την εργατική νομοθεσία της χώρας, που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Όπως είπε, το μοντέλο στο οποίο στηρίζονται οι ρυθμίσεις, τόσο για τους για την άρση της μονιμότητας όσο και για την εθελούσια έξοδο που θα εφαρμοστεί στη ΔΕΗ, είναι αυτό που εφαρμόστηκε στον ΟΤΕ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Έρχεται εθελουσία για 5.500 υπαλλήλους της ΔΕΗ
Μείωση του προσωπικού της ΔΕΗ κατά 5.000 έως 5.500 υπαλλήλους, μέσω προγράμματος εθελουσίας εξόδου, εξήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, στο πλαίσιο των αλλαγών στην επιχείρηση,...
Έρχεται εθελουσία για 5.500 υπαλλήλους της ΔΕΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επικοινωνιακά τρικ για «άλωση» της ΔΕΗ
Σε δημιουργία εντυπώσεων και ενεργοποίηση των πιο συντηρητικών αντανακλαστικών των πολιτών στοχεύουν τα μέτρα «αναδιάρθρωσης» της ΔΕΗ που ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπ. Κ. Χατζηδάκης
Επικοινωνιακά τρικ για «άλωση» της ΔΕΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εν τόπω... αναπτύξεως τα εργασιακά της ΔΕΗ
Τέλος στη μονιμότητα στη ΔΕΗ, επιτροπή για τους μισθούς, πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου και μειωση έκπτωσης που δικαιούνται οι εργαζόμενοι προβλέπει το σχέδιο νόμου θα αναρτηθεί για διαβούλευση την προσεχή...
Εν τόπω... αναπτύξεως τα εργασιακά της ΔΕΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κόκκινες» κάρτες στον... Χατζηδάκη για τη ΔΕΗ
Ευθύνες στις κυβερνήσεις 2012-2014 από τους εργαζόμενους της. Χαρακτηρίζουν «βαρύτατα αρνητική» την επιλογή της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου να μην εξασφαλίσει δωρεάν δικαιώματα ρύπων για τις λιγνιτικές μονάδες.
«Κόκκινες» κάρτες στον... Χατζηδάκη για τη ΔΕΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εξετάζουν κινητοποιήσεις στη ΔΕΗ
Για διάψευση των προσδοκιών πως η κυβέρνηση θα αντισταθεί στις πιέσεις των δανειστών και θα προστατεύσει τη δημόσια περιουσία και το βασικό αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας, κάνει λόγο η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, η οποία...
Εξετάζουν κινητοποιήσεις στη ΔΕΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΣΕΕ: Αδιαπραγμάτευτος ο εθνικός χαρακτήρας της ΔΕΗ
Τον κίνδυνο να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου, θέτοντας «υπό αμφισβήτηση την ενεργειακή ασφάλεια, το φθηνό ρεύμα, τον κοινωνικό χαρακτήρα της ΔΕΗ και τα δικαιώματα των εργαζομένων στην επιχείρηση» επισημαίνει η...
ΓΣΕΕ: Αδιαπραγμάτευτος ο εθνικός χαρακτήρας της ΔΕΗ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας